România ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastică! Avertismentul preşedintele Uniunii Europene de Gimnastică şi reacţia Primăriei Bucureşti

23 sep 2015 3258 afişări Gimnastica
România ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastică! Avertismentul preşedintele Uniunii Europene de Gimnastică şi reacţia Primăriei Bucureşti Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, directorul Uniunii Europene de gimnastica, Kirsi Erofejeff-Engman, presedintele Uniunii Europene de Gimnastica, Georges Guelzec, ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo si primarul general interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin au participat la conferinta de presa in care s-a prezentat situatia organizarii Campionatului European de Gimnastica Artistica – Bucuresti 2017, la sediul ministerului Tineretului si Sportului. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Preşedintele Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, a declarat, miercuri, la sediul MTS, că există riscul ca România să piardă organizarea Campionatelor Europene de gimnastică artistică din 2017, o decizie în acest sens urmând a fi luată la începutul anului viitor.

  • Arestarea Primarului General al Bucureştiului, Sorin Oprescu, l-a făcut pe Georges Guelzec să ceară o întrevedere cu reprezentanţii Primăriei Bucureşti pentru a obţine asigurări că sala va fi terminată la timp

Oficialul Uniunii Europene de Gimnastică, Georges Guelzec, şi-a exprimat speranţa că gimastica românească nu va avea de suferit din cauza întârzierilor la lucrările de construcţie a sălii de sport din Bucureşti, precizând că reprezentanţii Danemarcei ar putea contesta o eventuală propunere de organizare a competiţiei la Cluj-Napoca.

"După cum ni s-a explicat situaţia noi ne-am exprimat dorinţa de a organiza acest eveniment la Bucureşti, dar având în vedere această situaţie trebuie să reanalizăm informaţiile şi să rediscutăm pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste două săptămâni şi vom transmite toate informaţiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorinţa tuturor celor prezenţi de a organiza acest eveniment în Bucureşti. Existau doi candidaţi şi România a câştigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis că ne va da un răspuns la sfârşitul lunii decembrie şi în urma acestui răspuns vom vedea în luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situaţii, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de când sunt la Uniunea Europeană de gimastică nu a existat un caz precum cel din România. Vom vedea care sunt argumentele pro şi contra şi pentru un caz excepţional avem o soluţie excepţională. Nu ştiu dacă voi vota pentru România în Comitetul Executiv, voi lua o decizie după ce voi asculta părerea tuturor membrilor şi voi vota în cunoştinţă de cauză. Există riscul ca România să piardă această organizare pentru că au fost doi candidaţi. România a prezentat Bucureştiul ca oraş gazdă şi Danemarca ar putea veni să spună că România a câştigat pentru că a prezentat Bucureştiul. Dacă ar fi prezentat alt oraş poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred că a dorit să acorde României organizarea datorită istoriei gimnasticii şi rezultatelor şi respectului pe care îl au faţă de gimastica românească. Personal, sper ca gimastica românească să nu fie penalizată din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi păcat", a declarat Georges Guelzec.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, speră ca, în cazul în care lucrările pentru sala polivalentă din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor începe la termenul amintit, Uniunea Europeană să fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastică la Cluj-Napoca. "Lucrurile au fost demarate încă din a nul 2013, având garanţia Primăriei Municipiului Bucureşti că sala polivalentă propusă a fi construită în Complexul Sportiv Naţional Lia Manoliu va fi terminată şi gata de a organiza această competiţie. Din păcate, lucrurile s-au încurcat după ce noi am reuşit să obţinem organizarea acestei competiţii la începutul lui 2014. Având toate garanţiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului şi Sportului şi a tuturor organelor administritive care trebuie să contribuie la organizarea unei asemenea competiţii de anvergură. Lucrurile s-au complicat când a început o bătălie acerbă între doi candidaţi care rămăseseră în cursă pentru atribuirea licitaţiei de construcţie, aceştia având motive probabil de a se contracandida în justiţie în asemenea fel încât iată că demararea construcţiei acestei săli a fost amânată cu mai mult de un an şi jumătate. Uniunea Europeană de Gimnastică a ţinut neapărat să vină să vadă situaţia reală. Competiţia urmează să se desfăşoare în luna aprilie 2017 şi din câte ştiu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat până la acea dată. Sigur că există o variantă de rezervă pe care toată lumea sportului o intuieşte, Cluj-Napoca, unde există o sală polivalentă care poate face faţă fără nicuin fel de probleme organziării unui campionat european la cel mai înalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la sută e rezolvată, restul de 50 la sută este la domnul Guelzec", a afirmat Stoica.

Reacţia Primăriei Bucureşti

Primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin, consideră că sala ar putea fi construită până în luna martie a anului 2017, dacă nu vor interveni alte contestaţii legate de câştigătoarea licitaţiei între asocierile Astaldi Spa - Euro Construct Trading 98 SRL SA şi SC Strabag SRL - Aecom INGINERIA SRL - Comnord SA.

"Faza în care ne aflăm, în septembrie 2015, este aceea în care aşteptăm un răspuns din partea instanţei pentru a desemna câştigătorul licitaţiei şi sper să nu mai existe alte contestaţii, astfel încât să putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie să finalizez şi procedurile de discuţii cu viitorul constructor, pentru că viitorul contract al celui care va câştiga licitaţia se desfăşoară pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza până undeva la începutul anului 2017, mai precis martie, dar numai după ce vom avea desmnat un câştigător al licitaţiei. Eu vă spun sincer că vreau să organizăm acest eveniment la Bucureşti, dar abia după ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un răspuns ferm. A existat o corespondenţă pe parcursul acestor doi ani în care s-au dat anumite asigurări că acest eveniment poate fi organizat la Bucureşti, dar vă spun cu toată sinceritatea că aceste asigurări nu aveau nimic concret în spate, sunt doar nişte proceduri protocolare. Teoretic la sfârşitul lunii septembrie ar trebui să avem o decizie definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte contstructorul. Faza de proiectare ar trebui să dureze până la sfârşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie şi abia apoi putem discuta despre momentul începerii lucrării", a spus Marin.

"Caietul de sarcini i-a aparţinut lui Oprescu"

Edilul nu a dorit să comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocată pentru construcţia sălii polivalente din Bucureşti, precizând că decizia în ceea ce priveşte caietul de sarcini i-a aparţinut primarului suspendat Sorin Oprescu: "Suma alocată este în jurul a 300 de milioane şi nu pot să mă pronunţ dacă acest tumultum de contestaţii a intervenit în baza sumei. Nu vreau să fac astfel de aprecieri. Pentru un astfel de proiect nu aş vrea să fac referire la sumă, pentru că pe parcurusul derulării procedurilor de licitaţii au intervenit diverse propuneri din partea federaţiei de a moderniza alte săli. Până nu îmi vine o decizie finală asupra licitatorului nu mă pot pronunţa asupra sumei, dacă este mare sau mică. Cert este că acel contract pentru caietul de sarciri pentru licitaţie este semnat de către vechiul primar".

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a afirmat că Guvernul va susţine în totalitate organizarea Campionatelor Eurpopene de gimastică în cazul în care se va lua decizia ca această competiţie să aibă loc pe teritoriul României. "Gimnastica este un sport extrem de important în România, a adus atât de multe satisfacţii şi a dat nume importante în sportul românesc. În 2013, când Federaţia Română de Gimnastică a aplicat la forul internaţional pentru această competiţie, eu personal, ca om de sport, am sărit în sus de bucurie, pentru că era singurul mod care ne obliga întrr-un fel sau altul să punem bazele infrastructurii sportive şi publicul să le poată vedea acasă pe gimnastele noastre care performează pe marile arene ale lumii. Din partea mea, toată deschiderea. Şi ieri am avut o întrevedere cu prim-ministrul României şi vin cu mesajul clar, că indiferent unde va avea loc această competiţie în România, au tot suportul Guvernului României. Aşteptăm până la finalul anului să vedem care va fi stadiul lucrărilor, dacă se vor începe lucrările. Să dea Domnul să înceapă lucrările la sala polivalentă", a spus Szabo.

România a obţinut în 23 ianuarie dreptul de organizare al CE de gimnastică din 2017 în detrimentul Danemarcei, în urma reuniunii Comitetului Executiv de la Lausanne.

Construcţia sălii polivalente de la Bucureşti, de 12.000 de locuri, din Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu", în care ar urma să se desfăşoare CE de gimnastică, feminin şi masculin, din aprilie 2017, nu a fost încă începută.

Ediţia CE din 2017 ar fi a doua găzduită de ţara noastră după cea din 1957, prima a competiţiei.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a fost inaugurată oficial, în octombrie 2014, după o investiţie de 70 de milioane de lei. Construcţia acesteia s-a întins pe patru ani, din cauza mai multor contestaţii la lucrări. Lucrările au început în anul 2010, însă au fost stopate la începutul anului 2012, în faza de execuţie a circa 65 la sută, printr-o decizie a instanţei. Ulterior, ele au fost reluate, în urma reluării licitaţiei, care a fost câştigată de aceleaşi firme, asocierea Con-A cu Nisal şi InterSport.

Sala Polivalentă este omologată pentru baschet, volei şi handbal, dar poate găzdui competiţii internaţionale de box, arte marţiale, gimnastică, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp sau badminton. Sala dispune de scaune retractabile şi de un cub video cu LED-uri, de cinci pe trei metri, similar cu cele folosite în campionatul american de baschet, NBA, care permite redarea transmisiilor în direct a competiţiilor sportive.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000 de locuri.

Mediafax

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.