A murit femeia care a crezut în Zeiţe! Maria Simionescu a fost cea care a luptat ca Nadia să ia nota corectă la JO de la Moscova '80

23 aug 2012 2679 afişări Gimnastica
A murit femeia care a crezut în Zeiţe! Maria Simionescu a fost cea care a luptat ca Nadia să ia nota corectă la JO de la Moscova '80 A murit femeia care a crezut în Zeiţe! Maria Simionescu a fost cea care a luptat ca Nadia să ia nota corectă la JO de la Moscova '80

Înmormântarea va avea loc azi la Cimitirul Ghencea din Bucureşti (ora 19:00)

Lumea gimnasticii româneşti este de ieri mai sărăcă. Fosta antrenoare şi arbitră Maria Simionescu a pierdut lupta cu viaţa şi s-a stins în linişte şi singurătate, aşa cum şi-a trăit şi ultimii ani. Atinsă de o semiparalizie după un atac cerebral suferit în 2009, "Doamna Mili" trăia şi respira în continuare gimnastică prin cei câţiva prieteni care îi treceau pragul casei în mod regulat, Mariana Bitang, Anca Grigoraş şi Olga Didilescu.

A deschis calea primului 10
Povestea gimnasticii româneşti se scrie în jurul Mariei Simionescu. Înainte ca Nadia să devină simbolul acestui sport şi nota perfecţiunii să fie afişată pe tabela electronică de la JO 1976, o altă româncă pregătea terenul pentru Zeiţa de la Montreal. Antrenoare federală şi arbitră internaţională de renume, doamna Mili, cum era cunoscută în lumea gimnasticii, îşi convinsese colegele de juriu să acorde această notă în concursurile de pregătire înainte de JO de la Montreal 1976. "Ea avea această viziune, a reuşit să le convingă pe arbitre, întâi în concursurile mici, să acorde nota 10. Nimeni nu avea curajul să dea 10, dar când a fost momentul, lumea era deja pregătită de acest salt", rememorează Nicolae Vieru, preşedintele de onoare al FRG.

A oprit concursul pentru Nadia
O viziune completată de o dăruire totală în apărarea drepturilor sportivilor români. Emblematic rămâne episodul de la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, când, pentru evoluţia la bârnă din finala de la individual compus, Nadia a aşteptat 28 de minute afişarea notei. Un exerciţiu perfect notat doar cu 9.850, ceea ce a făcut-o pe Maria Simionescu, membră în juriu, să oprească concursul, cerându-i colegei din Rusia să-şi revizuiască nota. "A încercat să determine schimbarea notei, s-a zbătut ca Nadia să primească nota pe care o merita, însă nu s-a mai putut face nimic, pentru că ordinul preşedintelui forului internaţional, Iuri Titov, era clar, nota rămâne aceeaşi", continuă Nicolae Vieru.

"Era singură, nu avea copii"
Întotdeauna alături de gimnastele românce, Maria Simionescu rămâne în istoria acestui sport ca o deschizătoare de drumuri. Alături de soţul ei, Gheorghe, a pus bazele primului centru de pregătire centralizată, Liceul de gimnastică de la Oneşti, prima şcoală din lume de acest profil. Astfel, la 15 septembrie 1969, s-a inaugurat, oficial, un sistem de pregătire care se menţine şi azi în gimnastica românească, indiferent că este vorba de Oneşti sau Deva, unde se află loturile de junioare şi senioare. Toată viaţa şi-a pus-o în slujba acestui sport, iar puţinii prieteni cu care mai rămăsese peste ani erau toţi din lumea gimnasticii.

"A însemnat foarte mult pentru gimnastica românească, este o pierdere imensă pentru toată lumea. Doamna Mili a ajutat prin tot ce a putut acest sport, prin funcţiile pe care le-a deţinut, şi nu ştiu dacă va mai fi vreodată un astfel de om care să se pună necondiţionat în slujba acestui sport. Din nefericire, în ultimii ani era foarte singură, nu avea copii, iar mulţi dintre cei cu care colaborase au uitat-o", spune Mariana Bitang.

Ca antrenoare federală, ea a pregătit echipele naţionale care au participat la trei ediţii ale JO: Melbourne (1956), Roma (1960) şi Tokyo (1964)

Maria Simionescu este prima antrenoare emerită din gimnastica românească şi vicepreşedinte de onoare al FRG.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.