Bela şi Martha Karolyi, daţi în judecată de o campioană mondială. Scandalul abuzurilor sexuale din Statele Unite continuă

2 mai 2018 14769 afişări Comentează şi tu Gimnastica
Bela şi Martha Karolyi, daţi în judecată de o campioană mondială. Scandalul abuzurilor sexuale din Statele Unite continuă

Bela şi Martha Karolyi, antrenorii români care au scris istorie peste Ocean, reuşind să transforme gimnastica americană într-o fabrică de medalii, au fost daţi în judecată de Sabrina Vega, 22 ani, membră a echipei Statelor Unite care a câştigat aurul la Campionatele Mondiale din 2011.

Vega a deschis un proces în care pârâţii sunt Comitetul Olimpic din Statele Unite, USA Gymnastics şi cei doi antrrenori români, ia acuzaţiile care li se aduc - faptul că nimeni nu a protejat-o pe ea, dar şi pe celelalte sportive, în faţa abuzurilor doctorului Larry Nassar. Campioana mondială cere daune în valoare de un milion de dolari.

Vega susţine că a fi fost abuzată sexual de sute de ori în timpul şedinţelor de tratament, în perioada 2008 - 2012. Abuzurile ar fi început, susţine ameicanca, atunci când avea doar 12 ani.

"Nu am reuşit să trec peste trauma abuzurilor repetate la care am fost supusă de către doctorul Nassar. USA Gymnastics, USOC şi Karoly-ii nu au reuşit să mă apere pe mine şi pe celelalte fete şi consider că trebuie să fie traşi la răspundere pentru asta", a transmis într-un comunicat Vega, citată de The Guardian. Din cauza traumelor suferite, Vega a suferit depresii, crize de anxietate şi atacuri de panică. În prezent, ea concurează la nivel de Colegiu, pentrru Univesitatea din Georgia.

Chiar dacă pentru moment antrenorii români au păstrat tăcerea, într-un interviu publicat în aprilie, de Dateline NBC, Martha Karolyi declara că empatizează cu victimele doctorului care a fost găsit vinovat în instanţă şi condamnat, dar că nu consideră că ar trebui trasă la răspundere.

Scandalul sexual din gimnastica americană s-a declanşat în vara lui 2017. Medicul lotului a fost acuzat că ar fi abuzat, începând cu 1992, peste 250 de tinere gimnaste. În iulie 2017, acesta a primit prima condamnare - 60 de ani de închisoare.

  • Larry Nassar, 54 de ani, şi-a recunoscut vina şi a primit, în total, 175 de ani de închisoare.
  • Marta şi Bela Karolyi au emigrat în SUA  în 1981 şi au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela, 75 de ani, a condus echipa până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha, 76 de ani, care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.
  • Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au pus la punct un sistem prin care gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar şi la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. La ferma Karolyi fetiţele ajungeau încă de la vârsta de 9-10 ani.
  • Bala Karolyi a intrat în istoria gimnasticii fiind antrenorul Nadiei Comăneci, gimnasta care a atins pentru prima dată perfecţiunea, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), atunci când evoluţia sa la paralele a fost notată cu zece. Apoi, în 1984, Bela Karolyi a dat Americii prima campioană olimpică la individual compus - pe  Mary Lou Retton.
  • Autorităţile americane au decis închiderea temporară a fermei Karolyi, ca urmare a procesului lui Larry Nassar. La sfârşitul lunii ianuarie, guvernatorul statului Texas a cerut poliţiei să deschidă o anchetă extrem de dură la ferma soţilor Karolyi.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.