Arbitrii Claudiu Belean şi Valentin Călina au influenţat rezultatul meciului Potaissa Turda - CSM Bucureşti. Decizie dură luată de Comisia Centrală de Arbitri

4 mar 2015 2324 afişări Handbal
Arbitrii Claudiu Belean şi Valentin Călina au influenţat rezultatul meciului Potaissa Turda - CSM Bucureşti. Decizie dură luată de Comisia Centrală de Arbitri

Partida Potaissa Turda - CSM Bucureşti (scor 26-26), din cadrul etapei a 19-a a Ligii Naţionale, s-a încheiat cu un val de acuze la adresa arbitrajului prestat de cuplul Claudiu Belean - Valentin Călina. CSM Bucureşti a susţinut că scorul final a fost infleunţat de arbitri, iar cazul a evoluat în aşa fel încât s-a insinuat inclusiv faptul că acest cuplu ar fi fost trimis la comandă la Turda. Comisia de Arbitri a demontat acuzaţiile, mai mult au dictat cea mai dură sancţiune din acest sezon: trei luni de suspendare pentru Belean - Călina.

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal a ratificat hotărârea Comisiei Centrale de Arbitri, de sancţionare a cuplului de arbitri Claudiu Belean - Valentin Călina cu 3 luni de suspendare, începând cu 4 martie. Decizia CCA a venit în urma meciului cu cântec dintre Potaissa Turda şi CSM Bucureşti, încheiat la egalitate, scor 26-26. Printre altele, cei doi arbitri n-au văzut o aruncare de la 7 metri pentru CSM Bucureşti, cu 17 secunde înainte de final, la 26-26, cum nu au dictat nici o a doua eliminare pentru Turda, cu 7 secunde înainte de terminarea jocului.

Formaţia bucureşteană a formulat şi o reclamaţie către CCA, iar după ce a analizat ultimele 10 minute ale jocului forul prezidat de Alin Cârligeanu a aplicat cea mai drastică sancţiune din acest sezon. Conform unor surse ProSport, 3 luni de suspendare pentru un cuplu de arbitri înseamnă influenţarea rezultatului final. CCA a considerat că Belean şi Călina au comis greşeli grave, dar nu s-a pus şi problema intenţiei de a greşi. În acest ultim caz, sancţiunea ar fi fost de 6 luni. Prin decizia luată, Comisia de Arbitri a demontat şi acuzaţia, că i-ar fi trimis la comandă pe cei doi arbitri la Turda.

Belean şi Călina sunt al doilea cuplu de arbitri care primeşte în acest sezon o astfel de sancţiune, după Ionuţ Velişcă - Cristinel Vlad (Buzău), care a primit tot 3 luni de pauză după partida Energia Pandurii Tg. Jiu - Potaissa Turda (scor 23-22, etapa a 14-a). De această dată, formaţia clujeană a fost cea care a fost dezavantajată de arbitraj. Belean şi Călina au mai avut două jocuri în care au fost acuzaţi de greşeli, partidele HCM Roman - Corona Braşov şi Dinamo - Politehnica Timişoara.

În acest sezon, CCA a mai aplicat aproximativ 17-18 sancţiuni, avertismente şi suspendări pentru o lună.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.