SPECIAL | Pe aparate, și la 42 de ani! Oksana Șușovitina, locul 5 la CM de gimnastică de la Montreal, la 26 de ani distanță de la primul aur al carierei! 42 de lucruri de știut. #22: „La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puțin decât greutatea de concurs”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Oct. 2017, 09:09 Actualizat: 09 Oct. 2017, 09:10 Gimnastica

A câștigat două titluri mondiale la gimnastică acum 26 de ani, când România abia mijea ochii după era comunistă. Și concurează și în 2017, sub steagul Uzbekistanului, la 42 de ani. Numele ei este trecut pe lista rivalelor și de Gina Gogean, Lavinia Miloșovici, Svetlana Khorkina sau Andreea Răducan, și de Cătălina Ponor sau Larisa Iordache. ProSport vă propune să o descoperiți pe Oksana Șușovitina, în 42 de pași.

26 de ani de la prima participare încununată cu aur și până la evoluția din 2017, de la Montreal

1. Oksana Șușovitina s-a născut pe data de 19 iunie 1975, la Bukhara, un oraș care în ziua de astăzi aparține Uzbekistanului.

2. A câștigat medalii în anul în care statul pentru care concurează acum abia se desprindea din pântecele URSS-ului și era recunoscut ca țară. În 1991, Șușovitina câștiga aurul cu echipa URSS-ului, dar și titlul la sol la Campionatele Mondiale de Gimnastică.

3. În 2017 a concurat doar la sărituri – aparatul ei favorit.

4. A fost singura reprezentantă a Uzbekistanului la Campioantul Mondial de la Montreal.

5. A primit 8.966 și 9.133 la execuție în concursul de calificare.

6. A intrat în finala de sărituri cu nota a opta. Alături de două sportive din Canada, o rusoaică, o americancă, o elvețiancă, o chinezoaică și o japoneză.

7. A evoluat penultima (a șaptea) în finala mondială de la Montreal.

8. A prezentat două sărituri de dificultate scăzută, comparativ cu pretendentele la medalii – care s-au încumetat să încerce și sărituri cu nota de plecare 6.000 sau 5.800. Din punct de vedere al dificultății, Oksana a ales execuții de 5.400 și 5.200. Aceeași dificultate a avut și Ellie Black (Canada, locul 5 la individual compus în concursul olimpic de la Rio) – o sportivă născută în 1995, la patru ani după ce Șușovitina câștigase primul aur mondial.

9. PERFORMANȚA Oksanei. În finala mondială, Oksana Șușovitina a primit note peste 9 la ambele sărituri, pentru execuție: 9.033 și 9.100. Doar alte două sportive din finală au mai reușit această performanță, campioana mondială (rusoaica Maria Paseka) fiind recompensată de arbitri cu 8.700 și 9.200. Veterana Oksana a fost însă singura sportivă care în finală a primit o notă mai mare în finala de la sărituri decât în calificări.

10 Oksana Șușovitina a fost la o zecime de podium: a terminat finala Campionatului Mondial de la Montreal pe locul 5, cu 14.366, în timp ce bronzul a fost adjudecat de elvețianca Giulia Steingruber, cu 14.466.

Oksana: cine, ce, cum? Superwoman și recordurile gimnasticii

11. Șușovitina a mers la Jocurile Olimpce de nu mai puțin de șapte ori, începând cu Barcelona 1992 și până la Rio 2016. La masculin, recordul de participări olimpice este deținut de gimnastul bulgar Yordan Yovchev.

12. A concurat pentru trei țări diferite: URSS, Uzbekistan și Germania (JO 2008 și 2012).  În carieră însă, a concurat și pentru Echipa Unită, sub steag olimpic, alcătuită din sportivi din fosta URSS. A câștigat o medalie de aur – singura din carieră, la JO de la Barcelona (1992).

13. Lacrimile de pe podium, din 1992, de la Barcelona, în Echipa Unită. „Am plâns după finala pe echipe. Ne-au pus o muzică ciudată și au arborat un steag ciudat. Mi-am dat seama că este ultima dată când vom concura în această formulă. Și instantaneu, am simțit durere. Plângeam pentru că am realizat atunci…”

14. La Rio, la 41 de ani și două luni, a stabilit recordul absolut drept cea mai bătrână gimnastă prezentă la competiția supremă.

15. A câștigat medalii în trei cicluri majore din viața unui sportiv: înainte de 20 de ani. între 20 și 30 de ani, după 30 de ani (argint la Beijing, la 33 de ani). „Aș fi refuzat să concurez pentru Rusia. Am mers direct acasă, la părinți, prieteni, colegi, după Barcelona. Voiam să concurez pentru Uzbekistan

16. A ratat finala mondială de la sărituri, în 2015, pentru că, la 40 de ani, a încercat să impresioneze cu o Produnova, considerată cea mai dificilă săritură din gimnastica feminină, cu o notă aferentă dificultății de 6.400 conform codului internațional de punctaj. A ratat complet săritura și, totodată, finala.

17. În 2001, a fost numită prima gimnastă reprezentantă a sportivilor în comisia sportivilor. Până la ea, doar reprezentanți-gimnaști fuseseră numiți.

18. Șușovitina are patru elemente în codul de punctaj, la trei aparate – paralele (două), sărituri și sol.

19. Deși bârna chiar este puntea suspinelor pentru Oksana, ea are medalie internațională chiar și la acest aparat: un argint la Jocurile Asiei, în 2002 și un bronz în același an la World Cup Final.

Mamă. Și dramă de mamă

20. Oksana s-a căsătorit cu luptătorul de greco-romane Bakhodir Kurbanov, dublu medaliat la Campionatele Asiei – cu trei ani mai în vârstă decât Oksana.

21. Nunta a avut loc în 1997.

22. În noiembrie 1999, Oksana l-a născut pe Alisher, băiețelul ei. „Am revenit în sala de gimnastică pentru întreținere fizică. Aveam nevoie. La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puțin decât greutatea de concurs. Aduseseră aparate noi, un nou set de paralele, așa că pur și simplu îmi doream să atârn și eu de bara aceea nouă„, a povestit ea pentru Gymnastics Coaching.

23. Oksana a reușit o recuperare fantastică, fiind prezentă la ediția 2000 a Jocurilor Olimpice la aproximativ nouă luni după naștere.

24. În anul 2002, Oksana a primit o lovitură cumplită: fiul ei a fost diagnosticat cu leucemie.

25. Întreaga ei familie s-a mutat în Germania, pentru a-i asigura tratamentul lui Alisher.

26. Lumea gimnasticii a contribuit financiar la strângerea de fonduri.

27. Interesant este că Șușovitina a cerut inițial ajutor din partea Rusiei, dar a fost refuzată.

28. Astfel, Șușovitina a început antrenamentele alături de echipa de gimnastică a Germaniei.

29. În 2006, Oksana a primit cetățenie germană. În semn de mulțumire pentru țara de adopție, la următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice (2008 și 2012), Oksana a concurat pentru Germania.

30. Deși Oksana a schimbat țara, nu a lipsit din competiție, fiind lăsată să concureze până în ultimul moment pentru Uzbekistan, înainte de a primi cetățenia și dpretul de a reprezenta Germania.

31. Puștiul Oksanei s-a dovedit a fi la fel de puternic ca și mama sa: a răspuns tratamentului de la University of Cologne și a învins cancerul.

‘Ironlady’ a avut și ea, dureri fizice

32. Oksana a suferit două intervenții chirurgicale la umăr, de-a lungul carierei.

33. A avut probleme și la tendonul lui Ahile. „Mi-am rupt tendonul și am spus atunci, în 1998, că este finalul. Că va trebui să mă opresc”, a mărturisit Oksana Șușovitina la jumătatea lui 2017.

34. Șușovitina declara într-un interviu pentru ESPN că în ultimii se antrenează doar două ore pe zi.

35. În prezent, pune mare preț pe ‘memoria musculară’.

36. Pune mare preț pe antrenamentul psihic, căruia îi dedică mult mai multe ore decât antrenamentului fizic. „După antrenament, petrec multe ore vizualizând felul în care exercițiul meu trebuie să curgă, cum trebuie să se miște corpul meu

37. Și-a anunțat retragerea în 2009. A revenit în 2010. Apoi, a făcut-o din nou după Jocurile Olimpice de la Londra. Dar s-a răzgândit a doua zi.

38. Este antrenată de o fostă coechipieră din echipa olimpică de la Barcelona.

39. Debutul internațional absolut l-a înregistrat în 1989.

40. „Nu am visat să merg la Jocurile Olimpice atunci când eram mică. Abia la 14-15 ani a început să fie visul meu. Țin minte că nu voiau să mă ia în echipă pentru Barcelona. Antrenoarea mea, Kuznetsova, a luptat enorm de mult pentru asta. Eram bună prietenă cu Tanza Gutsu. Îmi aduc aminte că ne-au dat voie să mergem în sala de jocuri – aveau calculatoare, jocuri pe calculator. Cred că am petrecut tot timpul liber acolo, jucându-ne”

41. Are peste 70 de medalii câștigate la nivel internațional.

42. Spune că gimnastica este „distractivă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Oct. 2017, 09:09 Actualizat: 09 Oct. 2017, 09:10 Gimnastica
Pe aceeași temă
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
Antonia e insarcinata din nou! Alex Velea a anuntat sexul bebelusului! Ce surpriza
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
Emmanuel Macron condamnă dur
Emmanuel Macron condamnă dur "atacul terorist" din Nisa: "A fost atacată întreaga Franţă/ "Nu vom ceda"
Ianis Hagi, criticat aspru de fanii lui Rangers dupa ultima partida! „A mostenit talentul pentru fotbal de la mama sa”
Ianis Hagi, criticat aspru de fanii lui Rangers dupa ultima partida! „A mostenit talentul pentru fotbal de la mama sa”
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
Mirel Rădoi, dezvăluiri şocante! 50.000 de euro este şpaga pentru convocarea la echipa naţională de tineret
Mirel Rădoi, dezvăluiri şocante! 50.000 de euro este şpaga pentru convocarea la echipa naţională de tineret
Povestea unei doctorițe de la Floreasca. A plâns în gardă: 'Mărturisesc, după 33 de ore...'
Povestea unei doctorițe de la Floreasca. A plâns în gardă: 'Mărturisesc, după 33 de ore...'
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac într-un mod INCREDIBIL
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac într-un mod INCREDIBIL
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
BOMBA serii: Este despărțirea anului în showbiz: Au decis să nu se mai întâlnească
BOMBA serii: Este despărțirea anului în showbiz: Au decis să nu se mai întâlnească
ȘOC! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin are un mare PERICOL. Nimeni nu știa asta
ȘOC! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin are un mare PERICOL. Nimeni nu știa asta
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
REVOLUŢIE pe piaţa muncii. Salariile urmează să crească puternic în România
REVOLUŢIE pe piaţa muncii. Salariile urmează să crească puternic în România
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată pe telefon
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată ...
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de propriul copil: ”Cât de handicapat poți să fii?”
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de propriul copil: ”Cât de handicapat ...