Deva, capitala lumii...la gimnastică

29 apr 2008 1922 afişări Gimnastica
Deva, capitala lumii...la gimnastică Cea mai de valoare Comoară
CUM E LA NOI

De 30 de ani, la Deva se dă ora exactă în gimnastica europeană şi mondială. România are 12 gimnasti calificati la JO (sase fete si sase băieti). Întrecerile la această disciplină au loc între 9 si 19 august.

La periferia oraşului hunedorean, departe de agitaţia şi zgomotul aglomeraţiilor urbane, se află locul unde cele mai bune gimnaste din România luptă să ducă mai departe tradiţia performanţei, instituită la Deva în 1978.
Grupul statuar al gimnastelor aflat la intrarea în oraş îl face atent şi pe un necunoscător că se află într-un loc care se identifică întru totul cu momentele de glorie ale sportului românesc. Pe strada care urcă spre Cetate, în vecinătatea Parcului, se găseşte Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva, care găzduieşte lotul olimpic feminin. Păzită de vestigiile istorice, exact la baza Dealului Cetăţii se află sala unde zeci de generaţii au învăţat preţul succesului. Clădirea se păstrează neschimbată încă de pe vremea soţiilor Bela şi Martha Karolyi, cei care au gândit acest proiect.

Deva, prima casă pentru fete

La intrare, printre zeci de fotografii cu echipele care au ieşit campioane, îţi atrage atenţia un tablou imens din care zâmbesc, cu medalii şi flori în mână, Cerasela, Sandra, Steliana, Gabriela, Anamaria. Noua generaţie care a făcut să răsune imnul României la Europene. Liniştea este întreruptă de zgomotul săriturilor şi al aparatelor la care se lucrează de zor. „Nu e bine, mai cu forţă, trage acolo de picior!“, răsună din spatele uşii vocea unui antrenor. La lotul olimpic este o zi obişnuită de muncă, una dintre multele în care fetele strâng din dinţi pentru a-şi împlini visul, o medalie olimpică de aur.
Centrul de pregătire de aici a devenit a doua casă, sau chiar prima, pentru cele mai bune 13 fete selecţionate din toată ţara și din Bucureşti. O sală modernă echipată, un cămin recent renovat, o sală de mese şi şcoala aflată la câţiva paşi de locul de pregătire, acesta e universul în care se des­fășoară viaţa lor. „Acasă ajung o dată pe an, mai vine mama pe la mine. Îmi e greu, dar m-am obişnuit. Vreau să fiu o campioană şi aici pot ajunge, acasă nu am ce fa­ce“, explică Gabriela Drăgoi, mezina echipei care a cucerit aurul.

Muncă şi sacrificiu = succes

Antrenament, masă, şcoală, recuperare, acesta este programul zilnic al unei sportive. Ambiţie, perseverenţă şi dorinţa de a fi cea mai bună sunt ingredientele care formează o campioană. Aurul de la CE pare să nu fi schimbat cu nimic modul de pregătire. „Schimbarea e la nivel mental. Fetele au devenit mai încrezătoare“, explică antrenorul Nicolae Forminte.
În sală se lucrează pe toate aparatele. Zâmbete sunt puţine, concentrarea este maximă. „Nu toți care intră aici ies campioni. Este o realitate tristă, dar adevărată“, cad cuvintele antrenorului lotului.

6 luni a durat construirea sălii olimpice din Deva, timp record pentru anul 1978

Componentele lotului olimpic de senioare

Andreea Acatrinei CSȘ Cetate Deva
Gabriela Drăgoi CSȘ Buzău
Daniela Druncea CSA/CSȘ 3 Steaua Bucureşti
Alexandra Ghiță CSȘ Cetate Deva
Andreea Grigore CSA/CSȘ 3 Steaua Bucureşti
Mădălina Guţu LPS Oneşti
Sandra Izbaşa CSA/CSȘ 3 Steaua Bucureşti
Aluissa Lăcusteanu CSȘ Cetate Deva
Steliana Nistor CSȘ Sibiu
Cerasela Pătraşcu CSȘ Cetate Deva
Andreea Palade LPS Oneşti
Alina Stănculescu CSA/CSȘ 3 Steaua Bucureşti
Anamaria Tămîrjan CS Petrolul Ploieşti

Băieţi de Capitală

Echipa masculină se pregăteşte de peste 10 ani la sala din Complexul Sportiv „Lia Manoliu“ din Bucureşti.

Medaliaţi cu bronz la edi­ţia trecută a JO, elevii lui Dan Grecu beneficiază de condiţii moderne de pregătire la sala aflată la câteva minute de Hotelul Sport, locul unde sunt cazaţi sportivii. După ce timp de peste 13 ani băieţii s-au pregătit la Centrul de la Reşiţa (1983-1996), în 1997 ei au luat drumul Capitalei.

Astfel, cei mai buni 16 sportivi din ţară, printre care Daniel Popescu şi Marian Drăgulescu (foto dreapta), principalii aspiranţi la aurul olimpic în finalele la sărituri şi sol, respectă programul centralizat de pregătire. Două antrenamente pe zi, recuperare, forţă, saună, verificări, toate pentru un rezultat cât mai bun în competiţii.

CUM E LA EI

Ranch-ul lui Bela Karolyi


În SUA, există un număr impresionant de gimnaste legitimate: Sapte milioane!
Fiecare sportivă se pregăteşte la club, însă o dată pe lună, timp de 4-5 zile, este testată la „academia“ World of Gymnastics a lui Bela Karolyi, construită în 1984, într-un ranch de lângă Houston, la trei ani de la fuga antrenorului din România. Sistemul impus de Bela a ridicat valoarea şcolii americane, dar a adus şi plângeri vizavi de duritatea taberelor coordonate de acesta.

Succesul se clădeşte însă cu sacrificii, iar pentru Beijing, selecţia se va face tot la ranch-ul lui Bela. Examinator, Martha Karolyi, coordonatorul echipelor americane. „Există o mare presiune atunci când concurezi în faţa a 10.000 de oameni. Dar nu se compară cu ce simţi atunci când trebuie să faci exerciţiile în faţa Marthei“, spune campioana mondială Shawn Johnson (16 ani / foto), marea speranţă a SUA.articol scris de Mirela Basescu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.