La o jumătate de punct de bronz: doar locul 4 pentru Berbecar la paralele. România termină Europenele de gimnastică de la Sofia fără medalie la masculin

25 mai 2014 518 afişări Gimnastica
La o jumătate de punct de bronz: doar locul 4 pentru Berbecar la paralele. România termină Europenele de gimnastică de la Sofia fără medalie la masculin
  • Marius Berbecar, intrat în finala de duminică cu al doilea punctaj, nu a reuşit să repete evoluţia din calificări şi a ratat medalia europeană, la Sofia.
  • Andrei Muntean (21 de ani) a terminat al şaselea, depăşind doi sportivi care au căzut de pe aparat.
  • România încheie Campionatele Europene de gimnastică de la Sofia cu cele nouă medalii obţinute de fete, la junioare şi la senioare.

România a aşteptat cu emoţie penultima finală pe aparate a Campionatelor Europene de gimnastică de la Sofia, singura cu reprezentare tricoloră a zilei de duminică. Marius Berbecar şi Andrei Muntean nu au reuşit inşă exerciţiile curate de care ar fi avut nevoie pentru a putea spera la podium.

Marius Berbecar, care a împlinit 29 de ani pe 15 mai, în ziua în care debutau întrecerile fetelor, prin calificările pentru concursul pe echipe şi finalele pe aparate, în prima săptămână a Europenelor de la Sofia, a concurat accidentat la călcâi, după finala echipelor de ieri. Acest lucru a fost evident la finalul exerciţiului, la aterizare dar mai ales după, atunci când, aşteptând nota şi decizia juriului tehnic, Berbecar şchiopăta pe culoarul de la baza podiumului de concurs. Sportivul bistriţean a pierdut două zecimi la dificultate faţă de evoluţia din calificări, fiind penalizat şi la execuţie şi nereuşind să depăşească  bariera de 15.000. A terminat concursul cu 14,966, la mare distanţă în faţa sportivilor din urma sa, dar şi la o jumătate de punct de podium. Cu nota din calificări, 15,658, Berbecar ar fi obţinut argintul.Se repetă povestea din 2013: în calificări, România avea medalie la paralele, în finală nu

Şi la precedenta ediţie a Europenelor, România a sperat la medalie în finala de la paralele. Andrei Muntean a obţinut atunci calificarea în finală cu a doua notă, însă în ultimul act a terminat doar al şaptelea.

Sportivul de 21 de ani a fost prezent şi în finala de la Sofia, dar, cu un exerciţiu cu trei ezitări la menţinerea poziţiilor, a terminat pe şase.

Concursul s-a decis la prima evoluţie

Oleg Vernier (20 de ani), medaliat cu argint la Europenele de la Montpellier din 2012, la paralele, şi calificat în finala cu cea mai mare notă, 15,900, a deschis penultima întrecere a Europenelor de gimnastică. Ucrainianul a mers mai bine în finală decât în calificări, câştigând 66 de sutimi şi punând presiune pe toţi adversarii săi. Vernier a mai urcat pe podium, la Sofia, pe treapta a treia, alături de coechipierii săi, în proba echipelor şi la sărituri - unde a mizat pentru deschidere pe săritura Drăgulescu.

Slovenul Mitjia Petkovsek, veteranul de 37 de ani, cu 12 medalii, dintre care şase de aur, în palmares obţinute la Campionatele Europene şi Mondiale, toate la paralele, a aşteptat mult înainte de a-şi începe evoluţia, din cauza întârzierii notelor arbitrilor şi a ratat de la primul element, căzând de pe aparat şi ratând şansa unei noi clasări pe podium.

Argintul i-a revenit rusului David Belyavski, 22 de ani, medaliat cu bronz în 2013 în finalele de la paralele de la Europene şi Mondiale, răsplătit pentru evoluţia sa cu 15,566.
 
"Olandezul zburător", Epke Zonderland (28 de ani), specialist la bară, unde, în ultimii trei ani a câştigat câte un aur la Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice, i-a suflat bronzul lui Berbecar, la ultima evoluţie a finalei, cu un exerciţiu cursiv, cu desprinderi spectaculoase şi o aterizare precisă.

Un loc 4 şi un loc 7 cu echipa - cele mai bune rezultate ale băieţilor

România se întoarce fără medalie la băieţi, de la Europenele de gimnastică. Seniorii au reuşit calificări doar în finala echipelor, unde au terminat pe 7, şi la paralele, unde Berbecar a adus un loc 4. Juniorii au dezamăgit şi mai mult, nereuşind nici măcar o calificare în finale. Echipa de juniori a terminat competiţia pe echipe a 19-a, la peste 20 de puncte de campioana Marea Britanie.
 

articol scris de Cezara Paraschiv

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.