ANALIZĂ‚ | Concluziile după primele trei zile de mandat ale lui Ambros Martin în fruntea naționalei de handbal feminin. Marile câștiguri ale României după turneul de la Eindhoven și un posibil lot pentru Euro 2016

Redactor:
Marius Hutu
 • Publicat:
 • Actualizat:

Naționala feminină de handbal a intrat într-un nou ciclu sub bagheta lui Ambros Martin, cu care a susținut și primele jocuri amicale în turneul de la Eindhoven. Rezultatele au fost în creștere, direct proporționale și cu implicarea antrenorului de la Gyor în procesul de pregătire al jocurilor: 19-23 cu Serbia, 32-25 cu Olanda B și 24-23 cu Olanda A.

În mod clar, Ambros Martin nu a făcut selecția pentru acest turneu de pregătire, având în vedere că a semnat contractul cu FRH chiar în ziua plecării la Eindhoven. Spaniolului i s-a dat pe mână un lot, pe care a încercat însă să-l exploateze la maximum, în special în ultimele două partide cu naționalele Olandei. Echipa pentru Campionatul European din decembrie va suferi, probabil, câteva modificări, până atunci selecționerul având încă o acțiune la dispoziție – Trofeul Carpați – pentru a face o evaluare mai concretă. Dar după turneul din Olanda se pot trage însă primele concluzii:

1.     Ambros Martin, un antrenor foarte activ pe banca tehnică

Ambros Martin s-a implicat gradual la echipă după ce a semnat contractul pe 4 ani cu Federația Română de Handbal. Pentru meciul cu Serbia a avut la dispoziție un singur antrenament, astfel că nu a putut face mare lucru. De altfel, spaniolul s-a implicat foarte puțin spre deloc la acest joc. La meciul cu Olanda B, selecționerul s-a ridicat tot mai des de pe banca tehnică, unde a stat alături de Cristina Neagu, iar la ultima partidă cu Olanda A a preluat total frâiele și a fost foarte activ pe toată durata ei. S-a „luptat” cu arbitrele când a fost cazul, și-a încurajat jucătoarele și a urmărit îndeaproape defensiva. În mod cert, Ambros Martin este mult mai activ pe banca tehnică decât predecesorul Tomas Ryde, este într-o continuă mișcare pe parcursul jocurilor. Și pentru că tot s-a discutat intens pe marginea time-out-urile la echipa națională, Ambros Martin este cel care a dat indicațiile!

Un alt avantaj pentru Ambros Martin, raportat la Tomas Ryde, este faptul că spaniolul este implicat 24 de ore din 24 în handbal, ancorat permanent la ce se joacă în Liga Campionilor.

2.     Le-a „cucerit” pe jucătoarele tinere

Din informațiile ProSport, Ambros Martin a fost foarte bine primit de vestiar. Ba chiar jucătoarele tinere s-au arătat încântate de selecționer. Surse ProSport ne-au relatat faptul că antrenorul spaniolul le-a încurajat foarte mult pe handbalistele tinere chiar și când au avut nerealizări. Mai mult, le-a oferit foarte multe minute de joc la Eindhoven. Cu excepția Cristinei Neagu, care a fost menajată, toate celelalte handbaliste au primit suficiente minute de joc, ba chiar jucătoarele cu mai puțină „vechime” la lot au avut mai mult timp la dispoziție să se exprime.

3.     Cristina Laslo și Laura Popa, câștigurile reale ale turneului din Olanda

Fără îndoială, turneul de la Eindhoven a avut părți bune și părți mai puțin bune, ca în orice proces de instruire. Fiind vorba de un nou ciclu olimpic, dar și de un nou selecționer, vom încerca să evidențiem părțile pozitive. Din punctul nostru de vedere, marile câștiguri ale echipei naționale au fost Cristina Laslo și Laura Popa, handbalistele de la „U” Cluj. Cele două tinere handbaliste au evoluat dezinvolt și au arătat calitate, chiar dacă în cazul lor se poate vorbi încă de lipsă de experiență. Cel mai bun centru din lume la U20 a oferit câteva pase geniale, a schimbat uneori ritmul, și-a asumat riscuri și a arătat că dispune de valoarea necesară pentru a „lega” echipa. Alături de Eliza Buceschi și Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo ar putea asigura pentru mai mulți ani postul de coordonator la echipa națională. Deși are doar 20 de ani, putem spune că România se acoperă deja foarte bine pe această poziție cheie. Laura Popa a arătat la rândul ei curaj, iar în partida cu Olanda A a „biciuit” bine brațul stâng. Interesant, Carmen Amariei a început să o utilizeze tot mai des și în sistemul de apărare la Cluj în zona centrală, astfel că interul dreapta ar putea fi o soluție în următorii ani pentru ambele faze ale jocului. Cu Melinda Geiger, Daria Bucur, care urcă frumos de la junioare, și chiar Alina Ilie, postul de inter dreapta s-ar putea acoperi, la rândul lui, în următorii 4 ani.

 • „Mi-au plăcut foarte mult Cristina Laslo și Laura Popa. Mai au nevoie doar de jocuri în picioare”, ne-a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH

4.     Gabriela Perianu – Gabriella Szucs, un cuplu de apărători centrali bătut în „cuie” pentru Euro 2016

Martin Ambros nu a avut timp la dispoziție pentru a lucra tehnico-tactic pentru jocurile de la Eindhoven, dar de la un meci la altul a insistat pe sistemul de apărare. Spaniolul a cerut și a reușit să imprime deja agresivitate în defensivă.

 • Modul cum s-a mișcat apărarea mi-a plăcut foarte mult. Fetele au fost tot timpul reactive. Cred că suntem pe drumul cel bun„, a susținut Alexandru Dedu.

Mulți ani, zona centrală a fost acoperită foarte bine de Aurelia Brădeanu, doar că în următorii ani naționala va trebui să se descurce fără jucătoarea de la CSM București, care și-a anunțat retragerea înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio. La turneul din Olanda, Ambros Martin a început să lucreze deja la „sudarea” cuplului de apărători centrali Gabriella Szucs – Gabriela Perianu, probabil și baza naționalei pentru Campionatul European din Suedia. Bineînțeles, selecționerul trebuie să găsească încă 2-3 variante în acest sens. În timpul unui joc este foarte greu să faci tot timpul câte două modificări între sistemul de apărare și cel de atac. Neagu, Buceschi, Laslo, Geiger sunt handbaliste inventive în atac, dar ele nu pot fi utilizate în zona centrală a sistemului de apărare.

În ceea ce privește apărarea am mai remarcat faptul că Gabriela Preda nu a fost folosită la partida cu Olanda A și foarte probabil va fi doar o soluție de rezervă pentru turneul final. Extremele au participat puțin la jocul de atac, dar au stat foarte bine în apărare și au susținut defensiva în multe momente.

Cine ar mai putea apărea în naționala României până la Euro 2016

Înaintea turneului final din Suedia (4-18 decembrie), România va mai avea un turneu de pregătire la dispoziție – Trofeul Carpați – care se va desfășura în 25-27 noiembrie în Sala Polivalentă din Cluj. La acest turneu și-au mai anunțat prezența Olanda și Ungaria. A patra echipă va fi … România B, o decizie înțeleaptă luată de șefii FRH, întrucât înaintea Campionatului European vor putea fi văzute la lucru cel puțin 30 de handbaliste!

După cum a arătat turneul din Olanda, putem trage însă câteva concluzii în privința lotului pentru turneul final. Teoretic, câteva fete n-ar avea cum să lipsească, posturile de centru și pivot fiind cel mai bine acoperite

 • Cine a fost în Olanda și s-ar putea să se regăsească și în lotul din Suedia
 • Portar: Denisa Dedu
 • Extremă stânga: Ana Maria Tănăsie
 • Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu
 • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo
 • Inter dreapta: Laura Popa
 • Extremă dreapta: Laura Chiper
 • Pivoți: Oana Manea, Florina Chintoan
 • Apărătoare: Gabriella Szucs

La nivelul extremelor, România s-ar putea acoperi cu Camelia Hotea (dacă va fi aptă de joc) și Aneta Udriștoiu, care la nevoie poate să apară și în inter dreapta. Astfel, ar mai rămâne trei posturi disponibile, două fiind, teoretic, „ocupate” de Paula Ungureanu și Melinda Geiger.

Pentru ultima poziție, Ambros Martin trebuie să găsească, tot la nivel de teorie, o handbalistă care ar putea să participe în ambele faze ale jocului. Una ar putea fi Mădălina Zamfirescu, handbalistă din noua generație, care la Dunărea Brăila se apără în centru, așadar are „exercițiu” atât cu Szucs, cât și cu Perianu. O altă variantă este Cristina Zamfir, handbalista de la SCM Craiova, care în apărare joacă intermediar. În partida cu Olanda A, Bianca Tiron a jucat foarte puțin, un semnal care ar putea indica faptul că Ambros Martin ar putea să mai caute și altceva pentru inter stânga, unde le are deja pe Cristina Neagu și Gabriela Perianu. Zamfir ar avea avantajul în fața Biancăi Tiron pentru că evoluează constant în ambele faze ale jocului. Pentru al treilea portar, Elena Gabriela Voicu este deja o soluție viabilă după prestația încurajatoare de la Eindhoven.

Rămâne însă de văzut cum va gândi Ambros Martin, adevăratul selecționer al României, un antrenor care ne poate suprinde, la fel cum a fost și numirea lui la prima reprezentativă.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la “Bravo, ai stil!”
Primele și singurele imagini cu iubitul lui Emily Burghelea fără mască! Așa arată partenerul IT-ist al fostei concurente de la…
Lecțiile războiului din Ucraina pentru armatele occidentale
Lecțiile războiului din Ucraina pentru armatele occidentale
Tinerii singuri elimină tot mai des alcoolul la prima întâlnire
Tinerii singuri elimină tot mai des alcoolul la prima întâlnire
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
Cum a reacționat un star al Braziliei, după ce a fost cerut în căsătorie de o fană de 17 ani
„Mi-ai luminat viața cu energia ta. Drum lin, doctore”. Durere fără margini după moartea tânărului stomatolog Iulian Juncănaru, fost concurent „Chefi la cuțite”
„Mi-ai luminat viața cu energia ta. Drum lin, doctore”. Durere fără margini după moartea tânărului stomatolog Iulian Juncănaru, fost concurent…
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doliu la Chefi la Cuțite! Iulian Juncănaru a fost găsit fără suflare în casă
Doliu la Chefi la Cuțite! Iulian Juncănaru a fost găsit fără suflare în casă
GERMANIA trimite o undă de șoc în toată Europa! Anunțul crunt venit chiar acum: Este o cale care duce la...
GERMANIA trimite o undă de șoc în toată Europa! Anunțul crunt venit chiar acum: Este o cale care duce la...
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Mai mare rușinea! Ce s-a ales de Ghiță Ciobanul, la 10 ani de la celebra reclamă
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20 de alimente toxice pentru ficat
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20 de alimente toxice pentru ficat
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Când a auzit ce i-a șoptit soțul, femeia, gravidă, s-a gândit: „E motiv de divorț!”
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
BANCUL ZILEI: O studentă rușinată e pusă în încurcătură de profesor: Cum îl chema pe primul bărbat?
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
BCR revinde cea mai îndrăgită mașină asiatică. SUV-ul are puțin peste 100.000 km
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani