ANALIZĂ‚ | FRH intenționează să schimbe criteriile de transfer ale străinilor! Doar CSM București la feminin ar face față! Din peste 60 de străini la masculin, doar trei s-ar încadra azi în criterii. Campion mondial și transferat de la FC Barcelona, Robledo n-ar corespunde

Redactor:
Marius Hutu
 • Publicat:
 • Actualizat:

Șefii handbalului românesc s-au întrunit la sfârșitul săptămânii trecute la Cluj, cu ocazia primei ședințe a Consiliului de Administrație după alegerile generale din 14 februarie. Una dintre cele mai interesante de teme de discuție pentru opinia publică a fost legată de situația jucătorilor străini din Ligile Naționale, mai exact „propuneri privind modificarea criteriilor valorice pentru sportivii de altă cetățenie”.

Prin măsurile adoptate, handbalul românesc se pregătește de o revoluție, cel puțin în privința segmentului masculin, acolo unde ponderea jucătorilor străini este mai mare decât la feminin. Federația Română de Handbal propune începând din sezonul 2018-2019 criterii mult mai aspre la transferarea jucătorilor străini. Concret, cluburile nu vor mai putea aduce handbaliști de altă cetățenie decât dacă au figurat pe foaia de joc și s-au clasat în Top 10 la ultimul Campionat Mondial, Campionat European sau la Jocurile Olimpice ori au evoluat în ultimii 2 ani într-un Final 4 în Liga Campionilor, Cupa EHF.

Propunerile au fost făcute chiar de președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, în primă fază la ședința de la Constanța cu președinții de cluburi din handbalul masculin. Iar ideea ar fi fost pusă pe tapet după ce i s-ar fi reproșat în vechiul mandat că nu a încurajat folosirea jucătorilor români. Șeful handbalul a explicat șefilor de cluburi și membrilor Consiliului de Admnistrație că prin această măsură își dorește să aducă jucători străini de cea mai bună calitate în Liga Națională, la modul că un club mai bine ar plăti doi jucători de valoare din Spania, Franța, Danemarca, Croația, etc decât 10 sârbi, ucraineni, ruși, etc. În același timp, jucătorii români ar fi mai bine protejați și ar avea mai multe șanse de a evolua.

Măsura ar urma să intre în vigoare după 27 aprilie 2018. Până atunci, cluburile au mai primit un răgaz, în sensul că mai pot acționa conform actualelor criterii. Adică, grupările au primit șansa să prezinte până la data respectivă prelungiri de contract de maximum un an de zile cu sportivii aflați acum la echipe. De asemenea, cluburile care au încheiat contracte cu sportivi noi după actualele criterii trebuie să le depună la Federația Română de Handbal până la data anunțată.

 • Măsurile privesc grupările care au mai mult de doi străini în lot, întrucât primii doi vor fi în continuare la „liber”.

Noile măsuri vor produce un adevărat „cutremur” la echipele din Ligile Naționale, în special la grupările din handbal masculin. Conform noilor criterii, grupările din handbalul masculin pot aduce jucători care au jucat la turneele finale de la următoarele echipe naționale ori de la cluburile de top din Europa:

 • Jocurile Olimpice 2016: Danemarca, Franța, Germania, Polonia, Croația, Slovenia, Brazilia, Qatar, Egipt, Argentina
 • Campionatul Mondial 2017: Franța, Norvegia, Slovenia, Croația, Spania, Suedia, Ungaria, Qatar, Germania, Danemarca
 • Campionatul European 2018: Spania, Suedia, Franța, Danemarca, Croația, Cehia, Norvegia, Slovenia, Germania, Belarus
 • Liga Campionilor 2016, Final 4: Kielce, Veszprem, PSG, THW Kiel
 • Liga Campionilor 2017, Final 4: Vardar Skopje, PSG, Veszprem, FC Barcelona
 • Cupa EHF 2016, Final 4: Goppingen, Nantes, Granollers, Chambery
 • Cupa EHF 2017, Final 4: Goppingen, Fuchse Berlin, Magdeburg, St. Raphael

Dacă azi ar deveni aplicabile aceste criterii, atunci din cei peste 60 de străini care sunt în Liga Națională ar corespunde doar doi jucători de la Dinamo, Gayduchenko (locul 10 cu Belarus la ultimul Campionat European) și Komogorov (a jucat pentru Nantes în turneul Final 4 al Cupei EHF din 2016), și unul de la CSM București, Leo Santos (locul 7 cu Brazilia la JO de la Rio). Nu ar intra în criterii nici măcar campionul mondial de la CSM București adus de la FC Barcelona, spaniolul Garcia Robledo, care nu s-a clasat cu Spania în Top 10 în ultimii 2 ani, iar la formația catalană nu a figurat pe foaia de joc la turneul Final 4 al Ligii Campionilor în 2017! De asemenea, sârbii și macedonienii Constanței nu ar fi în criterii, pentru că niciunul nu a venit în Top 10 la ultimele turnee finale.

La feminin:

 • Jocurile Olimpice 2016: Rusia, Franța, Norvegia, Olanda, Brazilia, Spania, Suedia, Angola, Coreea de Sud
 • Campionatul European 2016: Norvegia, Olanda, Franța, Danemarca, Germania, Rusia, Suedia, Serbia, Cehia
 • Campionatul Mondial 2017: Franța, Norvegia, Olanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Muntenegru, Cehia, Serbia
 • Liga Campionilor 2016, Final 4: CSM București, Gyor, Vardar Skopje, Buducnost
 • Liga Campionilor 2017, Final 4: Gyor, Vardar Skopje, CSM București, Buducnost
 • Cupa EHF 2017, Semifinale: Bietigheim, Nykobing, Rostov Don, Metzingen
 • Cupa EHF 2018, Semifinale: SCM Craiova, Kastamonu, Vipers Kristiansand, Viborg

La feminin, CSM București nu ar avea probleme cu îndeplinirea criteriilor, fie și prin simplul fapt că Grubisic și Mehmedovic au o calificare cu CSM București în Final 4 în ultimii 2 ani. În schimb, o echipă precum HCM Rm. Vâlcea, da! Razum, Krnic, Beleska, Vukcevic, Blazek, Glibko, Khouildi, Fraga și Vasileuskaya nu sunt în criterii. Dintre străine ar corespunde doar Marta Lopez Herrero, care s-a clasat cu Spania în Top 10 la Jocurile Olimpice de la Rio.

Consecințe

Având în vedere criteriile severe la transfer pentru jucătorii străini, este de așteptat ca numărul acestora să scadă drastic, dacă nu imediat, atunci în următorul an. Timp de un sezon, cluburile din Liga Națională au la dispoziție să găsească o masă de aproximativ 40-50 de jucători, care ar trebui să-i înlocuiască practic pe străinii fără criterii, care vor fi nevoiți să plece.

După un turneu final, dacă vor să transfere jucători străini, cluburile vor avea de ales din maximum 160 de handbaliști, pentru că acesta este numărul celor care figurează în total pe foile de joc la naționalele de Top 10. Foarte probabil, Franța, Spania, Croația, Germania, Danemarca nu vor lipsi din acest top, decât printr-o excepție. Iar legat de aceste națiuni mai este un aspect interesant. Spre exemplu, cluburile din Liga Națională nu vor putea transfera alți francezi sau spanioli, decât din cei care au jucat la turneul final respectiv. Adică din 16 jucători mari și lați existenți într-un lot! Cam greu de crezut că acest lucru va fi posibil, într-o concurență cu marile cluburi din Europa, care au bugete net superioare formațiilor din Liga Națională.

România poate face piața la nivel de salarii doar la feminin și probabil numai prin CSM București, la modul că ar putea să facă selecție printre jucătoarele de Top 10 mondial, european la nivel de echipe naționale.

Cluburile nu vor putea aduce nici măcar de la Skjern, formația senzație din Liga Campionilor, care a învins Veszprem cu 32-25 duminică, întrucât acei handbaliști danezi nu sunt la echipa națională.

Și dacă un club din România, prin excepție, va putea să transfere 1-2 străini care să îndeplinească aceste criterii de valoare, atunci cu siguranță va trebui să plătească și contracte pe măsură. Și ce ar putea să transfere un club din România? Eventual extreme, întrucât nu se va putea apropia niciodată de un jucător de 9 metri dintr-o națională de top, lesne de înțeles de ce. Pe lângă un contract „baban” care ar urma să fie asigurat tot din bani publici, acest handbalist ar trebui convins, probabil, și cu o sală bună, cu o echipă bună în jurul lui, etc.

Odată cu dispariția numărului mare de jucători străini, inclusiv sumele încasate de FRH sub forma unor taxe de transfer se vor diminua semnificativ, dar acest lucru este probabil asumat din moment ce chiar președintele Alexandru Dedu a venit cu aceste propuneri. În ultimul sezon, FRH a încasat peste 250.000 de euro numai din taxele de transefr ale jucătorilor străini.

Bineînțeles, o astfel de măsură radicală este apaludată de unii și contestată de alții. Vom reveni în zilele următoare cu reacții ale cluburilor pe această temă.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
A murit! Ştirea tristă a nopţii
A murit! Ştirea tristă a nopţii
Un bărbat a sunat la Poliție pentru că a găsit o necunoscută în patul său. Ce au descoperit oamenii legii
Un bărbat a sunat la Poliție pentru că a găsit o necunoscută în patul său. Ce au descoperit oamenii legii
Thailanda - România 1-1, în Cupa Davis: Jianu câştigă a doua partidă a zilei
Thailanda - România 1-1, în Cupa Davis: Jianu câştigă a doua partidă a zilei
Decizie istorică în fotbal a unui arbitru, la Mondialul Cluburilor: „Bine ați venit în viitor!”
Decizie istorică în fotbal a unui arbitru, la Mondialul Cluburilor: „Bine ați venit în viitor!”
Gabriela Cristea, noi dezvăluiri intime. "Lucram de luni până sâmbătă, iar el mă înşela pe banii mei"
Gabriela Cristea, noi dezvăluiri intime. "Lucram de luni până sâmbătă, iar el mă înşela pe banii mei"
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Bia Khalifa l-a umilit pe Fulgy, după ce i-a dat papucii: 'Spală-te...
Bia Khalifa l-a umilit pe Fulgy, după ce i-a dat papucii: 'Spală-te...
Informația momentului în ROMÂNIA! Românii vor fi direct NOTIFICAȚI. E imposibil să mai scape
Informația momentului în ROMÂNIA! Românii vor fi direct NOTIFICAȚI. E imposibil să mai scape
Mega-cutremur de 9,9 grade Richter! Data exactă când va avea loc. E chiar foarte curând!
Mega-cutremur de 9,9 grade Richter! Data exactă când va avea loc. E chiar foarte curând!
Ce să mănânci ca să-ți încălzești corpul. Alimente și băuturi cu efect termogenic
Ce să mănânci ca să-ți încălzești corpul. Alimente și băuturi cu efect termogenic
Avioanele României, în pericol? E șocant ce a apărut pe internet despre F-16
Avioanele României, în pericol? E șocant ce a apărut pe internet despre F-16
Cum a ajuns infractor un vasluian care voia să demonstreze că îl înșală soția. Romantism cu efect penal
Cum a ajuns infractor un vasluian care voia să demonstreze că îl înșală soția. Romantism cu efect penal
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Larisa Iordache, poziții de infarct demne de OnlyFans! Din copila inocentă, în femeia senzuală!
Larisa Iordache, poziții de infarct demne de OnlyFans! Din copila inocentă, în femeia senzuală!
Cât costă cel mai mare SUV Skoda la mâna a doua. O bancă din România vinde unul dintre bune SUV-uri de familie
Cât costă cel mai mare SUV Skoda la mâna a doua. O bancă din România vinde unul dintre bune SUV-uri…
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!