De ce a ratat echipa de gimnastică a României calificarea la Tokyo 2020? ProSport a stat de vorbă cu o campioană olimpică și cu președintele de onoare al FRG

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 07 Oct. 2019, 16:02 Gimnastica
De ce a ratat echipa de gimnastică a României calificarea la Tokyo 2020? ProSport a stat de vorbă cu o campioană olimpică și cu președintele de onoare al FRG

România a ratat pentru a doua oară consecutiv calificarea echipei feminine de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice, după ce a încheiat pe locul 22 în calificările de la Campionatul Mondial. După Rio, și la Tokyo 2020 gimnastele din România vor privi din sala de antrenament bătălia pentru medalii, având-o doar pe Maria Holbură calificată la individual compus.

Competiția pe echipe va apărea în programul olimpic al gimnastelor pentru a 21-a oară, a 20-a oară consecutiv, România acumulând de-a lungul anilor 12 prezențe pe podium.

Istoric, România ocupă locul doi în topul celor mai multe medalii câștigate sub semnul celor cinci cercuri, la gimnastică artistică, feminin, după Rusia / URSS, cu 62 de prezențe pe podium. În 2000 și 2004, România a cucerit aurul cu echipa feminină de gimnastică, în 2008 și 2012 au venit medalii de bronz, iar 2016 și 2020 marchează absențe ale tricolorelor care acaparaseră acest sport al forței combinate cu grație.

Prăbușirea gimnasticii românești, sub lupa lui Adrian Stoica, președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică

Fost președinte al Federației Române de Gimnastică, acum cu funcție onorifică, Adrian Stoica face pentru ProSport o radiografie a situației, după a doua ne-calificare consecutivă a echipei de gimnastică feminină la Jocurile Olimpice.

Nu pot să spun că nu s-a muncit la pregătire, dar, undeva rețeta nu a fost cea mai bună. Fetele nu au ajuns la o stare de spirit care să le ambiționeze să facă ceva. Aici, e cel mai ușor să dai vina pe sportivi, dar cred că este și o greșeală pe care trebuie să și-o asume și colectivul tehnic. Ceva nu a mers. Și dacă nu a mers, nu este o vină individuală, este o chestiune de tot sistemul de pregătire, care, din păcate, nu a dus fetele în vârf de formă la competiția de obiectiv„, spune Adrian Stoica pentru ProSport.

„N-aș putea spune că nu avem fete cu calități. Avem fete cu calități. Dar a te înhăma la muncă într-o activitate ca gimnastica e vorba de o anumită dedicație pentru ceea ce vrei să faci. La băieți, dumneavoastră, jurnaliștii ați spus că este cel mai greu sport practicat, peste automobilism și alte ramuri sportive. Dacă intervin pauze, accidentări, lucrurile se dau înapoi cu mai mult decât zilele pierdute pentru recuperare. Este o chestiune care trebuie judecată cu calm, trebuie făcut un brain-storming la nivelul antrenorilor, al organelor de conducere ale Federației care să ducă la îmbunătățirea acestor lucruri. Dacă mergem așa, din păcate nu văd unde vom ajunge”, admite reprezentantul Federației.

Ratarea calificării echipei la Tokyo 2020 nu a fost un accident!

Nadia Comăneci a fost prima care a pus sare pe rană, anunțând că ratarea obiectivului nu este, deloc, o surpriză. „Nu cred că e o mare surpriză că România nu s-a calificat. Nu e prima dată când nu se califică. Surpriza e faptul că au ratat foarte mult. Şi nu ştiu exact de ce se întâmplă acest lucru. E greu să spun pentru că nu sunt acolo, în sală. Dacă aş fi o săptămână, două sau trei mi-aş da seama unde trebuie schimbat. Dar ceva trebuie schimbat. Este un semnal de alarmă pentru România”, spunea cea care a atins pentru prima dată perfecțiunea în gimnastica mondială.

Adrian Stoica afirmă la rândul său că nu se poate vorbi despre „un accident”. „Dacă e să vorbim de ultimele apariții, respectiv Campionatele Naționale de la Ploiești, era destul de previzibil ce s-a întâmplat. Nu au reușit sub nicio formă să se monteze pentru concurs. Și, repet, nu pot să cred că nu vine ceva și din pregătire„, spune pentru ProSport Adrian Stoica.

De ce a ratat România calificarea la Jocurile Olimpice? Reacția Simonei Amânar

Simona Amânar, cea care a împlinit, luni, 40 de ani, membră a penultimei echipe de gimnastică a României medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, în 2000, la Sydney, a vorbit în termeni reținuți despre concursul echipei României, încheiat cu un 14.033 – cea mai mare notă obținută de Denisa Golgotă la sărituri.

„Nu doresc să critic. Dorința mea este de a nu critica nici fetele, nici antrenorii, nici Federația, pentru că știu că toată lumea și-a dorit. Și ce este în sufletul fetelor… Sunt sigură că le doare și suferă, sunt sigură că nu sunt indiferente și și-au dorit să aducă o calificare. Sunt sigură că presiunea și-a spus cuvântul. Și problemele de sănătate și așa mai departe.

Mi-e foarte greu să comentez. Știu ce înseamnă – nu neapărat o calificare ratată, pentru că eu nu am trecut prin asta la Jocurile Olimpice, dar știu cum este să fii într-un concurs, să vrei să aduci o medalie, să vrei să fii printre primii și să nu reușești. S-a dorit să se aducă această calificare. Eu zic că a fost o presiune foarte mare, înțeleg ce e în sufletul lor și nu vreau să acuz pe nimeni. Am fost sportivă, știu ce înseamnă și nu doresc să critic pe absolut nimeni. Pentru că te doare sufletul când știi că ai muncit și nu ai reușit tot ce ți-ai propus„, a transmis pentru ProSport Simona Amânar, înainte de a-i continua analiza.

Nu e vorba că a dispărut talentul în România. Vedeți, celelalte țări au investit în sport, nu doar în gimnastică. Țări care nu știau că o să ajungă vreodată pe podium. Acum, aceste țări s-au calificat la Jocurile Olimpice, speră la podium. Cred că trebuie să investim mai mult, dar nu o dată și gata. Este vorba despre o investiție continuă, pentru că nu obții rezultate dacă ai investit anul ăsta și privești imediat la ce obții. Investiția se face în timp, trebuie avut răbdare. Din păcate, ne lipsește această încredere și răbdare. Nu merge peste noapte. Gimnastica este un sport greu. Știe toată lumea cât de greu este„, a mai transmis Simona Amânar.

Nu ne-am adaptat așa cum trebuie

Adrian Stoica trage o concluzie clară care explică regresul gimnasticii feminine românești, într-o perioadă în care antrenori români obțin performanțe cu sportivele altor țări. După 2004, tolba de medalii a României a sărăcit.

Erau alte vremuri, altă paradigmă a modului de judecare a codului de punctaj. La ora actuală, nu mai există plafonarea notei la zece, cum era pe vremuri. Dacă ajungeai să ai exerciții din zece era mai ușor. Și atunci, era mai ușor decât acum să ajungi la nivelul maxim, așa că te băteai și cu americanii, și cu chinezii și cu toată lumea. Era o chestie de stabilitate în concurs. Nu ne-am adaptat așa cum trebuie la codul de punctaj. Codul de punctaj actual solicită un înalt grad de profesionalism al tuturor celor care participă la pregătire. Și… Eh, nouă ne lipsesc multe, foarte multe, așa cum lipsesc destul de multe lucruri extrem de serioase întreg sportului românesc. Din păcate„, spune președintele de onoare al Federației Române de Gimnastică.

La noi, toată lumea se obișnuise că aducem numai aur. Dacă aduceam argint sau bronz era o dezamăgire. E, lucururile acum stau altfel. Ce să spun? Nici atunci nu era bine, nici acum (râde). Cum o dai, nu e bine (râde). Cu un bronz nici nu te băga nimeni în seamă. Na, dacă n-a luat aur… cam așa erau lucrurile atunci. Poate că nu eram nici atât de bine mediatizate, cum se întâmplă acum, nu era Facebook, nu erau rețelele de socializare, dar când luam un bronz toată lumea știa – nu a fost aur, a fost eșec. Aveam, într-adevăr, alt tip de presiune.
Simona Amânar, triplă campioană olimpică, de 12 ori campioană mondială și europeană

„Factorul Larisa”, factorul lipsă

România nu a putut miza pe aportul liderului generației actuale, Larisa Iordache, componentă a echipei medaliate cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Aflată în perioadă de recuperare după operație, accidentată și înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, motiv pentru care i-a fost preferată Cătălina Ponor pentru unicul loc pe care România l-a avut, Larisa Iordache nu a putut fi pilonul esențial și motorul echipei.

„Larisa pot să spun că a fost un pic ghinionistă, dar problemele de sănătate i-au dat de furcă. Din păcate, când ai două operații la un picior, una nereușită, a urmat a treia – e greu să te recuperezi. Este foarte greu. L-ați văzut pe Andrei Bățagă – după ce și-a rupt tendonul acum un an și jumătate, acum s-a accidentat din nou la același picior, are aceleași probleme. Erau frecvente aceste accidentări și în urmă cu câțiva ani, dar nu se vorbea atât despre asta. Nimeni nu știa când aveam accidentare, când ne operam. Nu se vorbea atât despre asta. Erau și pe vremea noastră – luxații, la spate, la gleznă, la genunchi, la coate”, spune suspinând Simona Amânar.

„Absența Larisei este extrem de importantă, nu poți  să ai tot ce mișcă în echipă, să ai nivel de super-clasă. Larisa era o piesă extraordinar de importantă, care, însă, nici ea, din păcate, nu a funcționat foarte bine în 2015, la Campionatele Mondiale și asta a dus la recalificări. Lucrurile se leagă cumva de pregătirea în sine„, insistă Adrian Stoica.

Palmaresul olimpic al echipei feminine de gimnastică a României:

 • 1928 – nu a participat
 • 1932 – nu s-a disputat
 • 1936 – nu a participat
 • 1948 – nu a participat
 • 1952 – locul 9
 • 1956 – locul 3
 • 1960 – locul 3
 • 1964 – locul 6
 • 1968 – nu a participat
 • 1972 – locul 6
 • 1976 – locul 2
 • 1980 – locul 2
 • 1984 – locul 1
 • 1988 – locul 2
 • 1992 – locul 2
 • 1996 – locul 3
 • 2000 – locul 1
 • 2004 – locul 1
 • 2008 – locul 3
 • 2012 – locul 3
 • 2016 – nu a participiat
 • 2020 – nu va participa
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 07 Oct. 2019, 16:02 Gimnastica
Pe aceeași temă
Abi îi dă
Abi îi dă "fatala" lui Velea: "O iau pe Antonia de.." CE UMILINȚĂ!
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
SOC pentru pensionari! Ludovic Orban a anuntat decizia pe care NU voiau sa o auda. LOVITURA la PENSII
SOC pentru pensionari! Ludovic Orban a anuntat decizia pe care NU voiau sa o auda. LOVITURA la PENSII
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
VIDEO Lecţie de decenţă: Un puşti de 13 ani îi dă o palmă fiicei generalului iranian Ghasem Soleimani
VIDEO Lecţie de decenţă: Un puşti de 13 ani îi dă o palmă fiicei generalului iranian Ghasem Soleimani
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat ...
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care este CONDAMNATĂ şi după mai bine de 100 de ani
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Ludovic Orban a recunoscut! Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor. Declarații de ultima oră
Ludovic Orban a recunoscut! Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor. Declarații de ultima oră
Prințul Harry și Meghan Markle, casă de 25 milioane de dolari! Uluitor cum arată FOTO
Prințul Harry și Meghan Markle, casă de 25 milioane de dolari! Uluitor cum arată FOTO
Cine este ULTIMUL OM care a vorbit cu Cristina Topescu! Dezvaluirea FINALA a acestuia: Din pacate...
Cine este ULTIMUL OM care a vorbit cu Cristina Topescu! Dezvaluirea FINALA a acestuia: Din pacate...
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
TOP 30 - Vedetele noastre cu
TOP 30 - Vedetele noastre cu "rușinea" pe afară. Unele nici măcar nu au lenjerie intimă
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Vedeta spera la o NUNTA, dar se pare că s-a înșelat! Si-au spus ADIO dupa 3 ani
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Vedeta spera la o NUNTA, dar se pare că s-a înșelat! Si-au spus ADIO dupa 3 ani
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate