Povestea unei românce de succes: Ana, regina fără casă!

26 oct 2010 345 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Povestea unei românce de succes: Ana, regina fără casă! Povestea unei românce de succes: Ana, regina fără casă! 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7962/7561677/3/porgras-reuters3.jpg

O eternă călătoare prin lume sau prin cantonamentele reci şiapăsătoare, ca oricare sportivă de succes, Ana Porgras se întoarcemereu acasă, la Bârlad, unde locuieşte de aproape patru ani cu mamaşi sora ei într-un apartament închiriat din zona Gării, o locaţieparcă sugestivă pentru viaţa noii vedete a sportului românesc.ProSport a pătruns ieri în universul fetei care a adus primul titlumondial pentru gimnastica feminină tricoloră după o pauză de nouăani: aur la bârnă în Rotterdam.

Născută acumaproape

17 ani în Galaţi, Ana şi-a început de la 4 ani munca pentru adeveni cea mai bună gimnastă a lumii la bârnă. Urcuşul? Greu! Cupărinţii despărţiţi, dar cu o dragoste din cer până-n pământ dinpartea ambilor. Ana s-a mutat împreună cu mama sa, Georgeta, şi cusora ei, Georgiana, la Bârlad, locul de origine al mamei (estedintr-un sat din comuna Roşieşti), iar tatăl a rămas în oraşul depe malul Dunării. În Bârlad locuieşte acum sora mai mare a Anei,Georgiana Porgras, elevă în ultimul an la Liceul Teoretic "MihaiEminescu". Nu singură! Cu Ana, când vine de Sărbători pe acasă.Mama fetelor, Georgeta, a plecat asemenea multor români în Italia,la Bologna. Munceşte din greu pentru a-şi ajuta fetele să-şi facă ocarieră, iar rezultatele acestora îi dau stropi de energie pentru alua, zi de zi, viaţa în piept printre străini.

Mama avăzut concursul pe internet

"Concursurile Anei le urmăresc pe internet, că nu am altfel cum!Sunt foarte bucuroasă de titlul mondial obţinut, pentru că Ana amuncit foarte mult. A vărsat lacrimi şi sper că va rămâne osportivă care să însemne ceva pentru România şi pe mai departe. Areobiective frumoase, depinde de ea şi de munca ei să şi leîndeplinească. Noi suntem, oricum, alături de ea", a spus mama Aneipentru ProSport, adăugând că serviciul din Italia o ajută săsusţină carierele fetelor. Ana a fost un copil extrem de energic şide la 4 ani a fost dată la o sală de gimnastică, la Galaţi. "Cândera prin clasa a VI-a, a fost selecţionată pentru a merge la Şcoaladin Oneşti, iar apoi a fost selecţionată în lotul naţional şi aplecat la Deva. Să ştiţi că o susţinem atât eu, cât şi tatăl ei întot ceea ce face şi că fata are familie, în ciuda celor ce s-auvehiculat până acum. Suntem mândri de ea şi de rezultatele ei, iarde Sărbători, în decembrie, o aşteptăm la Bârlad, să-i facem ziuade naştere, unde vrea ea", ne-a mai spus Georgeta Porgras.

Ţintă:medalia la Londra

O mamă împlinită deja, ai cărei ochi au înotat în lacrimi nunumai în timpul şi la finalul concursului, ci şi la primaconvorbire de după triumf cu fiica sa. "N-am cuvinte, este foartefrumoasă medalia. Dar atunci când cântă imnul, te gândeşti şi lamunca din spate. Când te chinui, munceşti în sală, când ne e foartegreu, când nu mai putem, ne gândim la momente ca acestea şi trecemmai uşor peste asta. Aştept de foarte mult timp acest moment. Celmai mare vis este o medalie la Olimpiadă, dar şi acest titlu esteun vis. O să-mi dea mai multă încredere această medalie", i s-aconfesat Ana mamei sale. Dar cine locuieşte în apartamentul dinBârlad vă întrebaţi, probabil… dacă Ana şi mama sa sunt plecate tottimpul de-acasă?

"De la 4ani atât a ştiut: să meargă la antrenamente!"

Ei bine, Georgiana Porgras, sora mai mare, are 18 ani şi esteuna dintre cele mai bune eleve ale Liceului Teoretic "MihaiEminescu" din Bârlad, în clasa a XII-a. Vrea să urmeze Facultateade Drept şi se mândreşte enorm cu rezultatele acesteia. Georgianasusţine că ambii părinţi, chiar dacă sunt despărţiţi, sunt alăturide ele, de ea şi de Ana, ori de câte ori este nevoie, şi tatăl,Constantin, care stă la Galaţi, le aşteaptă cu nerăbdare de fiecaredată când vor să vină la el. "Era de aşteptat să aibă aşarezultate. Sunt tare mândră de ea, munceşte foarte mult. De la 4ani, sora mea atât a ştiut, să meargă la antrenamente să devină câtmai bună, pentru că era extrem de ambiţioasă. Mă bucur pentru ea şio aştept acasă!", ne-a spus Georgiana. Aşteptarea însă va fi lungă,pentru că gimnastica de performanţă te încorsertează. În momenteleîn care citiţi aceste rânduri, Ana probabil exersează în sala de laIzvorani. N-are timp de drumuri în Bârlad, decât de ziua ei, îndecembrie, pe 18 şi de Crăciun. Până atunci, strânge din dinţi şitrage de ea. Iar. Şi iar, şi iar, şi iar…

Articol scris de: Cezara Mironică(Bârlad)


Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.