A beautiful mind

28 mai 2010 156 afişări Comentează şi tu Gimnastica
A beautiful mind A beautiful mind

Accidentată la Europenele de la Birmingham, Ana Porgras (16 ani)luptă în continuare cu ghinionul şi cu propriul organism, care atrădat-o la fiecare concurs important. Cu piciorul drept în ghips,micuţa gimnastă se antrenează zilnic, alături de colegele de lot,ţesând pe mai departe visul în care devine regina lumii labârnă.

În sala de la Izvorani antrenamentul a început de mult. Strânsepe covorul roşu de la sol, fetele exersează conştiincios piruete şisărituri. E ora de artistică sau partea cea mai plăcută apregătirii în care, sub mâna coregrafului Puia Valer, mişcările lordevin mai expresive şi mai graţioase. Departe de zumzetul lorvesel, într-un colţ al sălii privirea ţi se lipeşte de o siluetăfragilă, înţepenită pe bârnă, care face notă discordantă cumişcarea vioaie din jur. Trupul micuţ se pierde parcă în tricoulalb, lărguţ, şi în pantalonii negri care cad ciudat pe picioruldrept. Stă nemişcată de minute bune, cu ochii închişi, şi nuschiţează niciun gest, doar din când în când aruncă o privirecronometrului pe care îl ţine în mână. Întrebarea se pierde înmomentul în care privirea alunecă spre unul dintre picioarele desusţinere ale bârnei, unde, stinghere, se odihnesc două cârjealbastre. "Ana repetă în minte exerciţiul la bârnă, cu cronometrulîn mână, exact ca în concurs, să se încadreze în timp. Aşa amrecuperat-o şi pe Sandra (n.r. - Izbaşa) cu glezna, după Europenelede la Amsterdam", ne explică antrenoarea Liliana Cosma.

Repetă şiînainte de somn

Ana Porgras pare să nu prindă vorbele noastre. Îşi continuănetulburată exerciţiul de imaginaţie. Îşi mai schimbă uneoripoziţia, înaintând un pas pe "puntea suspinelor" pentru a sedezmorţi, dar nu se dezlipeşte de pe aparat. După un sfert de orăcoboară încet şi ţopăie într-un picior spre cârje. Zâmbeşte cutoată faţa în timp ce îşi potriveşte pe antebraţ suportul cârjelor:"Am făcut 10 serii de integrale. Este tot mai bine, la începutfăceam foarte repede exerciţiul, dar aşa, cu cronometrul în mână,mă încadrez la fix. Închid ochii, sunt atentă la fiecare element şiiese. Oricum, şi seara, înainte de culcare, repet fiecareexerciţiu".

Porneşte încet spre următorul aparat unde va lucra, paralelul."Ana, ratezi vreodată exerciţiul pe care îl recompui în minte?", sestrecoară întrebarea. "Niciodată! M-am dezechilibrat o singurădată, dar am ţinut strâns bârna. Nu am voie să-i dau drumul, săcobor de pe ea", ne aruncă peste umăr.

Fracturăde peroneu

Se dezechipează încet şi totul se explică. Forma ciudată în carecădea pantalonul pe piciorul drept, cârjele, şchiopătatul. Un ghipsimens cuprinde toată gamba dreaptă a firavei gimnaste. Accidentareade la Europenele de la Birmingham, unde a lipit aterizarea la bârnâşi la sol, totul pentru a ajuta echipa României, căreia i-a aduscele mai mari note, s-a lăsat cu un diagnostic urât: fractură deperoneu. Şi cu un aparat ghipsat pe care îl va purta încă treisăptămâni. "La început mi-a fost greu să accept ce mi se întâmplă,că dau dintr-o accidentare în alta, dar acum mă gândesc că esteîncă o încercare şi că trebuie să fiu puternică", explică în pauzadintre seriile de forţă la paralele, în care lucrează muşchiibraţelor. Râde cu toată lumea, făcând abstracţie de starea ei. Maiface câteva serii cu greutăţi, după care trece la masaj.

Toate gândurile de gimnastică fug spre Mondialul de laRotterdam. "Sper să nu mai am probleme de sănătate, să îmi fiepuizat acum toate accidentările. Îmi doresc să îmi dea Dumnezeu ceîşi doreşte orice gimnastă: să devin campioană", surâde Ana.Privirea îi trece peste cele două colege care au urcat pe podiumuleuropean la bârnă, Amelia Racea şi Raluca Haidu, care îşi repetăintegralul din concurs. "Abia aştept să revin, mi-e dor de unantrenament tare. Nu-mi fac probleme cu concurenţa la bârnă, măbucur chiar, pentru că e o motivaţie în plus pentru mine.Concurenţa îmi dă mai mult curaj, nu trebuie să le las să măîntreacă", zâmbeşte şăgalnic. Ochii verzi devin mai luminoşi,dezvelind parcă un vis care până acum a tot stat ascuns. Birminghamnu e decât o amintire urâtă, un trecut pe care încet şi cu durerese construieşte viitorul. Prezentul e format din câteva danilove şisalturi, în minte...

3 este loculocupat de Ana în finala de la paralele a Mondialului londonez din2009

3 săptămâni vamai sta Ana cu piciorul imobilzat

AccidentărileAnei

Martie 2008 ruptură musculară la gambă
Ianuarie 2009 operaţie de menisc la piciorul stâng
Octombrie 2009 fisură la coaste
Martie 2010 întindere la muşchii coapsei stângi
Mai 2010 fractură de peroneu la piciorul drept

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.