ANALIZĂ‚ | Ce se întâmplă cu Dinamo? Trupa din Ștefan cel Mare are un sezon complet ratat în Liga Campionilor, iar situația la echipă nu este deloc roză. „Teamă îmi este, de ce să mă ascund…”

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | Ce se întâmplă cu Dinamo? Trupa din Ștefan cel Mare are un sezon complet ratat în Liga Campionilor, iar situația la echipă nu este deloc roză.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinamo București traversează o perioadă de criză în handbalul masculin, după ce în decursul a 8 zile a suferit nu mai puțin de trei înfrângeri. Iar deranjantă a fost în primul maniera în care echipa a cedat, nu neapărat că a pierdut trei jocuri, dintre care două în Liga Campionilor: 32-40 cu Elverum, 20-33 cu CSM București, 24-28 cu Ademar Leon

La un scurt remember al sezoanelor trecute, câteva aspecte ies în evidență: Dinamo nu mai are atitudine, spiritul de echipă cu care a obținut multe victorii importante a cam dispărut, chiar și suporterii au devenit tot mai puțini la meciurile de Liga Campionilor, într-un sezon în care pretențiile au crescut. Ce se întâmplă cu Dinamo? După speculații, situația este alarmantă. După răspunsul directorului sportiv Ovidiu Semen, există anumite temeri. După răspunsul antrenorului Eliodor Voica, lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Campioana en-titre a suferit nu mai puțin de 5 înfrângeri din cele 9 meciuri disputate în ultima lună, adică un procentaj sub 50% al reușitelor! Dinamo a suferit o înfrângere și în Supercupa României. În tot sezonul 2016-2017, echipa a pierdut doar 8 partide incluzând și Liga Campionilor, în timp ce acum, într-o lună și jumătate, trupa din Ștefan cel Mare are deja șase înfrângeri.

Dincolo de aceste cifre și de speculațiile care se fac pe seama rezultatelor obținute, ceea ce se vede cu ochiul liber, Dinamo este acum o echipă fără implicare emoțională, care joacă mai puțin cu inima, ci doar pentru „contabilitate”. Răutatea pozitivă din sezonul trecut a unor jucători precum Vrankovic, Ragot, Șania, o mai regăsim azi poate doar la Alireza Mousavi.

Ce se întâmplă cu Dinamo în această perioadă? Atât Ovidiu Semen, cât și Eliodor Voica au găsit una din explicații în absența lui Andrei Savenco, dar și a altor accidentări care au lovit echipa în această perioadă.

Ovidiu Semen: „Una din explicații ar fi că lipsește cel mai bun om din România din centrul apărării omul, declarat, Andrei Savenco. El este accidentat. Singurul om care mai putea să-l suplinească, Milan Sajin, este și el accidentat. Mai avem și o altă serie de accidentări. Allahkaram Esteki, accidentat cu Dobrogea Sud, Sajad Esteki, la fel în meciul cu Suceava, portarul Ștefan Grigoraș nu este refăcut, Bera, accidentat, Mironescu, entorsă. Cam asta este banca noastră în momentul de față”.

Eliodor Voica: „În momentul de față, ce ne deranjează cel mai mult este numărul mare de accidentări, în special al oamenilor de bază. Unul dintre absenți este Savenco, lipsa lui ne-a costat foarte mult în centrul apărării. După care mai vine și accidentarea lui Milan Sajin, care era practic înlocuitorul lui acolo”.

32.4 goluri pe meci a încasat Dinamo în acest sezon al Ligii Campionilor

29.4 goluri pe meci a încasat Dinamo în sezonul trecut al Ligii Campionilor

Într-adevăr, Dinamo a fost parcă mai ghinionistă ca niciodată în ultimii ani din punct de vedere al accidentărilor, a avut multe probleme de lot în debutul acestui sezon. Dar cum spuneam și mai sus, contează și modul cum pierzi. Iar campioana României nu a avut atitudine. Cel puțin la meciurile cu Elverum (32-40) și CSM București (scor 20-33), lucrurile au fost mai mult decât evidente în privința exprimării echipei.

  • „Asta am văzut și noi, mai ales la meciul cu CSM București, în repriza a doua, a fost o lipsă totală de atitudine. Ieri (n.r. cu Ademar Leon) parcă a fost ceva mai bine. Am avut ședințe, chiar după meciul din Norvegia (n.r. meci în care Dinamo a primit 40 de goluri), s-a discutat cu cărțile pe masă. (n.r intervenția reporterului. Și totuși..). Nu jucăm la nivelul la care ne așteptăm și la pretențiile pe care le avem”, recunoaște Ovidiu Semen.
  • „Lipsa de atitudine la meciul cu CSM București a fost pentru noi marea enigmă. Cel puțin din ce am văzut, acest aspect a venit și pe o cădere morală a jucătorilor după lecțiile pe care le-am primit în Liga Campionilor. Rezultatul dezamăgitor din meciul cu CSM vine pe un fond de cădere psihică, morală, lipsă de încredere. Apoi, cu o zi înainte de meci, Milan Sajin s-a accidentat. Și atunci a trebuit să găsim alte soluții pentru centrul apărării. Chiar și cu lipsa lui Milan, nu trebuia să se întâmple catastrofala diferență, este pentru prima dată când mi se întâmplă în campionatul României”, a susținut și Eliodor Voica.

Deși s-a întărit substanțial în vară, Dinamo nu se exprimă nici măcar la nivelul de anul trecut. Una dintre explicațiile oficialilor „alb-roșii” pentru care jocul nu se leagă este numărul mare de jucători noi aduși în această vară la echipă, pentru care ar fi nevoie de timp pentru omogenizare. Un lucru care la prima vedere are acoperire. Dar atunci, se nasc alte întrebări. De ce Dinamo, la fel ca și CSM București de altfel, au început pregătirile în a doua jumătate a lunii iulie, printre ultimele din Liga Națională, când știau că meciurile din cupele europene vin destul de devreme, iar schimbările din lot au fost semnificative? Cum a reușit Dinamo să se descurce anul trecut mult mai bine cam în aceleași condiții, având în vedere că și înaintea sezonului 2016-2017 a operat destule modificări în lot? Ca să nu mai amintim de faptul că Nantes și Motor Zaporojie au fost, spre exemplu, adversari de alți calibru, comparativ cu Ademar Leon și Elverum.

  • Transferuri Dinamo sezonul 2016-2017
  • Veniri: Allahkaram Esteki (Lekhwiya), Sajad Esteki (Al Gharafa), Alin Șania (AHC Dunărea Călărași), Daniel Bera (HCM Minaur Baia Mare), Bogdan Criciotoiu (ThSV Eisenach, plecat după câteva meciuri), Cosmin Capotă (CSM Ploiești). Pe parcurs ca fost adus și Răzvan Pop (TVB Stuttgart)
  • Plecări: Ibrahima Diaw, Darius Makaria, Răzvan Răpciugă, Adrian Băluț, Mohamed Zulfic

  • Transferuri Dinamo sezonul 2017-2018
  • Veniri: Vitaly Komogorov (HC Odorhei), Hugo Descat (Creteil), Vadim Gayduchenko (SKA Minsk), Răzvan Gavriloaia (AHC Dunărea Călărași), Milan Sajin (Metalurg Skopje), Novak Boskovic (Maccabi Tel Aviv), Saeid Heidaridad (Mess Kerman)
  • Plecări: Flavius Cîmpan, Pierre Yves Ragot, Alin Șania, Cosmin Capotă, Alexandru Asoltanei, Răzvan Pop, Jakov Vrankovic (Tatabanya)

Un alt minus al echipei Dinamo în acest sezon este faptul că nu are în acest moment un lider în vestiar, care să tragă echipa, să o ridice în momentele dificile. În primul an de titlu, acest rol l-a avut Ibrahima Diaw, revenit între timp în Franța la Saran. Anul trecut, rolul de lider l-a avut Alin Șania, trimis „în exil” în acest sezon la Timișoara. Alin Șania, care ar fi însemnat foarte mult pentru apărarea lui Dinamo și în acest an competițional, având în vedere absențele de azi.

Alte întrebări la care am căutat niște răspunsuri…

Este situația sub control?

„Eu zic că da. Din discuțiile pe care le-am avut cu jucătorii în particular, spun că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Toată lumea își dă seama că băieții aceștia au potențial, doar că trebuie să rezoneze și să aibă aceeași frecvență, lucru care nu se face chiar bătând din palme. Și avem un avantaj, strict referindu-ne la campionat, faptul că se joacă cu play-off. Liga Campionilor, din păcate pentru noi, nu a fost pe măsura așteptărilor sau pe măsura a ceea ce ne-am propus”, a răspuns Eliodor Voica. Întrebat dacă simte că toată lumea îl sprijină în aceste momente, antrenorul echipei Dinamo a susținut: „Cu excepția unei singure persoane care de vreun an vrea să scape de mine, am sprijinul tuturor!”.

Există temeri că această echipă și-ar putea încheia un ciclu după cum merg lucrurile?

„Am mai trecut prin perioade de genul acesta, când într-o vară 13 din 17 jucători au plecat, au mai rămas patru inși la echipă. Se poate întâmpla, și la Constanța a existat moment de cădere, și la Baia Mare a existat moment de cădere. Eu sper să nu fie cazul la noi. Teamă îmi este, de ce să mă ascund…”, a concluzionat Ovidiu Semen

După o lună și jumătate de sezon oficial, Dinamo și-a compromis în proporție de 99% sezonul în Europa. În campionat, trupa din Ștefan cel Mare este în grafic, dar echipele de „rasă” își arată valoarea în primul rând în cupele europene. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele