Război total româno-sovietic -file de poveste-

13 mar 2010 332 afişări Gimnastica
Război total româno-sovietic -file de poveste- Război total româno-sovietic -file de poveste-

Pentru a începe un asemenea articol credem că este necesară ointroducere mult mai lungă şi mult mai documentată decât estenormal. Asta, din două motive. Unul, pentru că este o poveste vechepe care nu o cunoaşte nimeni sau aproape nimeni şi, în al doilearând, pentru cititorii noştri mai tineri care nu au prins sau nu-şimai aduc aminte mare lucru din perioada regimului comunist. Nu vomface nici apologia acelei epoci şi nici nu vom încerca să blamămacea perioadă, fie şi pentru simplul fapt că acesta este un lucrucare ţine mai mult de competenţa istoricilor şi mai puţin de cea aziaristului. Totuşi, câteva precizări sunt necesare. Să începem cumentalitatea omului şi a microbistului de atunci.

Gheorghiu-Dej dălinia

Dupa ce Churchill şi Stalin îsi împart Europa în zone de influenţă,ţara noastră devine un stat vasal al URSS, care exportă şi aicimodelul sovietic, transformând România, Ungaria, Bulgaria,Cehoslovacia şi Polonia în teritorii-satelit, numai bune de muls.Evident, nici sportul nu putea face excepţie, iar înfiinţareacluburilor departamentale Steaua şi Dinamo nu este decât expresiaacestei politici. Aflate sub ocupaţie militară sovietică, acesteţări aşa-zis frăţeşti erau obligate să se dea la o parte din faţasportivilor sovietici. După moartea lui Stalin lucrurile s-au maidezgheţat puţin, iar sportivii din ţările ocupate au început sămişte în front. Deşi nu a avut o atitudine clar antirusească,primul care a stabilit cine este duşmanul a fost liderul comunistGheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta, informat fiind că la Bucureşti seorganizează un turneu de fotbal la care era anunţată participareaechipei Dinamo Moscova, i-a chemat pe jucătorii români la sediulPartidului Muncitoresc Român şi le-a transmis textual că nu aredecât o singură pretenţie. "Bateţi-i pe ruşi şi vă fac cadou lafiecare câte un autoturism marca Volga!"

Amici doar pe hârtie

Ruşii sunt priviţi ca ocupanţi în ţările socialiste, sportivii dinacest spaţiu ar fi făcut orice să-i bată nu pe imperialiştiiamericani, ci pe aliaţii ruşi. Sunt de notorietate meciurile dehochei pe gheaţă dintre Cehoslovacia şi URSS, cele de handbaldintre România şi Uniunea Sovietică sau cele de polo pe apă dintreUngaria şi marele frate de la Răsărit. De altfel, poloiştii ruşi auriscat să fie înnecaţi, la propriu, de urmaşii hunilor, aceştia dinurmă dorind să răzbune crimele sovietice din timpul Revoluţiei dinUngaria. În această cursă nebună s-au înscris şi copiii, pentru căce altceva erau gimnastele? Astfel, gimnastica artistică aconsemnat, începând cu apariţia Nadiei Comăneci, o confruntareteribilă între România şi URSS, pe hârtie ţări-surori. Ca săînţelegeţi mai bine, chiar şi un român, spre exemplu, s-ar fibucurat mai mult dacă îi băteam pe unguri sau pe ruşi la fotbal,decât dacă am fi învins Germania Federală sau Anglia, să zicem!Chiar primele se triplau în cazul meciurilor cu Ungaria sau URSS,scrâşnete din dinţi pline de ură doreau să razbune prin sportumilinţele politice sau de altă natură provocate de o istorie îngeneral defavorabilă României.

Totulîncepe la Montreal

Nu vom mai insista pe revoluţia Nadiei la JO din 1976, acesta esteun lucru arhicunoscut. Se ştie mai putin că delegaţia sovietică aprimit vot de blam pe linie de partid, Larisei Latânina,antrenoarea rusoaicelor transmiţându-i-se să zică mulţumesc că numai există Gulagul. Replica ei a fost că "Nu sunt eu de vină căNadia Comăneci s-a născut românca. Este un copil genial, nu avemce-i face". Ei bine, i s-a recomandat să găsească un al doileageniu.

PrinţesaElena o învinge pe "regina" Nadia

Sovieticii iau lucrurile la modul cel mai serios şi o găsesc peElena Mukhina care, deşi o obişnuită a lotului, nu era văzută cuochi buni din cauza unui bunic care luptase de partea albilor întimpul războiul civil care a urmat Revoluţiei Bolşevice. Aceastaeste îndoctrinată cu idei de genul "vei fi o eroină daca o vei batepe Nadia", fata îşi ia rolul în serios şi, la Campionatele Mondialede la Strasbourg o depăşeşte pe Nadia Comăneci, starul gimnasticiimondiale din acel moment. Mai mult, Elena, poreclită "Principessa"de vecinii şi prietenii din cartierul moscovit de unde provenea,vine cu elemente noi care îi lasă cu gura căscată pe specialişti."Unde se îndreaptă acest sport? Este înfricoşător ce fac aceşticopii. Deja este circ, nu mai este gimnastică", observa Le Soir, întimp ce Die Welt făcea o remarcă celebră chiar şi azi. "Ce dacă abătut-o pe Nadia? Nu există decât o singură Nadia. Matrioşka rusănu va fi niciodată a doua Nadia. Pur şi simplu, românca este unicăşi nu poate fi copiată". Leonida Brejnev, omul forte al regimuluisovietic o invită pe Elena la Kremlin şi îi mulţumeşte că a redatonoarea popoarelor URSS". Steaua Elenei părea a fi la apogeu.

Duşulrece de la Fort Worth

Românii se mobilizează şi, în ciuda accidentării grave a Nadiei,care a concurat cu palma crăpată pentru ca echipa să nu abandonezelupta, smulg, în premieră titlul mondial pe echipe, ceea ceprovoacă un nou scandal la Moscova. "La anul organizăm Olimpiadachiar la noi acasă, la Moscova. Cum să ne bată românii? Oricine,chinezii, americanii, vestgermanii, dar NU românii. Elena Mukhinatrebuie să câştige din nou. Cu orice preţ! Altfel, ajungem bătaiade joc a tuturor aliaţilor şi a duşmanilor nostri. PreşedinteleReagan a primit-o la Casa Albă pe Nadia. Credeţi că e oîntâmplare?" Întreaga presă, obedientă regimului, îi cere Elenei onouă victorie. Deşi având probleme din cauza creşteriiorganismului, Elena acceptă un regim draconic, trece peste ofractură la un picior, execută de mai multe ori un element tehnicde o dificultate excepţională, ia lecţii de balet de la celebraPlissetskaya, care îi spune că este "Dying Swan" (Lebăda muribundă;piesa de balet care a făcut din Maya Plissetskaya starul mondial şide necontestat al baletului). Din păcate, n-a bănuit nicio secundăcât de repede avea să se îndeplinească acea profeţie. La propriu,din păcate...

Prinţesaeste unica vinovată

Elena dă totul, antrenorul ei (un nenorocit căruia nu merită să-ipomenim numele) o supune la corvezi de 8 până la 9 ore pe zi şi,într-un moment de slăbiciune, biata fată aterizează greşit lacapătul unei linii acrobatice la sol, se loveşte cu capul demarginea podiumului şi îşi fracturează coloana vertebrală.Verdictul medicilor sovietici (de al caror profesionalism nutrebuie sa ne îndoim nicio clipă) sună ca într-un film de groază:Elena îsi va petrece tot restul vieţii într-un scaun cu rotile!Toate cele patru membre paralizate! Mai erau două săptămâni până ladebutul Olimpiadei de la Moscova... Visul ei va fi realizat de oaltă Elena, Davâdova. Aceasta o bate pe Nadia într-un finalcontroversat şi îi dedică titlul olimpic fostei ei colege. Pentru apune capăt acestor interminabile discuţii, să spunem că însăşiNadia a admis, în urmă cu nişte ani, că a greşit de puţinaterizarea la ultimul exercitiu.

Nadia nua pierdut la Moscova

Aşa şi este... Doar sportul a pierdut la Moscova şi această fetiţăcare nu avea nimic de-a face cu ura între popoare. Din păcate, aşaerau privite anumite competiţii pe vremea aceea. N-avea nimeni chefde Tarkovski, Tolstoi sau de Maya Plissetskaya. Elena şi-a trăittot restul vieţii într-un scaun cu rotile, uitată aproape de toatălumea. Singura care i-a rămas alături până la capăt a fost NelliKim, care îi aducea mereu din State acadelele ei preferate. Adecedat în anul 2006, răpusă de complicaţiile paraliziei,circulaţia sângelui fiind grav afectată din cauza muşchiloratrofiaţi. Nu au condus-o pe ultimul drum decât familia, câtevacolege din generaţia ei şi doi ziarişti ruşi care au ţinut să scriedespre drama unui copil ucis de un sistem criminal. "Fiica mea atrăit cu demnitate şi nu a cerut ajutor de la nimeni. Ştiu doar cămi-a spus de multe ori că îi era teamă de acel element şi că îieste frică să nu piardă concursul dacă nu-l execută. Nu a plătitnimeni pentru ceea ce i s-a întâmplat copilului meu, dar ştiu cinesunt vinovaţii", a spus, cu lacrimi în ochi, mama îndurerată. MayaPlissetskaya i-a dedicat piesa ei favorită, "The dying swan",spunând că "Rusia nu ştie să-şi aprecieze eroii". Cam asta a fostpovestea singurei gimnaste care a învins-o vreodată pe NadiaComăneci. Am exclus, desigur, victoria Davâdovei, care a fostobţinută în nişte condiţii cam speciale. Oare a meritat?

Cânteculde lebădă

Se spune că lebedele sunt necuvântătoare, dar că atunci când simtcă moartea este aproape, scot un sunet asemănător unui geamăt uman.Probabil, de aici provine expresia româneasca "ultimul cântec delebădă". În mod normal, ar trebui să ataşăm un video cu imagini aleElenei Mukhina, dar am ales "Dying Swan", bucata de dans care i-afost dedicată ei de Maya Plissetskaya. Cei care înţeleg baletul vorînţelege mesajul uman conţinut în acest dans inegalabil al morţii.Evident, înregistrarea este veche, Maya avea deja o vârstă,renunţase de multă vreme la apariţiile pe scenă şi era doarprofesoară de balet la Balşoi Teatrî.

articol scris de OctavianMETONI

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.