CONFLICT | Șeful FR de Gimnastică îi dă peste nas lui Alin Petrache. Războiul scrisorilor continuă: „Vă rog să nu demisionați, că tot e la modă, în urma acestei gafe. Din păcate, nu mă puteți jigni pe mine fără să aruncați cu noroi în zeci de eroi sportivi”

Redactor:
Andru Nenciu
CONFLICT | Șeful FR de Gimnastică îi dă peste nas lui Alin Petrache. Războiul scrisorilor continuă:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Între COSR și FR de Gimnastică se cască o prăpastie din ce în ce mai mare, după scrisoarea pe care șefii forului de lângă Arcul de Triumf i-au trimis-o lui Adrian Stoica, președintele FRG, chiar în timpul Campionatului Mondial de la Glasgow. Deși evoluția echipei feminine (locul 13 în calificări, ratarea finalei și declanșarea unor complicații pentru calificarea la Rio) s-a dovedit dezastruoasă, incompatibilă cu aspirațiile pe care le au Larisa Iordache și colegele ei, o lege nescrisă a sportului spune că niciodată – absolut niciodată! – un for de conducere (MTS, COSR, Federația X sau Y) nu are voie să critice sportivii sau antrenorii în timpul unei competiții! Analizele, recomandările, sporirea presiunii, ironiile fine sau tăierea de capete… toate se fac la finalul unei ediții a JO, CM sau CE.

În urma prestației din urmă cu 10 zile, România a ratat finala de pe echipe, dar și calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio, întreceri de la care s-a întors mereu cu medalii acasă, începând cu Montreal 1976. Pentru competiția supremă s-au calificat de la Glasgow primele 8 echipe. Următoarele 8 națiuni din calificări (locurile 9-16) mai au totuși o șansă de a obține biletele pentru Rio, la un turneu preolimpic, ce va avea loc în 2016 (16-19 aprilie), chiar în Brazilia. De aici, se vor mai califica alte patru echipe, turneul olimpic urmând să înceapă cu 12 națiuni care vor prezenta o formulă completă, de câte 5 gimnaste. În turneul preolimpic, gimnastele tricolore vor avea ca adversare Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Australia, Coreea de Sud și Elveția.

Picajul fetelor i-a determinat pe președintele Alin Petrache și pe secretarul Ioan Dobrescu să redacteze o scrisoare menită să-i ajungă sub ochelari lui Adrian Stoica, deși în Scoția competiția era în desfășurare, Iordache și Drăgulescu aducând în zilele ce au urmat medalii. Textul scris de șefii din COSR a venit ca o tragere la răspundere.

„Ca urmare a rezultatelor obținute până la acest moment de către lotul olimpic feminin de gimnastică la Campionatele Mondiale – competiție care punctează în procesul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 și constatându-se o totală ignoranță față de recomandările COSR în legatură cu pregătirea olimpică, Alin Petrache a transmis o scrisoare deschisă președintelui Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica.

„Manifestându-ne public îngrijorarea, revenim, solicitându-vă implementarea unor măsuri concrete în scopul redresării parcursului sportiv rămas până la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, prima premisă a unei evoluții în perspectiva Jocurilor Olimpice Tokyo 2020”, se arată în document.COSR solicită o analiză a prestației antrenorilor și a celorlalți membri ai colectivului tehnic în procesul de pregătire și participare la Campionatul Mondial 2015, identificarea răspunderii fiecărui membru față de rezultatele obținute și comunicarea măsurilor pe care FRG înțelege să le aplice.

Forul Olimpic recomanda cooptarea domnului Nicolae Forminte, al cărui palmares este de notorietate datorită rezultatelor de valoare obținute în competiții majore, precum și aportul adus la formarea unor sportivi de înaltă performanță ai României, în colectivul de antrenori ai lotului. Totodată, se propune cooptarea unui antrenor străin, expert în pregătirea pentru aparatul „paralele inegale”, aspect față de care COSR își reconfirmă disponibilitatea susținerii financiare a contractului.

De asemenea, prezentarea unei strategii concrete pe plan sportiv, medical și financiar și, în acest scop, identificarea nevoilor reale în ceea ce privește includerea în colectivul tehnic a unor specialiști (psiholog, medic, preparator fizic, nutriționist etc.) este un alt punct transmis în scrisoare de către Alin Petrache. În ultimul rând se cere și precizarea poziției antrenorilor Maria Bitang și Octavian Belu în programul de pregătire, calificare și participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.
Federatia Romana de Gimnastica are 10 zile pentru a raspunde la solicitarile COSR.

Dacă în timpul competiției de la Glasgow, șeful COSR s-a mărginit să răspundă timid pentru Radio România Actualități, astăzi, Stoica a redactat o scrisoare ca răspuns celei elaborate de COSR, și a trimis-o și la Mediafax. Iată mai jos răspunsul acid, argumetat solid, de capul forului de la gimnastică.

Vă răspund tot public scrisorii transmise de dumneavoastră, deși continui să fiu dezamăgit de tenta politic – speculativă pe care ați dat-o unui eșec momentan al gimnastelor României. Subliniez cuvântul «momentan», fiindcă în continuare competiția a demonstrat prin rezultatele deosebite, fără egal în ramurile sportive, cel puțin în anul 2015, că ne-am făcut treaba”, spune președintele FRG, Adrian Stoica, în debutul scrisorii deschise adresate COSR, prin intermediul MEDIAFAX.

„Tragedia cu care s-a confruntat România în această perioadă (n.r. – tragedia de la clubul Colectiv din Capitală) a umbrit orice alt eveniment, și pe bună dreptate. Sportul este un ambasador imens al României, dar problemele țării sunt cu mult mai mari și cu mult mai triste. Dar, fiindcă am fost somat să răspund, o fac. Și o fac în calitatea unui om care a stat departe de politică și speculații politicianiste, dar care este în Federația Română de Gimnastică de peste 40 de ani. Mai pe scurt, de la Nadia și Montreal încoace. Sutele de medalii aduse de gimnastele României la zeci de competiții stau mărturie faptului că, pe alocuri, și politicul trebuie să aibă o doză, fie și moderată, de bun simț față de tehnic. Nu este vorba de mine, ci de o istorie scrisă de zeci de profesioniști care au ridicat steagul românesc pe cele mai înalte trepte ale sportului modial”, arată șeful forului național de profil. Adrian Stoica susține, în continuare, că „acest răspuns” este pentru eroii sportivi ai acestei țări, iar „problema” este mult mai complexă decât „urecheala” administrată de președintele COSR, Alin Petrache.

Citez dintr-o mare campioană a României, care a fost revoltată la rândul său de această pornire, în mijlocul competiției, domnișoara Corina Ungureanu: «Nu antrenorii străini ne-au crescut pe noi până acum, domnule Petrache, ci antrenorii români i-au crescut pe cei care astăzi ne bat»

„Din păcate, nu mă puteți jigni pe mine fără să aruncați cu noroi, totodată, în zeci de eroi sportivi ai acestei țări. Acest răspuns este pentru ei. Le datorez acest lucru, chiar dacă «nu mă pun bine cu COSR-ul». Citez dintr-o mare campioană a României, care a fost revoltată la rândul său de această pornire, în mijlocul competiției, domnișoara Corina Ungureanu: «Nu antrenorii străini ne-au crescut pe noi până acum, domnule Petrache (n.r. – președintele COSR), ci antrenorii români i-au crescut pe cei care astăzi ne bat». Problema este mult mai extinsă și mai complicată decat «urecheala» pe care ne-ați administrat-o. Baza este praf, domnule președinte, și acest fapt sper că îl puteți înțelege, chiar dacă suntem de acord că nu depinde numai de dumneavoastră„, mai arată Adrian Stoica în scrisoarea deschisă adresată șefului COSR.

Președintele FR Gimnastică îl mai asigură pe șeful COSR că echipele României vor ajunge la Olimpiadă, aceasta fiind o „certitudine”. De asemenea, Adrian Stoica susține că antrenorii loturilor României au fost la un pas de a demisiona în timpul Campionatului Mondial de la Glasgow, în urma scrisorii deschise a șefului COSR, din 26 octombrie, făcută publică în timpul competiției. „Rezultatele României la acest Campionat Mondial (n.r. – de la Glasgow) au fost mai bune decât ediția precedentă, mai bune decât pot arăta alte sporturi olimpice, iar calificarea la Olimpiadă este o certitudine. Vă asigur. Locul trei și locul doi în lume nu sunt puțin lucru. Întrebați orice ramură sportivă și vă va confirma. Aș vrea să vă rog să contemplați, ca om de sport, sper mai mult decât de politică, situația pe care a trebuit să o gestionez la mii de kilometri distanță, în plină competiție, când întreg colectivul de antrenori, în urma scrisorii dumneavoastră publice, a dorit să demisoneze pe loc și să părăsească spațiul de concurs. Oare acesta este rolul COSR?”, a dezvăluit Stoica.

„Aș fi sperat de dragul acestor copii care și-au dat sufletul pe spațiul de concurs, în ciuda tuturor celor spuse mai sus, să le trimiteți, domnule președinte, tot public, felicitări. Cum considerați dumneavoastră că e mai potrivit după celebra scrisoare publică, pe mail, un telefon, un bilețel, așa cum simțiți, dar acești copii au așteptat o reparație morală și nu au primit-o, nici măcar formal. Păcat!”, mai arată Stoica în scrisoarea adresară COSR. Președintele FR Gimanstică mai spune că s-ar putea retrage „ca vârstă”, dar că nu poate concepe să ia sfaturi despre „paralele, inele sau bârnă” și îl roagă pe președintele COSR „să nu demisioneze” în urma „acestei gafe”.

„Am să spun în încheierea acestui răspuns public, așa cum l-ați dorit, că sunteți un om foarte priceput în promovare, administrare de resurse și imagine în ceea ce înseamnă COSR”

În calitate de om care mi-am dedicat cu toată pasiunea 40 de ani gimnasticii românești, 20 de ani membru al Federației Internaționale, din care 12 președinte al Comitetului Tehnic Masculin și, pe viață, vicepreședinte de onoare al FIG, pot să mă retrag ca vârstă și nepoatele mă tot îndeamnă, dar nu pot să concep să iau sfaturi despre paralele, inele sau bârnă. Am să spun în încheierea acestui răspuns public, așa cum l-ați dorit, că sunteți un om foarte priceput în promovare, administrare de resurse și imagine în ceea ce înseamnă COSR. Exprim public aprecierea mea pentru activitatea dumneavoastră profesională și cred că sunteți unul dintre cei mai buni președinti pe care COSR i-a avut în istoria recentă. Vă rog să nu demisionați, că tot e la modă, în urma acestei gafe, pentru că sportul are realmente nevoie de dumneavoastră. În cel mai real mod vă declar această apreciere. Vă rog totodată să sprijiniți prin activitatea dumneavoastră binele gimnasticii românești și al tuturor sporturilor frumoase care au ridicat drapelul românesc. Sunt mii de oameni de sport care au lacrimi de muncă și satisfacție în ochi la acele momente. Vă asigur că este ceva special și unic”. Adrian Stoica a încheiat afirmând că nu știe „cât de lung sau scurt ar trebui să fie răspunsul” pe care îl aștepta șeful COSR, iar dacă nu e suficient, și Alin Petrache „simte nevoia” dezbaterea poate continua.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen