Forminte: "Codul de punctaj e foarte subiectiv"

8 apr 2009 27 afişări Gimnastica
Forminte: "Codul de punctaj e foarte subiectiv" no title

România a cucerit la Europenele de la Milano, la feminin, două medalii argint prin Ana Maria Tămîrjan şi bronz prin Gabriela Drăgoi. Antrenorul Nicolae Forminte a vorbit despre competiţia din Italia şi despre fetele care ne-au reprezentat acolo.


Domnule Forminte, care sunt concluziile acestei ediţii a CE?
Concluziile sunt şi pozitive şi negative. Trecând peste amărăciunea neobţinerii unei medalii de aur sau a mai multor medalii, aş zice că, „cu urciorul ciobit poţi merge de câteva ori la cişmea, după care se sparge”, ca să traduc când mergi cu gimnaste accidentate la o competiţie, o dată iese, o dată nu. Din fericire ne-a ieşit la Olimpiadă şi au reuşit să se mobilizeze, din păcate aici nu am reuşit la fel.

Ce a făcut diferenţa?
Stând aşa imediat după concurs şi enervându-mă foarte tare, având şi motive, am tras următoarele concluzii: la Jocurile Olimpice, cu probleme de sănătate aproximativ aceleaşi, antrenamentul pe podium a fost un fiasco, în calificări am făcut un concurs mulţumitor, iar în finală ne-am adunat. Aici, la Europene, am avut antrenamentul pe podium şi calificările bune, dar nu ne-au mai ţinut muşchii şi pentru finală, în cazul Anei Tămîrjan.

Se putea renunţa la acel element?
Ştiind că are probleme de sănătate am avut varianta de a-i uşura exerciţiul la sol, dar ea şi-a exprimat dorinţa de a concura cu dublu întins. Dacă se întâmpla să vină pe locul 2 cu un exerciţiu uşurat mi se imputa că n-am lăsat-o să fructifice la maxim şansa la aur. În primul rând a fost dorinţa ei să concureze, aveam toate premisele să câştigăm la individual compus, am făcut tot ce s-a putut, însă nu a ţinut-o piciorul şi nici nu am fost avantajaţi de vreo ordine de start pe care am avut-o la această competiţie.

Ce urmează pentru Ana?

Grija mea numărul 1 în momentul de faţă, indiferent unde voi ajunge cu Ana, e ca până la sfârşitul lunii aprilie să-i rezolvăm problema de sănătate sau măcar să ştim cu exactitate ce are şi care este tratamentul cel mai indicat pentru asta, exceptând pauza.

Chelaru a fost la prima ei competiţie la senioare...

Diana am vrut să fie pentru mine un jolly joker, deşi ştiam că sunt şanse mici ca ea să-şi stăpânească emoţiile la bârnă. În prima zi a reuşit şi ratarea de la sol zic că a fost consecinţa unei relaxări, după ce a trecut de bârnă şi-a zis că a scăpat, a zbârcit solul şi nu a prins nici finala. Per total a dat dovadă că este un copil cu potenţial şi sper că la Mondiale va reuşi să convingă. Trebuie să lucrăm foarte bine la bârnă, în sensul de a-i crea confortul psihic de a concura la acest aparat.


Cum vi se pare noul cod?

Codul de punctaj e foarte subiectiv, gimnastele românce devin subiect de analize şi de studiu, sunt disecate până la os, iar arbitrele vin cu o părere dinainte formată despre evoluţia lor. Cred că arbitrajul nu ne mai susţine cum făcea.

De ce?
E o cauză care ţine de strategie, de care se ocupă altcineva, eu mă ocup de pregătire. Se vede această subiectivitate mai ales la aparatele la care deţinem supremaţia: bârnă şi sol.

În calificări nu v-aţi uitat la bârna fetelor...

La bârnă unele fete preferă să nu mă uit, pentru că mai scap câte un cuvânt în barbă, aşa că prefer să ţin ochii în pământ. Deşi nici nu trebuie să mă uit pentru că ştiu cum evoluează după modul în care sună bârna.

Cum se simte Gabi?
Gabi a fost la un pas de a nu participa pentru că la ea lucrurile nu sunt rezolvate. Am vrut să nu mai repet greşeala făcută cu Lăcusteanu, care a stat foarte mult timp în pauză. Aceste fete se accidentează copile şi trebuie să se reapuce să facă când sunt domnişoare. E un pic mai greu.Nu am vrut ca Drăgoi să treacă prin asta, am forţat participarea fără să aştept nimic de la ea în acest concurs. Am mers cu ea acolo pur şi simplu pentru a o ţine motivată. Sper să fie un imbold şi în lupta pe care o dă cu greutatea.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.