Un destin românesc! Steliana Nistor a fost marginalizată!

10 mar 2010 334 afişări Gimnastica
Un destin românesc! Steliana Nistor a fost marginalizată! Un destin tragic! Steliana Nistor a fost marginalizată!
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

În 2007, Sibiul devenea capitala culturală a Europei, iar ceamai cunoscută fiică a oraşului, Steliana Nistor (20 de ani),strălucea pe podiumul Mondialului de la Stuttgart, cucerind douămedalii de argint (individual şi bârnă). Era anul de graţie al Stelei, dar punctul culminant alcarierei o împiedica să fie martora renaşterii culturale, plină deevenimente de soi sau spectacole alese jucate pe malulCibinului.

La trei ani distanţă, lăcaşul de la poalele Făgăraşului îşi menţineacelaşi spirit şi efervescenţă creativă, deschizându-i larg porţilemicuţei, retrasă la finele lui 2008 din cauza durerilor groaznicede la coloană. Acum, Stela e tot timpul acasă. Nu i se mai face dorde Piaţa Mare sau de Podul Minciunilor, nu-şi mai pregăteşte geantapentru interminabilele cantonamente sau pentru concursurilepoziţionate pe diverse meridiane, dar pică fără reacţie în paharulde melancolie când vine vorba de sportul care a purtat-o pe braţe.Şi chiar şi-a păstrat programul de gimnastă, cu obişnuiteletabieturi... gen somnul de după-amiază.

Antrenorii văd,sportivii simt!

E aproape ora trei şi la capătul firului, cu o voce puţinsurprinsă, uşor iritată, Stela ne ia parcă la întrebări. "Ce vreţisă mai aflaţi despre mine? Mai bine să nu mai ştie lumea nimic demine! Oricum, nimeni din sport nu mai m-a sunat de mult timp", neîntâmpină actuala studentă în anul doi la Facultatea de EducaţieFizică şi Sport din Sibiu. Rămânem pe poziţii, aducem în discuţieperioada JO din Beijing şi parcă tindem să ne împrietenim. "Să ştiică mi-e foarte dor de gimnastică şi chiar aş mai fi vrut săcontinui, dar sunt conştientă că, din cauza durerilor, aş fi pututsă-mi risc sănătatea pentru că sacrificiile în gimnastică suntimense. Ştiţi cum e? Tehnicienii văd, dar sportivii sunt cei caresimt! Uite, acum fac Şcoala de Antrenori, la Bucureşti, şi nu-mirămâne decât să trăiesc cu visul că îi voi putea aduce pe viitoriimei elevi la un nivel pe care l-am atins şi eu. Bine, până acumn-am primit nicio ofertă de antrenorat", ne mărturiseşte pe un tonce-i trădează alternativ regretul şi speranţa.

Surplusde kilograme, dureri mai mari

Iar starea ei actuală e perfect justificată, pentru că Nistorface parte din echipa marilor talente ale României, retrase multprea prea devreme şi mult prea brusc. Iar cum în România sistemulîşi respinge de regulă campionii pe care i-a produs, minionaardeleancă a ales să trăiască din renta viageră şi să-şireclădească, la Sibiu, o altă viaţă. "Dar să ştii că şi acum am 44kg, ca în timpul carierei. Beau numai apă plată, nu mai mănâncciocolată... Dacă mă îngraş, durerile la coloană le simt maiaccentuat. După ce m-am lăsat, ajunsesem şi la 55 kg şi nici nu-miplăcea cum arătam, dar am ţinut regim. Acum, mănânc mult şi des,dar nu mai mă îngraş. Să vă învăţ secretul meu pentru a mă menţineaşa: întotdeauna mă ridic de la masă în momentul în care simt cătot ar mai intra ceva în stomac!", zâmbeşte Steliana.

"Mămulţumesc şi cu ce am strâns"

Poate veţi mustăci, dar silueta actuală o ajută pe micuţa de1,55 m să răzbată chiar şi în baschet, o adevărată religie înSibiu, "propovăduită" prin performanţele lui CSU Atlassib. "Jocmereu şi nu lipsesc de la meciurile echipei mele favorite. Altsport nici nu-mi place", continuă Steliana. Nu se apropie însă demarea sa iubire, gimnastica, sportul care i-a oferit mai multsatisfacţii sufleteşti: "Sincer, pe plan financiar, nu pot să ziccă-s mulţumită cu ce am strâns. Dar, ce să fac... mă mullţumesc şicu atât". E declaraţia de bun-simţ a unui fost sportiv de topromân, unul care poate n-a fost îndeajuns de valorificat în timpulşi după finalul carierei. Să ne mai mire oare că marile gimnastepleacă să antreneze peste Ocean!?

"În România de azi e foarte greu să te descurci înviață", Steliana Nistor, 20 de ani

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.