Bellu: Nu discut despre medalii, JO pot da peste cap toate previziunile

6 iul 2012 777 afişări Gimnastica
Bellu: Nu discut despre medalii, JO pot da peste cap toate previziunile MIHAI DASCALESCU / MEDIAFAX FOTO

Antrenorul lotului olimpic de gimnastică feminină, Octavian Bellu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu vrea să dea un pronostic în ceea ce priveşte numărul de medalii pe care România l-ar putea obţine la Jocurile Olimpice, o competiţie care poate da "peste cap" previziunile.

"Noi sperăm ca fetele să fie cât mai aproape de sută la sută din capacitate, altfel ne-am duce doar să încerce, sau să rişte să facă un exerciţiu pe care nu l-au absorbit aşa cum trebuie. Nu vreau să discut nici de procente nici de câte medalii vom obţine. Olimpiada este atât de surprinzătoare încât dă peste cap orice fel de previziuni. Este bine să lăsăm lucruile să se desfăşoare. Vom sta faţă în faţă în sala de antrenament la Londra, ştim totul despre ei şi ei ne văd la acest concurs. Nu mai poţi surprinde ca altădată. Eu sper ca ele să atingă până la Olimpiadă un nivel cât mai aproape de sută la sută din potenţial. Trebuie să îşi exprime acest potenţial în competiţie, pentru că altfel vezi că ai probleme. Eu le simt dornice să termine odată cu antrenamentele şi să concureze. Toate spun că mai greu e antrenamentul decât competiţia. Aşii nu îi mai poţi ţine în mânecă pentru că pe internet poţi vedea absolut tot ce face fiecare. Nu poţi să te duci la o competiţie ca Jocurile Olimpice, să introduci un element acolo pe care nu l-ai repetat câţiva ani. Nu mergem cu sacul la pomul lăudat, nu încercăm acum să surprindem pentru că nu mai avem cum", a declarat Bellu.

Tehnicianul consideră că organizarea patrulaterului de la Sala Polivalentă de sâmbătă este binevenită, declarând că nu se teme de eventuale accidentări: "Nu putem sta cu drobul de sare tot timpul, oricât de satisfăcător ar fi antrenamentul trebuie să le punem în situaţia de a prezenta exerciţiile în condiţii de concurs. De aceea ne-am străduit să organizăm acest concurs pe podium, pe aparatele de la Londra. Astfel încât să nu fie perturbate fetele noastre. Sper ca fetele cu experienţă să fie utile echipei şi cele mici să dovedească faptul că merită să fie în echipa României. Este o echipă insolită după părerea mea, o asemenea paletă de vârste nu prea am întâlnit în echipa României. Sunt aproape 10 ani diferenţă între cea mai tânără şi cea mai bătrână compenentă a echipei. Nu îmi aduc aminte să fi avut o astfel de echipă. Luptăm cu soldaţii pe care îi avem la dispoziţie şi cred că o vor face onorabil".

Bellu este încrezător în echipă şi speră să nu aibă nevoie de o rezervă în echipa pentru Londra: "În privinţa rezervei avem mai multe variante, eu sper ca nucleul să rămână acelaşi, pentru că rezerva rămâne rezervă. Sperăm să nu fie nevoie de ea. Dacă va trebui să ne gândim trebuie să luăm în calcul câte aparate poate să acopere. Trebuie să acopere paralelele pentru că la celelalte aparate suntem acoperiţi destul de bine. Să dea Dumnezeu să ne preocupe doar această problemă a rezervei".

Antrenorul lotului olimpic de gimanstică a mai declarat că membrii delegaţiilor străine care vor concura la Bucureşti au fost încântaţi de condiţiile din Sala Polivalentă. "Delegaţiile străine au fost impresionate de ceea ce au văzut în sală. E ultima competiţie dinaintea participării la Jocurile Olimpice. Din păcate după Campionatele Europene au fost foarte puţine concursuri, de aceea am considerat că e bine să organizăm o astfel de competiţie pe podium, pe aparatura asemănătoare celei de la Londra, pentru a vedea ce se mai poate pune la punct până la plecarea la Londra, stabilită pentru 21 iulie. Fetele sunt cele pe care le cunoaşteţi, încercăm să nu facem mari schimbări faţă de echipa de la Campionatele Europene. La Londra vom avea o săptămână foarte grea de pregătire. Trebuie să intrăm în competiţie cu fetele sănătoase, odihnite, dornice de a concura, lucru pe care l-am reuşit de mai multe ori. Să sperăm că vor fi capabile să-şi prezinte programele pe care le-au pregătit pentru Jocurile Olimpice. Trebuie să le cenzurăm entuziasmul pentru că Jocurile Olimpice sunt o cu totul altă competiţie, cu altă încărcătură", a mai spus Bellu.

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, spune că România are posibilitatea organizării unui Campionat European în viitorul apropiat: "Am pregătit un patrulater feminin pentru care s-au făcut eforturi extraordinare. Văzând sala cum arată am spus că ne putem apropia şi de organizarea unor alte competiţii. Deja înfloreşte ideea depunerii de candidatură pentru organizarea unui Campionat European în următorii ani".

În Concursul Internaţional de Gimnastică Feminină, care va avea loc sâmbătă, de la ora 16.30, la Sala Polivalentă din Bucureşti, vor participa 27 de sportive, în afara celor patru echipe din concurs, România, Italia, Franţa şi Germania, vor fi şi participări individiuale din Elveţia, Suedia şi Belgia. Toate sportivele care vor intra în concurs sunt calificate la Jocurile Olimpice de la Londra.

Echipa României este formată din Diana Chelaru, Diana Bulimar, Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor, Amelia Racea şi Larisa Iordache.

MEDIAFAX

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.