Patru şanse de medalii la Mondialul de gimnastică

3 oct 2013 2455 afişări Gimnastica
Patru şanse de medalii la Mondialul de gimnastică

Larisa Iordache s-a calificat în finalele de la individual compus, sol şi bârnă. La ultimul aparat a obţinut cea mai mare notă, 15.266.

Prezentă la ultimul Mondial, Sandra a primit 14.733 la sol şi a urcat în finală de pe poziţia secundă.

Mondialul de gimnastică de la Anvers a început cu adevărat pentru România ieri, când şi-au făcut debutul în concurs Larisa Iordache şi Sandra Izbaşa. A doua zi a calificărilor la feminin a început cu o subdiviziune care nu prezenta mare interes pentru noi, România neavând reprezentante, dar pentru concursul general însă da. Au concurat printre altele rusoiaca Nabyeva, Oksana Şuşovitina, veterana competiţiei şi care acum reprezintă Uzbekistanul, şi mai ales noua stea a gimnasticii de peste Ocean, Simone Biles. De altfel, la finalul celei de-a treia subdiviziuni, Biles avea să o depăşească pe compatrioata sa Kyla Ross, care conducea în clasamentul individual compus după prima zi.

Iordache, în „serie“ cu mustafina şi Maroney

Emoţiile au apărut odată cu a patra subdiviziune, în care Larisa Iordache a deschis prima rotaţie la paralele, urmând a încheia concursul la sărituri. În aceeaşi subdiviziune au mai evoluat alte două gimnaste importante, rusoaica Alyia Mustafina şi americanca McKayla Maroney. Debutul Larisei nu a fost cel pe care ni l-am fi dorit cu toţii, gimnasta având o ezitare mare la una dintre trecerile de pe bara mică pe cea mare (Shaposhnikova). A reuşit însă să se redreseze la timp şi să evite o cădere de pe aparat, nu însă şi o penalizare consistentă, nota ei fiind de 13.166.
La bârnă, Mustafina nu a afişat o formă prea grozavă, a avut o dezechilibrare majoră după un salt lateral şi a evitat la limită căderea de pe aparat. În consecinţă nota rusoaicei a fost de 14.166, iar prezenţa ei în finală, îndoielnică. O altă atracţie a primei rotaţii a fost evoluţia la sol a McKayley Maroney, primită cu aplauze de publicul prezent în Sportpaleis din Anvers.

Larisa, pusă să aştepte înainte de a urca pe bârnă

A urmat a doua rotaţie, care a început cu evoluţia dezamăgitoare a Mustafinei la sol. Vedeta Rusiei a ratat chiar la prima diagonală, fiind vizibil marcată de evoluţia nesigură de pe bârnă, astfel că a primit numai 13.166. Maroney a evoluat la aparatul ei preferat, săriturile, a avut două execuţii entuziasmante şi a confirmat statutul ei de specialistă şi de mare favorită la aur în finala de sâmbătă. Şi a venit şi rândul Larisei pe bârnă! Urcată pe podium, Iordache a aşteptat minute în şir afişarea notei pentru Hypolito, sub privirile atente ale antrenorului Lucian Sandu – vizibil iritat de afişarea cu întârziere a notei pentru gimnasta din Brazilia - şi ale fizioterapeutului Tuncay Ozturc. La un moment dat, publicul a început să aplaude ritmat, pentru ca arbitrele să afişeze nota sud-americancei. Larisa nu a fost însă afectată. A urmat o evoluţie splendidă în care a înşiruit un salt legat de o întoarcere 360 de grade, multiple sărituri, o piruetă cu piciorul la 180 de grade, un salt lateral, coborând cu un salt cu 3 şuruburi,  foarte bine executat. Exerciţiu excelent şi o notă pe măsură, 15.266, care a propulsat-o în finală de pe locul 1.

Intervenţia lui Bellu la sol

În a treia rotaţie a continuat şirul dezamăgirilor pentru Mustafina, care a ratat şi la sărituri. Maroney a trecut cu bine de paralele, iar Vanessa Ferrari a dus la bun sfârşit un exerciţiu la sol notat cu 14.500, care i-a asigurat prezenţa în finală. Înainte ca Larisa să evolueze la sol, şi-a făcut apariţia în sală şi Octavian Bellu, care a însoţit-o până în apropierea podiumului de concurs. Prezenţa antrenorului a avut în mod evident un efect benefic, gimnasta reuşind o aterizare splendidă la prima diagonală la un Tzukahara cu două întoarceri, pe care aproape îl ratase în timpul încălzirii. La final, un exerciţiu cu patru diagonale, frumos şi dinamic. O notă de 14.500, la fel ca Vanessa Ferrari şi o nouă prezenţă asigurată în finală, a doua.
Iordache a trecut cu bine şi de a patra rotaţie, la sărituri (14.933). Totalul după calificări a fost de 57.875, la o zecime de gimnasta de pe locul 3, Yao Jinan din China, ceea ce ne face să sperăm la o clasare bună şi în finala de la individual compus (n.r. a treia), programată mâine seară. În condiţiile unei evoluţii bune la paralele, fără ratare, Larisei îi este la îndemână prezenţa pe podium, pe care România o aşteaptă de 6 ani. În 2007, Steliana Nistor cucerea la Stuttgart argintul.

Sandra a ridicat publicul în picioare

Ultima subdiviziune, cea cu numărul 5, a fost cea care a încheiat concursul şi a adus ultimele emoţii şi pentru noi. Izbăvirea a venit repede, după chiar prima rotaţie, Sandra fiind a doua pe lista de start la sol, unicul aparat la care a concurat. La fel ca la evoluţia Larisei şi ca de atâtea alte ori de altfel, Octavian Bellu a rămas în preajma podiumului pe durata evoluţiei Sandrei. Campioană olimpică în 2008 şi de trei ori campioană europeană la acest aparat, Izbaşa a urcat încrezătoare pe podium şi a avut o evoluţie foarte bună, notată cu 14.733, a doua ca valoare, care îi asigură un loc în finala de duminică, ultima din cariera ei.

Sandra a dat dovadă de dezinvoltură, siguranţă şi o mare bucurie de a concura, totul pe un fond muzical cât se poate de incitant, „Feeling good”, o melodie ce răsuna pe Broadway în anii '60 şi care se aude şi astăzi în interpretarea lui Michael Bubble. Reacţia publicului la final a fost una pe măsură, răsplătind cu aplauze entuziaste prestaţia gimnastei noastre.

Finala de la individual compus este programată mâine seară, iar cele de la sol şi bârnă - duminică

Evoluţia româncelor (ieri)
Larisa Iordache
Paralele - 13.166, bârnă - 15.266 (locul 1)
Sol - 14.500 (locul 3)
Sărituri - 14.933. TOTAL: 57.865
(locul 4)
Sandra Izbaşa
Sol - 14.733 (locul 2)

Articol scris Mădălina BARBU

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.