ANALIZĂ‚ | Are curajul Ryde să ia cel puțin o fată din lotul U19 la Mondialul din decembrie? Comparație între generația Perianu vs generația Bazaliu

Autor: Marius Hutu Publicat: 02 Aug. 2015, 15:26 Actualizat: 02 Aug. 2015, 16:56 Handbal

Danemarca a câștigat Campionatul European Under 19 din Spania, după o finală pasionantă cu Rusia, scor 29-26. România a terminat turneul final pe locul 10, după ce în urmă cu un an câștiga titlul mondial în Macedonia.

Dincolo de decepțiile trăite la Valencia, de problemele de mentalitate, de atitudine, de pregătire neadecvată pentru un turneu final, rămân de clarificat câteva aspecte după acest Campionat European.

Antrenorii nu mai vor, reacționează federația?

Poate a înțeles și Federația Română de Handbal, în urma Campionatului European din Spania, că Aurelian Roșca și Gavril Kozma nu mai doresc să fie antrenori la naționala Under 19. Cel puțin nu în condițiile de până acum. Primul a lipsit de la pregătirile echipei pentru turneul final.

Cu cine se respectă tradiția, dacă se mai respectă?

În mod normal, respectând tradiția ultimilor ani, Tomas Ryde și Bogdan Burcea, selecționerii naționalei mari, ar trebui să promoveze cel puțin 1-2 fete la prima reprezentativă și chiar să le includă în lotul pentru Campionatul Mondial din Danemarca din decembrie. Spre exemplu, în 2011, Radu Voina a plecat la turneul final din Brazilia cu două fete de la loturile de junioare și tineret, Eliza Buceschi și Denisa Dedu. Doi ani mai târziu, Gheorghe Tadici a păstrat-o pe Denisa Dedu și a promovat-o și pe Gabriela Perianu în lotul pentru Serbia.

Cine ar avea însă potențial din actuala echipă să meargă peste aproximativ patru luni la Mondialul din Danemarca? Se pot angrena Ryde și Burcea la riscuri după acest Campionat European?

Generația 96-97 a fost în vârf, dar acum va avea și mai mult de tras după un an în care a bătut pasul pe loc și s-a automulțumit cu acea medalie de aur la Under 18

Dacă vor dori să ajungă pe viitor și la naționala de senioare, toate aceste fete care joacă în naționala Under 19 vor avea serios de recuperat, de tras, de a stabili priorități în ceea ce privește sportul de performanță pentru a lua fața, spre exemplu, generației anterioare, care la 20-21 de ani pare deja destul de bine ancorată în viața Ligii Naționale și chiar implicată cu câteva nume la reprezentativa de seniori. Ca să nu mai luăm ca repere genrația Cristinei Neagu, care teoretic ar mai avea încă 5-6 ani cel puțin un cuvânt greu de spus.

Dar comparând generația 94-95 cu 96-97, lucrurile stau cam în felul următor, pe posturi:

  • poartă: Isabela Roșca, Mădălina Ion și Alexandra Prodran vor fi în concurență cu Denisa Dedu și Elena Șerban care sunt titulare indicutabile la echipele lor, Corona Brașov, respectiv CSM Ploiești. Plus că din urmă mai vine și Daciana Hosu, o junioare de 17 ani care apără deja extraordinar.
  • extremă stânga: Alexandra Carașol (liga secundă) și Alexandra Dindiligan, proaspăt transferată de „U” Cluj, sunt în momentul de față la mare distanță de Ana Maria Tănăsie, care are o viteză de reacție foarte bună, dar și trei ani deja în Liga Națională. Tănăsie se va bate cu Valentina Ardean pentru titularizare la HCM Baia Mare
  • interi stânga: Bianca Bazaliu, locul 2 în clasamentul golgheterilor la Euro, are o concurență incredibilă pe post cu Gabriela Perianu și Bianca Tiron, două dintre cele mai căutate jucătoare în Liga Națională. Iar cum Bazaliu nu are nicio șansă să joace la CSM București în sezonul următor, cea mai bună variantă pentru ea ar fi să plece împrumut la o altă formație din LN, unde i s-ar garanta că va și evolua. Altfel, handicapul față de Perianu și Tiron, care au la rândul lor deja ani grei în LN, va fi greu de remontat în următorii ani. Din urmă mai vine și Sorina Tîrcă, care a ieșit golgheteră la prima competiție oficială, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE).
  • centru: Cristina Laslo vs Maria Constantinescu, Dana Pricopi și Mădălina Zamfirescu. O altă bătălie ce pare inegală în acest moment, deși Cristina a crescut frumos la Cluj în ultima vreme și chiar este singura jucătoare din lotul U19 care a evoluat constant în prima ligă. Dacă își va pune în valoare toate calitățile, Laslo poate recupera mult în următorii doi ani, iar bătălia pentru un loc în naționala mare să fie mai mult decât palpitantă și interesantă între cele patru handbaliste
  • interi dreapta: Alina Ilie vs Laura Popa. Diferența este mare în favoarea handbalistei de la „U” Cluj, care a reușit la 20 de ani (are un an în plus peste Alina) prin calitățile care le deține să prindă deja și naționala mare. O șansă pentru Alina Ilie este CSM Unirea Slobozia, dar ea va trebui să-și stabilească foarte clar prioritățile pentru viitor, având în vedere că alți doi interi dreapta, Daria Bucur și Bianca Dinuț, care promit la under 17, vin tare din urmă.
  • extreme dreapta: Sonia Seraficeanu vs Camelia Carabulea. Și în acest caz, lucrurile sunt evidente, prima jucătoare este încă în liga secundă, în timp ce handbalista de 20 de ani a avut un sezon promițător în Liga Națională la Slobozia. Plus că din urmă vin alte două jucătoare extrem de talentate, Alexandra Badea și Ana Maria Berbece. Ultima chiar ar putea să debuteze la Corona Brașov în acest sezon, la numai 16-17 ani.
  • pivoți: Lorena Ostase vs Roxana Cîrjan. Este singurul post unde am putea spune că există deja un echilibru. Ostase este una dintre puține jucătoare evidențiate la Euro și s-a aflat în atenția unor grupări de top din România, HCM Baia Mare și Corona Brașov. Până la urmă, ea a ales să o urmeze pe Victorina Bora la CSM Unirea Slobozia și foarte probabil că va avea și șansă să evolueze și să se dezvolte astfel armonios ca și joc.

Meritele pentru medalia de aur nu le poate lua nimeni. Problema este alta, de ce nu s-a progresat

După felul cum s-a comportat echipa la Europene sunt destul voci în handbalul românesc care susțin că această generația 96-97 a câștigat conjunctural Campionatul Mondial din Macedonia 2014. Dacă au dreptate sau nu este neimportant, meritul fetelor de a fi câștigat un un turneu final de o asemenea anvergură nu poate fi șters de nimeni. Până la urmă nu a fost „vina” lor că Rusia, Danemarca, Suedia sau Ungaria au fost eliminate pe traseu și nu au mai ajuns să înfrunte naționala României. Problema raportată la Mondialul de anul trecut este cu totul alta. Faptul că echipa României nu a progresat mai deloc în raport cu naționalele amintite. Cauzele sunt multiple, dar printre cele mai importante ar fi faptul că aceste fete nu au fost crescute în regim de competiție. La 18-19 ani, majoritatea handbalistelor au continuat să joace la un nivel foarte scăzut, Divizia A (spre exemplu fetele de la Centrul Național de Excelență n-au avut nicio miză, echipa Național Rm. Vâlcea neavând obiective de performanță, gen promovare / retrogradare, prime, etc) sau junioare, deși în mod normal ar fi trebuit să facă deja pasul către Liga Națională. Din lotul României, doar Bazaliu, Laslo, Craiu, Stoicănescu și Axinte au apărut pe foile de joc ale unor formații de LN. Iar de jucat, doar Laslo a avut minute în „picioare”.

Dragi, arbitri, nu mai favorizați naționalele în amicale că nu le faceți un „bine”

S-a tot bătut monedă pe faptul că acest lot nu a mai avut același program de jocuri și turnee de pregătire precum a fost obișnuit înainte de a câștiga Campionatul Mondial. Fals! Este adevărat, naționala nu a mai avut turnee de pregătire afară (cu excepția celui din Franța care oricum a fost o greșeală „tactică”), dar a avut un program de jocuri la superlativ, cu Danemarca, Norvegia, Rusia! Știți care a fost una din probleme? Aceste meciuri de pregătire au fost arbitrate de români, care au ajutat cu „decizii” naționala. Și au produs niște deservicii pentru că unele rezultate nu au fost conforme cu adevărul. Probabil lumea s-a bucurat că nu ne-a învins Rusia în iunie, că au bătut Danemarca în toamna trecută și Norvegia în primăvară, dar până la urmă toate aceste rezultate au avut darul să amăgească într-o oarecare măsură. Drept dovadă, la Europene, România nu a fost nici pe departe invincibilă! Așadar, dragi arbitri, nu mai „trageți” cu naționalele în pregătiri, că nu le ajutați deloc în acest fel, nici măcar moral, după cum bine s-a putut observa cu această ocazie.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Autor: Marius Hutu Publicat: 02 Aug. 2015, 15:26 Actualizat: 02 Aug. 2015, 16:56 Handbal
Pe aceeași temă
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de la noi, acum a ajuns la basma şi...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de la noi, acum a ajuns la basma ...
Condamnare în dosarul sclavelor sexuale din secta „Cercul”. Cum le exploata şeful grupării, autointitulat „Atotputernicul pe pământ”
Condamnare în dosarul sclavelor sexuale din secta „Cercul”. Cum le exploata şeful grupării, autointitulat „Atotputernicul ...
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
„Semnezi sau PLECI!” Ultimatum la Barcelona! Un STAR al catalanilor a primit un mesaj clar din partea conducerii
„Semnezi sau PLECI!” Ultimatum la Barcelona! Un STAR al catalanilor a primit un mesaj clar din partea conducerii
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
ANUNȚ pentru toți cei care REFUZĂ vaccinarea. Cum funcționează, de fapt, vaccinul
ANUNȚ pentru toți cei care REFUZĂ vaccinarea. Cum funcționează, de fapt, vaccinul
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama:
Durere cumplită pentru o vloggeriţă din România, după ce şi-a pierdut mama: "Te las în mâinile lui Dumnezeu". Apelul ...
Senatoarea AUR, Diana Șoșoacă, otrăvită! Cine crede că vrea să-i facă rău!
Senatoarea AUR, Diana Șoșoacă, otrăvită! Cine crede că vrea să-i facă rău!
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Plăcerea pentru care Ion Țiriac plătește 100.000 de euro lunar. Nu poate renunța la ele sub nicio formă
Plăcerea pentru care Ion Țiriac plătește 100.000 de euro lunar. Nu poate renunța la ele sub nicio formă
Tratament REVOLUŢIONAR anti-COVID, în România. Ce presupune noua terapie
Tratament REVOLUŢIONAR anti-COVID, în România. Ce presupune noua terapie
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Unul dintre cei mau cunoscuți producători de smartphone-uri dispare. Fanii sunt devastați
Unul dintre cei mau cunoscuți producători de smartphone-uri dispare. Fanii sunt devastați
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Imaginaţia escrocilor depăşeşte orice limite. Cum sunt păcăliţi oamenii prin metoda „televizorul”
Imaginaţia escrocilor depăşeşte orice limite. Cum sunt păcăliţi oamenii prin metoda „televizorul”
Unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori TV a murit de COVID
Unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori TV a murit de COVID
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18  cu cele mai NATURALE forme
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
ITP 2021: Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta
ITP 2021: Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!