Deceniu de aur!

7 dec 2009 16 afişări Gimnastica
Deceniu de aur! Deceniu de aur!
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

La două luni după ce s-a încoronat regele gimnasticii mondiale,reuşind "dubla" de aur la Londra, Marian Drăgulescu a adus, pentruProSport, povesteacelorlalte şase titluri mondiale care îi împodobesc cartea devizită.

Între două concursuri, la finalul unui an în care a devenit şicampion al Germaniei cu clubul KTV Straubenhardt, "Marocanul" şi-aadunat cele mai dragi trofee, plasându-le într-o istorie personală,pe care puţini o ştiu. O poveste de viaţă, începută la nici 19 ani,când debuta pe scena mondială, la Tianjin, în 1999. O participarecare i-a adus prezenţa în două finale, la bară fixă şi la sărituri,la ultimul aparat fiind la un salt de podium, terminând pe locul4.

"Dubla" de deschidere:Gent

Marian a spart gheaţa titlurilor mondiale la sol în 2001. Un loc1 împărţit cu bulgarul Jordan Jovtchev. "Aveam pentru acea perioadăun exerciţiu dificil, cu o diagonală cu patru salturi şi o rulare.Acum am vreo cinci astfel de diagonale", râde "Marocanul". Un primsucces, într-o sală "Flanders Sports Arena" arhiplină: "Era oatmosferă senzaţională. Îmi amintesc că într-una din zile s-a opritcurentul în timpul concursului, ceea ce e periculos în gimnastică.Cred însă că mie mi-a purtat noroc". A doua zi a competiţiei, adoua finală, sărituri. Încă un aur: "Mă gândeam că la al doileaMondial o să prind un bronz, nicidecum două medalii de aur".

Imposibilde pus la sol

Un an mai târziu, la Debrecen, sedus de gustul aurului, Marianvisa noi performanţe. Un Mondial cu un format diferit, în careconcurau toţi sportivii, ca primii 16 să se califice mai departe,rămânând apoi opt, pentru finală. "A fost un concurs interesant, înprimele două zile obţinusem cel mai mare punctaj la sol. În finalăintram ultimul, iar înaintea mea, Deferr Gervasio luase o notăfenomenală, 9,700. Când am văzut, mi s-au înmuiat picioarele, darm-am mobilizat bine şi am luat 9,712", spune el. Dacă la sol areuşit să îşi apere titlul, în finala la sărituri nu a avut practicnicio şansă, Li Xiao Peng adjudecându-şi aurul.

Presiune maximă la Antipozi

După doi ani în care a trebuit să se mulţumească doar cuargintul la sărituri, la CM de la Ananheim (2003), Marian şi-astabilit la Melbourne un nou început. Era primul concurs după ce,cu câteva luni înainte, îşi anunţase retragerea şi plecase săantreneze în SUA. "Marocanul" a revenit în forţă, urcând în douăfinale. Prima zi şi primul eşec, locul 4 la sol. "Presiunea eraimensă. Trebuia să îmi arăt valoarea, aveam o singură şansă, eratotul sau nimic, după ce ratasem aurul la sol. Cred că a fost unadintre cele mai grele medalii ale mele", explică el. Finala lasărituri i-a rotunjit palmaresul mondial de aur la patru. Eram în2005. Anul în care Drăgulescu revenea pe scena lumii.

Bis la"dublă": "Aş fi pariat pe mine"

Aarhus, 2006. Sala "NRGi Arena". Punctul de unde pornea un noudrum. "Am mers gândindu-mă că e rampa de lansare pentru Olimpiadă.Îmi propusesem ca de acolo să câştig totul până la Beijing",rememorează el. Două medalii de aur, la sol şi sărituri, şi istoriade la Gent se repeta. "M-am simţit incredibil. Eram atât de binepregătit, încât aş fi putut merge să pariez pe mine. Am amintirifrumoase de acolo. De la hotel la sală mergeam cu bicicletele pecare le luam din parcare, introducând un bănuţ. Era autobuz, dartrebuia să stai după el", explică el. Primul pas spre China erafăcut. Un an mai târziu, totul se destrăma la CE de la Amsterdam,unde, în finala la sol, a aterizat în cap la o diagonală, fiinddiagnosticat cu discopatie cervicală.

Londra2009, repetiţie pentru Londra 2012

După doi ani în care problemele de sănătate s-au succedat,Marian păşea în "O2 Arena" din Londra, hotărât să lase în urmăcoşmarul de la Beijing: "Aveam exerciţii valoroase, şanse erau,însă era şi o mare nesiguranţă. De trei ani nu câştigasem nimic, numai concurasem de mult şi reveneam după opt luni de pauză. Tot ceştiam e că muncisem enorm să fiu acolo". Şi pentru a treia oară,după Gent şi Aarhus, "Marocanul" îşi rescrie istoria: aur la sol,aur la sărituri. "După medalia de la sol, mă gândeam că ar putea fiaur şi la sărituri. Parcă vedeam celelalte «duble». Cred că aveam opresimţire", zâmbeşte el. Un nou vis şi o nouă provocare, o puntepeste timp, o ştafetă mondială pentru una olimpică. Londra2012.

Drăgulescu despretitlurile mondiale:

2001 Gent / aur: sol şi sărituri.

"O surpriză imensă, nu mă aşteptam"

2002 Debrecen / aur: sol.

"A fost greu, extrem de greu"

2005 Melbourne / aur: sărituri.

"Dorinţa de a demonstra că am valoare"

2006 Aarhus / aur: sol şi sărituri.

"Nimic nu mă putea opri, singurele medalii pe care eramsigur că le voi lua"

2009Londra / aur: sol şi sărituri.

"Totul se schimbase. O surpriză pentru toţi, ocertitudine pentru mine că mai am multe de spus"

Am vrut să arăt că în gimnastică performan­ța nu arevârstă
Marian Drăgulescu, campion mondial

29 de ani vaîmplini Marian Drăgulescu pe 18 decembrie

10 ani au trecutde când Marian Drăgulescu a făcut oficial săritura care-i poartănumele

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.