Galațiul cunoaște o nouă minune! Dunărea, campioană a României pentru prima dată în istorie. 10 lucruri care au stat în spatele acestui succes fabulos

  • Publicat:
  • Actualizat:

Dunărea Galați a devenit vineri seara, pentru prima oară în istoria de 64 de ani a clubului, campioană a României la hochei pe gheață, după ce a învins Steaua cu 4-1, la general. Un titlu ca o gură de oxigen pentru sportul gălățean, dar care a provocat deja discuții, după ce Dunărea a transferat, exact înaintea semifinalelor, aproape o linie întreagă de la Sport Club Miercurea Ciuc.

Dincolo de contestații, rămâne performanța istorică ce ar putea duce la o relansare a hocheiului local, pepinieră în ultimii ani pentru Steaua și Sportul Studențesc. În plus, în contextul în care Oțelul ar retrograda din Liga 1 la finalul sezonului, titlul național cucerit la hochei ar putea atrage sponsori noi pe plan local, care ar putea emigra de la fotbal. ProSport îți spune 10 lucruri care au stat în spatele succesului istoric.

1. DECIZII RADICALE
Cu doar câteva zile înaintea debutului sezonului Ligii Naționale 2014-1015, Dunărea renunța la antrenorul finlandez Kari Rauhanen și la cei patru jucători aduși de acesta, din cauza rezultatelor slabe obținute de echipă în Cupa României. Marius Trandafir, cel care mai antrenase Dunărea în ultimele patru sezoane, a urcat din postura de antrenor secund la cea de principal. O decizie care s-a dovedit inspirată, cu atât mai mult cu cât Trandafir debutase pe banca tehnică cu o victorie de senzație, în 12 octombrie 210, când Galațiul a învins pe Sport Club Miercurea Ciuc cu 6-4. În plus, înaintea play-off-ului, la echipă a fost cooptat și antrenorul Cornel Chiriță, lucru ce s-a reflectat imediat în stilul de joc al echipei.

2. AJUTAȚI DE FORMATUL LIGII NAȚIONALE
În ediția 2014-2015, campionatul s-a desfășurat după un sistem inedit, acceptat de cele două echipe românești care au jucat în Liga Mol, Corona Brașov și Miercurea Ciuc. Acestea au fost de acord că dacă nu vor termina sezonul regulat pe unul din primele două locuri vor fi eliminate din faza a doua și vor juca direct în play-off pentru locurile 5-6, iar dacă vor termina în primele două, vor juca direct în semifinale. Astfel, Sport Club a ieșit direct din lupta pentru titlu, în timp ce Corona Brașov a acces în careul de ași. Steaua, Dunărea, Gheorgheni și Sportul s-au luptat pentru cele trei locuri în semifinale.

3. VETERANI CU GREUTATE
Dunărea Galați este formată din jucători ce au pus prima dată patinele în picioare chiar în acest oraș, la care se adaugă o mână de jucători ciucani, ucraineni și austrieci. În plus, echipa este un mix de experiență și tinerețe, legendarii Radu Viorel (45 de ani) și Cătălin Geru (45 de ani) fiind pilonii pe care s-a sprijinit în ultimii ani, hocheiul gălățean. De remarcat este că își găsesc loc în primele linii și jucătorii autohtoni, precum Irimia, Necula sau Horghidan.


Echipa Galațiului s-a adunat în jurul lui Cătălin Geru și a lui Radu Viorel
 

4. ECHIPĂ‚ DE BAZĂ‚ PE CARE S-AU CONSTRUIT LINIILE
În permanentă căutare de jucători care să ridice valoarea echipei, antrenorul Marius Trandafir a stabilit patru linii din care au intrat și au ieșit hocheiștii veniți în probe. Până să ajungă la cele mai bune linii, gălățenii au testat jucători austrieci – Setzinger și Lakos -, cehi – Rasner, Rytnauer și Jeslinek -, ucrainenii Donkia și Ryabenko sau slovacul Palak. În partea a doua a sezonului, au apărut în linia ucraineană Nimenko, Sherbatyuk și Chernenko, ca înaintea play-off-ului, echipa să îi transfere pe „ciucanii” Mihaly Ede, Papp Szabolcs, Istvan Nagy și Tamas Biro.

5. AU ÎNCHIS POARTA
Cu un portar experimentat, Radu Viorel, dar care nu putea însoți echipa în meciurile din deplasare și cu Hangan, mai tânăr, dar inconstant în evoluții, oficialii Dunării au decis să aducă un portar mai bun. După mai  multe încercări au ajuns la ciucanul de 21 de ani, Otto Onodi. Portar în creștere, cu reflexe bune, Onodi a activat atât la echipa de juniori și seniori a Sport Clubului, dar și la cea de U18 și U20 de la Dunaujvaros-Ferencvaros și la prima echipă a celor de la Ferencvaros. În plus, a participat la trei ediții ale Campionatului Mondial cu România, la U18 și U20. Onodi a reușit meciuri bune atât în semifinale, cât și în finală, reușind să apare în câteva situații imposibile.


Portarul Otto Onodi a fost cel mai bun jucător al Galațiului în toate cele cinci meciuri ale finalei


6. LINIA CIUCANĂ‚
Înaintea meciurilor din semifinale cu campioana en-titre, Corona Brașov, Galațiul a transferat practic aproape o linie de la Sport Club Miercurea Ciuc: atacanții Ede Mihaly și Tamaș Biro și fundașii Papp Szabolcs și Istvan Nagy. Sistemul de transferuri a ridicat multe nemulțumiri, însă acesta este identic cu cel internațional. Deși perioada de transferuri se încheiase pe 31 ianuarie, s-au mai făcut achiziții până pe 15 februarie, cu plata unei suprataxe de 1.000 de euro pentru fiecare jucător transferat. Numărul de transferuri este nelimitat, dând șansa fiecărei echipe să aibă un lot cu care să ajungă în semifinale, ca apoi să aducă jucători ce o pot ajuta să câștige trofeul.
 

7. ATACANT CU LIPICI LA GOL
Ucraineanul Vitali Donika a fost omul de gol al gălățenilor în aproape toate meciurile, el reușind 7 puncte doar în finală, 5 goluri și 2 pase de gol. Poate cel mai valoros stranier ce a evoluat în ediția 2014 – 2015 a Ligii Naționale de hochei, Donika (32 de ani) a venit de la HK Sarov din Rusia. El a mai jucat la Donbass Donetsk în Ucraina, cu care a evoluat în Kontinental Hockey League. Tot cu Donbass, Donika a jucat în trei sezoane ale Cupei Continentale, competiție pe care a și câștigat-o în 2013. Mai mult, Dunărea s-a bazat pe o adevărată linie ucraineană în lupta pentru titlu, formată din Donika, Ryabenkio,  Shcherbatiuk, Chernenko și Nimenko.


Ucraineanul Nimenko atacă poarta stelistului Adrian Catrinoi


8. SPORTUL GĂ‚LĂ‚ȚEAN, ADUNAT ÎN JURUL ECHIPEI
Echipa de hochei a adunat în jurul ei întregul sport gălățean. În meciul decisiv din semifinale, cu Corona Brașov, hocheiștii i-au avut ca suporteri, în tribune, pe fotbaliștii de la Oțelul Galați, în frunte cu Florin Cernat, căpitanul echipei. Un meci în care și baschetbaliștii de la Phoenix le-au făcut galerie elevilor lui Marius Trandafir. Printre suporterii de lux s-au aflat componenții echipei de futsal United, din Liga I, cei ai echipei de fotbal din liga a treia, Metalosport, voleibaliștii de la Arcadia, handbalistele de la CSU. Aprecierea de care se bucură hocheiul în orașul de la malul Dunării s-a văzut și în tribunele Patinoarului, care s-au dovedit neîncăpătoare de-a lungul meciurilor din semifinale și finale.

9. BUGET DE 350.000 DE EURO
Dunărea a avut în acest sezon competițional jumătate din bugetul pe care l-a avut campioana din 2013-2014, Corona Brașov. Un buget care nu a adus transferuri spectaculoase la începutul competiției, dar care, pe măsură ce echipa urca spre finală, pe fondul unei gestionări bune a banilor, a permis achiziționarea, înaintea play-offului a unor jucători de valoare de la Miercurea Ciuc, echipă care nu a prins careul de ași. În condițiile în care au câștigat titlul, bugetul pentru sezonul următor ar putea crește, Primăria aprobând deja 900.000 de euro pentru susținerea sportului local.

10. SERIOZITATE ÎN TOATE MECIURILE
Poate principalul secret al cuceririi titlului este seriozitatea și concentrarea cu care au abordat toate meciurile, atât în semifinale, cât și în finală. Lucru demonstrat și după ultimul meci al finalei, când erau în drum spre Cârța și au aflat că trebuie să se întoarcă pentru că meciul cinci se va disputa la Brașov. Elevii lui Cornel Chiriță nu și-au subestimat niciodată adversarii, iar fiecare victorie obținută i-a motivat mai mult. Nu au procedat ca rivalii de la Brașov, care au venit la patinoar direct de pe drum, cu doar câteva ore înaintea meciului și nici nu s-au demoralizat după eșecul suferit în primul meci disputat acasă, în finală, dimpotrivă au revenit mai puternic, câștigând următoarea partidă cu 7-0.
 

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Primele declaraţii ale salvamarilor bătuţi crunt pe o plajă din Eforie: „M-a lovit în tâmplă şi am căzut”
Primele declaraţii ale salvamarilor bătuţi crunt pe o plajă din Eforie: „M-a lovit în tâmplă şi am căzut”
A treia doză şi în Germania. Proiect: Persoanele vulnerabile vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson să primescă o doză de rapel cu Pfizer sau Moderna
A treia doză şi în Germania. Proiect: Persoanele vulnerabile vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson să primescă o doză de rapel cu Pfizer sau Moderna
„Se fac lucrurile ca la un spectacol cu păpuși Muppets!” Florin Lovin, atac dur la adresa lui Becali
„Se fac lucrurile ca la un spectacol cu păpuși Muppets!” Florin Lovin, atac dur la adresa lui Becali
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Detalii înfiorătoare din căsnicia unei cântăreţe de la noi. Împuşcată în cap de fostul soţ, nu a mai putut să meargă şi nici să vorbească
Detalii înfiorătoare din căsnicia unei cântăreţe de la noi. Împuşcată în cap de fostul soţ, nu a mai putut să meargă şi nici să vorbească
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Cutremurător! Cine erau, de fapt, copilașii care s-au înecat în Siret
Cutremurător! Cine erau, de fapt, copilașii care s-au înecat în Siret
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Prezentatoarea de știri care a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat lângă plajă, la Mamaia
Prezentatoarea de știri care a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat lângă plajă, la Mamaia
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în România
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în România
Femeia sătulă de bărbați bogați care o înșală este în căutarea unui partener „obișnuit”
Femeia sătulă de bărbați bogați care o înșală este în căutarea unui partener „obișnuit”
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care puţini s-ar aştepta
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Lidl va aduce un aparat care este „la modă” în această perioadă
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de bursă. Numărul investitorilor a atins maximul ultimilor cinci ani
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de bursă. Numărul investitorilor a atins maximul ultimilor cinci ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Porsche de 90.000 de euro, furat şi recuperat după nici o zi. Păţenia ciudată a unui IT-st din Timişoara
Porsche de 90.000 de euro, furat şi recuperat după nici o zi. Păţenia ciudată a unui IT-st din Timişoara
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital, iar bănuiala i s-a confirmat
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital, iar bănuiala i s-a confirmat
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Un nou record de alcoolemie la volan. Omul încă stătea în picioare! - VIDEO
Un nou record de alcoolemie la volan. Omul încă stătea în picioare! - VIDEO
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani