Interviu exclusiv! Forminte vrea să părăsească lotul naţional!

27 ian 2010 26 afişări Gimnastica
Interviu exclusiv! Forminte vrea să părăsească lotul naţional! Forminte vrea să părăsească lotul!

Anul 2010 se anunţă unul al tinerei generaţii pentru gimnasticafeminină românească. Fără "veteranele" Izbaşa, Drăgoi şi Tămîrjan,România urmează să îşi apere titlul european pe echipe, laBirmingham (26 aprilie - 2 mai) cu cinci gimnaste tinere,reperezentantele noului val. Antrenorul Nicolae Forminte, a vorbitpentru ProSport, despre cum se conturează echipa şi efectele crizeicare se simt şi la lotul olimpic.

Care sunt probleme cu care vă confruntaţi la început dean?
Nu mă gândesc la acestea, ci la ce am de realizat anul acesta. Amînceput pregătirea, avem un plan, aşteptăm să vedem cum aratăbugetul federaţiei şi când va fi operaţional.

Se simte criza şi în gimnastică?
Normal. Eu personal simt criza la modul în care aproape toateeconomiile adunate se apropie de final, iar veniturile actuale nuoferă nicio linişte pentru ziua de mâine. Mă gândesc la problemefamiliei şi la faptul că nu pot să le ofer nimic celor apropiaţi.Au existat până acum acele burse de excelenţă, care reuşeau să-ţiconfere un confort financiar pentru că nimeni nu se aşteaptă să seîmbogăţească aici din ce face.

Luaţi în calcul şi o demisie?
Nimic nu are prioritate în faţa familiei, iar dacă aşa nu le potasigura liniştea, voi lua în considerare şi părăsirea lotului. Nueste o ameninţare, înţelegem cu toţii vremurile de criză şi nu avempretenţii absurde. Sportul cu o mică excepţie, fotbalul, este prostplătit.

Aţi stabilit un terem limită până când veţi trage linie şiveţi lua o decizie?
Nu pot să fac predicţii, momentan încă reuşim să ne descurcăm, euşi colegii mei. Toţi întelegem ce se întâmplă, dar există o limită.La un moment dat va trebui să luăm o decizie.

Aveţi vreo ofertă momentan?
Nu am nevoie de oferte, au fost destule de când sunt antrenor aici,dar le-am refuzat. Nu mă voi hotărî cu uşurinţă să plec de aici,dar dacă familia are nevoie de acest sacrifiu, trebuie să-l fac. Ammai trecut o dată prin această situaţie de faliment când am plecatafară, situaţia familiei m-a obligat să accept un contract înBangladesh.

Sandra are puterea sărevină

Care sunt obiectivele pentru 2010?
Una două medalii la Europene şi la fel şi la Mondiale. Nu suntmulţumit de rezultatele de anul trecut, şi imi doresc ca fetele săaibă mai multă încredere în ele, să valorifice mai bine tot ceînvaţă în sală.

Drăgoi şi Tămîrjan au fost operate recent, Izbaşa e înrecuperare. Ce urmează în cazul lor?
Revenirea lor este un lucru de viitor, acum starea lor estemulţumitoare, ce se va întâmpla mai încolo, vom vedea.

De ce s-a aşteptat atât de mult pentru a se face acesteintervenţii?
În ceea ce o priveşte pe Drăgoi a fost o teamă din partea INMS de arezolva problema pe cale chirurgicală, dar şi teama noastră de apierde o altă gimnastă. Cât despre Tămîrjan hotărârea îi aparţine,pe de o parte pentru că a ascuns problemele pe care le avea, apoi afost şi partea medicală, începând cu diagnosticul din Germania,care i-a fost dat imediat după accidentarea de la Mondiale de laStuttgart. Acolo ni s-au dat asigurări că nu e nevoie de operaţie.Astfel, în loc să reparăm un genunchi bolnav, a trebuit să îirefacem pe amândoi.

O vedeţi pe Sandra capabilă să revină?
Din discuţiile mele cu ea şi cum am văzut că se mişcă prin sală, laDeva, din punct de vedere fizic lucrurile se pot rezolva. Rămâne devăzut dacă psihic va trece peste asta şi va putea aborda iarăşielementele dificile.

"Orice ratare poate trageechipa în jos"

În condiţiile în care nu vă puteţi baza pe cele trei"veterane", cum va fi echipa pentru Europene?
Va fi o echipă absolut nouă, cu excepţia lui Porgras şi Chelaru, ceau deja un an de experienţă de la senioare, celelalte vor fijunioarele care au fost la FOTE, Racea, Haidu, Trenca şi Voicu. Sănu uităm de Cerasela Pătraşcu, care este o soluţie dacă mai pierdecâteva kilograme.

Cum va fi sistemul de concurs la Europene?
Mergem cu cinci fete, şi atât în calificări cât şi finalăconcurează trei şi vor conta toate trei notele. Orice greşeală,orice ratare a uneia dintre ele poate trage echipa în jos. Esteimportant ca cele şase fete să fie sănătoase, să putem respectaprogramul de pregătire. Trebuie să lucrăm cu grijă şi atenţie,accidentarea oricăreia ne va pune în imposibilitatea de a alinia oechipă cu pretenţii.

Faptul că Porgras a cucerit o medalie la Mondiale îiconferă un alt statut?
Nimeni nu are un statut special în cadrul lotului. Toate fetele auobligaţia de a reprezenta România şi de a-şi face cât mai binetreaba. Porgras mai are mult de lucru. Toţi au aşteptări mari de laea, pe care sper să le poată confirma. Să nu punem mai multăpresiunea pe Ana decât e nevoie!

Care este strategia pentru Europene?
În lipsa concursului de individual compus nu ne vom axa pepregătirea unei gimnaste pe patru aparate, vom lucra în partepentru a creşte şansele de medalie la fiecare aparat înparte.Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.