Mărturii infernale despre "ferma Karolyi", cea care ar fi trebuit să fie un sanctuar al gimnasticii americane: "Parcă mă îndreptam spre închisoare. Aşa mă simţeam. Nu era semnal la telefon. Ştiau tot"

24 feb 2018 43016 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Mărturii infernale despre "ferma Karolyi", cea care ar fi trebuit să fie un sanctuar al gimnasticii americane: "Parcă mă îndreptam spre închisoare. Aşa mă simţeam. Nu era semnal la telefon. Ştiau tot"

Dallas News a publicat, vineri, o amplă investigaţie ce are în centru antrenorii români de gimnastică, Marta şi Bela Karolyi - tehnicienii lotului naţional al României la mijlocul anilor '70, care au descoperit-o şi au pregătit-o pe Nadia Comăneci.

  • Articolul are la bază mărturiile fostei gimnaste Jeanette Antolin, o sportivă care a făcut parte din lotul naţional de gimnastică al Statelor Unite între 1995 şi 2000, dar care a câştigat o singură medalie la nivel internaţional - argint cu echipa la Jocurile Pan-Americane.

Ferma soţilor Karolyi se întinde pe o suprafaţă de peste 8 kilometri pătraţi, la aproximativ 275 km de oraşul Dallas, iar jurnaliştii americani o descriu ca pe "un loc aproape mitic în ochii unor fete ca Antolin, unde antrenorii legendari Bela şi Martha Karolyi ţineau cursuri între două case, două săli de sport şi o menajerie de animale, cu cerbi, lame, cai şi păuni. Însă odată ce ai intrat în fermă, orice urmă de magie lasă loc realităţii antrenamentelor dureroase, a şedinţelor fizice fără sfârşit, a criticilor umilitoare şi a unui stil de antrenament conceput ca un angajament absolut faţă de calea lui Karolyi, de inspiraţie sovietică".

Antolin este una dintre cele peste 100 de victime ale deja condamnatului doctor Larry Nassar. Aceasta a intentat un proces în statul California în care se afirmă că "ferma Karolyi a creat un mediu toxic, propice pentru ca Nassar să îşi deruleze sistematic abuzul sexual împotriva minorelor care erau captive acolo". Fosta gimnastă a declarat că, la 14 ani "eram atât de fericită pentru că intram într-un grup atât de exclusivist al fetelor care urmau să reprezinte ţara. Dar am ajuns să urăsc acel loc. Simţeam că merg la puşcărie. Parcă mă îndreptam spre închisoare. Aşa mă simţeam", relatează jurnaliştii americani. Potrivit mărturiei lui Antolin, doctorul se apropia de sportive pozând în ipostaza singurului prieten într-un mediu al adulţilor ostili şi aspri. "Ne era frică de toţi adulţii de acolo. Iar Larry era prietenul nostru. Ne ridica moralul. Şi ne dădea căte o gustărică, pentru că nu aveam voie să venim cu mâncare la fermă. Izolarea completă de lume şi nepăsarea adulţilor de acolo au făcut posibile abuzurile lui Nassar".

Antrenorii români, puşi la zid pe mai departe

Autorităţile americane au decis închiderea temporară a fermei Karolyi, ca urmare a procesului lui Larry Nassar. La sfârşitul lunii ianuarie, guvernatorul statului Texas a cerut poliţiei să deschidă o anchetă extrem de dură la ferma soţilor Karolyi.

"Într-o zi, m-a prins de fund şi mi-a spus - ăsta trebuie să dispară. Nu exista semnal la telefon - şi asta nu e o coincidenţă, aşa voiau soţii Karolyi. Ei ştiau tot ce se întâmplă la fermă, ştiau până şi ce aveam în rucsacele noastre. E greu de crezut că nu ştiau şi ce face doctorul Nassar",
Jeanette Antolin despre reproşurile constante ale lui Bela Karoli în ceea ce priveşte greutatea şi 'complicitatea' acestuia cu Larry Nassar

"La zece ani, eram deja terifiată de aceşti oameni. Nu aveam voie nici măcar să cer să merg la toaletă. Atât de frică ne era. Ştiau tot - şi cine fura o felie de pâine!",
Dominique Moceanu, gimnastă de origine română, campioană olimpică cu echipa Statelor Unite în 1996

 

  • Larry Nassar, 54 de ani, şi-a recunoscut vina şi a primit 175 de ani de închisoare.
  • Marta şi Bela Karolyi au emigrat în SUA  în 1981 şi au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha, 75 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.
  • Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar şi la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. La ferma Karolyi fetiţele ajungeau încă de la vârsta de 9-10 ani.
  • Bala Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecţiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluţia sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus - pe  Mary Lou Retton.
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.