"Pici" cu inimă mare! "Noua Nadia" a primit premiul "Pariul ProSport"! EA ne va reprezenta la JO 2012

8 ian 2011 262 afişări Comentează şi tu Gimnastica
"Pici" cu inimă mare! "Noua Nadia" a primit premiul "Pariul ProSport"! EA ne va reprezenta la JO 2012 "Pici" cu inimă mare

Larisa Iordache a strâns în jurul ei admiraţia şi interesulîntregii lumi a gimnasticii. "Noua Nadia", aşa cum este alintată,micuţa de doar 14 ani a fost vedeta României la Europenele dejuniori de la Birmingham, unde a cucerit nu mai puţin de patrumedalii (aur la sol, argint la bârnă şi cu echipa, bronz laindividual compus). O performanţă care parcă deschide drumulurmătoarelor visuri de podium, totul adunându-se într-un trofeusimbolic, "Pariul ProSport", care-i revine Larisei.

În sala de la Izvorani, antrenamentul este pe sfârşite. Nimeninu ţine cont că sunt primele zile ale noului an şi se lucrează lamaximum, iar intensitatea pregătirii colorează feţele concentrateale fetelor. "Nu ai cum să te plictiseşti în sală. Întotdeauna aiceva de corectat, ai de învăţat, de repetat. Trebuie să teantrenezi cât mai mult şi să atingi perfecţiunea", îşi rezumăpropriul crez Larisa Iordache. Ţine cu un braţ protector trofeulprimit, în timp ce mâna liberă, albită de praful de magneziu,desenează cercuri pe trambulina de sărituri, transformată în bancăde discuţii.

Fetiţa depe role pasionată de balet

Povestea ei nu se deosebeşte cu nimic de cea a altor fete carevisau să devină Nadia.

Se plimba cu rolele într-un parc din Bucureşti alături de mamaei când a fost remarcată de antrenoarea Mariana Silişteanu de laCSS 7 Dinamo, care i-a propus să vină la gimnastică. "Mamadorea să fac balet, şi la asta mă gândeam şi eu. Eu n-am vrut delocsă merg la gimnastică. Prima dată când am mers la sală la Dinamo,nici nu am intrat, abia a doua oară mi-am făcut curaj",zâmbeşte micuţa de nici un metru şi jumătate. Avea cinci ani şijumătate şi nicio idee despre ce va urma. La 11 ani făcea dejaparte din lotul de junioare de la Oneşti, câştiga primeleconcursuri şi continua să viseze. "Toate fetele o iubeam peNadia. Ziceam ce norocoasă a fost să câştige atâtea medalii şi săfie cea mai bună. Azi ştiu că nu era doar noroc, ci foarte multămuncă, ambiţie şi dorinţă", punctează "Pici".O mână de om,cu idei, gânduri şi dorinţe pe care şi le exprimă direct, sincer,privindu-te în ochi.

"Mi-aţifăcut o surpriză frumoasă"

Larisa frapează prin maturitatea cu care îşi gândeşte viitorul,prin felul în care îşi calculează paşii spre visul de aur."Se spune că noi, gimnastele, gândim cu doi, trei ani maimult faţă de cât avem. Sunt aici pentru că vreau să fac ceva pentruviitorul meu şi pentru că vreau să fiu cea mai bună dinlume", mărturiseşte, în timp ce ochii mari, căprui, tefixează cu insistenţă.

Seriozitatea cu care vorbeşte despre tot ce înseamnă viaţa îngimnastică, miile de ore de antrenamente, te face să îţi dai seamacă totul nu este doar un vis clădit pe câteva vorbe. Mâinile micuţestrâng, inconştient parcă, bucata dreptunghiulară de sticlătransparentă şi câteva urme albe rămân pe trofeul tocmai acordat."E o surpriză frumoasă, nu mă aşteptam. Mă bucur pentrutoată această atenţie", rosteşte încet. În liniştea sălii,timpul se scurge încet, într-o singură direcţie: spre Londra2012.

În 2010, la Naţionalele României, Larisa a obţinut celemai mari note din concurs, la bârnă şi la sol, depăşindu-le chiarpe senioarele Ana Porgras şi Diana Chelaru

"Vreauaur la Londra"

Larisa se pregăteşte cu gândul la marea competiţie care vaîncepe peste 566 de zile, în capitala Angliei. Până atunci ialucrurile treptat, iar primul test pe care îl va da pentru Londra2012 va fi în acest an, miniolimpiada, Festivalul Olimpic alTineretului European.

Ai un aparat preferat?
Bârna şi solul. În general îmi plac toate aparatele, iar cel maimult îmi doresc medalie de aur la individual compus.

Vei împlini vârsta de participare exact înainte de JO.Nu e o aşteptare prea mare?
Nu, deloc. Ceea ce ştiu este că până atunci trebuie să muncesc dingreu. Eu sper ca la Londra să fiu o surpriză, celelalte concurentenu vor şti ce pot şi sper să le surprind.

Ce îţi doreşti?
Să urc pe podium la Londra, pe cea mai înaltă treaptă, cu echipa,apoi vreau aurul şi la individual compus, şi o medalie peaparate.

La Europene a fost un adevărat duel între România şiRusia...
Da, dar nu mă sperie rusoaicele, chiar mă ambiţionează. Am văzut căKomova e bună, dar de ce nu aş fi şi eu la fel? Prin multă muncăştiu că pot fi mai bună ca ea.

La 11 ani ai fost la lotul de junioare, la 14 ani eştila senioare. Nu e cam repede?
Nu ştiu. Pentru mine contează să mă pregătesc cu fete care sunt maibune decât mine, mă ambiţioneză acest lucru, pentru că îmi dorescşi eu să fac mai mult.

Ce ai învăţat de când te antrenezi cu lotulmare?
Să am mai multă încredere în mine, să apreciez mai bine nivelul lacare mă aflu.

Cum este să te pregăteşti cu Bellu şiBitang?
Te ajută mult să avansezi, te încurajează, îţi dau încredere săfaci elemente mai dificile, ceea ce înseamnă mult pentru noi.

Autoevaluare prinscris

Performanţa în sport nu se obţine numai prin muncă susţinută, cişi prin imaginea corectă pe care sportivul o are despre el. Corectăcu ea însăşi, Larisa ţine un jurnal în care notează aproape zilniccum evoluează viaţa în sală. "Îmi place să ştiu ce a mers bineîntr-o zi şi ce nu, să îmi pot da seama cum progresez şi să compartoate aceste lucruri. Mă ajută mult să înţeleg unde greşesc şi cumar trebui să schimb lucrurile de care nu sunt mulţumită", explicăea.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.