FR de Rugby solicită MTS să dezvăluie, în 24 de ore, care sunt grupurile de interese din jurul noii arene Arcul de Triumf

  • Publicat:
  • Actualizat:

Federaţia Română de Rugby solicită Ministerului Tineretului şi Sportului, prin intermediul unui comunicat de presă, să facă publice grupurile de interese despre care afirma că ar putea realiza profit în urma investiţiilor de la stadionul Arcul de Triumf din Capitală.

Arcul de Triumf este al doilea stadion finalizat dintre cele patru pe care România s-a angajat că le va moderniza pentru organizarea EURO 2020 la Bucureşti. Primul a fost Stadionul Steaua, a cărui recepţie a avut loc la 27 noiembrie.

Celelalte două arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Rapid, care este aproape de finalizare, şi Dinamo, la care lucrările încă nu au început.

FR de Rugby solicită MTS să dezvăluie, în 24 de ore, care sunt grupurile de interese din jurul noii arene Arcul de Triumf

Din cauza unor probleme juridice, reconstrucţia stadionului Dinamo a fost amânată şi s-a luat decizia ridicării unei noi arene în interiorul parcului sportiv.

„Considerăm că această ultimă comunicare a MTS este o jignire la adresa istoriei sportului nostru, la adresa tuturor sportivilor, antrenorilor şi fanilor noştri.

MTS trebuie să îşi ceară scuze tuturor celor pe care i-a jignit cu această declaraţie gratuită şi nefondată.

Din păcate constatăm că domnul ministru Novak s-a transformat în om politic şi nu mai ţine cont nici de tradiţia, nici de documentele semnate anterior, nici de munca noastră pentru construcţia acestui stadion. Şi nici de faptul că am renunţat la dreptul de folosinţă gratuită pe care îl aveam până în anul 2051.

Menţiunile legate de anumite legi sunt arbitrare şi nu reflectă documentele semnate anterior construirii noului stadion.

Domnul ministru Novak sa ne transmită extrasul din lege în care este stipulat nivelul de valoare al unei investiţii, susțin șefii rugby-ului

Sunt o serie de chestiuni de natură juridică pe care domnul Ministru Novak are datoria morală să le lămurească pentru opinia publică:

Îl rugăm pe domnul ministru Novak sa ne transmită extrasul din lege în care este stipulat nivelul de valoare al unei investiţii la care o federaţie sportivă naţională poate primi drept de folosinţă gratuită. Îi cerem domnului ministru Novak să ne transmită câte discipline sportive au disputat meciuri pe Arena Naţională. În acest caz, dar şi în multe altele, interesele contribuabililor care îndrăgesc şi alte sporturi nu au fost lezate?

Îi atragem atenţia domnului ministru că o federaţie sportivă naţională nu este doar o persoană juridică de drept privat, este o structură sportivă de interes naţional, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ.

Pentru corecta informare a opiniei publice faţă de comunicatul de presă remis de ministrul Eduard Novak, precizăm:

a. Conform HG 97/2002 FRR a primit în folosinţă gratuită pe 49 de ani un teren în suprafaţă de 41.341 mp din care 26.251,02 suprafaţă construită.
b. În anul 2013 FRR a iniţiat procedurile legale de modernizare a Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf. O parte importantă a procesului de reconstruire a stadionului o reprezenta statutul juridic al stadionului. Astfel, în Ordonanţa 25 din 26 iulie 2001 (privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii “C.N.I.” – S.A.) este prevăzut că statul poate investi prin această instituţie numai pe terenuri care sunt în proprietatea publică sau privată a statului.
c. Proiectul de revocare a dreptului de folosinţă deţinut de FRR a fost respins de Ministrul Justiţiei deoarece nu exista acordul FRR pentru retragerea acestui drept. Prin urmare, conducerea FRR, de bună credinţă, a renunţat la dreptul de folosinţă gratuită numai pe perioada lucrărilor de edificare a stadionului.
d. În anul 2014, pentru a îndeplini prevederile caietului de sarcini ale UEFA privind candidatura României pentru organizarea unor meciuri din cadrul Turneului Final al EURO 2020, FRR şi-a dat acceptul pentru folosirea stadionului.
e. Aprobarea candidaturii României pentru organizarea acestor meciuri de fotbal s-a produs in anul 2017. Ce trebuie evidenţiat este că FRR a susţinut interesele sportive naţionale implicând-se cu cele mai bune intenţii într-un proiect care presupunea îmbunătăţirea infrastructurii sportive. Într-o scurtă sinteză trebuia precizat că federaţia a gândit de la bun început conceptul de stadion integrat care să răspundă nevoilor pentru sportivii de performanţă.

FR de Rugby a investit peste 2,5 milioane de euro

Aşadar, reconstrucţia stadionului nu a fost condiţionată de organizarea unor meciuri la EURO 2020, acest context conjunctural a apărut pe parcursul procedurilor de proiectare şi avizare a stadionului şi a fost doar un mijloc de a sprijini un sport de echipă, fotbalul, care avea nevoie de suport.

Federaţia a coordonat şi obţinut studiile de prefezabilitate şi fezabilitate. Federaţia a obţinut avizele şi autorizaţiile. Federaţia şi-a dărâmat singură stadionul. Şi multe altele, toate făcute din venituri proprii ale federaţiei. În perioada 2002 – 2020 FRR a investit 2.583.705 euro în cheltuieli de întreţinere şi investiţii ale stadionului, din care 275.913 euro au costat viabilizarea stadionului, avizele, autorizaţiile, studiile, proiectele, etc.

În cele din urmă domnul ministru Novak constată că acest stadion este prea complex ca să poată fi administrat de FRR. Aducem la cunoştinţa publicului că FRR a depus la MTS o analiză cost-beneficiu care atestă cum va întreţine federaţia stadionul şi care vor fi sursele de venit. FRR a fost în permanenţă preocupată de atragerea veniturilor proprii, conştientă fiind că degrevarea bugetului de stat este o obligaţie morală faţă de contribuabili.

Faptul că domnul ministru spune că Rugby-ul nu merită o astfel de bază ne face să credem că MTS acţionează pe principiul „ce am prins, al meu să fie”. De asemenea, domnul ministru Novak încearcă să creeze zâzanie între sporturi şi să creeze Rugby-ului o imagine de sport favorizat.

Pentru a evita aceste discuţii şi pentru o transparenţă totală, cerem MTS să facă publice toate bazele materiale care se află în administrarea/folosinţa gratuită a federaţiilor din România şi valoarea lor şi de asemenea lista tuturor bazelor administrate de MTS şi starea acestora.

Citat prestigios pe finalul comunicatului

Îi reamintim domnului ministru, că în timp ce MTS transmite comunicate de presă, echipa naţionala a început pregătirile pentru calificarea la Cupa Mondială şi va desfăşura mai multe partide, atât în deplasare, cât şi pe teren propriu.

Ca atare, FRR va relua procesul prin care se va ruga pentru un stadion pe care să dispute meciurile şi pentru terenuri de antrenament, la fel cum a făcut şi în ultimele luni.

Încheiem cu un citat din documentele de la acea vreme prin care această bază a revenit sportului nostru. Cu mult înainte de MTS, domnul Novak sau orice alte nume.

“La începutul lui iunie 1913, la solicitarea Comitetului Central al FSSR-ului, Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino, primarul de atunci al capitalei, hotărăşte ca Primăria să cedeze contra unei chirii modice de un leu pe an, pe tot timpul existenţei acesteia, un teren de cca 25 ha de la Şosea.””, este comunicatul FR Rugby.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania).

Pe aceeași temă
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Calendarul Pirelli 2022, realizat de Bryan Adams. Iată cele mai senzuale imagini | FOTO
Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile. CEO-ul Moderna anticipează că vaccinurile existente vor avea probleme
Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile. CEO-ul Moderna anticipează că vaccinurile existente vor avea probleme
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care renunță
Barca, gata de orice pentru jucătorul lui City! Laporta i-a trimis o listă lui Guardiola cu 7 fotbaliști la care…
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Preşedintele, internat cu COVID la secţia ATI a Spitalului militar
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Adevărul despre starea lui Vârciu! Veștile sunt crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cum arată bărbatul cu cel mai mare organ genital din lume. Măsoară 34.3 cm
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Oferta Lidl: gadget-uri inedite pentru acasă la prețuri accesibile
Oferta Lidl: gadget-uri inedite pentru acasă la prețuri accesibile
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
Ion Țiriac, lovitură imensă în justiţie! Judecătorii l-au îngropat. S-a decis astăzi, 30 noiembrie
Ion Țiriac, lovitură imensă în justiţie! Judecătorii l-au îngropat. S-a decis astăzi, 30 noiembrie
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Mișcarea prin care LG a luat fața Samsung pe televizoare. Oferta e foarte atractivă
Studiu: Reinfectarea cu coronavirus este mai puţin probabil să fie severă. Cercetător:
Studiu: Reinfectarea cu coronavirus este mai puţin probabil să fie severă. Cercetător: "Probabil datorită memoriei imune"
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi preoți
Cazul militarului decedat, din cauza unor grave erori umane, pe un tanc, în gara Alba Iulia. După trei ani, procurorii au doar un cerc de suspecţi VIDEO
Cazul militarului decedat, din cauza unor grave erori umane, pe un tanc, în gara Alba Iulia. După trei ani, procurorii…
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Dezastru pentru şoferi: După City Insurance, încă o firmă de asigurări RENUNŢĂ să mai vândă RCA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi: ”Ce e așa liniște?” / VIDEO
Gina Pistol, pentru prima dată la Chefi la cuțite, după ce a devenit mamă. Reacția neașteptată a celor trei chefi:…
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Imaginile momentului! Cum se comportă de fapt Reghe cu noua iubită
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
<