Daniela Silivaş le face galerie gimnastelor din România: "Echipa arată foarte bine!"

9 iul 2012 2228 afişări Gimnastica
Daniela Silivaş le face galerie gimnastelor din România: "Echipa arată foarte bine!" Silivaş: "Americanii sunt cu ochii pe noi!"

Echipa feminină de gimnastică a României a avut sâmbătă, la Patrulaterul de la Bucureşti, un spectator de lux, pe Daniela Silivaş. Aflată în vacanţă în România, vedeta Jocurilor Olimpice din 1988, de la Seul, unde a cucerit şase medalii (trei de aur, două de argint şi una de bronz) a dat o fugă în Capitală pentru a le vedea pe fetele pregătite de Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Deşi este stabilită în oraşul american Atlanta din 1991, Daniela a rămas aproape de gimnastica românească urmărind evoluţiile fetelor pe youtube.

Cum ţi se pare echipa României după acest concurs?
Echipa arată foarte bine, nu le-am mai văzut pe fete de doi ani şi am rămas surprinsă. Am urmărit pe youtube câteva dintre exerciţiile lor şi mă bucur că s-a creat o echipă cu gimnaste atât de diferite ca generaţie. Le doresc să prindă o zi la fel de bună la Londra şi să revină cu rezultate mari.

Cum îţi explici această longevitate în gimnastică, 22 - 24 de ani?
Gimnastica s-a schimbat mult, iar fetele pot face o carieră mai lungă pentru că se specializează pe un aparat sau două. Pe vremea mea prindeai echipa doar dacă făceai patru aparate. Uite cum e Ponor, este senzaţională la sol, bârnă şi sărituri, dar nu face paralele. Eh, doar cu trei aparate, Cătălina nu ar fi prins echipa în anii '80.

Eşti surprinsă de această echipă cu Ponor şi Izbaşa?
Nu-mi vine să cred că Sandra a avut puterea să meargă mai departe după acea accidentare şi să revină şi cu un aparat nou, săriturile. La fel cu Ponor, e incredibil să revii în sală după patru ani şi să te baţi cu cele mai bune. Am tot respectul pentru ele, le doresc să rămână sănătoase şi să-şi împlinească toate visurile.

SILIVAŞ DESPRE "SILIVAŞ"

Iordache face la sol un element care îţi poartă numele. Ce ai simţit când l-ai văzut?
M-au copleşit toate emoţiile. Parcă am retrăit momentul în care eram gimnastă în sală şi domnul Bellu, căci el era antrenor la lot şi în anii '80 mă ajuta să realizez acel element. Parcă atunci când am văzut-o pe Larisa executându-l, mi-am văzut toată viaţa în gimnastică.

Ce i-ai recomanda Larisei pentru a-l face mai bine?
Absolut nimic! Sincer, îl execută mai bine decât l-am executat eu şi o felicit pentru asta.

De ea se vorbeşte ca fiind "Noua Nadia". Cum ţi se pare?
Eu cred că ea e doar Noua Larisa, să nu punem presiune suplimentară pe ea. E o gimnastă foarte bună, care pe lângă bagajul tehnic se vede că are în spate şi multă muncă, sper să strălucească la Londra, are toate calităţile şi apoi să continue apoi.

Cum e văzută echipa României în America?
Este foarte apreciată, se raportează la noi cum ne raportăm noi aici, la echipa lor. Se interesează de noi, sunt cu ochii pe noi, dar e normal pentru că aceste echipe împreună cu Rusia şi China s-au bătut tot timpul pentru podium.

PRIETENĂ CU SVETLANA BOGHINSKAIA

Fanii te-au reperat de cum ai intrat în sală, dai non stop autografe...
Este surprinzător pentru mine să descopăr că atât de multă lume îşi mai aminteşte de mine. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru că au fost aici şi sprijină gimnastica românească.

Ce faci în SUA?
Antrenez 10 ore pe săptămână dar gimnastică pentru începători, pentru fetiţe de şase ani.

Ce ţi-a fost cel mai greu să laşi în România când ai plecat?
Familia şi prietenii, de aceea revin în fiecare vară, pentru a fi împreună cu ei, însă când am terminat eu nu aveai prea multe de făcut aici.

Mai păstrezi legătura cu fostele colege de generaţie?
Şi nu doar cu ele. Cu Svetlana Boghinskaia mă văd în fiecare an. Lunile trecute a avut un camp în America şi fetiţa mea s-a antrenat cu ea şi seara am stat şi am povestit de când eram noi tinere, ne-am amintit de competiţiile noastre.

Americanii se interesează de noi, dar e normal pentru că aceste echipe împreună cu Rusia şi China s-au bătut tot timpul pentru podium. Aşa va fi şi acum
Daniela SILIVAŞ

Cu doar trei aparate, Cătălina Ponor nu ar fi prins echipa din anii '80
Daniela SILIVAŞ, triplă campioană olimpică în 1988

Prezentă în vacanţă în România, Daniela Silivaş nu a ratat ocazia de a urmări echipa olimpică de gimnastică înainte de Jocurile Olimpice de la Londra

Ava calcă pe urmele mamei

De câteva luni, Daniela Silivaş a început să o antreneze şi pe fetiţa ei, Ava (foto), în vârstă de şase ani. "Îi place să se mişte în sală, încă nu am ajuns la aparate, e prea micuţă pentru ele, dar are calităţi pentru acest sport. Nu o voi forţa să facă o carieră în gimnastică, ea va decide ce vrea să urmeze", spune Daniela. Micuţa aleargă plină de energie în jurul mamei şi le priveşte cu ochi mari pe gimnastele care concurează în sală: "Mami, ai făcut şi tu astea!?". Daniela zâmbeşte şi o ia de mână: "Cred că ştie cine am fost pentru că lumea din jurul ei îi spune tot timpul şi începe să conştientizeze", explică ea.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.