ANALIZĂ‚ | Cristina Neagu, salvarea României și în mandatul lui Tomas Ryde! „Durerile” naționalei după jocurile cu Lituania și Belarus

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Oct. 2015, 14:40 Actualizat: 14 Oct. 2015, 13:30 Handbal

Au rămas mai puțin de 2 luni până la startul Campionatului Mondial de handbal feminin (Danemarca), turneu final de o importanță majoră, având în vedere că este criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2016. Reprezentativele calificate din Europa au susținut săptămâna trecută ultimele jocuri oficiale înaintea participării la CM, partide în preliminariile Campionatului European din 2016 (Suedia). Ceea ce ne interesează în mod direct, jocul naționalei României, acesta pare a fi la prima vedere încă departe de pretențiile unei reprezentative care vrea să ajungă la Rio 2016. Tricolorele au obținut două victorii logice, cu Lituania și Belarus, dar în ambele partide au fost și probleme, în special în cea de la Minsk, nu a existat o siguranță în joc.

  • La turneul final din Danemarca (5-20 decembrie), România va juca în aceeași grupă cu alte trei selecționate de pe Bătrânul Continent, Norvegia, Rusia și Spania. Cu reprezentativa nordică este în aceeași grupă și preliminariile Campionatului European.

România și Norvegia au jucat săptămâna trecută cu aceeași adversari, Belarus, respectiv Lituania. După ce s-a tras linia, nordicele au ieșit cu un plus de 7 goluri în raport cu naționala lui Tomas Ryde și Bogdan Burcea, diferența fiind creată la confruntările cu Belarus. Adică Norvegia a reușit să bată această reprezentativă la 11 goluri (scor 35-24), în timp ce România numai la 2 goluri (scor 25-23).

Alte repere: După 30 de minute de joc, Norvegia avea deja 6 goluri avans în fața Belarusului (scor 19-13), în timp ce România era condusă cu 14-12, ba chiar a avut de refăcut și un handicap de 5 goluri în partea secundă (14-19, minutul 40).

Raportat la celălalt întâlnit de România și Norvegia săptămâna trecută, adică Lituania, situația a fost mai echilibrată: tricolorele au câștigat cu 29-20, după 16-10 la pauză, în timp ce nordicele s-au impus cu 28-21, cu 13-9 la pauză. Astfel, cele două selecționate care se vor califica foarte probabil la EURO 2016 au ieșit după prima săptămână de preliminarii cu plus 18 (Norvegia), respectiv plus 11 (România).

În ceea ce privește echipele aliniate în aceste partide, trebuie spus că România nu le-a avut la dispoziție, în principal, pe Aurelia Brădeanu, Ada Nechita și Paula Ungureanu. De partea cealaltă, Norvegia nu a avut-o pe Riegelhuth, care se pregătește să devină mamă, și Breivang, retrasă de la națională, dar le-a recâștigat pe Lunde, Grimsbo (ambele în poartă) și Kurtovic, jucătoare care poate suplini absența titularei de drept din ultimii ani, Koren-Riegelhuth.

Revenim la absențele și problemele României. Dacă în poartă lucrurile par clare în acest moment, Ionica Munteanu și Denisa Dedu fiind soluțiile cele mai bune din România pentru a suplini absența Paulei Ungureanu, în ceea ce privește rolul de coordonator lucrurile sunt încă neclare dacă Aurelia Brădeanu nu este aptă de joc.

Patru variante încercate de Tomas Ryde pentru postul de coordonator

Tomas Ryde a încercat în meciurile cu Lituania și Belarus vreo 4 variante. Luciana Marin a îndrăznit să arunce des la poartă în partida cu Belarus, dar și procentajul reușitelor a fost mediocru, dacă nu chiar slab, de 12%! Intrate în partea secundă în centru, în aceeași partidă, Laura Oltean și Eliza Buceschi au terminat meciul cu 50%, procentaj care a fost aproape de media echipei – 47%, dar tot sub cât ar fi normal pentru a emite cu adevărat pretenții.

Tot la capitolul coordonator, Tomas Ryde a încercat să joace pe acest post și cu Gabriela Perianu, în partida cu Lituania, însă nici acest experiment nu pare a aduce rezolvarea. Jucătoarea de la HCM Baia Mare este „croită” pentru a juca inter stânga, însă acest post îi aparține pentru moment Cristinei Neagu, handbalista de excepție care reușește să țină România la un nivel în care încă mai poate emite pretenții pe plan internațional. Încă se mai vorbește de faptul că starul de la Buducnost Podgorica ar putea să joace și coordonator, însă n-ar fi totuși o soluție pentru echipă, probabil că nici randamentul nu ar fi același. În general, Neagu este cea pusă în valoare de coechipiere, la ea ajung mai toate mingile pentru a rezolva situațiile de joc, favorabile sau critice. Inter stânga este postul favorit al Cristinei și de acolo reușește să facă diferența, să întoarcă rezultate, așa cum s-a întâmplat duminică și la Minsk, când a marcat 8 goluri din 13 ale echipei în repriza a doua (11 reușite personale  în tot meciul) și să aducă astfel 2 puncte României. Naționala avea de recuperat 5 goluri în minutul 40 (scor 19-14) sau 2 goluri în minutul 53 (scor 22-20).

33,63% din golurile echipei naționale a marcat Cristina Neagu în mandatul lui Tomas Ryde, în meciurile oficiale. Media este de 9,25 goluri / meci

Greu însă de presupus că Neagu ar putea răsturna de una singură și echipe precum Norvegia sau Rusia la un Campionat Mondial, dacă nu are o susținere mai consistentă în atac, mai ales din partea dreaptă a liniei de 9 metri. Până la urmă principalele probleme ale naționalei nu sunt în centru, unde de bine de rău sunt 4-5 soluții, ci în inter dreapta. Veșnica problemă a naționalei a ultimilor ani. Tomas Ryde a ținut să aibă în lot jucătoare de mâna stângă, o cerință absolut corectă, astfel că le-a convocat pe Melida Geiger și Patricia Vizitiu. Realizările celor 2 interi dreapta sunt însă aproape de zero în partidele cu Lituania și Belarus, mai exact un gol înscris de Melinda Geiger la Minsk. Surprinzătoare cifre am putea spune, dacă ținem cont de faptul că Vizitiu și Geiger au totuși alt randament la echipa de club HCM Baia Mare. 

10 goluri au marcat Melinda Geiger și Patricia Vizitiu în cele 4 meciuri oficiale susținute de România în acest an, ceea ce înseamnă 9% din totatul reușitelor echipei naționale

Top 8 la Campionatul Mondial, o mare realizare pentru Ryde și România

Plecând de la această ultimă concluzie, ajungem la un alt punct sensibil al echipei naționale, atitudinea. Atât în partida cu Lituania, care a putut fi urmărit LIVE în țară, cât și cu Belarus, din care se pot trage câteva concluzii după modul cum a evoluat scorul (19-14 în 40 de minute și 4-11 în 20 de minute), s-a desprins faptul că jucătoarele au „suferit” la capitolul concentrare. Este adevărat, adversari precum Lituania și Belarus poate că nu te pot capacita precum Norvegia sau Rusia. Și totuși…

România a ratat foarte mult în aceste partide (vezi eficiența în atac), a fost uneori visătoare în apărare, iar aceste aspecte probabil că provin și de atitudinea cu care s-a intrat la jocuri. De pe margine, senzația a fost uneori „Hai, să treacă și acțiunea asta!”. Singura care a arătat că se autodepășește la capitolul motivație, cel puțin la ce s-a văzut în partida cu Lituania, a fost Valentina Ardean-Elisei, o handbalistă care are spirit de luptă, determinare, este devotată pentru echipa de club sau națională indiferent de adversar. Cu realizări mai multe sau mai puține, extrema stângă excelează de fiecare dată la aceste capitole.

Fără îndoială că atunci când vorbești de motivație, de atitudinea, un rol important îl are și antrenorul, cum reușește să gestioneze un program de pregătire, să capaciteze o echipă la jocuri. România pare a fi un popor atipic din toate punctele de vedere, probabil că numai noi reușim să ne cunoaștem, iar de acest lucru probabil că începe să se convingă și suedezul Tomas Ryde, venit dintr-o zonă cu o altă mentalitate. Dacă selecționerul va reuși în cele din urmă să ducă România în primele 8 echipe la Campionatul Mondial, având în vedere starea latentă pe care o traversează handbalul românesc, atunci putem concluziona că a reușit o mare performanță. Un obiectiv care altădată, în vremuri nu foarte îndepărtate, era la îndemână.  

  • Spania și Rusia au „măturat” cu adversarii în prima săptămână de preliminarii ale Campionatului European 2016. Spania a învins Austria cu 25-15 și Bulgaria cu 39-14. Rusia a fost o mașină de dat goluri cu Portugalia (scor 39-19) și cu Turcia (scor 44-30).

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Autor: Marius Hutu Publicat: 12 Oct. 2015, 14:40 Actualizat: 14 Oct. 2015, 13:30 Handbal
Pe aceeași temă
Lenjeria cu doua numere mai mici i-a jucat feste. Emily Burghelea si costumul buclucas! A aratat TOT
Lenjeria cu doua numere mai mici i-a jucat feste. Emily Burghelea si costumul buclucas! A aratat TOT
România vs Grecia. Ce nu vom găsi niciodată pe litoralul românesc dincolo de gunoaie, câini şi ciori care caută mâcare
România vs Grecia. Ce nu vom găsi niciodată pe litoralul românesc dincolo de gunoaie, câini şi ciori care caută mâcare
O nouă imagine cu Navalnîi. Opozantul rus s-a dat jos din pat: „Este un drum sigur, dar lung”
O nouă imagine cu Navalnîi. Opozantul rus s-a dat jos din pat: „Este un drum sigur, dar lung”
Este oficial! FCSB nu scapa de meciul cu FC Arges! Anunt de ULTIMA ORA al LPF
Este oficial! FCSB nu scapa de meciul cu FC Arges! Anunt de ULTIMA ORA al LPF
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
I-a căzut sutienul, în faţa tuturor! Mihaela Rădulescu, gafă de zile mari
I-a căzut sutienul, în faţa tuturor! Mihaela Rădulescu, gafă de zile mari
VIDEO Tânără fotomodel de origine română, candidata unui partid din Italia. „Marş în ţara ta de rahat”
VIDEO Tânără fotomodel de origine română, candidata unui partid din Italia. „Marş în ţara ta de rahat”
Elevă bătută în clasă de un cadru didactic până când a murit. Motivul e revoltător
Elevă bătută în clasă de un cadru didactic până când a murit. Motivul e revoltător
Nu ȘTEFAN cel Mare a fost cel mai IUBĂREȚ. Domnitorul român care a SCANDALIZAT întreaga Europă cu practicile lui
Nu ȘTEFAN cel Mare a fost cel mai IUBĂREȚ. Domnitorul român care a SCANDALIZAT întreaga Europă cu practicile lui
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
Uraganul face primele victime în Europa! Vremea rea a ucis mai multe persoane! Oraș transformat în lac
Uraganul face primele victime în Europa! Vremea rea a ucis mai multe persoane! Oraș transformat în lac
Am aflat cine este fotbalistul pe care Mirel Rădoi l-a dat afară de la echipa națională! Greșeala de neiertat a jucătorului
Am aflat cine este fotbalistul pe care Mirel Rădoi l-a dat afară de la echipa națională! Greșeala de neiertat a jucătorului
Europa intră în carantină bucată cu bucată. Marea capitală europeană care începe să fie ÎNCHISĂ după explozia de cazuri de COVID
Europa intră în carantină bucată cu bucată. Marea capitală europeană care începe să fie ÎNCHISĂ după explozia ...
Alimentul din fiecare bucătărie cu efect asemănător ibuprofenului. Top alimente ce ameliorează durerea
Alimentul din fiecare bucătărie cu efect asemănător ibuprofenului. Top alimente ce ameliorează durerea
A apărut prima imagine reală cu noua Dacia Sandero într-o parcare. Cât de mult seamănă cu mașina din prezentarea oficială
A apărut prima imagine reală cu noua Dacia Sandero într-o parcare. Cât de mult seamănă cu mașina din prezentarea oficială
O mașină fugea pe autostradă la 150 km/h fără șofer! Polițiștii au rămas interziși
O mașină fugea pe autostradă la 150 km/h fără șofer! Polițiștii au rămas interziși
CORONAVIRUS 19 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti, pe primul loc în topul infectărilor. Judeţul care a raportat cele mai puţine cazuri
CORONAVIRUS 19 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti, pe primul loc în topul infectărilor. Judeţul care a raportat ...
Săptămâna CÂȘTIGURILOR! horoscop Minerva 20-27 septembrie 2020
Săptămâna CÂȘTIGURILOR! horoscop Minerva 20-27 septembrie 2020
Nu te saturi să le privești! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. S-au pus în 4 labe și...
Nu te saturi să le privești! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. S-au pus în 4 labe și...
Vedeta a trecut până acum peste problemele din mariaj de dragul fetiței sale, dar nu a mai suportat! La ce a trebuit să rămână indiferentă: 'A înșelat-o în tot acest timp'
Vedeta a trecut până acum peste problemele din mariaj de dragul fetiței sale, dar nu a mai suportat! La ce a trebuit să ...
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten de-al lui o pocneşte peste cap! VIDEO PAPARAZZI
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten ...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
[„The Social Dilemma”] Există doar două industrii care îşi numesc clienţii „utilizatori”: cea a drogurilor şi software-ul
[„The Social Dilemma”] Există doar două industrii care îşi numesc clienţii „utilizatori”: cea a drogurilor şi ...
4 modele de mașini second hand care nu se mai depreciază. Le vinzi mai scump decât le-ai luat!
4 modele de mașini second hand care nu se mai depreciază. Le vinzi mai scump decât le-ai luat!
FOTO. Mihaela Rădulescu, fără inhibiţii la 51 de ani! Rochia albă a lăsat la vedere mai mult decât trebuia, atunci când a ridicat-o
FOTO. Mihaela Rădulescu, fără inhibiţii la 51 de ani! Rochia albă a lăsat la vedere mai mult decât trebuia, atunci ...
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere