VIDEO Dansez pentru voi! Adriana Pop creionează mişcările perfecte pentru fetele lui Bellu şi Bitang

21 mai 2013 4085 afişări Gimnastica
VIDEO Dansez pentru voi! Adriana Pop creionează mişcările perfecte pentru fetele lui Bellu şi Bitang

Adriana Pop creionează mişcările perfecte pentru fetele tandemului Bellu-Bitang pe covorul de la sol, unde duce dansul la rang de artă

Românca stabilită în Marseille realizează fiecare sol în funcţie de personalitatea gimnastei, calităţile ei şi de felul în care simte muzica

În gimnastica feminină, greutatea exerciţiului de la sol este dată de felul în care sportiva ştie să combine dificultatea elementelor cu mişcarea, cu felul în care muzica se completează cu dansul

Gimnastica românească excelează la nivel mondial nu numai prin sportivi şi antrenori. Cotată printre cele mai valoroase coregrafe ale lumii, Adriana Pop a dat strălucire în diverse perioade şi lotului feminin al României. Stabilită în Franţa, unde lucrează la Centrul Sportiv din Marseille, „Adi“ e  persoana care îmbină elementele specifice gimnasticii cu dansurile şi mişcările mimice caracteristice baletului. Le chinuie plăcut pe fete pentru a realiza operaţiile artistice ale exerciţiilor de la sol, alege muzica în funcţie de personalitatea fiecăreia, iar printre ultimele sale „lucrări“ se numără reprezentaţiile de la Londra ale Cătălinei Ponor (Fever) – argint - şi Sandrei Izbaşa (Shine on you Crazy Diamond – Pink Floyd).

„Ceea ce este extrem de provocator e să descopăr fiecare gimnastă în parte, să-i identific stilul“, spune coregraful de 46 de ani.

Axa Bitang - Stoica - Pop

Pop le-a luat de mână şi le-a trecut covorul spre o evoluţie perfectă la sol pe mogâldeţele loturilor Chinei, Australiei şi Franţei, dar a lucrat şi cu şcoala lui Bart Conner din Statele Unite. Iar printre sportivele pe care le-a trasformat în dansatoare de elită se numără Pang Pan Pan, Ludivine Furnon sau  Hollie Dikes.  „Adriana este o fostă campioană a României la gimnastică ritmică. Ea şi-a dezvoltat cariera profesională pe latura coregrafică. Adriana lucrează cam două săptămâni pentru un obiectiv când vine în România. În virtutea unei bune colaborări, ea a fost solicitată de echipele noastre în mai multe perioade. Mecanismul e simplu: antrenorii de la lot ne anunţă pe noi, cei din Federaţie, şi noi luăm legătura cu ea. Mereu am avut încredere în ea pentru că a şlefuit multe sportive la sol“, explică preşedintele FRG, Adrian Stoica.

De la Bejart, la Michael Jackson

Într-un interviu recent pentru thecouchgymnast.com,  românca originară din Baia Mare  spune că reprezentaţiile artistice ale unor zei ai coregrafiei şi ai dansului, precum Maurice Bejart,  Mihail Barîşnikov sau Michael Jackson i-au înviorat retina. Are însă şi regrete când înşiră personalităţile cărora n-a avut ocazia să le ţină ritmul: Boginskya, Shawn Johnson, Daniela Silivaş, Aurelia Dobre sau Nastia Liukin.

Dar cum se meştereşte o capodoperă din punctul de vedere al coregrafului? Care e succesiunea logică? Întâi şi întâi apare vocea interioară. „Încerc să rămân mereu în formă, să simt pasiunea şi să găsesc sursă de inspiraţie“, mărturiseşte Pop pentru sursa menţionată. Apoi, înainte de a toci covorul de la sol, are loc dialogul cu sportiva. „Vorbesc cu gimnasta, ascultăm melodia şi discutăm despre ea. Încercăm să ne bucurăm de muzică  şi să o valorificăm. Asta e foarte important pentru mine“.

Firesc, urmează fixarea unor repere esenţiale, pentru că în doar 90 de secunde silueta din pătrat trebuie să ţină cu nările în vânt şi arbitrii, şi spectatorii. „Contează să rămâi cu ceva după ce ai văzut exerciţiul, ceva ce să-ţi aminteşti cu plăcere: ţinuta scenică, atitudinea, felul în care trăieşti muzica. Trebuie să spui o poveste în doar un minut şi 30 de secunde“. Odată conturată ideea despre ce, cum şi ce se va comunica, urmează repetiţiile. Ore, şedinţe întregi de pregătire, zile sau zile şi nopţi.

„Şi pe viitor vom colabora“

Adriana continuă: „Sunt sportive înzestrate cu talentul de a dansa. Îmi vin în minte Laetita Begue, Ludivine Furnon, Isabelle Severino, Fan Ye, Daria Joura, Cătălina Ponor sau Sabina Cojocar. Sunt naturale, născute cu ceva special... mişcarea. Au o frumuseţe aparte a corpului şi a chipului şi o tărie de caracter“. Aşadar, se profilează rapid o reprezentaţie fără cusur, iar modul în care e expusă ţine de concentrarea protagonsitului şi de stăpânirea sa de sine. „Şi pe viitor vom colabora cu Adriana Pop“, conchide Stoica. Amestecul de tehnică pusă la punct de Bellu şi Bitang şi coregrafia realizată de Adriana pot naşte la Mondialul din octombrie, din Belgia, noi medalii la sol.

Adriana Pop e un susţinător al performanţelor româneşti de la sol
Adrian Stoica, preşedinte FRG

Adriana Pop e un coregraf de talie mondială
Andreea Răducan, campioană olimpică

90 de secunde durează un exerciţiu la sol al gimnastelor

12 metri lungime şi 12 metri lăţime măsoară covorul de la sol. Marginea are un metru

Vezi mai jos solul Cătălinei Ponor de la Olimpiada de la Londra

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.