CIO a refuzat să-i dea înapoi Andreei Răducan medalia de aur de la JO din 2000: "A fost o discuţie ca de la campion olimpic la campion olimpic"

26 iun 2015 3459 afişări Gimnastica
CIO a refuzat să-i dea înapoi Andreei Răducan medalia de aur de la JO din 2000: "A fost o discuţie ca de la campion olimpic la campion olimpic"

Fosta gimnastă Andreea Răducan s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, solicitând fără succes forului să i se acorde medalia de aur obţinută la individual compus, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, distincţie care i-a fost retrasă pentru dopaj.

După o întâlnire avută anul trecut cu Bach, la Bucureşti, Răducan a cerut să primeasă înapoi medalia de aur cucerită în proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Sydney, care i-a fost retrasă după ce a fost depistată pozitiv cu pseudoefedrină, în urma unui test antidoping.

Pseudoefedrina era conţinută de medicamentul Nurofen, pe care sportiva română l-a luat pentru a trata o răceală. În septembrie 2003, Comitetul Executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping, reunit la Montreal, a scos pseudoefedrina de pe lista substanţelor interzise începând din 2004, considerând că această substanţă nu îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Bach a invitat-o pe Răducan la sediul CIO de la Lausanne, dar forul olimpic nu i-a dat medalia înapoi. "A fost o decizie foarte dură pentru Andreea şi nu a fost uşor de luat de CIO la acea vreme. A arătat cât de stricte sunt regulile noastre antidoping prin obligativitatea aplicării principiului răspunderii sportivului. Pe de altă parte, simt o mare simpatie pentru ea, deoarece a trebuit să sufere pentru greşeala medicului ei. Cu atât mai mult cu cât s-a întâmplat la vârsta de 16 ani, când, ca sportiv, trebuie să ai încredere deplină în echipa ta medicală", a declarat Bach, potrivit site-ului oficial al CIO.

La rândul ei, Răducan a afirmat că este convinsă că preşedintele CIO a înţeles dezamăgirea ei. "A fost o discuţie ca de la campion olimpic la campion olimpic. Ştiu că preşedintele înţelege dezamăgirea mea. De obicei, ca gimnastă, nu ai decât o ediţie a JO ca să arăţi lumii ce poţi", a spus fost gimnastă.

Deşi a fost depsitată pozitiv, Andreea Răducan nu a fost descalificată din competiţie, astfel că ea a putut să păstreze medalia de aur obţinută în concursul pe echipe şi pe cea de argint, de la sărituri.

La JO de la Sydney podiumul de la individual compus a fost ocupat, în ordine, de trei românce: Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. După retragerea medaliei Andreei Răducan, campioană olimpică a devenit Simona Amânar.

Sursa: MEDIAFAX

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.