Aurelia Dobre, prima gimnastă din România campioană mondială la individual compus, a fost inclusă în Hall of Fame | FOTO

23 mai 2016 3496 afişări Gimnastica
Aurelia Dobre, prima gimnastă din România campioană mondială la individual compus, a fost inclusă în Hall of Fame | FOTO 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7962/15362521/2/aurelia-1.jpg

La Petroleum Club din Oklahoma City a avut loc cea de a 20-a Ceremonie de primire în ”Hall of Fame” a unor celebrităţi din lumea gimnasticii internaţionale, informează siteul forului român de gimnastică www.romgym.ro. În cadrul acestei Gale, prima gimnastă din România care a cucerit titlul mondial la individual compus, Aurelia Dobre, a fost  inclusă  în această Galerie a legendelor, multipla noastră medaliată la marile competiţii internaţionale devenind, astfel, cea de a 10-a personalitate a gimnasticii româneşti care ocupă acest onorant loc alături de alte mari nume ale gimnasticii mondiale.

Potrivit sursei citate, în aceeaşi ceremonie au mai fost celebraţi, de asemenea, Jordan Jovtchev (Bulgaria), Tatiana Lysenko şi Igor Korobchinskiy (Ucraina), de mult şi ei în galeria legendelor.  ”The International Gymnastics Hall of Fame”  cuprinde astfel 91 de personalităţi din 22 de ţări.
Conducând întreaga Ceremonie, Bart Conner, presedintele Hall of Fame, i-a invitat, în ordine, pentru a-şi primi Trofeele pe cei patru gimnaşti legendari : Aurelia Dobre (România), Igor Korobchinsky (Ucraina), Jordan  Jovtchev (Bulgaria) şi Tatiana Lisenko (Ucraina).
Aurelia Dobre, prima gimnastă din România care a câştigat titlul absolut la Campionatele Mondiale (1987), a rostit un scurt discurs primit cu multă căldură. “Sunt foarte onorată să fiu aici, în seara asta“, a spus ea, înainte de a-i menţiona pe toţi aceia care i-au sprijinit drumul ca tânără gimnastă, inclusiv părinţii. “Nadia a fost, de asemenea, o mare sursă de inspiraţie pentru mine… Şi este sigur că gimnastica ei elegantă a inspirat o întreagă generaţie de copii din întreaga lume…Gimnastica m-a afectat în atât de multe moduri pozitive…”
La rândul său, Bill Sorenson, care a fondat  American Athletic, Inc., a primit ”Frank Bare Award”, în timp ce echipa feminină a SUA (Jaycie Phelps, Amanda Borden, Amy Chow, Dominique Moceanu, Shannon Miller, Dominique Dawes, Kerri Strug), care a adus primul aur olimpic pentru gimnastica americană, în 1996, la Atlanta, a fost ”oaspetele special”.


Foto: Federaţia Română de Gimnastică - www.romgym.ro

Născută la Bucureşti, 16 noiembrie 1972. A început să practice gimnastica la Clubul Dinamo Bucureşti, sub îndrumarea antrenorilor Emilia Liţă şi Florin Ştefănescu. În ianuarie 1983 este selecţionată la lotul naţional de junioare de la Oneşti, unde se antrenează cu Atanasia Albu, Eliza Stoica şi Florin Ştefănescu.

  • Prima participare internaţională, în primăvara anului 1984, la Europenele de junioare de la Rimini. S-a pregătit la Centrul de Gimnastică din Deva, avându-i ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma şi Octavian Bellu. În 1986, la CE de juniori, locul 1 la paralele şi sărituri, 2 la bârnă şi 3 la individual compus.
  • În 1987, la CM de seniori de la Rotterdam, 3 medalii de aur (individual compus, bârnă, echipe), 2 de bronz (sărituri şi sol). Prima gimnastă din România care devine campioană mondială la individual compus. Contribuţie la cucerirea argintului la echipe la JO de la Seul. Gimnastă cu un grad înalt de tehnicitate, eleganţă şi expresivitate în executarea unor exerciţii şi combinaţii de mare dificultate, inteligenţă şi un simţ motric deosebite. Maestră emerita a sportului.
  • După 1990, s-a stabilit în SUA. Căsătorită cu Fariborz Mofid, au împreună patru băieţi, Conduce ”Dobre Gymnastics Academy” în Gaithersburg, Maryland. Acum şi în ”Hall of Fame”.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.