Asul din mâneca lui Dinamo pentru finalul de sezon și cum se mobilizează bucureștenii pentru jocurile din Baia Mare. De ce Minaur a fost „pasivă” în Capitală și argumentul care îi determină pe adversari să fie reținuți

Redactor:
Marius Hutu
Asul din mâneca lui Dinamo pentru finalul de sezon și cum se mobilizează bucureștenii pentru jocurile din Baia Mare. De ce Minaur a fost
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinamo București și CSM București au câștigat primele jocuri din semifinalele Ligii Naționale de handbal masculin, astfel că ideea unei finale între două formații din Capitală începe să prindă contur. Dacă echipa lui Bozo Rudic este mare favorită la calificare după succesul de la Turda, scor 29-27, în schimb, în seria Dinamo – Minaur (30-26 în primul joc) încă orice este posibil. Formația băimăreană este convinsă că poate întoarce rezultatul, având în vedere că va avea în spate și publicul. Dinamo are o reținere să afirme că este favorită acum la 1-0 tot din acest motiv, suporterii băimăreni care reușesc să ofere un plus de forță Minaurului la orice joc disputat în propriul fief.

După jocul dintre Dinamo și Minaur, atât bucureștenii cât și băimărenii au ajuns la concluzia că nu există încă o favorită la calificarea în finală. „Noi suntem cu picioarele pe pământ, șansele au rămas 50-50, sperăm să facem și la Baia Mare un meci bun și să venim acasă învingători. Noi avem 1-0, dar la ei devin favoriți la ei acasă, au un public extraordinar. Cunoaștem foarte bine publicul din Baia Mare, este un bun cunoscător de handbal, dar încercăm să jucăm calificarea și să mergem în finala mare”, a declarat Constantin Ștefan.

„Nu suntem favoriți după această primă victorie. Mai avem de jucat unulu sau două jocuri în fața unor suporteri extraordinari. Publicul este al 8-lea jucător pentru Minaur, împinge de la spate echipa foarte mult”, Ionuț Irimuș, portar Dinamo

Chiar dacă au recunoscut că nu au prins cea mai bună zi în Capitală, băimărenii sunt convinși că pot răsturna situația în seria cu Dinamo. „Șansele sunt tot 50-50 la calificare. Fiind un campionat echilibrat, echipele își câștigă meciurile acasă. Iar noi asta avem de făcut pentru a prinde finala, să ne impunem în cele două partide de pe teren propriu”, a susținut Marius Sadoveac.

În ultima perioadă s-a tot bătut monedă pe faptul că o echipă are dificultăți să câștige două jocuri într-un interval de 24-48 de ore, în condițiile unui campionat foarte echilibrat, așa cum a fost cel din sezonul 2014-2015. Sadoveac este însă ferm: „După cum am arătat și cu Știința Bacău, se poate! Avem experiența să câștigăm două jocuri în Baia Mare”.

Dincolo de calculele din această serie semifinală, după Dinamo – Minaur, ProSport a remarcat și câteva aspecte:

  • Minaur nu a avut prospețime

Echipa băimăreană a pierdut încă din prima repriză bătălia cu Dinamo, părând o echipă destul de obosită. Vedetele Minaurului au resimțit din plin drumul de peste 600 de kilometri până la București cu autocarul, după două jocuri cu Știința Bacău suținute cu 3-4 zile înainte, care le-a solicitat destul de mult. Practic, Baia Mare a eliminat Bacăul din sferturile Ligii Naționale, iar apoi s-a urcat în autocar pentru jocul cu Dinamo. Chiar dacă Marius Sadoveac a fost diplomat după joc și a declarat că „nu putem da vina pe oboseală pentru faptul că am pierdut, suntem profesioniști”, a fost evident că elevii lui Lars Walther nu au fost în cea mai bună condiție fizică. Nikola Eklemovic a jucat doar în primele 12-14 minute de joc, Ivan Milas a apărut destul de târziu în apărare, iar Malmagro nici nu a făcut deplasarea la București. În plus, Fotache a fost scos mai devreme de Lars Walther din teren, probabil pentru a fi odihnit înaintea următoarelor jocuri.

  • Apărarea băimăreană, făcută șah-mat

Cele mai mari probleme ale Minaurului au fost în defensivă, drept dovadă fiind și numărul mare de goluri încasat de Baia Mare – 30. Până la jocul de duminică seara, trupa lui Lars Walther primise cel puțin 30 de goluri doar în trei meciuri, însă doar unul dintre acestea a avut cu adevărat miză, jocul Odorhei – Minaur din penultima etapă a sezonului regulat (31-27).

  • Un băimărean, printre remarcații lui Dinamo

În cronica după meci, ProSport i-a remarcat pe Pierre Yves-Ragot și Jakov Vrankovic, pentru jocul excelent de atac pe care l-au făcut. La categoria „evidențiați” pot fi incluși însă și trei oameni care au dus greul în apărare, compartiment care a asigurat într-o oarecare măsură și liniștea în atac: cuplul de apărători centrali Ibrahima Diaw – Răzvan Răpciugă și Ionuț Irimuș, care a avut nu mai puțin de 14 intervenții pe parcursul jocului. Pentru portarul lui Dinamo, meciurile cu Minaur sunt speciale, având în vedere că el a fost crescut în școala de handbal băimăreană și a fost promovat de Lascăr Pană la echipa mare la 16 ani și jumătate! „Baia Mare m-a crescut pe mine, Baia Mare este casa mea, dar când joc contra lor încerc să-mi fac treaba cât mai bine”, a precizat Ionuț Irimuș. Portarul a și fost felicitat după joc de colegii din Baia Mare, alături de care a evoluat în sezonul trecut: „Am păstrat legătura, eu am plecat pe ușa din față de la Baia Mare, nu m-au dat afară”.

  • Constantin Ștefan, asul din mâneca lui Dinamo

Formația bucureșteană este una dintre cele mai în formă echipe din acest moment, drept dovadă fiind victoria destul de clară obținută cu Minaur, dar și cele trei jocuri cu Dunărea Călărași, din sferturile play-off, chiar dacă prima a terminat-o la egalitate și ulterior a pierdut-o la aruncările de la 7 metri. Practic, Dinamo a reușit să învingă în play-off și singurele formații cu care n-a scos-o la capăt în timpul sezonului regulat, în fața cărora nu câștigase niciodată. Sunt foarte mulți care consideră că un merit al acestor rezultate îi revine antrenorului Constantin Ștefan, cel care a reușit în cele din urmă să lege echipa. Vestiarul foarte unit este unul dintre secretele rezultatelor obținute de Dinamo în ultima vreme, acest lucru fiind reflectat și în exprimarea din teren.

Dinamo a început sezonul cu Sebastian Bota, care a fost schimbat după insuccesul cu CSM București (30-37, etapa a 3-a). A continuat apoi cu Ion Mocanu, care a avut o serie de rezultate bune, dar cu care tot nu a reușit să convingă. Constantin Ștefan a fost adus la Dinamo chiar după un meci cu Minaur (etapa 20, scor 26-26), după ce bucureștenii fuseseră eliminați de aceeași echipă și din Cupa României. După primul meci, pe care l-a pierdut la Turda, Ștefan a avut o serie de 5 victorii în LN, printre care cu Odorhei și HCM Constanța, cu ajutorul cărora a terminat pe locul 3 la sfârșitul sezonului regulat. Seria antrenorului a ajuns însă la 9 meciuri fără înfrângere, calculând și cele patru partide din play-off (jocul 1 cu Dunărea Călărași s-a terminat la egalitate în timpul regulamentar).

Interesant este faptul că Dinamo s-a întors la antrenorul cu care a câștigat și ultimul titlu, în 2005. Constantin Ștefan era atunci la început de carieră, între timp el a devenit unul dintre tehnicienii importanți ai Ligii Naționale. Tot cu Ștefan pe bancă, Dinamo mai are încă trei clasări pe podium, în 2004, 2006 și 2007.

  • Marele câștig al lui Dinamo după primele meciuri din play-off

După meciurile jucate în play-off până acum, Dinamo a câștigat o echipă, dar și suporteri. „De când simțim sprijinul lor, parcă jucăm și noi altfel”, a declarat Ionuț Irimuș după jocul de duminică seara. La ultimele meciuri, formația bucureșteană a fost susținută puternic de galeria din Peluza Cătălin Hîldan. Practic, la jocurile lui Dinamo nu se mai vine ca la teatru, ci toată sala a început să vibreze, partidele încep să semene a show din toate punctele de vedere. Oficialii dinamoviști consideră că prin aceste jocuri s-a făcut un prim pas pentru readucerea spectatorilor la handbal în București, spectatori care nu stau pasiv, ci se și manifestă!

Miza clubului Dinamo la handbal i-a aprins în același timp și pe fanii dinamoviști, mai ales că au trăit multe dezamăgiri la fotbal în ultimul timp, la fel cum s-a întâmplat și cu steliștii la baschet. Drept dovadă, membri ai galeriei PCH sunt dispuși să facă deplasarea și la jocurile de la Baia Mare. Fanii se mobilizează și în Ardeal, Mediaș, Cluj, etc. Astfel, la jocul de joi, Dinamo ar putea avea în tribunele „Lascăr Pană” aproximativ 150 de suporteri.

  • De 18 ani, Capitala nu a mai pus mâna pe primele 2 locuri în handbalul masculin

Sunt tot mai multe voci care susțin că finala masculină va fi o afacere bucureșteană în acest an, în condițiile în care și CSM București are 1-0 în seria cu Potaissa Turda, succesul fiind obținut chiar în deplasare. Au trecut 18 ani de când primele două locuri au fost ocupate de formații din Capitală: Dinamo – locul 1, Steaua – locul 2. În sezonul 1996-1997, Minaur a terminat pe locul 3. Steaua nu mai este acum în prim-plan, din contră având probleme mari în aceste zile pentru a rămâne în Liga Națională. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri