ANALIZĂ‚ | Ce se întâmplă cu Dinamo? Trupa din Ștefan cel Mare are un sezon complet ratat în Liga Campionilor, iar situația la echipă nu este deloc roză. „Teamă îmi este, de ce să mă ascund…”

Autor: Marius Hutu Publicat: 16 Oct. 2017, 13:16 Actualizat: 17 Oct. 2017, 09:36 Handbal

Dinamo București traversează o perioadă de criză în handbalul masculin, după ce în decursul a 8 zile a suferit nu mai puțin de trei înfrângeri. Iar deranjantă a fost în primul maniera în care echipa a cedat, nu neapărat că a pierdut trei jocuri, dintre care două în Liga Campionilor: 32-40 cu Elverum, 20-33 cu CSM București, 24-28 cu Ademar Leon

La un scurt remember al sezoanelor trecute, câteva aspecte ies în evidență: Dinamo nu mai are atitudine, spiritul de echipă cu care a obținut multe victorii importante a cam dispărut, chiar și suporterii au devenit tot mai puțini la meciurile de Liga Campionilor, într-un sezon în care pretențiile au crescut. Ce se întâmplă cu Dinamo? După speculații, situația este alarmantă. După răspunsul directorului sportiv Ovidiu Semen, există anumite temeri. După răspunsul antrenorului Eliodor Voica, lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Campioana en-titre a suferit nu mai puțin de 5 înfrângeri din cele 9 meciuri disputate în ultima lună, adică un procentaj sub 50% al reușitelor! Dinamo a suferit o înfrângere și în Supercupa României. În tot sezonul 2016-2017, echipa a pierdut doar 8 partide incluzând și Liga Campionilor, în timp ce acum, într-o lună și jumătate, trupa din Ștefan cel Mare are deja șase înfrângeri.

Dincolo de aceste cifre și de speculațiile care se fac pe seama rezultatelor obținute, ceea ce se vede cu ochiul liber, Dinamo este acum o echipă fără implicare emoțională, care joacă mai puțin cu inima, ci doar pentru „contabilitate”. Răutatea pozitivă din sezonul trecut a unor jucători precum Vrankovic, Ragot, Șania, o mai regăsim azi poate doar la Alireza Mousavi.

Ce se întâmplă cu Dinamo în această perioadă? Atât Ovidiu Semen, cât și Eliodor Voica au găsit una din explicații în absența lui Andrei Savenco, dar și a altor accidentări care au lovit echipa în această perioadă.

Ovidiu Semen: „Una din explicații ar fi că lipsește cel mai bun om din România din centrul apărării omul, declarat, Andrei Savenco. El este accidentat. Singurul om care mai putea să-l suplinească, Milan Sajin, este și el accidentat. Mai avem și o altă serie de accidentări. Allahkaram Esteki, accidentat cu Dobrogea Sud, Sajad Esteki, la fel în meciul cu Suceava, portarul Ștefan Grigoraș nu este refăcut, Bera, accidentat, Mironescu, entorsă. Cam asta este banca noastră în momentul de față”.

Eliodor Voica: „În momentul de față, ce ne deranjează cel mai mult este numărul mare de accidentări, în special al oamenilor de bază. Unul dintre absenți este Savenco, lipsa lui ne-a costat foarte mult în centrul apărării. După care mai vine și accidentarea lui Milan Sajin, care era practic înlocuitorul lui acolo”.

32.4 goluri pe meci a încasat Dinamo în acest sezon al Ligii Campionilor

29.4 goluri pe meci a încasat Dinamo în sezonul trecut al Ligii Campionilor

Într-adevăr, Dinamo a fost parcă mai ghinionistă ca niciodată în ultimii ani din punct de vedere al accidentărilor, a avut multe probleme de lot în debutul acestui sezon. Dar cum spuneam și mai sus, contează și modul cum pierzi. Iar campioana României nu a avut atitudine. Cel puțin la meciurile cu Elverum (32-40) și CSM București (scor 20-33), lucrurile au fost mai mult decât evidente în privința exprimării echipei.

  • „Asta am văzut și noi, mai ales la meciul cu CSM București, în repriza a doua, a fost o lipsă totală de atitudine. Ieri (n.r. cu Ademar Leon) parcă a fost ceva mai bine. Am avut ședințe, chiar după meciul din Norvegia (n.r. meci în care Dinamo a primit 40 de goluri), s-a discutat cu cărțile pe masă. (n.r intervenția reporterului. Și totuși..). Nu jucăm la nivelul la care ne așteptăm și la pretențiile pe care le avem”, recunoaște Ovidiu Semen.
  • „Lipsa de atitudine la meciul cu CSM București a fost pentru noi marea enigmă. Cel puțin din ce am văzut, acest aspect a venit și pe o cădere morală a jucătorilor după lecțiile pe care le-am primit în Liga Campionilor. Rezultatul dezamăgitor din meciul cu CSM vine pe un fond de cădere psihică, morală, lipsă de încredere. Apoi, cu o zi înainte de meci, Milan Sajin s-a accidentat. Și atunci a trebuit să găsim alte soluții pentru centrul apărării. Chiar și cu lipsa lui Milan, nu trebuia să se întâmple catastrofala diferență, este pentru prima dată când mi se întâmplă în campionatul României”, a susținut și Eliodor Voica.

Deși s-a întărit substanțial în vară, Dinamo nu se exprimă nici măcar la nivelul de anul trecut. Una dintre explicațiile oficialilor „alb-roșii” pentru care jocul nu se leagă este numărul mare de jucători noi aduși în această vară la echipă, pentru care ar fi nevoie de timp pentru omogenizare. Un lucru care la prima vedere are acoperire. Dar atunci, se nasc alte întrebări. De ce Dinamo, la fel ca și CSM București de altfel, au început pregătirile în a doua jumătate a lunii iulie, printre ultimele din Liga Națională, când știau că meciurile din cupele europene vin destul de devreme, iar schimbările din lot au fost semnificative? Cum a reușit Dinamo să se descurce anul trecut mult mai bine cam în aceleași condiții, având în vedere că și înaintea sezonului 2016-2017 a operat destule modificări în lot? Ca să nu mai amintim de faptul că Nantes și Motor Zaporojie au fost, spre exemplu, adversari de alți calibru, comparativ cu Ademar Leon și Elverum.

  • Transferuri Dinamo sezonul 2016-2017
  • Veniri: Allahkaram Esteki (Lekhwiya), Sajad Esteki (Al Gharafa), Alin Șania (AHC Dunărea Călărași), Daniel Bera (HCM Minaur Baia Mare), Bogdan Criciotoiu (ThSV Eisenach, plecat după câteva meciuri), Cosmin Capotă (CSM Ploiești). Pe parcurs ca fost adus și Răzvan Pop (TVB Stuttgart)
  • Plecări: Ibrahima Diaw, Darius Makaria, Răzvan Răpciugă, Adrian Băluț, Mohamed Zulfic

  • Transferuri Dinamo sezonul 2017-2018
  • Veniri: Vitaly Komogorov (HC Odorhei), Hugo Descat (Creteil), Vadim Gayduchenko (SKA Minsk), Răzvan Gavriloaia (AHC Dunărea Călărași), Milan Sajin (Metalurg Skopje), Novak Boskovic (Maccabi Tel Aviv), Saeid Heidaridad (Mess Kerman)
  • Plecări: Flavius Cîmpan, Pierre Yves Ragot, Alin Șania, Cosmin Capotă, Alexandru Asoltanei, Răzvan Pop, Jakov Vrankovic (Tatabanya)

Un alt minus al echipei Dinamo în acest sezon este faptul că nu are în acest moment un lider în vestiar, care să tragă echipa, să o ridice în momentele dificile. În primul an de titlu, acest rol l-a avut Ibrahima Diaw, revenit între timp în Franța la Saran. Anul trecut, rolul de lider l-a avut Alin Șania, trimis „în exil” în acest sezon la Timișoara. Alin Șania, care ar fi însemnat foarte mult pentru apărarea lui Dinamo și în acest an competițional, având în vedere absențele de azi.

Alte întrebări la care am căutat niște răspunsuri…

Este situația sub control?

„Eu zic că da. Din discuțiile pe care le-am avut cu jucătorii în particular, spun că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Toată lumea își dă seama că băieții aceștia au potențial, doar că trebuie să rezoneze și să aibă aceeași frecvență, lucru care nu se face chiar bătând din palme. Și avem un avantaj, strict referindu-ne la campionat, faptul că se joacă cu play-off. Liga Campionilor, din păcate pentru noi, nu a fost pe măsura așteptărilor sau pe măsura a ceea ce ne-am propus”, a răspuns Eliodor Voica. Întrebat dacă simte că toată lumea îl sprijină în aceste momente, antrenorul echipei Dinamo a susținut: „Cu excepția unei singure persoane care de vreun an vrea să scape de mine, am sprijinul tuturor!”.

Există temeri că această echipă și-ar putea încheia un ciclu după cum merg lucrurile?

„Am mai trecut prin perioade de genul acesta, când într-o vară 13 din 17 jucători au plecat, au mai rămas patru inși la echipă. Se poate întâmpla, și la Constanța a existat moment de cădere, și la Baia Mare a existat moment de cădere. Eu sper să nu fie cazul la noi. Teamă îmi este, de ce să mă ascund…”, a concluzionat Ovidiu Semen

După o lună și jumătate de sezon oficial, Dinamo și-a compromis în proporție de 99% sezonul în Europa. În campionat, trupa din Ștefan cel Mare este în grafic, dar echipele de „rasă” își arată valoarea în primul rând în cupele europene. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Autor: Marius Hutu Publicat: 16 Oct. 2017, 13:16 Actualizat: 17 Oct. 2017, 09:36 Handbal
Pe aceeași temă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o cu burtica suspectă
Cine este inginerul care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Era un om liniştit şi cu bun simţ” VIDEO
Cine este inginerul care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti: „Era un om liniştit şi cu bun simţ” VIDEO
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi. Rata de pozitivare de 11,66%. LISTA COMPLETĂ
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi. Rata de pozitivare de 11,66%. LISTA ...
Absolut genial! Toti jucatorii Barcelonei au stat la coada sa se pozeze cu Messi la finalul Cupei Spaniei! Imagini incredibile
Absolut genial! Toti jucatorii Barcelonei au stat la coada sa se pozeze cu Messi la finalul Cupei Spaniei! Imagini incredibile
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Un astfel de drob nu ați mâncat niciodată. Încercați și veți vedea diferența
Un astfel de drob nu ați mâncat niciodată. Încercați și veți vedea diferența
Lovitură totală pentru toți cei care s-au vaccinat! Informația care dă absolut totul peste cap
Lovitură totală pentru toți cei care s-au vaccinat! Informația care dă absolut totul peste cap
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Caz incredibil la Braşov. Fetiţă de doi ani înecată şi declarată moartă, observată după o oră că are puls
Ultima oră! Marea Britanie va trimite nave de război în Marea Neagră!
Ultima oră! Marea Britanie va trimite nave de război în Marea Neagră!
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată cumplită din istoria României
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată cumplită ...
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Câți copii mai vrea să facă Cristi Borcea. 'După aceea, gata, mă retrag la carapace!'
Câți copii mai vrea să facă Cristi Borcea. 'După aceea, gata, mă retrag la carapace!'
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Este oficial: Încă o multinaţională americană intră în forţă pe piaţa din România
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Toți samsarii au deschis acum șampania. Liber la țepe cu mașini second-hand, cu acordul Parlamentului
Toți samsarii au deschis acum șampania. Liber la țepe cu mașini second-hand, cu acordul Parlamentului
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
Detaliul terifiant descoperit la noile nave militare chineze. Nu s-a mai folosit de mii de ani, iar NATO nu are răspuns
„Începutul unei noi ere” pentru FC Barcelona, după câştigarea Cupei Spaniei
„Începutul unei noi ere” pentru FC Barcelona, după câştigarea Cupei Spaniei
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. Averea lui o depăşeşte cu mult pe cea a lui Jeff Bezos
Cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. Averea lui o depăşeşte cu mult pe cea a lui Jeff Bezos
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
XXX! Vedetele din România care au rămas dezbrăcate în public! Imagini IREALE!
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie