Revoltător! Reacția Elisabetei Lipă după dezvăluirile șocante făcute de Maria Olaru: „Și dacă aș fi fost călcată în picioare, nu spuneam!” Prima demisie după discursul șocant al șefei MTS

Revoltător! Reacția Elisabetei Lipă după dezvăluirile șocante făcute de Maria Olaru:
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 18:40  Lipă: „Nu am fost și nu voi fi de acord cu violența în sport!”

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a revenit asupra afirmațiilor făcute în direct prin intermediul unei postări pe Facebook, în care a precizat că nu va fi niciodată de acord cu violența în sport. „Orice formă de agresiune nu are de-a face cu sportul în general si cu sportul de performanta in special”, se arătă în mesajul fostei campioane olimpice, care a precizat însă că nu este de acord nici cu denigrarea unor antrenori de taia lui Octavian Belu și a Marianei Bitang, pe care nu îi vede capabili de acte de violență.

„Nu sunt, nu am fost si nu voi fi de acord cu violenta in sport. Am precizat acest lucru categoric, si la emisiunea la care am participat alaturi de Maria Olaru. Orice forma de agresiune nu are de-a face cu sportul in general si cu sportul de performanta in special.

Nu sunt, insa, de acord, nici cu denigrarea unor antrenori de valoare, care au obtinut rezultate cu care aceasta tara s-a mandrit ani la rand. Daca cineva a gresit, sa plateasca. Sunt mama, nu accept ca vreun copil sa fie lovit, chiar si in numele performantei. Dar cunoscandu-i pe Octavian Belu si Mariana Bitang, imi vine greu sa cred ca ar fi capabili de acte de violenta. Eu mi-am respectat si imi respect si acum antrenorii, nu cred ca denigrarea acestora ar ajuta pe cineva.

Am participat si voi sustine intotdeauna campaniile de combatere si prevenire a violentei in sport. Performanta nu trebuie obtinuta prin violenta, chiar daca, fara disciplina si sacrificii, stim cu totii, este greu de crezut ca poti atinge performanta inalta”, a scris Elisabeta Lipă pe contul oficial de Facebook.


Volumul biografic „Prețul aurului. Sinceritate incomodă„, pe care fosta campioană olimpică Maria Olaru îl va lansa pe 4 iunie este pe punctul de a declanșa un scandal de proporții în sportul românesc. Dezvăluirile șocante făcute de Maria Olaru în cartea sa au generat deja reacții controversate, iar una dintre acestea îi aparține chiar ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, de asemenea o mare campioană a României.

Invitată să-și expună părerea în direct, la Digi Sport, într-o emisiune în care era invitată și Maria Olaru, Elisabeta Lipă a făcut afirmații revoltătoare cu privire la experiențele traumatizante povestite de fosta gimnastă. Ministrul Tineretului și Sportului i-a transmis Mariei Olaru că a greșit făcând acele dezvăluiri pentru că astfel va „alunga copiii de gimnastică” și a vorbit despre violența la adresa copiilor ca despre o practică acceptabilă pentru obținerea de performanțe în sport.

Nu aveau ce să caute aceste pasaje, era bine să nu fi apărut în carte! […] Nu știu, eu nu o văd pe Mariana spunând lucrurile astea, nu-l văd nici pe Bellu bătând sportive, deci eu nu îi văd.

Și… chiar dacă am fost lovită, nu o să spun! Pentru că de antrenorii mei care m-au scos campioană olimpică, vicecampioană olimpică, mondială, europeană. Și dacă mă călcau în picioare, astăzi dacă aș fi fost întrebată despre asta nu aș fi răspuns niciodată! O să spun despre ei doar „tot respectul că m-au scos campioană olimpică”.

[…] Trebuia să fie o carte care să povestească altceva, să fie lansată la un concurs național de gimnastică. În performanță e ca o căsnicie. Rufele murdare nu se spală în public, ci în familie.

Eu nu cred, nu cred că Maria a fost atât de sinceră în toate pasajele alea pe care le-a scris. Eu nu cred lucrul asta”, a declarat Elisabeta Lipă, în direct la Digi Sport.

Elisabeta LIPĂ‚ – palmares

JOCURILE OLIMPICE
    
1984, Los Angeles – medalie de aur la dublu vâsle;
1988, Seul – medalie de argint la dublu vâsle și medalie de bronz la patru vâsle;
1992, Barcelona – medalie de aur la simplu vâsle și medalie de argint la dublu vâsle;
1996, Atlanta – medalie de aur la 8+1 vâsle;
2000, Sidney – medalie de aur la 8+1 vâsle;
2004, Atena – medalie de aur la 8+1 vâsle ;

CAMPIONATE MONDIALE

    Dublu vâsle – nouă medalii de argint (1983, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1994 și 2003);
    Simplu vâsle – o medalie de aur (1989) și o medalie de argint (1991);
    Patru vâsle – o medalie de bronz (1982);
    8+1 vâsle – o medalie de bronz în 1984;
 

Prima demisie: Dorin Chioțea, consilierul personal al Elisabetei Lipă

La scurt timp după apariția declarațiilor Elisabetei Lipă, jurnalistul Dorin Chioțea și-a anunțat demisia din funcția de „consilier personal” al Ministrului Tineretului și Sportului, precizând însă că nu crede că declarațiile fostei canotoare exprimă întocmai modul în care aceasta gândește.

„Ca urmare a declaratiilor doamnei ministru Elisabeta Lipa, imi anunt public DEMISIA de onoare din functia de CONSILIER PERSONAL al dansei. Luni voi face demersurile oficiale. Ii sunt prieten apropiat si stiu ca e o mama devotata, un parinte exceptional, o sotie model. Regret cuvintele sale, sunt convins ca nu reflecta gandirea dumneaei. La randul meu, sunt persoana publica, jurnalist care critica astfel de derapaje si tata a trei copii. Nu pot sa ma asociez cu aceasta situatie nefericita.

PS Alte comentarii in plus nu doresc sa mai fac”, a scris jurnalistul Realitatea TV într-o postare pe contul personal de Facebook.

Bellu: „Nu pot să nu admit că am fost sever!”

Rugat să comenteze afirmațiile făcute de Maria Olaru, fostul antrenor al lotului național de gimnastică, Octavian Bellu, a admis că a fost un tip sever, dar a ținut să precizeze că dezvăluirile publicate înainte de apariția volumului biografic au fost interpretate greșit de anumite publicații.

„Să fie sănătoasă Maria, dacă ea a rămas cu aceste amintiri, nu cu faptul că este campioană europeană, mondială și olimpică și eu am fost principalul vinovat al suferinței, sau Mariana sau colectivul de atunci, că nici noi nu lucrăm singuri.

Îmi pare rău că a rămas cu această amprentă negativă și nu mai pot să o ajut în niciun fel să-i schimb acum părerea. Astea sunt lucruri care au rămas în timp și care vor rămâne în timp […]

Nu pot să spun că m-a șocat, dar m-a întristat, pentru că nu pot să nu admit că am fost sever, nu am făcut compromisuri, trebuie să mă gândesc la ce gen de violență au fost supuse aceste fete, am văzut că s-au întors deja gimnastele la vremea lui Bela Karolyi. Eu am încercat, cu toate că toți mă contestă: suntem deja controversații antrenori Bellu și Bitang, am încercat să schimb ceva.

Din păcate, nu reușim să ne delimităm de niște să spunem stiluri. Eu nu dau lecții presei, dar nu pot să accept la infinit să apară titlul cu litere de o șchioapă: „Bellu a călcat-o în picioare pe Maria Olaru”, iar dacă citești textul e vorba de cu totul altceva, de altă perioadă, de altă conjunctură”, a declarat Bellu pentru Digi Sport.

 Despre Maria Olaru

  • născută pe 4 iunie 1982 la Fălticeni (Suceava)
  • în 1998 a devenit campioană europeană cu echipași a obținutlocul II la sărituri (Sankt Petersburg) și s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York).
  • în 1999, la Tianjin, a obținut titlul de campioană mondială la individual compus, locul I cu echipa și locul III la sărituri
  • în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, a obținut medalia de aur cu echipa și de bronz la individual compus
  • a fost decorată cu medaliile „Serviciul Credincios” în Grad de Comandor (1999) și Ordinul „MeritulSportiv”, clasa I (2008).
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din buletin
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele