Futsal: România a scos un 2-2 cu valoroasa națională a Serbiei, locul 7 în Europa, partidă disputată la Timișoara. Reacțiile lui Robert Lupu, Petrișor Tonița și Răzvan Burleanu

Futsal: România a scos un 2-2 cu valoroasa națională a Serbiei, locul 7 în Europa, partidă disputată la Timișoara. Reacțiile lui Robert Lupu, Petrișor Tonița și Răzvan Burleanu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala de futsal a României a debutat, joi seară, în calificările pentru Campionatul European din 2022 cu un rezultat de egalitate, scor 2-2, cu Serbia, obținut la Timișoara. Un rezultat pozitiv ținând cont că plavii sunt deja calificați și la Mondiale, acolo unde elevii lui Robert Lupu momentan doar visează să ajungă.

  • Pentru România au marcat Felipe Oliveira (2’49”) şi Savio Valadares (19’10”), iar pentru Serbia au punctat Stefan Rakic (9’49”) şi Dragan Tomic (11’47”).
  • Noul format ales de UEFA pentru calificări este pe formatul din fotbal, în premieră: se va juca tur-retur cu fiecare din componentele grupei, nu în format turneu unic, precum se obișnuia.

Din perspectiva strategiei, s-au întâlnit două echipe total diferit. Pe foaia de joc a sârbilor nu era niciun nume care să nu aibă rezonanțe slave, în timp ce România a început cu toți cei patru jucător de câmp naturalizați. Doar în poartă a fost românul Petrișor Tonița, urmat de Felipe Oliveira, Carlos Ribeiro, Savio Valadares și Paulo Ferreira.

Plavii, care, spre deosebire de tricolori, au cântat în cor imnul cu fața spre steagul țării lor, au început cu Nemanja Momcilovic în poartă și jucători de câmp Stefan Rakic, Marko Prsic, Strahinja Petrov și Milos Simic.

România a început, altfel, nesperat de bine, cu un gol marcat de Felipe după trei minute de joc, cu un șut în forță.

Momentul-cheie al jocului dintre România și Serbia, eliminarea portarului titular al adversarului

Asaltul tricolorilor a continuat cu un șut a lui Mimi Stoica, scos de Momcilovic de sub bară, pentru ca la jumătatea primei reprize, Rakic, obișnuit cu sala din Timișoara de pe vreme când lua titlul cu Informatica Timișoara, a egalat.

Serbia a prins mai mult curaj în joc și a început să domine, iar după alte două minute Dragan Tomic a înscris pentru 1-2. După 16 minute de joc, când Serbia era în avantaj, Momcilovic l-a agățat rău pe Felipe și a primit cartonașul roșu direct. Două minute, echipa antrenată de Goran Ivancic a jucat în inferioritate, cu trei jucători de câmp, dar a reușit să se apere mai ceva ca la bătălia istorică de la Câmpia Mierlei.

La restabilirea egalității numerice, România a reușit să înscrie, chiar înainte de pauză, prin Savio, jucătorul născut în Brazilia. În repriza a doua, s-a jucat mai puțin spectaculos, fără execuții atât de tranșante. A fost mai degrabă un joc de luptă, iar tabela nu s-a mai modificat.

Robert Lupu: ”Noi am jucat la victorie. Cred că aveam o sală plină astăzi”

Selecționerul Robert Lupu a recunoscut că momentul de superioritate numerică a fost vital pentru rezultatul final. Lupu ar fi dorit un succes, dar și public în sală.

”Suntem bucuroși că n-am pierdut. Într-adevăr, Serbia este o echipă în creștere, în formă. A avut și două meciuri oficiale cu Finlanda. Noi anul acesta împreună am avut doar unul după Mondial. Cu Franța s-a amânat, cu Maroc am avut covid și nu am putut să ne întâlnim. A fost emoționat și pentru mine, dar mă bucur că am putut să oferim un joc bun. Am echilibrat și, până la urmă, mergem înainte. (n.r. – întrebat de minutele de superioritate). Da, cred că da. Am avut pregătit, dar jucătorii trebuiau să încerce mai mult. Chiar le-am cerut să șuteze mai mult decât să țină de posesie. Cred că acolo putea să fie o diferență. E un punct mare în premisa calificării, dar acasă nu cred că e un punct bun. Am muncit foarte mult. Atâta s-a putut azi. Am avut și noi șanse, au avut și ei șanse. Știam că întâlnim o echipă care este pe primul loc ca valoare în grupa noastră. Nu ne bucură neapărat egalul acesta. Noi am jucat la victorie. Mie îmi pare rău că nu am avut suporteri. Cred că aveam o sală plină astăzi!”, a declarat selecționerul Robert Lupu.

Petrișor Tonița, titular când a împlinit 29 de ani: ”Ne vom califica cu acest punct”

Portarul tricolorilor, Petrișor Tonița, a împlinit în data de 28 ianuarie 29 de ani și crede că acest rezultat garantează României calificarea din grupă.

”A fost un meci foarte greu, echilibrat. S-a văzut un echilibru între cele două echipe, chiar dacă ei sunt la Mondiale și noi nu. Ne-am menținut acolo sus. Au doi pivoți extraordinari. E dificil să joci contra Serbiei, pentru că este o echipă incomodă. Noi am spus că orice punct scoatem în meciul acesta este foarte important pentru calificare. Din punctul meu de vedere, eu sunt foarte mulțumit că am scos egalul și am luat un punct. Eu spun cu tot optimismul că ne vom califica cu acest punct. Eu sper că de pe locul 1. Avem forță să batem orice echipă. În prima repriză puteam să conducem noi, în cea de-a doua au avut mai multe ocazii ei. Cred că este un rezultat echitabil. Dacă în superioritate marcam, cu siguranță se schimba tot jocul. Cred că ne-am făcut țara mândră și e un rezultat bun”, a declarat Tonița.

Răzvan Burleanu promite că vin și tineri talentați din spate pentru naționala de futsal

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a fost prezent la meci. Naționala de futsal are o medie de vârstă destul de ridicată și are un număr semnificativ de naturalizați, dar Burleanu e convins că vor veni din spate și tinerii români de valoare.

”Un meci foarte bun, cu un rezultat echitabil. Ne-am fi dorit să câștigăm, dar așa cum a arătat jocul, la final pare un rezultat corect, care ne menține în continuare în cursa calificării, cu o echipă deja calificată la Mondialul de futsal. Rămân celelalte meciuri, deplasarea în Serbia, dar și cu celelalte două adversare, Bosnia-Herțegovina și Macedonia de Nord, în care trebuie neapărat să câștigăm, ca să ne păstrăm în continuare șansele la această calificare. Avem deja o națională competitivă, reușim să ne calificăm la Europene. Cu aceste investiții, acest campionat de juniori, și cu faptul că futsalul s-a obișnuit cu cotele de jucători tineri, asta înseamnă că și viitor vom avea jucători tineri foarte buni de futsal”, a punctat Burleanu.

ROMÂNIA – SERBIA 2-2
Felipe Oliveira 2’49”, Savio Valadares, 19’10” / Stefan Rakic 9’49”, Dragan Tomic 11’47”

ROMÂNIA: 12. Toniță – 7. Felipe Oliveira, 11. Savio, 14. Paulo Ferreira, 9. Ique
Rezerve: 1. Iancu – 2. Fl. Matei, 4. Cr. Matei, 8. Ilaș, 10. Stoica (c), 13. Crăciun, 15. Szocs, 18. Manya, 20. Pânzaru
Selecționer: Robert Lupu

Serbia: 1. Momcilovic – 4. Rakic, 8. Prsic, 10. Petrov, 11. Simic
Rezerve: 12. Vulic, 2. Aleksic, 3. Stojcevski, 5. Popovic, 6. Ramic, 7. Tomic, 9. Lazarevic, 13. Stojkovic, 14. Milosavljevic
Selecționer: Goran Ivancic

Serbia e calificată la Mondial

Primul loc din grupă la finalul campaniei asigură calificarea la EURO 2022. Șase din cele opt echipe care se vor clasa pe locul secund vor merge și ele la EURO.

România face parte din Grupa a 4-a preliminară, alături de Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina.

Serbia s-a calificat la Mondialul din acest an, fiind una din cele șase reprezentative europene care au obținut performanța. După trei victorii în grupa preliminară (Franța, Belgia, Elveția), a învins Ucraina și Franța în runda finală, pierzând doar cu Spania.

România a pierdut dramatic calificarea la Mondialul din Lituania.

Următorul meci al României e cu Macedonia de Nord

În celălalt meci al grupei, Bosnia şi Herţegovina a învins Macedonia de Nord cu scorul de 2-1.

Miercuri, 3 februarie, România va juca în Macedonia de Nord.

Celelalte patru meciuri de calificare se vor juca în martie și aprilie.

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Lumea tenisului, șocată de decesul lui Konstantin Koltsov, partenerul Arynei Sabalenka
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
Continuă ‘războiul’ între Real Madrid și PSG! Se luptă să obțină semnătura jucătorului considerat ‘viitorul’ Messi
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BREAKING NEWS! Tragedie la Miami! A murit în urmă cu puțin timp! Vestea șocantă primită de Simona Halep!
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci acolo?
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…