ANALIZĂ‚ | 5 concluzii la sfârșitul turului Ligii Naționale de handbal masculin. Ce îi lipsește campionatului și jucătorii care au rupt „gura târgului”. Unul este român, dar nu este la prima reprezentativă

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | 5 concluzii la sfârșitul turului Ligii Naționale de handbal masculin. Ce îi lipsește campionatului și jucătorii care au rupt
  • Publicat:
  • Actualizat:

Au mai rămas de disputat 4 partide din turul Ligii Naționale de handbal masculin, însă acestea nu mai pot influența partea superioară a clasamentului. Situația este deja clară în privința primelor patru locuri: Dinamo, CSM București, HC Odorhei și Steaua. Niște concluzii se pot deja trage, iar ProSport vă prezintă o radiografie a primei jumătăți a sezonului regular, cu superlative și dezamăgiri.

CLASAMENT LIGA NAȚIONALĂ‚ DE HANDBAL MASCULIN, SEZON 2015-2016

Loc Echipa M V E Î PM PP PCT.
1 Dinamo București 13 10 2 1 412 352 32
2 CSM București 13 9 0 4 361 330 27
3 HC Odorhei 13 9 0 4 353 328 27
4 Steaua București 13 8 2 3 389 345 26
5 Adrian Petrea Reșița 12 7 1 4 309 306 22
6 CSU CH Poli 13 7 0 6 355 323 21
7 Minaur Baia Mare 12 6 2 4 329 309 20
8 Potaissa Turda 12 6 1 5 318 327 19
9 Dunărea Călărași 12 6 0 6 323 327 18
10 HC Vaslui 12 5 1 6 343 342 16
11 CSM Ploiești 13 4 0 9 360 365 12
12 Energia Tg. Jiu 12 3 1 8 311 328 10
13 CSM Focșani 2007 12 2 0 10 293 370 6
14 Danubius Galați 12 0 0 12 292 396 0
 

Valoarea competiției, în scădere după dispariția a două mari centre din prima ligă, Constanța și Bacău

Echilibrul în Liga Națională s-a păstrat și în acest sezon, nefiind o formație care să se detașeze din start. Totuși, lipsa echipelor HCM Constanța și Știința Bacău se resimte mai mult decât s-a anticipat. Interesul pentru competiție pare mai scăzut, poate și datorită problemelor financiare cu care s-a confruntat Minaur în ultima perioadă, iar rivalitățile nu mai sunt atât de „vehemente” ca în vremea Constanței și Bacăului. Sunt cel puțin 3-4 echipe de „umplutură” în acest moment în Liga Națională.

Iar dacă în sezonul 2014-2015 mai multe formații au încercat să se adapteze și să ajungă la nivelul echipei HCM Constanța, cel puțin la startul competiției, acum nu a fost o formație care să le „tragă” din spate pe celelalte. Baia Mare, reprezentanta României în Liga Campionilor, a dat rateuri pe plan intern

Handbalul s-a „reaprins” în București. Steaua, revelație, Dinamo, campioana de toamnă a Capitalei

Turul Ligii Naționale a fost o „afacere” a celor trei echipe din București, care au pus monopol pe clasamentul Ligii Naționale, cel puțin în a doua jumătate a sezonului de toamnă. Doar HC Odorhei a încercat să le mai încurce socotelile, drept dovadă că a prins și podiumul. Dinamo a ieșit învingătoare din această bătălie, având victorii cu Steaua și cu CSM București. Formația din Ghencea a bătut CSM în ultima etapă a turului astfel că a urcat pe locul 2 într-un clasament neoficial al Capitalei. Rămâne de văzut dacă Steaua va reuși să țină pasul cu cele două adversare din Capitală și în retur, având în vedere că are un lot mai redus din punct de vedere numeric.

Marea dezamăgire, Minaur Baia Mare. Problemele financiare au fost determinante

Fără îndoilaă că marea decepție a primei jumătăți de sezon regular este Minaur Baia Mare, echipă care s-a descurcat mai bine în Liga Campionilor. În Liga Națională, Baia Mare a suferit deja 4 înfrângeri, în timp ce în Europa a pierdut un singur joc, chiar la debut. Așa cum aminteam și mai sus, Minaur a avut probleme financiare, care s-au răsfrânt asupra jocului echipei. Handbaliștii parcă n-au tras pe „intern” cu aceeași măsură ca în Liga Campionilor. Fie n-au vrut să riște accidentări, fie au avut un program mai încărcat, fie au încercat să-și mențină / să-și crească cota, după caz, în Europa. În cazul în care va câștiga în etapa a 13-a cu Adrian Petrea Reșița, Minaur va termina pe locul 5 turul de campionat și se va afla într-o postură din care va putea ataca măcar locul 2 la sfârșitul sezonului regular. Dar va avea liniștea necesară pentru acest lucru?

REZULTATELE COMPLETE ALE LIGII NAȚIONALE DE HANDBAL MASCULIN, SEZONUL 2015-2016, LE PUTEȚI GĂ‚SI AICI

Jucătorii turului Ligii Naționale de handbal masculin

ProSport a remarcat în primele 13 etape trei handbaliști care nu au ajuns încă la maturitate sportivă, dar care totuși au avut o contribuție importantă la obținerea rezultatelor de către echipele la care evoluează. Niciunul nu este component al primei reprezentative, ba chiar doi dintre ei sunt jucători străini.

Dinamo București a încheiat pe locul 1 la sfârșitul turului și datorită croatului Jakov Vrankovic (22 ani), probabil cel mai în formă jucător. Iar această nominalizare nu este generată neapărat de ultima impresie pe care a lăsat-o, 14 goluri înscrise în poarta celor de la CSM Ploiești, în partida jucată marți (scor 34-27). Interul dreapta devine de la un meci la altul un jucător tot mai complet, care face bine ambele faze, atât de apărare, cât și de atac. De altfel, evoluțiile lui Vrankovic au fost remarcate și alte personaje importante din handbalul românesc. Robert Licu spunea, nu demult: „Îmi place Vrankovic, cred că este cel mai bun jucător din România în acest moment, face foarte bine și faza de apărare. Nu cred că va mai rezista mult în Liga Națională, a făcut progrese importante și cred că încă mai poate crește, e și stângaci, este și tânăr. Îmi pare rău că nu este român și este greu de crezut că un croat ar putea fi naturalizat”.

Al doilea handbalist remarcat este extrema stângă de la CSM București, Nicușor Negru. Jucătorul de 21 de ani a arătat o poftă fantastică de a marca goluri, uneori și din situații imposibile, având un merit deosebit pentru locul ocupat de CSM, alături de jucători precum Humet, Stamate și Iancu.

Deocamdată, Negru nu a fost convocat și la naționala mare. Handbalistul încă mai are capacitatea de a progresa, mai are nevoie să acumuleze și experiență pentru un mai bun autocontrol în timpul jocurilor. Atât la partida cu Dinamo, cât și la cea cu Steaua, tânărul handbalist, aflat probabil într-o stare de nervozitate, și-a lăsat echipa în inferioritate numerică în momente importante.

Al treilea remarcat vine tot de la o formație din Capitală, portarul Stelei, Ivan Matskevich. Handbalistul din Belarus a convins încă din prima etapă, cu Potaissa Turda. Dacă valoric este aproape de nivelul lui Peter Tatai (Minaur) ori ba, probabil că specialiștii ne-ar putea lămuri, însă cert este că Matskevich a avut o evoluție constantă în tur și a contribuit din plin la ascensiunea Stelei.

Antrenorii turului, Ovidiu Mihăilă și Pero Milosevic

La acest capitol, ProSport a remarcat „mâna de lucru” a antrenorilor Ovidiu Mihăilă (Steaua) și Pero Milosevic. Ambii au reușit să ajungă cu echipele lor în preajma podiumului Ligii Naționale, au și fost în Top 3 pe parcursul turului, după ce sezonul trecut Steaua și Poli au jucat pentru evitarea retrogradării. Formația din Ghencea a fost chiar la un meci distanță de o retrogradare directă, dar s-a salvat într-o dispută cu CSU Suceava.

Mihăilă a revenit în vară la Steaua și a primit și o echipă cu 11 jucători noi, reușind să „sudeze” deja relațiile de joc. Cu Dinamo a pierdut la mare luptă derby-ul, deși era dată victimă sigură, cu Minaur a terminat la egalitate, deși a avut controlul tot jocul. A dat în schimb lovitura pe terenul echipei CSM București, în ultima etapă, iar sincope au apărut în două partide jucate acasă, cu Vaslui și HC Odorhei.

Cu probleme financiare, Poli Timișoara este o echipă care s-a autodepășit și doar ghinionul a făcut să acumuleze numai 21 de puncte la sfârșitul primelor 13 etape. Patru din cele șase înfrângeri, cu CSM București, Dinamo, Odorhei și Adrian Petrea Reșița au fost suferite la un gol, deși bănățenii au avut șanse să le câștige pe toate. Pero Milosevic a resuscitat o formație blazată în ultimele sezoane, deși nu a avut mulți jucători noi la dispoziție.

De remarcat faptul că între tur și retur nu există pauză. Echipele care mai vor să-și ajusteze loturilor o mai pot face până la startul returului. Din surse ProSport, Steaua și HC Vaslui nu au fost de acord ca perioada de transferări să se prelungească până după terminarea Campionatului European din ianuarie, așa cum se întâmplă în celelalte țări.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat acea bucată de intestin'
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar acum răsuflă ușurat: 'A tăiat…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele