Gimnastul pescăruş! Un fost campion mondial şi european a făcut pasul către teatru

23 ian 2012 959 afişări Gimnastica
Gimnastul pescăruş! Un fost campion mondial şi european a făcut pasul către teatru no title
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Fostul gimnast de performanţă Fostul gimnast de performanţă Doru Moiş transpune în piesa "Omul pescăruş", o fabulă a desăvârşirii umane, destinul sportivului român şi şansele acestuia să pătrundă în societate transpune în piesa "Omul pescăruş", o fabulă a desăvârşirii umane, destinul sportivului român şi şansele acestuia să pătrundă în societate

Pentru un sportiv, cucerirea medaliilor la competiţiile mari pare să reprezinte garanţia succesului şi a asigurării unei vieţi liniştite. Însă nu e deloc aşa, deoarece, după ce îşi încheie activitatea, acesta este nevoit să-şi găsească o meserie. Puţini reuşesc să păşească pe calea antrenoratului, un domeniu destul de nesigur şi de prost plătit, dar, cel mai grav, majoritatea plătesc tribut accidentărilor suferite în perioada când au activat ca sportivi. Cei mai îndrăzneţi dintre cei care scapă de operaţii aleg calea exilului, iar cei mai norocoşi dintre aceştia reuşesc să prindă contracte în domenii conexe. Cum este şi cazul lui Doru Moiş, fost campion mondial şi european la gimnastică aerobică care a făcut pasul către acrobaţie. Apoi către artă, jucând acum într-o piesă de teatru.

A scăpat miraculos de accidentări

Moiş a practicat mai întâi gimnastică artistică, fiind component al lotului naţional de juniori (1988-1992) însă laurii i-a cucerit la aerobică, unde în 2000, la Mondialul din Riesa (Germania) a obţinut medalia de aur. Iar cu un an în urmă, la Europenele de la Birmingham a urcat pe prima treaptă a podiumului alături de Claudiu Varlam, Cristian Moldovan şi Remus Nicolae. "Sunt unul dintre extrem de puţinii sportivi fericiţi care nu au avut accidente majore. Majoritatea foştilor gimnaşti nu scapă fără operaţie la genunchi sau la spate, precum foştii mei colegi medaliaţi", spune Moiş.

Pasul către dansator acrobat

Toţi colegii lui cu care a urcat pe podium au suferit intervenţii chirurgicale la spate sau la genunchi. Dintre aceştia, doar Moldovan a reuşit să prindă un job în sport, antrenând lotul naţional de gimnastică artistică junioare de la Deva şi fiind angajat la CS Dinamo. "Premiile erau mici în perioada când am activat ca sportiv, gimnastica aerobică nefiind probă olimpică. Aşa că după ce nu am mai fost gimnast, a trebuit să emigrez, ca să pot găsi ceva de lucru", spune Moiş. Iar faptul că nu a suferit accidentări majore l-a ajutat să facă pasul către acrobaţie.

Spectacole şi prezentări de modă

Astfel, imediat după cucerirea medaliei de aur la mondiale, a ales calea exilului, plecând în Canada, alături de soţia lui pe atunci, Mariana Moiş, şi ea tot fostă sportivă. "Am avut noroc că o cunoşteam pe Debra ( n.r - Brown) - coregrafă la «Cirque du Soleil», câştigătoare a premiului «Emmy». Alături de ea, în trupa «Le Groupe Apogee», am efectuat numeroase turnee în Canada, Mexic şi SUA", spune el. Moiş debutase ca dansator acrobat în perioada 1998-2000, participând la spectacole de televiziune şi turnee în teatre în peste 20 de oraşe din Italia. Atunci a lucrat cu coregrafii Moses Pendleton, Daniel Ezralow si David Parson. De asemenea, a mai avut prezentări de modă pentru Zenga Sport la Florenţa şi Barcelona. În 2001 a fost prezent la "Rhythms of Americas", spectacol prezentat în faţa preşedinţilor statelor din America de Nord şi Sud, cu ocazia
"Summit of the Americas 2001", în Quebec City. Apoi, în 2002, a avut spectacol în deschiderea "Governor General Awards", premierea celor mai buni artişti din Canada.
De asemenea, a fost performer în filmul american "Van Helsing", în filmările de la Praga din februarie 2003.

Drumul către artă

A revenit în ţară în 2004, unde a creat trupa Xtreme, alcătuită din foştii gimnaşti Casian Bădescu, Alina Gheorghe, Mădălina Croitoru, Alina Ulmeanu. Alina Gheorghe (fostă Dumitrescu) a ocupat locul 1 in proba de trio juniori la Mondialul din China din 2006 la gimnastică aerobică, ceilalţi trei obţinând ca sportivi doar rezultate pe plan intern. Proiectul Xtreme este o intersectare a mai multor forme de artă - dans, muzică, teatru - cu acrobaţia şi cu sportul. Pornind de la gimnastică, Xtreme realizează o combinaţie inedită de acrobaţii spectaculoase şi mişcări coregrafice de dans modern.
Ei au oferit spectacole la sol sau pe faţada cladirilor folosindu-se de eşarfe, cercuri, baloane transparente sau corzi, atât în ţară, cât şi în străinătate. "Xtreme a avut mai întâi cu spectacolul "Vertical", câteva participări la festivaluri de teatru, în 2010 la Acco/Israel, în Sibiu, la Valladolid/Spania şi in 2009 la "B-Fit In The Street"/Bucureşti", ne destăinuie managera grupului, Gabriela David.

Fabulă a desăvârşirii umane

În piesa "Omul Pescaruş sau Drumul spre Frumos", alt spectacol de teatru, cei cinci au ridicat acrobaţia la rang de artă. Asta sub îndrumarea regizoarei Chris Simion, coregrafia fiind semnata de liderul trupei, Doru Moiş. "Vine lumea la spectacole, inclusiv foşti sportivi. Mai ales la ultima reprezentaţie cu Omul Pescăruş, cea din 27 decembrie, sala a fost plină. Sperăm să mai jucăm şi în alte săli din ţară", spune Moiş. Spectacolul este o fabulă a zborului şi a desăvârşirii umane. Show-ul încearcă să transmită mesajul de sensibilitate prin dans, video-proiecţie, acrobaţie, virtuozitate şi forţă. Cinci tineri se întâlnesc, se uită la TV şi se fixează pe un documentar cu pescăruşi, fapt care îi determină să îşi imagineze că ei înşişi se transformă în păsări. Unul dintre ei îşi doreşte mai mult decât zborul limitat al celorlalţi. Din cauza asta stolul îl reneagă, îl proscrie. Jonathan Livingston (Doru Moiş) nu renunţă la zbor şi reuşeşte să îşi depăşească limitele, parcă similar ca în cariera lui sportivă.

"Poveste care îţi curăţă sufletul"

Astfel, reuşeşte să întâlnească un alt stol de pescăruşi, mai înţelepţi, care zboară la altitudini mult mai înalte, care îl adoptă şi care au ca scop să traiască bunătatea şi dragostea. Piesa este realizată după celebra nuvelă "Pescăruşul Jonathan Livingston" de Richard Bach. Spectacolul s-a jucat în fiecare marţi, începând cu 29 noiembrie 2011, la sala Epika de la Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City, urmând să se reia la 17 ianuarie. "Cand vorbeşti despre performanţă este ridicol să convingi cu argumente teoretice. Este suficient să înveţi spectatorii să vadă singuri de ce nu e doar un spectacol de teatru şi acrobaţie şi că se poate face şi în România un spectacol de inspiraţie Cirque du Soleil. Este o experienţă care-ţi curăţă sufletul, e o poveste care te învaţă cum să înlături ce e urat şi meschin în tine şi să redescoperi ce e frumos şi adevărat", spune regizoarea spectacolului Chris Simion.
Compania de Teatru D'AYA a fost înfiinţată de scriitoarea şi regizoarea Chris Simion (preşedinte) şi de celebrul scriitor francez Pascal Bruckner (preşedinte onorific).

Un proiect Chris Simion

Compania de Teatru "D'AYA" are 12 ani de activitate: 22 de producţii de teatru, premii internaţionale şi naţionale, participări în festivaluri de profil de prestigiu, o munca susţinută în mod profesionist cu rezultate foarte clare. Chris Simion este binecunoscută publicului din România atât prin spectacolele de succes pe care le-a regizat ("Oscar şi Tanti Roz", "Dragostea durează 3 ani" (550 reprezentaţii), "Ce ne spunem când nu ne vorbim", "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?", "Scaunele", "Hell", "Te iubesc! Te iubesc?" şi multe altele) cât şi pentru cele 8 cărţi publicate.

Cine este Doru Moiş

Născut la Satu Mare, 1 iulie 1975
Înălţime: 1.69m; ∞Greutate: 65 kg
A făcut gimnastică la Baia Mare
Palmares:
Gimnastică aerobică: aur la CM 2000, aur la CE 1999, argint la CM 1998 şi bronz la CM 1999
Antrenor: gimnastică (Palatul Copiilor Bucureşti, 1997-2000; Wimgym,Montreal, Canada, 2000-2001; Gymcats, în Las Vegas, S.U.A., 2002); sport-aerobic (Aerobikidz, în Montreal, 2000-2002; medalii de aur şi argint la CN ale Canadei); instructor de fitness
Dansator acrobat
A jucat în filmul american "Van Helsing" (filmări la Praga, februarie 2003)

Muzica folosită în "Omul-pescăruş" e aleasă de regizoarea Chris Simion şi sunt melodii din Pink Floyd şi Massive Attack

Nadia Comăneci este modelul lui Doru Moiş

500 abdomene şi 500 de flotări execută Doru într-o şedinţă zilnică de antrenament

10 ore se antrenează zilnic Doru, dintre care 2 ore pentru pregătire fizică, cel mai greu fiind căţărarea din braţe pe frânghii

Maximum de înălţime la care au lucrat în spectacole a fost de 20 metri (Hotel Ibis Bucureşti şi Ramada Sibiu)

15metri este distanţa de la sol până la înălţimea unde foştii gimnaşti de la Xtreme execută show-uri acrobatice

"Mă bucur că la Cirque Du Soleil avem şi români, toţi foşti gimnaşti: Rareş Orzaţă, Ciprian Vereş şi fraţii Maliţa", Doru Moiş

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.