Peste Nadia Comăneci! Cătălina Ponor a devenit cea mai medaliată gimnastă din România la Campionatele Europene. Cum a gestionat finala de la bârnă, din punct de vedere al emoţiilor

23 apr 2017 3737 afişări Gimnastica
Peste Nadia Comăneci! Cătălina Ponor a devenit cea mai medaliată gimnastă din România la Campionatele Europene. Cum a gestionat finala de la bârnă, din punct de vedere al emoţiilor
  • La 29 de ani, Cătălina Ponor a devenit cea mai medaliată gimnastă din România la Campionatele Europene. Ea a ajuns la 13 medalii cu titlul cucerit la Cluj, în finala la bârnă, devansând-o astfel pe Nadia, cea care a şi premiat-o pe Cătălina.

Primul titlu la Campionatul European a fost obţinut în urmă cu 13 ani, la Amsterdam, când a realizat de fapt o triplă (aur cu echipa, la bârnă şi sol). Aceleaşi rezultate aveau să fie repetate în acelaşi an şi la Atena, la Jocurile Olimpice. De atunci, Cătălina a mai câştigat până azi alte trei titluri la bârnă, ultimul în 2012. Aparatul pe care îl visează probabil şi noaptea i-a adus la Cluj şi titlul cu numărul 5. Nicio altă sportivă din lume nu a câştigat atâtea medalii la bârnă.

”Sincer să fiu, nici nu ştiam că am depăşit-o pe Nadia, pentru că nu am stat să număr medaliile, pentru mine a fost important să am rezultatul pe care mi l-am dorit. Am încercat din tot sufletul să mă adun, să trec peste durerile pe care le am, să pot să-mi fac integrala aşa cum ştiu eu”, a declarat Cătălina Ponor după ce a câştigat o nouă medalie de aur, a 11-a din carieră (Jocuri Olimpice şi Campionatele Europene).

Tripla campioană olimpică a mărturisit că a avut ceva emoţii înaintea concursului, dar au fost similare cu cele din 2014: ”Au fost nişte emoţii constructive, nişte emoţii pe care le-am mai avut în 2004. Atunci mă duceam mai cu nesimţire, ca să spun aşa în ghilimele, fără să bag în seamă ceea ce se întâmpla în concurs, la fel am făcut şi acum. Mă bucur că am reuşit să-mi fac integralul aşa cum se întâmplă şi în antrenamente”.

Cătălina a avut emoţii mai mari după concurs: ”Am avut un pic de emoţii înainte, dar am reuşit să trec peste, iar acest lucru mi-a adus medalia din seara asta, din ziua asta, pentru că încă este zi afară, nici nu mai pot să mai vorbesc (n.r. a zâmbit Cătălina). Sunt foarte emoţionată, încă îmi mai tremură mâinile pentru că am muncit foarte mult pentru această medalie, mi-am dorit-o din tot sufletul. Mi-am dorit să mai cânte încă o dată imnul pentru noi şi mă bucur din suflet”.

Titlurile olimpice de la Atena rămân cele mai importante din cariera Cătălinei Ponor, dar medalia de aur de la Campionatul European de la Cluj are un loc aparte. ”Intră în categoria acelor medalii speciale. Cu siguranţă pentru mine va rămâne Atena pe primul loc, acolo am obţinut cele mai speciale medalii, dar medalia de aur de la acest Campionat European intră printre ele şi o voi considera la fel de specială ca şi restul”, a mai spus Ponor, care a dedicat succesul ei tuturor românilor şi în special părinţilor.

Deşi mulţi o întreabă dacă se retrage din activitate, Cătălina Ponor se simte într-o formă desosebită şi a răspuns dezinvolt când a fost întrebată dacă va continua: Când o să mă retrag, o să auziţi din gura mea, dar deocamdată nu am spus şi nici nu o voi spune”. Tokyo 2020? ”Să o luăm pas cu pas. Pe moment am trecut de acest Campionat European, pe care l-am aşteptat cu mult drag, vin Mondialele. Bucuria atât a fost, cât am fost pe podium şi au aplaudat românii pentru mine. De acum trebuie să ne reîntoarcem în sală şi să o luăm de la capăt”, a concluzionat Cătălina Ponor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.