SPECIAL | Pe aparate, și la 42 de ani! Oksana Șușovitina, locul 5 la CM de gimnastică de la Montreal, la 26 de ani distanță de la primul aur al carierei! 42 de lucruri de știut. #22: „La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puțin decât greutatea de concurs”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Oct. 2017, 09:09 Actualizat: 09 Oct. 2017, 09:10 Gimnastica

A câștigat două titluri mondiale la gimnastică acum 26 de ani, când România abia mijea ochii după era comunistă. Și concurează și în 2017, sub steagul Uzbekistanului, la 42 de ani. Numele ei este trecut pe lista rivalelor și de Gina Gogean, Lavinia Miloșovici, Svetlana Khorkina sau Andreea Răducan, și de Cătălina Ponor sau Larisa Iordache. ProSport vă propune să o descoperiți pe Oksana Șușovitina, în 42 de pași.

26 de ani de la prima participare încununată cu aur și până la evoluția din 2017, de la Montreal

1. Oksana Șușovitina s-a născut pe data de 19 iunie 1975, la Bukhara, un oraș care în ziua de astăzi aparține Uzbekistanului.

2. A câștigat medalii în anul în care statul pentru care concurează acum abia se desprindea din pântecele URSS-ului și era recunoscut ca țară. În 1991, Șușovitina câștiga aurul cu echipa URSS-ului, dar și titlul la sol la Campionatele Mondiale de Gimnastică.

3. În 2017 a concurat doar la sărituri – aparatul ei favorit.

4. A fost singura reprezentantă a Uzbekistanului la Campioantul Mondial de la Montreal.

5. A primit 8.966 și 9.133 la execuție în concursul de calificare.

6. A intrat în finala de sărituri cu nota a opta. Alături de două sportive din Canada, o rusoaică, o americancă, o elvețiancă, o chinezoaică și o japoneză.

7. A evoluat penultima (a șaptea) în finala mondială de la Montreal.

8. A prezentat două sărituri de dificultate scăzută, comparativ cu pretendentele la medalii – care s-au încumetat să încerce și sărituri cu nota de plecare 6.000 sau 5.800. Din punct de vedere al dificultății, Oksana a ales execuții de 5.400 și 5.200. Aceeași dificultate a avut și Ellie Black (Canada, locul 5 la individual compus în concursul olimpic de la Rio) – o sportivă născută în 1995, la patru ani după ce Șușovitina câștigase primul aur mondial.

9. PERFORMANȚA Oksanei. În finala mondială, Oksana Șușovitina a primit note peste 9 la ambele sărituri, pentru execuție: 9.033 și 9.100. Doar alte două sportive din finală au mai reușit această performanță, campioana mondială (rusoaica Maria Paseka) fiind recompensată de arbitri cu 8.700 și 9.200. Veterana Oksana a fost însă singura sportivă care în finală a primit o notă mai mare în finala de la sărituri decât în calificări.

10 Oksana Șușovitina a fost la o zecime de podium: a terminat finala Campionatului Mondial de la Montreal pe locul 5, cu 14.366, în timp ce bronzul a fost adjudecat de elvețianca Giulia Steingruber, cu 14.466.

Oksana: cine, ce, cum? Superwoman și recordurile gimnasticii

11. Șușovitina a mers la Jocurile Olimpce de nu mai puțin de șapte ori, începând cu Barcelona 1992 și până la Rio 2016. La masculin, recordul de participări olimpice este deținut de gimnastul bulgar Yordan Yovchev.

12. A concurat pentru trei țări diferite: URSS, Uzbekistan și Germania (JO 2008 și 2012).  În carieră însă, a concurat și pentru Echipa Unită, sub steag olimpic, alcătuită din sportivi din fosta URSS. A câștigat o medalie de aur – singura din carieră, la JO de la Barcelona (1992).

13. Lacrimile de pe podium, din 1992, de la Barcelona, în Echipa Unită. „Am plâns după finala pe echipe. Ne-au pus o muzică ciudată și au arborat un steag ciudat. Mi-am dat seama că este ultima dată când vom concura în această formulă. Și instantaneu, am simțit durere. Plângeam pentru că am realizat atunci…”

14. La Rio, la 41 de ani și două luni, a stabilit recordul absolut drept cea mai bătrână gimnastă prezentă la competiția supremă.

15. A câștigat medalii în trei cicluri majore din viața unui sportiv: înainte de 20 de ani. între 20 și 30 de ani, după 30 de ani (argint la Beijing, la 33 de ani). „Aș fi refuzat să concurez pentru Rusia. Am mers direct acasă, la părinți, prieteni, colegi, după Barcelona. Voiam să concurez pentru Uzbekistan

16. A ratat finala mondială de la sărituri, în 2015, pentru că, la 40 de ani, a încercat să impresioneze cu o Produnova, considerată cea mai dificilă săritură din gimnastica feminină, cu o notă aferentă dificultății de 6.400 conform codului internațional de punctaj. A ratat complet săritura și, totodată, finala.

17. În 2001, a fost numită prima gimnastă reprezentantă a sportivilor în comisia sportivilor. Până la ea, doar reprezentanți-gimnaști fuseseră numiți.

18. Șușovitina are patru elemente în codul de punctaj, la trei aparate – paralele (două), sărituri și sol.

19. Deși bârna chiar este puntea suspinelor pentru Oksana, ea are medalie internațională chiar și la acest aparat: un argint la Jocurile Asiei, în 2002 și un bronz în același an la World Cup Final.

Mamă. Și dramă de mamă

20. Oksana s-a căsătorit cu luptătorul de greco-romane Bakhodir Kurbanov, dublu medaliat la Campionatele Asiei – cu trei ani mai în vârstă decât Oksana.

21. Nunta a avut loc în 1997.

22. În noiembrie 1999, Oksana l-a născut pe Alisher, băiețelul ei. „Am revenit în sala de gimnastică pentru întreținere fizică. Aveam nevoie. La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puțin decât greutatea de concurs. Aduseseră aparate noi, un nou set de paralele, așa că pur și simplu îmi doream să atârn și eu de bara aceea nouă„, a povestit ea pentru Gymnastics Coaching.

23. Oksana a reușit o recuperare fantastică, fiind prezentă la ediția 2000 a Jocurilor Olimpice la aproximativ nouă luni după naștere.

24. În anul 2002, Oksana a primit o lovitură cumplită: fiul ei a fost diagnosticat cu leucemie.

25. Întreaga ei familie s-a mutat în Germania, pentru a-i asigura tratamentul lui Alisher.

26. Lumea gimnasticii a contribuit financiar la strângerea de fonduri.

27. Interesant este că Șușovitina a cerut inițial ajutor din partea Rusiei, dar a fost refuzată.

28. Astfel, Șușovitina a început antrenamentele alături de echipa de gimnastică a Germaniei.

29. În 2006, Oksana a primit cetățenie germană. În semn de mulțumire pentru țara de adopție, la următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice (2008 și 2012), Oksana a concurat pentru Germania.

30. Deși Oksana a schimbat țara, nu a lipsit din competiție, fiind lăsată să concureze până în ultimul moment pentru Uzbekistan, înainte de a primi cetățenia și dpretul de a reprezenta Germania.

31. Puștiul Oksanei s-a dovedit a fi la fel de puternic ca și mama sa: a răspuns tratamentului de la University of Cologne și a învins cancerul.

‘Ironlady’ a avut și ea, dureri fizice

32. Oksana a suferit două intervenții chirurgicale la umăr, de-a lungul carierei.

33. A avut probleme și la tendonul lui Ahile. „Mi-am rupt tendonul și am spus atunci, în 1998, că este finalul. Că va trebui să mă opresc”, a mărturisit Oksana Șușovitina la jumătatea lui 2017.

34. Șușovitina declara într-un interviu pentru ESPN că în ultimii se antrenează doar două ore pe zi.

35. În prezent, pune mare preț pe ‘memoria musculară’.

36. Pune mare preț pe antrenamentul psihic, căruia îi dedică mult mai multe ore decât antrenamentului fizic. „După antrenament, petrec multe ore vizualizând felul în care exercițiul meu trebuie să curgă, cum trebuie să se miște corpul meu

37. Și-a anunțat retragerea în 2009. A revenit în 2010. Apoi, a făcut-o din nou după Jocurile Olimpice de la Londra. Dar s-a răzgândit a doua zi.

38. Este antrenată de o fostă coechipieră din echipa olimpică de la Barcelona.

39. Debutul internațional absolut l-a înregistrat în 1989.

40. „Nu am visat să merg la Jocurile Olimpice atunci când eram mică. Abia la 14-15 ani a început să fie visul meu. Țin minte că nu voiau să mă ia în echipă pentru Barcelona. Antrenoarea mea, Kuznetsova, a luptat enorm de mult pentru asta. Eram bună prietenă cu Tanza Gutsu. Îmi aduc aminte că ne-au dat voie să mergem în sala de jocuri – aveau calculatoare, jocuri pe calculator. Cred că am petrecut tot timpul liber acolo, jucându-ne”

41. Are peste 70 de medalii câștigate la nivel internațional.

42. Spune că gimnastica este „distractivă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Oct. 2017, 09:09 Actualizat: 09 Oct. 2017, 09:10 Gimnastica
Pe aceeași temă
Carmen Brumă, cu zona intimă la vedete pe covorul de la un eveniment. Când s-a întors cu spatele, lumea a amuțit
Carmen Brumă, cu zona intimă la vedete pe covorul de la un eveniment. Când s-a întors cu spatele, lumea a amuțit
Hagi te lasă cu gura căscată: Ce a putut să zică despre fiul său, care nu joacă la Genk
Hagi te lasă cu gura căscată: Ce a putut să zică despre fiul său, care nu joacă la Genk
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de supraveghere | VIDEO
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de ...
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz INCREDIBIL in fotbalul european
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz ...
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
Cum se conduce corect o maşină cu cutie de viteză automată. Câteva sfaturi utile pentru şoferi
Cum se conduce corect o maşină cu cutie de viteză automată. Câteva sfaturi utile pentru şoferi
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Răsturnare uriaşă de situaţie: Ce se întâmplă cu magazinele Auchan şi Cora din România
Răsturnare uriaşă de situaţie: Ce se întâmplă cu magazinele Auchan şi Cora din România
ŞOC la FCSB! Răsturnare incredibilă de situaţie în cazul lui Planic. Becali e în culmea fericirii
ŞOC la FCSB! Răsturnare incredibilă de situaţie în cazul lui Planic. Becali e în culmea fericirii
Ungurii, tupeu maxim! Mişcarea care-l poate distruge pe Iohannis
Ungurii, tupeu maxim! Mişcarea care-l poate distruge pe Iohannis
Jurnalista care a întrebat-o pe Viorica Dăncilă care este aria cercului, forțată să demisioneze de la TVR, pentru presiuni la adresa PSD
Jurnalista care a întrebat-o pe Viorica Dăncilă care este aria cercului, forțată să demisioneze de la TVR, pentru presiuni ...
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Marius Pieleanu a facut anuntul BOMBA! Datele sunt EXPLOZIVE! Cine castiga ALEGERILE! Cate voturi ia DANCILA
Marius Pieleanu a facut anuntul BOMBA! Datele sunt EXPLOZIVE! Cine castiga ALEGERILE! Cate voturi ia DANCILA
Loredana Groza șochează din nou! S-a pozat cu sânii pe afară! Comentariul public lăsat de Tavi Clonda
Loredana Groza șochează din nou! S-a pozat cu sânii pe afară! Comentariul public lăsat de Tavi Clonda
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
O tânără de 22 de ani a murit în timpul sexului cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe Tinder. Ce a făcut tânărul după ce a constatat decesul este înfiorător
O tânără de 22 de ani a murit în timpul sexului cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe Tinder. Ce a făcut tânărul după ...
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, cred că...'
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, ...
LAMBORGHINI cu asigurare RCA de VW Golf. Metoda i-a lăsat mască pe polițiști - FOTO
LAMBORGHINI cu asigurare RCA de VW Golf. Metoda i-a lăsat mască pe polițiști - FOTO
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii mutanți!
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii ...
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie