A apărut o nouă voce în handbalul românesc! „Federația și Comisiile ar trebui să învețe că de acum încolo trebuie să-și respecte propriile reguli”

Redactor:
Marius Hutu
A apărut o nouă voce în handbalul românesc!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mai mulți foști și actuali handbaliști ai României, inclusiv cu multe selecții la naționala masculină, au lansat azi Sindicatul Handbaliștilor din România (SHR). Organizația va fi sprijinită cu specialiști și logistică de Blocul Național Sindical (BNS) și Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), iar obiectivul principal va fi protecția jucătorilor și antrenorilor care activează pe teritoriul României, inclusiv a celor care vin din străinătate.

Mihai Timofte, fosta extremă stânga a echipei naționale, a decis să pună punct final carierei de jucător și a fost ales președintele SHR, în timp ce Viorel Mazilu a devenit unul din membrii organizației. Ideea apariției acestui sindicat a început să se „rostogolească” încă de acum 3 ani. Contextul a fost povestit de Dumitru Costin, președinte BNS: „În urmă cu aproape 3 ani, Narcisa Lecușanu m-a întrebat, la o întâlnire la care au mai fost prezenți Emil Hulubei (n.r. președinte AFAN) și Marius Iliuță, ce am putea face în anumite spețe ale unor sportivi care au probleme cu cluburile, contracte care nu sunt plătite, regulamente care nu sunt în regulă. Ce s-ar putea face pentru climatul general din handbalul românesc? Era chiar un moment mai puțin plăcut, când o jucătoare faimoasă în handbalul european și mondial avea probleme în România, vă aduc aminte de cazul lui Alisson Pineau – aflată sub contract cu Baia Mare -. Jucătoarea era în situația ingrată de a evacua apartamentul întrucât clubul nu-i mai plătea chiria conform contractului. Noroc cu Melinda Geiger care a avut decența și bunăvoința să o recupereze și să-i ofere un acoperiș, deci lucruri care ne umpleau de un penibil absolut. Și am spus că singura soluție este să capacităm cât mai mulți din handbalistele și handbaliștii din România, să izbutim să creăm o organizație sindicală puternică, să-și fixeze niște obiective. Organizație care ar putea să beneficieze de sprijinul și expertiza pe care o are fratele mai mare, AFAN”.

În cele din urmă, acest demers a fost dus la bun sfârșit, iar Sindicatul Handbaliștilor din România a intrat în legalitate de aproape o lună de zile, cu sentință judecătorească definitivă. Mihai Timofte a explicat că jucătorul de handbal avea nevoie de o protecție în starea de lucru din acaestă perioadă: „A fost nevoia de protecție a jucătorului de handbal. Pe acest lucru ne-am bazat întregul nostru demers, pentru că știm foarte bine, din triunghiul jucător de handbal, club și federație, sportivul a rămas singurul neprotejat”.

Fostul internațional român a prezentat și câteva din obiectivele SHR:

  • „Vrem să protejăm jucătorul prin asigurarea de câteva beneficii, în primul rând de asistență juridică. Jucătorul de handbal nu are toate cunoștințele despre noțiunile de drept. El are nevoie de asistență juridică la semnarea unui contract, bineînțeles și în perioada contractului în eventualitatea semnării unui alt act adițional sau la o renegociere. Noi asta o putem asigura.
  • Sportivul poate să beneficieze de reprezentarea noastră în fața Comisiilor Federației Române de Handbal, instanțelor Europene.
  • Putem să-i oferim asistență fiscală și mai concret putem să-i oferim informații legat de schimbările de procedură fiscală, Codul Fiscal.
  • Sportivul beneficiază de asistență în domeniul financiar. În cazul în care are nevoie să-și achiziționeze un lucru important, un credit, el are acces la informații pentru a lua decizia în cele mai bune condiții.
  • Bineînțeles, ne-am gândit și mai departe, la jucătorul care va trebui să facă și altceva după ce termină activitatea sportivă. Atunci poate să beneficieze de un program de educare, de formare profesională.
  • Ne-am gândit și la un fond de pensii private pentru sportivi. Ce facem noi prin aceste obiective? Nu facem decât să ne asigurăm că sportivul va performa în cele mai bune condiții pe care le poate avea, îi luăm din responsabilitățile de zi cu zi și atunci el se va concentra mai mult pe performanța sportivă. Acest demers este și în favoarea clubului, va fi fericit în egală măsură când va performa în condiții optime. Federația va beneficia de asemenea de performanța sportivă
  • Avem proiect de a face Gala Handbalului Românesc, eveniment în care vom invita cei mai buni sportivi pentru a primi o recunoașterea a meritelor. Urmărim un model de succes în România, cel de la fotbal”

La rândul lui, Viorel Mazilu a susținut: „Merg pe premisa că suntem sătui de abuzurile cluburilor în privința jucătorilor, suntem sătui de ceea ce face un președinte de club sau oricine altcineva care nu respectă Statutele și Regulamementele Sportive. Ideea este una simplă, încercăm să-i ajutăm cu tot ce putem pe toți antrenorii și toți sportivii care vor fi afiliați la noi. Sperăm să fim cât mai mulți, să fim și mai puternici. Vrem să mergem drept, adică ceea ce spun Statutul și Regulamentele FRH”

  • „Deja sunt câteva cazuri ale unor sportivi pe care-i putem reprezenta mai departe. Considerăm că vom avea succes. Vom fi prieteni cu toată lumea, vom încerca să-i atragem pe lângă noi și pe președinții de cluburi, trebuie să înțeleagă și ei că nu mai poți să faci abuz în privința unui sportiv”, Viorel Mazilu, membru SHR.
  • „Sunt atâtea cazuri în handbal, jucătorul este oarecum nedreptățit și abuzat și atunci acest sindicat nu poate decât să ne bucure, vine în ajutorul nostru. Sper ca pe viitor să avem un reprezentant al Sindicatului și în Comisiile federației, să vină în ajutorul jucătorului cu legi. Să fie de bun augur!”, Marius Novanc.

Handbaliștii și antrenorii care participă la întrecerile interne, români și străini, pot deveni membri ai sindicatului prin achitarea unui cotizații. Aceasta este diferențiată, în funcție de nivelul participării în competiții.

  • Pentru Liga Națională: 500 lei / an
  • Pentru Divizia A: 250 lei / an
  • Pentru juniorii între 16-18 ani:100 lei / an

Dumitru Costin a declarat la lansarea SHR că noua organizație va avea la dispoziție toate „armele” necesare pentru a proteja handbaliștii: „Avem și resursele umane care să stea lângă SHR, specialiști în drept sportiv care vor fi alături de orice membru al sindicatului. Deja au venit sportivi către noi, semnalându-ne o încălcare a drepturilor lor, de la neplata unor drepturi bănești și până la faptul că au fost nevoiți să suporte din propriile buzunare și ale famiilor lor intervenții chirurgicale, să-și finanțeze perioada de recuperarte, lucruri care sunt absolut anormale. Sportivul ar trebui să beneficieze de aceste protecții în baza contractului pe care îl are. Dar întâmplător acel accident s-a întâmplat când clubul nu reînnoise asigurările medicale pentru sportivii pe care îi avea sub contract”.

Dumitru Costin și Viorel Mazilu au vorbit concret și despre cum vor fi protejați handbaliștii, dacă, să spunem, aceștia vor fi neplătiți mai multe luni la echipa de club, iar Comisiile FRH vor tegiversa răspunsuri la anumite cazuri.

„În secunda 2 se va face memoriu către federație, se vor invoca absolut toate articolele care le-au încălcat prin regulament și așteptăm deciziile Comisilor Federației. Vom face totul ca la carte”, a susținut Viorel Mazilu.

„Federația și Comisiile ar trebui să învețe că de acum încolo trebuie să-și respecte propriile reguli. Să nu vă închipuiți că o să stăm cu mâinile în sân. Mai există și teza neglijenței în serviciu, a abuzului în serviciu. Aveți regulile voastre? OK! Jucăm după regulile voastre, dar respectați-le! Respectați termenele, respectați procedurile, respectați regulamentul, respectați Statutele! Asta nu trebuie să sune a amenințare, ci doar o comunicare din partea unor prieteni”, a tras concluzia Dumitru Costin.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…