10 concluzii după cel mai intens campionat. Minaur a păstrat tradiția „eventului”. Cine poate solicita wild-card pentru Liga Campionilor și câți lideri au fost în sezonul 2014-2015

Redactor:
Marius Hutu
10 concluzii după cel mai intens campionat. Minaur a păstrat tradiția
  • Publicat:
  • Actualizat:

Partida de clasament pentru locurile 7-8 dintre HC Odorhei și Știința Bacău (scor 34-29), desfășurată sâmbătă seara, a pus punct final sezonului Ligii Naționale de handbal masculin. A fost o ediție de campionat încheiată cu succesul echipei Minaur și care a avut de toate, spectacol, suspans, intrigă, scandaluri, spectatori! Toate aceste aspecte au contribuit, probabil, la cel mai intens campionat din ultimii ani. Și probabil și cel mai frumos. ProSport vă prezintă 10 concluzii după acest sezon.

Al 5-lea event consecutiv

Ediția de campionat 2014-2015 a marcat revenirea în prim-plan a două echipe de tradiție, Minaur Baia Mare și Dinamo, formații care au marcat istoria handbalului românesc prin performanțele obținute atât pe plan intern, dar mai ales internațional. Cu jucători precum Eklemovic, Tatai și Malmagro în componență, Minaur a reușit în cele din urmă să câștige ambele trofee pe plan intern, Cupa României și Liga Națională. A fost pentru al 5-lea sezon consecutiv în care s-a făcut „eventul”. Din 2011 și până în 2014, HCM Constanța reușise să câștige tot! Pentru Baia Mare a fost un nou „event” după o pauză de 16 ani. Cu 3 titluri la activ, Minaur a devenit și a patra echipă din istoria handbalului masculin ca număr de trofee, după Steaua – 28, Dinamo – 12, HCM Constanța – 9. Până în acest sezon, Baia Mare era la egalitate cu Universitatea Craiova și Fibrex Piatra Neamț.

Minaur – Dinamo, duelul sezonului. Cele două formații s-au întâlnit de 7 ori!

Minaur Baia Mare – Dinamo București a fost, probabil, cel mai pasionant duel al sezonului, cele două formații fiind nevoite să se înfrunte în nu mai puțin de 7 partide! În timpul play-off-ului, majoritatea specialiștilor au fost de părere că această dispută este de fapt adevărata finală a sezonului. „Cine iese învingător, câștigă și campionatul”, s-a spus la vremea respectivă, situație care ulterior s-a și concretizat.

Minaur și Dinamo s-au întâlnit de două ori în sezonul regular, de două ori în sferturile de finală ale Cupei României și de trei ori în play-off. Trei din cele șapte meciuri s-au încheiat la egalitate, iar alta a fost decisă în ultima secundă (jocul secund din play-off). Minaur a contabilizat trei victorii, iar Dinamo, una!

7 lideri în timpul sezonului regular, podium complet schimbat la final

Iubitorii de handbal au asistat, probabil, la cel mai echilibrat sezon intern din acest secol. În timpul sezonului regulat, la conducerea Ligii Naționale s-au perindat nu mai puțin de 7 lideri (!): HC Odorhei, Știința Bacău, Dunărea Călărași, Minaur Baia Mare, Dinamo București, CSM București, HCM Constanța. Aceste formații plus Potaissa Turda s-au și calificat în play-off. Echilibrul campionatului a fost evidențiat și de disputa din play-off dintre HC Odorhei și Potaissa Turda. Echipa clasată pe locul 8 la sfârșitul celor 26 de etape a reușit să elimină în sferturi gruparea care s-a clasat pe primul loc. De asemenea, CSM București, clasată pe locul 5, a câștigat un meci în deplasare cu HCM Constanța în play-off, motiv pentru care a și mers mai departe.

Podiumul a fost complet nou față de ediția anterioară, Minaur, CSM București, Dinamo față de HCM Constanța, Potaissa Turda, Știința Bacău.

HC Odorhei, sezon salvat cu trofeul în Challenge Cup

Din punct de vedere al competiției interne, HC Odorhei este marea pierzătoare a acestui sezon. Clasată pe locul 1 la sfârșitul sezonului regular și calificată în semifinalele Cupei României, formația harghiteană a pierdut tot pe sfârșit de sezon, deși a părut în timpul competițiilor ca fiind una din cele mai solide grupări. Trupa lui Vlad Caba a plătit tribut programului infernal pe care l-a avut pe finalul sezonului, în care a fost angrenată și în Challenge Cup. HC Odorhei a terminat pe locul 7, iar sezonul a fost salvat în cele din urmă tocmai prin prestația din Challenge Cup, competiție pe care a câștigat-o în urmă cu o săptămână.

Dunărea Călărași a bătut toți „granzii”

Dunărea Călărași poate fi socotită revelația Ligii Naționale, având în vedere că din postura nou-promovată a terminat pe locul 5! Tot parcursul acestei echipe s-a schimbat cu puțin timp înaintea startului de sezon, când la echipă a fost adus antrenor Aihan Omer, încă tehnicianul cu cele mai multe titluri la activ dintre cei care profesează în această perioadă în Liga Națională. Dunărea Călărași este singura formație care a obținut cel puțin o victorie cu toate celelalte șapte formații calificate în play-off!

Dinamo a câștigat bătălia într-un clasament neoficial cu cei „mari”

Vreo 5-6 formații s-au gândit măcar pentru o clipă că ar putea câștiga Liga Națională în sezonul 2014-2015: HCM Constanța, Știința Bacău, Minaur, Dinamo, HC Odorhei, CSM București. Prima care a capotat a fost Știința Bacău, celelalte 5 formații reușind să ducă lupta în clasamentul pe puncte până la final. Într-un clasament al primelor 5 formații la sfârșitul sezonului regular, Dinamo ar fi ieșit în frunte cu 16 puncte, urmată de Minaur – 11 puncte, Constanța, Odorhei și CSM București – câte 10 puncte. Formația din Ștefan cel Mare a fost trasă în jos practic de rezultatele cu echipe considerate din valul doi, înfrângerile înregistarte pe teren propriu cu Dunărea Călărași și Steaua fiind decisive.

Aviz pentru CSM București, Tg. Jiu, Odorhei, Dinamo: pot solicita wild-card pentru Liga Campionilor!

În sezonul 2015-2016, România va avea 5 reprezentante în cupele europene, după ce HC Odorhei a câștigat Challenge Cup. Astăzi, distribuția locurilor este următoarea: Minaur – Liga Campionilor; CSM București, Energia Tg. Jiu – Cupa EHF; Dinamo, HC Odorhei – Challenge Cup. Conform regulilor EHF, orice formație calificată în cupele europene poate solicita wild-card pentru Liga Campionilor, iar în funcție de numărul de formații înscrise acesta va fi soluționat favorabil ori ba! Pentru wild-card sunt luate în considerare criterii precum buget, sală, suporteri, expunere în mass-media.

CSU Suceava și Steaua, jocuri pierdute la masa verde

Două jocuri au fost decise în campionat la „masa verde”, CSU Suceava – Dinamo (gazdele nu au avut ambulanță la meci) și Steaua – Energia Tg. Jiu (gazdele nu au plătit o amendă de 500 de lei). Cele două formații care au pierdut cu 10-0 s-au și luptat pentru evitarea retrogradării în Divizia A. În cele din urmă, CSU Suceava va evolua din toamnă în liga secundă.

Sezon pasionant, dar și cu multe scandaluri

Întrecerile interne au fost pline de suspans, dar și numărul de scandaluri au crescut exponențial. Câteva au ținut însă capul de afiș. ProSport vă prezintă cele mai „dezbătute” cazuri:

  • taxă de 5.000 de euro plătită cash de HCM Constanța observatorului înaintea meciului de campionat cu Minaur
  • pentru o amendă de 500 de lei, Steaua a fost taxată cu patru puncte în Liga Națională!
  • HCM Constanța s-a retras de la Cupa României, după ce a considerat că arbitrajul a fost la comandă
  • Dinamo a amenințat cu retragerea din campionat în semifinalele play-off, după ce a pierdut în ultima secundă cu Minaur. Motivul, tot arbitrajul

Majoritatea antrenorilor au rezistat în funcții

Clasamentul final al Ligii Naționale de handbal masculin a fost următorul: 1. Minaur, 2. CSM București, 3. Dinamo, 4. Potaissa Turda, 5. Dunărea Călărași, 6. HCM Constanța, 7. HC Odorhei, 8. Știința Bacău, 9. Poli Timișoara, 10. HC Vaslui, 11. Energia Tg. Jiu, 12. Steaua, 13. CSU Suceava

De apreciat, nu mai puțin de 11 antrenori care au început sezonul l-au și terminat pe banca tehnică. Schimbări s-au produs doar la Dinamo și Poli Timișoara.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat foc
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat…
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de…
Rapid Bucureşti învinsă în Giuleşti de Universitatea Craiova, rămâne fără victorie în play off
Rapid Bucureşti învinsă în Giuleşti de Universitatea Craiova, rămâne fără victorie în play off
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri