A venit şi rândul Spaniei! După patru finale pierdute, ibericii au câştigat în premieră Campionatul European la handbal masculin

28 ian 2018 5590 afişări Handbal
A venit şi rândul Spaniei! După patru finale pierdute, ibericii au câştigat în premieră Campionatul European la handbal masculin

Spania este noua campioană a Europei la handbal masculin, după ce s-a impus în faţa Suediei cu 29-23, în finala turneului final disputată la Zagreb. Selecţionata iberică a câştigat prima medalie de aur din istoria întrecerii, după patru finale pierdute.

  • Franţa a terminat pe locul 3, după 32-29 cu Danemarca, meci arbitrat de românii Sorin Dinu şi Constantin Din, aflaţi la ultimul meci din carieră pe plan internaţional.

Înaintea confruntării din capitala Croaţiei, atât Spania cât şi Suedia aveau deja la activ patru finale, nordicii având un bilanţ ”dezarmant” la acest capitol cu ibericii: 4-0 (titluri câştigate). Suedia a obţinuit o medalie de aur chiar în faţa Spaniei, în urmă cu 20 de ani, scor 25-23.

Vreme de 30 de minute, Suedia a dat impresia că îşi va păstra invincibilitatea într-o finală de Campionat European, chiar dacă această finală a venit la 16 ani distanţă de ultimul titlu câştigat. Şi chiar dacă nordicii au prezentat o echipă cu 4 ani şi jumătate mai tânără decât cea a Spaniei. După un debut echilibrat, trupa lui Andresson a luat viteză cu ajutorul portarului Appelgren, care a făcut o repriză fabuloasă. El a reuşit să se menţină aproape permanent la un procentaj de cel puţin 50%, astfel că Suediei nu i-a fost foarte dificil să preia comanda. Din minutul 12, nordicii s-au desprins la 3 goluri, scor 7-4, iar din acel moment şi-au ţinut adversarii la o distanţă de 2-3 goluri până la pauză. Diferenţa putea fi şi mai clară, dar Spania a rămas în joc graţie unei apărări care a stat foarte bine şi care i-a determinat pe suedezi să mai piardă mingi în atac.

Spania a avut apărare, dar nu a avut şi poartă, astfel că Jordi Ribera a mutat chiar înainte de pauză. Coralles a fost înlocuit cu Sterbik, iar în jocul Spaniei s-a resimţit imediat un plus de siguranţă transmis de veteranul de 38 de ani. Dar lucrurile s-au îmbunătăţit substanţial imediat după pauză. De la 12-14, ibericii au venit la 17-14. Sterbik a început să arate că se poate juca handbal de excepţie şi la 38 de ani, iar Spania a fost necruţătoare pe contraatac.

Andresson a fost nevoit să solicite de două ori time-out în primele 12 minute ale reprizei secunde, dar fără folos. Spania s-a descătuşat şi a dominat copios terenul, reuşind să-i lase fără replică pe nordici. Sterbik a trecut de 50%, iar ibericii s-au desprins la 25-17 (min. 52), adică un ”parţial” de 13-3 de la reluarea părţii secunde, scor fără drept de apel pentru Suedia.

Ibericii s-au eliberat de toate ghinioanele adunate de-a lungul timpului, iar la final s-au impus cu 29-23. Spania a reuşit în sfârşit să câştige şi CampionatuL European, devenit a şasea naţiune care a urcat pe cea mai înaltă treaptă, după Suedia – 4, Franţa – 3, Danemarca – 2, Germania – 2, Rusia – 1.

Echipa ideală a Campionatului European din Croaţia

  • Gerard (Franţa) – Strlek (Croaţia), Hansen (Danemarca), Sagosen (Norvegia), Dujshebaev (Spania), Sole (Spania), J. Nielsen (Suedia)
  • MVP: Gottfridsson (Suedia)
  • Cel mai bun apărător: Gojun (Croaţia)

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.