ANALIZĂ‚ | 5 concluzii după finala Cupei României dintre HCM Baia Mare și CSM București. Ce semnale au apărut în privința viitorului campioanei României și discuțiile iscate după ultimul minut de joc

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | 5 concluzii după finala Cupei României dintre HCM Baia Mare și CSM București. Ce semnale au apărut în privința viitorului campioanei României și discuțiile iscate după ultimul minut de joc
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare a câștigat prima bătălie importantă din acest sezon cu CSM București, reușind să intre în posesia Cupei României după o partidă foarte strânsă, scor 18-17. Cel mai important obiectiv pentru ambele formații rămâne însă Liga Națională.

Diferența a fost făcută de câteva detalii, după o partidă în care nicio formație nu s-a putut desprinde la mai mult de 3 goluri (9-6, min. 25 pentru CSM București). ProSport vă prezintă 5 concluzii după meciul 3 din acest sezon dintre HCM Baia Mare și CSM București.

  • Apărări bune, atacuri slabe, meci mediocru dar intens

Cele două formații au marcat numai 35 de goluri în total, adică un gol aproape la două minute, ceea ce scoate în evidență un aspect. Ambele formații au stat bine în apărare, dar în atac au avut probleme. Cifrele vorbesc de la sine. Nici HCM Baia Mare, nici CSM București nu au atins pragul de 50% la eficiență, din contră au fost la o distanță apreciabilă de acest procentaj: gazdele au avut 40%, iar adversarele – 43,5%. Iar aceste cifre nu sunt scăzute pentru că cele două porți ar fi fost fenomenale, ci pentru că multe aruncări s-au dus fie pe lângă poartă sau în bare, fie s-au oprit în blocaje.

  • 0-2 la ratările de la 7 metri

În acest sezon, HCM Baia Mare a suferit în anumite jocuri foarte importante pentru că n-a reușit să fructifice ocaziile la îndemână, în primul rând aruncările de la 7 metri. Lucrurile au stat însă diferit la partida cu CSM București. Toate cele șase execuțiii au fost transformate în goluri, cinci de către Valentina Ardean și una de către Lois Abbingh. Băimărencele s-au pregătit temeinic la acest capitol și i-au aruncat „sus” braziliencei Mayssa Pessoa, unde se știa că poate fi învinsă mai ușor.

Dacă HCM a avut 100% la aruncările de la 7 metri, în schimb, CSM București a avut 60% în duelurile cu Paula Ungureanu, respectiv Barbara Arenhart. Două din cele 5 aruncări au fost irosite de Ana Paula Rodrigues, respectiv Linnea Torstennson. Suedeza a ratat chiar într-un moment esențial al jocului, în minutul 57, când HCM avea două goluri avans, 17-15. Nu a fost momentul decisiv, din moment ce formația bucureșteană a egalat două minute mai târziu, dar poate că un gol înscris mai devreme ar fi asigurat un plus de timp la ultimul atac. CSM a egalat cu puțin timp înainte de a se intra în ultimul minut, iar ultimul cuvânt i-a aparținut echipei gazde. Cum a stat Baia Mare mai bine de un minut în atac este o altă poveste.

  • Miza pe românce, noua startegie la HCM? Do Nascimento nu mai e prima soluție, Davydenko nu a prins echipa

La Cupa României, Tone Tiselj a mizat mai mult pe românce decât în alte ocazii. În general, pe atac, HCM a evoluat cu patru tricolore, Ardean, Buceschi, Geiger și Pârvuț / Nechita având peste 40 de minute de joc împreună. Dacă a fost un prim pas dintr-o nouă strategie gândită de HCM Baia Mare sau nu, rămâne de văzut. Cert este că pentru o primă experiență în acest sens mai evidentă, HCM a câștigat pe mâna româncelor. Să nu le omitem pe Paula Ungureanu, care și-a făcut treaba în prima repriză, și Timea Tătar, care a scos-o complet din joc pe Linnea Torstensson.

Miza pe românce a apărut și într-un context. Do Nascimento nu a fost nici în semifinale, nici în finală prima opțiune pentru postul de extremă dreaptă, iar atunci când a intrat în teren nu a arătat ca o jucătoare care ar vrea să „rupă norii”. Din contră a ratat două situații din poziție de 1-1. Apoi, Ekaterina Davydenko a rămas în tribune, iar pe foaia de joc au fost puși patru pivoți. Aceste lucruri indică anumite lucruri sau cel puțin ridică niște semne de întrebare. Surse ProSport susțin că Do Nascmineto și Davydenko nu se vor mai regăsi din vară la HCM.

  • Rodrigues și Torstensson au avut împreună un singur gol din acțiune

CSM București câștigase precedentul duel cu HCM Baia Mare într-o manieră categorică (29-23), mai clar decât a arătat-o scorul. Victoria a venit într-un moment în care formația lui Tiselj era angrenată în lupta pentru calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, dar și pe fondul unui joc de excepție făcut de Linnea Torstennson și Ana Paula Rodrigues. La finala Cupei României, cele două handbaliste de top din trupa lui Mette Klit nu au fost în cea mai bună formă. Ana Paula Rodrigues a marcat abia în minutul 58 primul său gol, în timp ce Linnea Torstennson nu a înscris niciun gol din acțiune! Suedeza a fost deficitară în atac, dar s-a scos cu jocul de apărare, în care a acoperit și de această dată foarte bine semicercul.

Tone Tiselj s-a pregătit pentru a le anihila pe cele două perle ale echipei CSM București.  Fără Rodrigues și Torstensson lăsate să-și facă jocul, formația din Capitală nu prea a contat la linia de 9 metri. O soluție era să deschidă jocul în cele două extreme, lucru care s-a întâmplat în câteva rânduri. Dacă partea dreaptă a funcționat la nivel bun, Martin și Vărzaru înscriind în 6 din cele 8 acțiuni, în schimb, pe stânga, CSM a fost inexistentă. Da Silva chiar a „mâncat” două acțiuni, după ce a făcut bătaia pe linia semicercului.

  • Specialiștii: HCM a fost ținută enorm de mult în atac în ultimul minut

Imediat după joc au ieșit destule discuții și pe marginea arbitrajului Bogdan Stark și Romeo Ștefan. Cântărind pe cifre deciziile celor doi arbitri, lucrurile sunt într-un echilibru: 1-1 la eliminări, 6-5 la aruncări de la 7 metri. Și totuși sunt reacții.

Ultimul atac al echipei HCM Baia Mare este faza care a născut cele mai multe discuții printre specialiști. Aceștia consideră că formația gazdă a fost ținută enorm de mult în atac, peste 1 minut socotind și time-out-ul lui de Tiselj în minutul 59:01. Iar pentru ultimele 60-80 de secunde ale jocului, acest timp de atac pentru o echipă ar fi enorm, susțin specialiștii. După golul înscris de Ardean din 7 metri, CSM a mai avut doar 6 secunde la dispoziție pentru a egala. Au ieșit discuții și după acordarea acelei aruncări de la 7 metri, părerile fiind împărțite, între a fost apărare în semicerc și trebuia 9 metri. În plus, cronometrul nu a fost oprit după dictarea acelei aruncări, astfel că s-au mai scurs câteva secunde, iar CSM nu a mai avut șansa unui atac ceva mai lung.

  • HCM Baia Mare – CSM București 18-17 (9-10)

Ungureanu (6 intervenții), Arenhart (5 intervenții) – portari; Pârvuț (0/1), Geiger (3/9), Abbingh (2/6), Buceschi (3/8), Szucs, Ardean (7/9), Do Nascimento (0/2), Makeeva (0/2), Lobach (0/1), Herrem (1/3), Tătar (0/1), Nechita (2/3), Vârtic, Marin. Antrenor: Tone Tiselj

Tolnai, Pessoa (13 intervenții) – Curea (1/1), Da Silva, Rodrigues (1/6), Tivadar, Vărzaru (1/2), Bazaliu (1/2), Torstensson (3/8), Nan, Vetkova, Martin (5/6), Glibko (1/3), Fachinello (3/8), Vizitiu (1/4), Nicula. Antrenor. Mette Klit

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup