România ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastică! Avertismentul președintele Uniunii Europene de Gimnastică și reacția Primăriei București

Autor: Adrian Țone - Mediafax Publicat: 23 Sep. 2015, 17:56 Actualizat: 23 Sep. 2015, 18:05 Gimnastica

Președintele Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, a declarat, miercuri, la sediul MTS, că există riscul ca România să piardă organizarea Campionatelor Europene de gimnastică artistică din 2017, o decizie în acest sens urmând a fi luată la începutul anului viitor.

  • Arestarea Primarului General al Bucureștiului, Sorin Oprescu, l-a făcut pe Georges Guelzec să ceară o întrevedere cu reprezentanții Primăriei București pentru a obține asigurări că sala va fi terminată la timp

Oficialul Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, și-a exprimat speranța că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcție a sălii de sport din București, precizând că reprezentanții Danemarcei ar putea contesta o eventuală propunere de organizare a competiției la Cluj-Napoca.

„După cum ni s-a explicat situația noi ne-am exprimat dorința de a organiza acest eveniment la București, dar având în vedere această situație trebuie să reanalizăm informațiile și să rediscutăm pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste două săptămâni și vom transmite toate informațiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorința tuturor celor prezenți de a organiza acest eveniment în București. Existau doi candidați și România a câștigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis că ne va da un răspuns la sfârșitul lunii decembrie și în urma acestui răspuns vom vedea în luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situații, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de când sunt la Uniunea Europeană de gimastică nu a existat un caz precum cel din România. Vom vedea care sunt argumentele pro și contra și pentru un caz excepțional avem o soluție excepțională. Nu știu dacă voi vota pentru România în Comitetul Executiv, voi lua o decizie după ce voi asculta părerea tuturor membrilor și voi vota în cunoștință de cauză. Există riscul ca România să piardă această organizare pentru că au fost doi candidați. România a prezentat Bucureștiul ca oraș gazdă și Danemarca ar putea veni să spună că România a câștigat pentru că a prezentat Bucureștiul. Dacă ar fi prezentat alt oraș poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred că a dorit să acorde României organizarea datorită istoriei gimnasticii și rezultatelor și respectului pe care îl au față de gimastica românească. Personal, sper ca gimastica românească să nu fie penalizată din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi păcat”, a declarat Georges Guelzec.

Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, speră ca, în cazul în care lucrările pentru sala polivalentă din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor începe la termenul amintit, Uniunea Europeană să fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastică la Cluj-Napoca. „Lucrurile au fost demarate încă din a nul 2013, având garanția Primăriei Municipiului București că sala polivalentă propusă a fi construită în Complexul Sportiv Național Lia Manoliu va fi terminată și gata de a organiza această competiție. Din păcate, lucrurile s-au încurcat după ce noi am reușit să obținem organizarea acestei competiții la începutul lui 2014. Având toate garanțiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului și Sportului și a tuturor organelor administritive care trebuie să contribuie la organizarea unei asemenea competiții de anvergură. Lucrurile s-au complicat când a început o bătălie acerbă între doi candidați care rămăseseră în cursă pentru atribuirea licitației de construcție, aceștia având motive probabil de a se contracandida în justiție în asemenea fel încât iată că demararea construcției acestei săli a fost amânată cu mai mult de un an și jumătate. Uniunea Europeană de Gimnastică a ținut neapărat să vină să vadă situația reală. Competiția urmează să se desfășoare în luna aprilie 2017 și din câte știu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat până la acea dată. Sigur că există o variantă de rezervă pe care toată lumea sportului o intuiește, Cluj-Napoca, unde există o sală polivalentă care poate face față fără nicuin fel de probleme organziării unui campionat european la cel mai înalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la sută e rezolvată, restul de 50 la sută este la domnul Guelzec”, a afirmat Stoica.

Reacția Primăriei București

Primarul general interimar al Municipiului București, Ștefănel Dan Marin, consideră că sala ar putea fi construită până în luna martie a anului 2017, dacă nu vor interveni alte contestații legate de câștigătoarea licitației între asocierile Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL SA și SC Strabag SRL – Aecom INGINERIA SRL – Comnord SA.

„Faza în care ne aflăm, în septembrie 2015, este aceea în care așteptăm un răspuns din partea instanței pentru a desemna câștigătorul licitației și sper să nu mai existe alte contestații, astfel încât să putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie să finalizez și procedurile de discuții cu viitorul constructor, pentru că viitorul contract al celui care va câștiga licitația se desfășoară pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza până undeva la începutul anului 2017, mai precis martie, dar numai după ce vom avea desmnat un câștigător al licitației. Eu vă spun sincer că vreau să organizăm acest eveniment la București, dar abia după ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un răspuns ferm. A existat o corespondență pe parcursul acestor doi ani în care s-au dat anumite asigurări că acest eveniment poate fi organizat la București, dar vă spun cu toată sinceritatea că aceste asigurări nu aveau nimic concret în spate, sunt doar niște proceduri protocolare. Teoretic la sfârșitul lunii septembrie ar trebui să avem o decizie definitivă și irevocabilă în ceea ce privește contstructorul. Faza de proiectare ar trebui să dureze până la sfârșitul lui decembrie, începutul lui ianuarie și abia apoi putem discuta despre momentul începerii lucrării”, a spus Marin.

„Caietul de sarcini i-a aparținut lui Oprescu”

Edilul nu a dorit să comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocată pentru construcția sălii polivalente din București, precizând că decizia în ceea ce privește caietul de sarcini i-a aparținut primarului suspendat Sorin Oprescu: „Suma alocată este în jurul a 300 de milioane și nu pot să mă pronunț dacă acest tumultum de contestații a intervenit în baza sumei. Nu vreau să fac astfel de aprecieri. Pentru un astfel de proiect nu aș vrea să fac referire la sumă, pentru că pe parcurusul derulării procedurilor de licitații au intervenit diverse propuneri din partea federației de a moderniza alte săli. Până nu îmi vine o decizie finală asupra licitatorului nu mă pot pronunța asupra sumei, dacă este mare sau mică. Cert este că acel contract pentru caietul de sarciri pentru licitație este semnat de către vechiul primar”.

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a afirmat că Guvernul va susține în totalitate organizarea Campionatelor Eurpopene de gimastică în cazul în care se va lua decizia ca această competiție să aibă loc pe teritoriul României. „Gimnastica este un sport extrem de important în România, a adus atât de multe satisfacții și a dat nume importante în sportul românesc. În 2013, când Federația Română de Gimnastică a aplicat la forul internațional pentru această competiție, eu personal, ca om de sport, am sărit în sus de bucurie, pentru că era singurul mod care ne obliga întrr-un fel sau altul să punem bazele infrastructurii sportive și publicul să le poată vedea acasă pe gimnastele noastre care performează pe marile arene ale lumii. Din partea mea, toată deschiderea. Și ieri am avut o întrevedere cu prim-ministrul României și vin cu mesajul clar, că indiferent unde va avea loc această competiție în România, au tot suportul Guvernului României. Așteptăm până la finalul anului să vedem care va fi stadiul lucrărilor, dacă se vor începe lucrările. Să dea Domnul să înceapă lucrările la sala polivalentă„, a spus Szabo.

România a obținut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Construcția sălii polivalente de la București, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, în care ar urma să se desfășoare CE de gimnastică, feminin și masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ediția CE din 2017 ar fi a doua găzduită de țara noastră după cea din 1957, prima a competiției.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiție de 70 de milioane de lei. Construcția acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestații la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuție a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanței. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitației, care a fost câștigată de aceleași firme, asocierea Con-A cu Nisal și InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei și handbal, dar poate găzdui competiții internaționale de box, arte marțiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile și de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competițiilor sportive.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri.

Mediafax

Autor: Adrian Țone - Mediafax Publicat: 23 Sep. 2015, 17:56 Actualizat: 23 Sep. 2015, 18:05 Gimnastica
Pe aceeași temă
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău:
E clar, se lasă cu divorț! Amantul Vlăduței Lupău: "Eu, ca bărbat, nu o să mă laud, chiar dacă am 😲"
Închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit
Închisoare cu executare după ce a cumpărat un telefon de pe Emag şi nu l-a mai plătit
DOLIU IN PNL! A facut infarct la birou. Medicii nu au mai avut ce sa-i faca
DOLIU IN PNL! A facut infarct la birou. Medicii nu au mai avut ce sa-i faca
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” | VIDEO
Un cuplu dintr-un stat musulman a fost arestat pentru o filmare. Gestul pentru care au fost acuzaţi de „fărădelegi imorale” ...
Barcelona da lovitura iernii! Catalanii sunt la un pas sa aduca un super jucator de 90 de milioane! Anuntul momentului
Barcelona da lovitura iernii! Catalanii sunt la un pas sa aduca un super jucator de 90 de milioane! Anuntul momentului
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele  mai sexy poze cu Gina Pistol!
IMAGINI FIERBINȚI! Top 30 cele mai sexy poze cu Gina Pistol!
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
A modificat un LOGAN și acum conduce o mașină de 300 CP. Ce a schimbat la mașină
A modificat un LOGAN și acum conduce o mașină de 300 CP. Ce a schimbat la mașină
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
VIDEO Un curier a scuipat pe o pizza înainte să o livreze. Pedeapsa uriaşă pe care o riscă
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. Habar nu avea că el de fapt urma să bea...
Un tânăr corporatist s-a dus să îşi ia o cafea de la aparatul din birou. A apăsat butonul, a aşteptat să ia paharul. ...
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ foarte gelos a fost obligată să facă asta în TIMPUL sexului
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BOMBA sexy care a rupt tăcerea despre un milionar iubit de români! Declaraţii incendiare despre soţia lui
BOMBA sexy care a rupt tăcerea despre un milionar iubit de români! Declaraţii incendiare despre soţia lui
PSD nu mai are nicio șansă! Alianța care-i scoate definitiv din joc: Scandal în Parlament
PSD nu mai are nicio șansă! Alianța care-i scoate definitiv din joc: Scandal în Parlament
Scandal fără precedent! Sorin Ovidiu Bălan, acuzații grave! Din păcate, fiul lui...
Scandal fără precedent! Sorin Ovidiu Bălan, acuzații grave! Din păcate, fiul lui...
Casa Cristinei Topescu, DESIGILATA! Ce a aparut ACUM in fata usii! Vecinii NU vor UITA prea curand IMAGINILE - VIDEO
Casa Cristinei Topescu, DESIGILATA! Ce a aparut ACUM in fata usii! Vecinii NU vor UITA prea curand IMAGINILE - VIDEO
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
Pregătiţi-vă! Salariile explodează! Creşteri de 600 de lei la salariu pentru români
"Velea și Abi Talent sunt vorbiți să își facă reclamă". Cum au păcălit cei doi toată România
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. VIDEO
Coronavirusul din Wuhan. Imagini cu asiatici mâncând supă de liliac au declanşat polemici pe reţelele de socialiazare. ...
Program bănci  24 ianuarie BCR, Transilvania, BRD, ING, Unicredit, CEC, Alpha, Garanti, Raiffeisen
Program bănci 24 ianuarie BCR, Transilvania, BRD, ING, Unicredit, CEC, Alpha, Garanti, Raiffeisen
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Anunțul momentului: s-a aflat ADEVĂRUL! Cameron Diaz nu putea să aibă copii, așa că a apelat la o mamă-surogat! O altă vedetă cunoscută i-a sărit în ajutor
Anunțul momentului: s-a aflat ADEVĂRUL! Cameron Diaz nu putea să aibă copii, așa că a apelat la o mamă-surogat! O ...
Bombă în showbiz! S-au împăcat! Deși cunoscutul actor voia să își refacă viața, se pare că nu poate sta departe de fosta iubită!
Bombă în showbiz! S-au împăcat! Deși cunoscutul actor voia să își refacă viața, se pare că nu poate sta departe ...
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Cum funcționează RADARUL PISTOL? Detaliul de care se tem VITEZOMANII
Cum funcționează RADARUL PISTOL? Detaliul de care se tem VITEZOMANII
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV