ANALIZĂ‚ | Atributele unui succes adevărat în Liga Campionilor și cifrele care vorbesc de la sine de o dominație a CSM București în fața unei adversare care era văzută mai bine

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | Atributele unui succes adevărat în Liga Campionilor și cifrele care vorbesc de la sine de o dominație a CSM București în fața unei adversare care era văzută mai bine
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM București a debutat cum nu se poate mai bine în noul sezon al Ligii Campionilor, din postura de deținătoare a trofeului, cu un succes în fața echipei Rostov-Don, scor 24-21. Campioana României a obținut primele două puncte în grupa C, care pe termen lung – faza grupelor principale – vor avea o însemnătate și mai mare, bineînțeles dacă ambele formații se vor califica mai departe. Pentru a face calcule este încă prematur, până la urmă s-a jucat doar o etapă în acest sezon, dar acest 24-21 i-ar putea asigura echipei CSMB o șansă bună cel puțin la locul 2, la sfârșitul grupelor principale.

Un lucru este însă cert după acest joc. Formația rusă, creditată cu șanse mari la câștigarea Ligii Campionilor alături de Gyor, a ieșit foarte dezamăgită la sfârșitul celor 60 de minute cu CSM București, reacția lui Jan Leslie fiind, de altfel, pe măsură: „De necrezut!”. Rostov a avut parcă prea mulți centri în teren, de cele mai multe ori numai centri în linia de 9 metri. Jucătoarele mai de „gabarit”, precum Bobrovnikova și Sen, nu prea au avut loc în echipă. Prima a fost ultilizată doar când Leslie a jucat cu 7 contra 6 în atac.

Deși pornea din postura de campioană en-titre și evolua pe teren propriu, CSM București a fost cotată cu șansa a doua înaintea acestei partide. Un reper poate a fost și faptul că Rostov, echipă eliminată de campioana României în sferturile ediției precedente a Ligii Campionilor, a adus încă șase jucătoare de mare valoare lângă tot ce avea mai valoros până în vară. Un alt reper, trupa lui Jakob Vestergaard a început greu campionatul. Dunărea Brăila a învins-o, iar Craiova, Roman și Cluj au fost părți bune din jocuri egale echipei CSMB. Dar cu această ocazie, debutul în noul sezon al Ligii Campionilor, formația bucureșteană a fost la înălțime. Personal, sunt convins că jocul de duminică seara a fost mult mai bun decât cel din manșa tur a sfertului de finală din aprilie, când CSM a câștigat cu 26-25. Succesul de acum a avut la bază câțiva factori.

CSM București, cea mai tare poartă din Liga Campionilor?

Jelena Grubisic și Paula Ungureanu se completează nesperat de bine între buturi chiar din debutul sezonului. Ambii portari și-au pus serios amprenta asupra succesului cu Rostov Don. Pe lângă patru intervenții în primele 22 de minute, cu ajutorul cărora CSM București a reușit să se desprindă pentru prima dată în meci la 11-8, Jelena Grubisic a înscris și două goluri, din poartă în poartă. La mijlocul reprizei secunde, după ce Rostov-Don a egalat la 16-16, după 29 de minute în care CSMB a fost permanent la conducere, în poartă a intrat Paula Ungureanu, care la rândul ei și-a făcut simțită rapid prezența. Cu patru intervenții consecutive, dintre care trei în situații de unu la unu, campioana României a luat din nou avans de trei goluri, 20-17 și 21-18. Și pentru că vorbeam de completare la începutul paragrafului, între cele patru intervenții consecutive ale Paulei a existat și o paradă la 7 metri a croatei Grubisic, intrată special pentru o execuție a rusoaicei Ilina.

Paula Ungureanu și Jelena Grubisic au fost extrem de importante în economia acestui joc, dacă nu chiar decisive, după cum a remarcat și antrenorul Jakob Vestergaard la sfârșitul partidei. Iar acestă poartă sudată ar putea fi cheia unui alt parcurs spectaculos al CSM în Liga Campionilor, la fel ca și în sezonul trecut când a răspuns cu Pessoa și Grubisic. Gyor are un titular indiscutabil la nivelul porții – Grimsbo, Rostov se bazează pentru moment doar pe Lunde, Vardar deși a pus trei portari pe foaia de joc în partida cu FTC – Suslina, Leynaud și Pessoa – a luat 27 de goluri pe teren propriu și nu a câștigat partida, iar Buducnost mizează pe Zoqbi de Paula și Marta Batinovic (ex-Zderic).

  • 55 de secunde. Atât condus Rostov-Don pe durata celor 60 de minute, între minutele 4 și 5
  • 5 egalități s-au înregistrat pe durata jocului. Acest lucru indică faptul că formația CSM București a controlat aproape întreaga partidă
  • 4 goluri a fost diferența maximă atinsă în meci, chiar în minutul 60, după golul înscris de Majda Mehmedovic: 24-20

Jan Leslie a insistat pe jocul 7 contra 6 în atac și a pierdut

CSM București a intrat bine în acest sezon al Ligii Campionilor, fiind ajutată și de tactica adoptată de Jan Leslie. Afișând o siguranță debordantă, Rostov-Don a atacat cu 7 contra 6 chiar din minutul 1! A fost, probabil, pentru prima dată când am văzut un antrenor atât de curajos, să joace fără portar chiar din debutul unui joc. Chiar și Jakob Vestergaard a recunoscut la finalul partidei că a fost suprins de tactica adoptată de omologul lui: „Nu mă așteptam să joace 7 contra 6 chiar de la început”. În numai 10 minute, CSM București și-a suprins adversara de trei ori: de două ori mingea a intrat în plasă (goluri Grubisic și Mehmedovic), iar o dată a „ocolit” poarta.

Cele două reușite au fost însă suficiente pentru ca echipa CSMB să se desprindă la 5-3 și să pună practic stăpânire pe joc. Abia după minutul 12, Leslie a decis să revină la un joc 6 contra 6, dar a mai încercat fără portar și cu alte ocazii. Grubisic a marcat din nou când a avut ocazia, la ultima fază a primei reprize, pentru 12-10. Practic, bucureștencele au marcat 3 din cele 12 goluri din apărare, adică 25% din totalul golurilor.

Relația de joc cu pivotul a mers de minune

CSM București a avut poartă foarte bună, dar și o defensivă „strong”, cu care a reușit multe intercepții. Rostov Don a plimbat foarte rapid mingea în atac, dar spații în defensiva campioanei României nu prea au existat, nici în zonă centrală, nici la nivelul extremelor. Rusoaicele au dat câteva goluri pe contraatac, iar în pozițional au trăit prin sclipirile jucătoarelor Ilina și Barbosa. Rodrigues și Vyakhireva au punctat mai puțin.

„Tigroaicele” au câștigat meciul cu apărarea, iar în atac cu jucătoarele de semicerc. Linia de 9 metri nu a reușit să marcheze goluri de la distanță, dar a deschis jocul către extreme și mai ales a angajat pivoții, care au marcat 5 goluri (Lobach – 4, Manea – 1) și au scos și aruncări de la 7 metri. În finalul jocului, Isabelle Gullden – din nou foarte precisă la aruncările de la 7 metri, 5 goluri din tot atâtea șanse avute – a dat niște assist-uri geniale pentru Anastasia Lobach, transformate în goluri de bielorusă, cu care s-a închis practic și jocul: 21-18 (min. 53) și 22-19 (min. 55).

Ayglon la debut, Niombla la final în inter dreapta

Marea problemă a CSM București a fost la nivelul interului dreapta, așa cum de altfel se aștepta toată lumea după ce Line Jorgensen s-a accidentat la echipa națională a Danemarcei. Vestergaard a început jocul cu singurul inter dreapta de meserie din lot, Camille Ayglon, dar aruncările acesteia au fost parate de Katrine Lunde, neavând suficientă forță. Mai mult, ea a și pierdut niște mingi în atac, astfel că ulterior a fost păstrată în apărare – unde a jucat aproape perfect alături de Linnea Torstensson -. În locul interului Ayglon în atac a fost trimisă Gnonsiane Niombla. S-a văzut în câteva rânduri că handbalista venită de la Fleury nu se simte foarte confortabil în inter dreapta, a pierdut la rândul ei niște mingi, dar a fost totuși mai activă. A marcat două goluri din acea poziție pe pătrunderi, a oferit o pasă decisivă pentru Carmen Martin, dar a și scos aruncare de la 7 metri. Per total, cu Niombla în inter dreapta, CSMB a avut mai multe realizări în atac. La fel de adevărat, pe Niombla am urmărit-o foarte puțin pe postul ei de bază, inter stânga.

Încredere, determinare, prestanță

CSM București s-a impus în fața formației din Rostov și pentru că a avut atitudine. Startul în acest an al Ligii Campionilor a fost cu siguranță mult mai bun decât cel din 2015, din toate punctele de vedere. Inclusiv la nivel de public, diferența a fost destul de mare, la primul joc asistând 4.164 de spectatori, după cum a anunțat echipa de marketing a CSMB. O cifră foarte bună pentru un prim joc în Liga Campionilor, la care au contribuit și mulți spectatori veniți din provincie să vadă handbal de calitate.

În 2015, la primul meci important, cu Buducnost, s-a simțit un oarecare trac al echipei, chiar lipsa de experiență în această competiție. Titlul câștigat în mai 2016 la Budapesta în Liga Campionilor i-a conferit echipei foarte multă încredere și prestanță, iar aceste lucruri s-au văzut cu această ocazie. CSM București chiar a ținut la un debut pe măsura renumelui pe care și l-a câștigat, a avut în consecință determinare, a fost orgolioasă și a dorit cu orice preț să învingă Rostov-Don. Și a reușit! Iar acest debut o încadrează deja în categoria marilor pretendente la Final 4 și în sezonul 2016-2017.

CSM București – Rostov Don 24-21 (12-10)

Grubisic 2, Ungureanu, Iordache – portari; Gullden 6, Curea, Ayglon-Saurina, Bazaliu, Brădeanu, Torstensson 2, Martin 2, Manea 1, Niombla 2, Lobach 4, Mehmedovic 5 

Lunde, Mekhdieva – portari; Slivinskaya, Managarova 1, Petrova, Sen, Rodrigues 2, Vyakhireva 1, Bobrovnikova 2, Makeeva, Chernoivanenko, Dembele 4, Ilina 6, Grigel, Barbosa 5, Borshchenko

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen