Dezamăgitor. Gimnaştii juniori ratează Jocurile Olimpice ale Tineretului 2014. Adrian Stoica: "Un rezultat slab"

23 mai 2014 468 afişări Gimnastica
Dezamăgitor. Gimnaştii juniori ratează Jocurile Olimpice ale Tineretului 2014. Adrian Stoica: "Un rezultat slab" FOTO: romgym.ro
  • Gustul amar al unei înfrângeri aşteptate pentru juniori, în a doua săptămână a Europenelor de la Sofia
  • România nu va avea reprezentant în finalele pe aparate sau la Individual Compus la juniori, la Europenele de la Sofia
  • Cele mai bune rezultate ale gimnaştilor români au fost locul 19 în competiţia echipelor şi în calificările pentru finala de la sărituri.
  • Campionatele Europene de la Sofia sunt criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului 2014, din China, iar prestaţiile slabe ale tricolorilor lasă România fără reprezentanţi în concursul masculin de gimnastică
  •  "De ce ne era frică nu am scăpat!", a comentat eşecul gimnaştilor români Adrian Stoica, Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, pentru ProSport

Campionatele Europene de gimnastică, de la Sofia, scriu o altă poveste pentru România, în săptămâna rezervată întrecerilor băieţilor, după o primă parte poleită cu metale scumpe, graţie prestaţiilor foarte bune ale fetelor, atât în concursurile junioarelor, cât şi ale senioarelor. Juniorii au fost departe de podium la echipe, dar şi mai departe de finalele individuale.

Adrian Stoica: "Un rezultat slab dar, din păcate, nu întru totul neaşteptat "

Locul 19 din 30, cu echipa. Nici o calificare în finalele individuale. O singură clasare în Top 20, în calificările pentru sărituri. Patru clasări înafara Top 50 european.  Acesta este tabloul dezamăgitor al participării României la Campionatul European de gimnastică, în proba masculină rezervată juniorilor. Prestaţia băieţilor contrastează puternic, din nou, cu realizările fetelor, revenite de la aceeaşi competiţie cu cinci medalii, dar şi cu şapte prezeenţe în finale.

"Un rezultat slab dar, din păcate, nu întru totul neaşteptat" a punctat pentru ProSport, Adrian Stoica, care consideră că rezultatele juniorilor au fost slabe în general, în competiţiile acestui sezon, deznodământul de la Europene fiind o continuare a unui şir întreg de prestaţii sub standardele aşteptate. "Fetele au avut rezultate bune, în concordanţă cu pregătirea lor", şi-a continuat analiza preşedintele Federaţiei de Gimnastică, care le dă şanse la medalii la Olimpiada de Tineret. "Este păcat că băieţii nu vor fi prezenţi (n.r. - în China), mai ales ţinând cont că la ediţia precedentă a Jocurilor, au adus o medalie de aur şi una de bronz" a punctat şeful de le gimnastică. "Cu siguranţă prestaţia va fi analizată în Comitetul Executiv şi în Comitetul Tehnic", a încheiat Adrian Stoica.

În prima zi de concurs, cele 30 de echipe înscrise au fost repartizate în trei subdiviziuni. România a întrat în concurs de la prima oră şi a câştigat două dintre aparate - săriturile (cu singurul total care a depăşit bariera de 40 de puncte - 40,832) şi, surprinzător, inelele (39.899), dar a obţinut punctaje mici la cal (doar locul patru în grupă, cu 33,342, la un aparat stăpânit şi dominat în trecut de români) şi la bară (locul 5 – 35.840), terminând în final pe trei, în urma Austriei, distanţate la 10 puncte, şi a Suediei. Punctajele însă au crescut constant, astfel încât austriecii, câştigătorii rotaţiei României, au terminat pe 13. La capătul tuturor evoluţiilor, juniorii tricolori au părăsit Armeec Sport Arena cu un deficit de peste 26 de puncte în competiţia echipelor, dominată pentru al patrulea an la rând de Marea Britanie şi adjudecată cu punctajul de 254,094.


5 juniori  au reprezentat la România la a 31-a ediţie a Campionatului European de gimnastică artistică: Robert Ghiuzan, Ovidiu Prichindel, Emanuel Bădilă, Răzvan Todor, Bogdan Necşa, sub conducerea antrenorilor Adrian Ianculescu, Ermil Popescu şi Augustin Pop

Rezultatele juniorilot în calificările pentru finalele individuale:

Individual Compus - locul 57 - Ionuţ Todor

Sol – locul 45 - Emanuel Bădilă

Cal – locul 53 -Ionuţ Todor

Inele – locul 36 - Robert Ghiuzan

Sărituri – locul 19 - Robert Ghiuzan

Paralele – locul 76 - Ionuţ Todor

Bară – 69 - Robert Ghiuzan


Fetele merg la Jocurile Olimpice ale Tineretului 2014, după bronzul de la echipe şi cele şapte prezenţe în finalele individuale, având asigurat cel puţin un loc la competiţia olimpică.România a luat medalie de argint în toate finalele individuale în care a avut reprezentante la junioare.

Gimnastele calificate şi medaliate  în finalele individuale, proba rezervată junioarelor:

Individual Compus - Laura Jurca - medaliată cu argint şi Andreea Iridon

Bârnă - Andreea Iridon - medaliată cu argint şi Anda Butuc

Sol - Andreea Iridon - medaliată cu argint şi Laura Jurca

Sărituri - Laura Jurca- medaliată cu argint


Articol scris de Cezara PARASCHIV

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.