Încă un scandal mondial declanşat de români? Şefa gimnasticii ritmice acuză arbitrajul fraudulos: Una dintre favorite a ratat calificarea la Olimpiadă după un concurs perfect

27 ian 2012 3261 afişări Gimnastica
Încă un scandal mondial declanşat de români? Şefa gimnasticii ritmice acuză arbitrajul fraudulos: Una dintre favorite a ratat calificarea la Olimpiadă după un concurs perfect Încă un scandal mondial declanşat de români? Şefa gimnasticii ritmice acuză arbitrajul fraudulos: Una dintre favorite a ratat calificarea la Olimpiadă după un concurs perfect

După ce Rudel Obreja a făcut valuri în boxul mondial acuzând manevrele de culise şi corupţia din Federaţia Internaţională, acum a venit rândul Irinei Deleanu să arunce mănuşa în gimnastica ritmică. Şefa forului român acuză viciile de procedură şi arbitrajul fraudulos la concursul de calificare la Londra 2012, unde reprezentanta României Alexandra Piscupescu a fost victima arbitrilor şi a ratat prezenţa la Jocurile Olimpice după ce s-a clasat prima sub linie.

Gimnastica şi-a definitivat prezenţa pentru Londra 2012. Ultimul turneu de calificare desfăşurat săptămâna trecută la Londra a împărţit şi ultimele cinci bilete la gimnastica ritmică. Deşi era considerată printre favoritele la calificare, Piscupescu, singura reprezentantă a României, s-a clasat pe locul 6, fiind prima sub linie care a ratat "viza" olimpică. O muncă de 11 ani, de antrenamente, de visuri şi speranţe, toate spulberate într-o singură clipă, după un concurs perfect, în care Alexa a adunat opt execuţii fără ratare.

Salvarea poate veni de la un wild-card

Neconcordanţa între elementele pe care le-a prezentat şi notele primite a determinat-o însă pe Irina Deleanu, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică să conteste arbitrajul teoretic neutru". Arbitrii au fost voit orbi. Nu se poate să ţi se fure dreptul de a participa la Londra sau să te trezeşti peste noapte că trebuie să îţi cumperi locul de participare. E vorba de un copil aici, de speranţele lui. Am suferit şi eu multe nedreptăţi şi nu se mai poate", a declarat Deleanu. Mai mult, aceasta susţine că în brigada de arbitri de la Londra se aflau două arbitre cu cartonaş galben pentru că nu oficiaseră corect şi una care nu mai arbitrase la nicio competiţie FIG. "Ca să nu mai dau declaraţii şi să nu mai fac scandal mi s-a promis un wild card, ca să aflu apoi că acesta nu există pentru că fusese deja distribuit nominal", continuă ea.

Alexa, doar ca rezervă la JO?

Contestaţiile depuse încă din prima zi de concurs au fost urmate apoi de un memoriu trimis la FIG (Federaţia Internaţională de Gimnastică) prin care s-a cerut lista notelor detaliate acordate de juriul de arbitre. "La fiecare exerciţiu au fost date cu 2-3 zecimi mai puţin. Adunăm probe pentru a le putea prezenta Comisiei FIG care se va reuni pe 22 februarie. Rezultatul nu mai poate fi schimbat, însă Alexandra poate primi un wild-card de participare", explică Deleanu. În acest moment sportiva de la Olimpia Bucureşti poate participa la Jocurile Olimpice însă doar în calitate de rezervă.

"Lupt până la capăt"

Membră a Comisiei Tehnice a Uniunii Europene de gimnastică ritmică, Irina Deleanu nu se teme că demersul ei îi poate stopa viitoarea carieră în arbitraj. "Nu am nimic de pierdut pentru că am făcut foarte multe eforturi cu Alexandra. Nu vreau să o las aici, aşa, vreau să lupt până la capăt pentru ea. Pentru viitorul meu nu mi-e frică, singura mea teamă e să nu suspende federaţia", spune Irina. Lupta pe care o duce cu sistemul e abia la început.

Alexandra e dezamăgită, dar liniştită pentru că şi-a făcut treaba. Dacă pierdeam calificarea după o ratare sau un exerciţiu greşit cred că alta era situaţia, însă ea a evoluat perfect
Irina Deleanu, preşedinte FRGR

Alexandra beneficiază şi de o campanie lansată pe facebook, "Alexandra Piscupescu for 2012 Olympics", care a strâns 2.273 de adeziuni şi peste 661 mesaje de susţinere. De asemenea, a fost deschisă o petiţie online pentru a fi semnată de toţi cei care doresc să o sprijine pe tânăra gimnastă.

În finalele pe obiecte de la turneul preolimpic de la Londra, Alexandra a concurat cu o banderolă neagră pe braţ în semn de protest faţă de arbitrajul incorect

Unul dintre cei mai mari susţinători ai cauzei Alexandrei este Tom Theobald, probabil cel mai bun fotograf de gimnastică ritmică din lume, care a criticat fără menajamente pe blogul său prestaţia juriului de la Londra, riscându-şi acreditarea la evenimentele organizate de Federaţia Internaţională: "Şase gimnaste bune şi-au disputat cele cinci locuri pentru Londra şi Alexandra a ratat milimetric. Ce cred eu? Alexandra era deja calificată la Jocurile Olimpice încă din septembrie de la Mondialele de la Montpellier. Sunt doar un fotograf dar recunosc valoarea şi Alexandra a arătat că este mai bună decât multe dintre cele 15 fete care s-au calificat direct la Londra. Acesta e blogul meu şi spun că arbitrii au greşit nu doar o dată în concursul de atunci", scrie acesta pe blogul său.

Florin ALBOIU
florin.alboiu@prosport.ro

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.