Fotbal american bucureștean și ardelean

Fotbal american bucureștean și ardelean
  • Publicat:
  • Actualizat:

Te uiți la ceas și-ți dai seama că astăzi, mai mult ca niciodată, poți pleca mai târziu de acasă, astfel că îți mai faci încă o cafea, în speranța că poate cea de-a doua va reuși să îți mai deschidă puțin ochii. La propriu. E puțin trecut de ora opt și încerci să te gândești la ultima zi de duminică în care să te fi trezit atât de dimineață. Renunți repede, memoria nu te ajută, iar noua cană de cafea nu-și face efectul atât de repede pe cât ai vrea. Din când în când se mai aude câte un claxon. Farmecul Bucureștiului! Vecinul de la șapte decide că-i timpul să facă niște găuri în al său apartament, că doar e duminică și nimeni nu ar vrea să doarmă într-o zi ca asta. Farmecul vieții! Zâmbești amar, așezi cafeaua în chiuvetă și închizi laptopul: „Imposibil să nu înțeleg ce se întâmplă acolo. Doar nu m-am uitat degeaba la filme sportive. Cât de greu poate să fie?”, spui ușor naiv. Farmecul tinereții! Două ore mai târziu, regreți că nu te-ai îmbrăcat mai gros, că n-ai băut și a treia cafea și că nu ai citit mai atent rândurile în care fotbalul american era descris în detaliu.

Puțini, dar bucureșteni

Complexul Sportiv Stu­den­țesc Tei se găsește în vecinătatea cluburilor de noapte cunoscute din Capitală. Locurile nu-ți sunt cunoscute decât din auzite și până să îți amintești dacă ai fost vreodată în vreunul dintre ele, te pomenești că ai ajuns cu o jumătate de oră mai devreme decât voiai. Ai vrea să dai vina pe vântul tăios sau pe lipsa traficului într-o zi cum este duminica. Dar ce mai contează atunci când pare că vine iarna? Te uiți în jur și tragi concluzia că nu-i cazul să te duci în extreme, Moș Crăciun e departe. Trebuia doar să te fi îmbrăcat mai gros și lucrurile se rezolvau de la sine. Pe teren, jucătorii celor două echipe se încălzesc. Îi invidiezi, probabil că ei nu se gândesc la faptul că vor simți frigul pentru tot restul vieții. E returul finalei la fotbal american. Bucharest Rebels și Cluj Crusaders se întâlnesc pentru a-și disputa supremația în sportul pe care românii îl văd mai mult pe micile ecrane decât pe teren. Atenția toată este îndreptată către echipa din Capitală, care în meciul de săptămâna trecută reușea să se impună cu scorul de 26 – 16. Presa, precum și cei câțiva oameni din tribună par a nu-i băga în seama pe clujeni. Nu par deranjați. Își văd serios de încălzirea lor și se motivează reciproc. Farmecul ardelenilor!

Avantaj Bucharest Rebels

Este intonat imnul, iar arbitrul fluieră startul partidei. „N-am cum să nu înțeleg”, spui iar. Te închizi și mai bine la geaca subțire și privești atent către teren. Uiți însă că viața bate filmul. Trec câteva minute bune și îți vine în minte un alt clișeu, dar îl alungi din minte, că sunt deja prea multe generalizări. Îți muți privirea de pe teren în tribună, acolo unde pare să bată vântul. Și nu doar la propriu. Te reîntorci la prima repriză. Sunt patru. Farmecul Internetului!

Contactul dintre jucători nu-i unul dur și începi să nu mai înțelegi comparația dintre rugby și sportul care se desfășoară acum în fața ochilor tăi. Patru atacuri pentru Cluj, patru pentru Bucharest Rebels. Pe asta tot Internetul ți-o spune. Totuși, ceva nu se leagă, așa că lași la o parte orgoliul și ceri ajutor celor care privesc parcă și mai atent partida decât tine. După cinci minute de explicații, pe lângă deja clasicul „Mulțumesc”, adaugi, aproape involuntar: „Aha, deci așa se joacă fotbalul american!”. Farmecul teoriei! Ei, el nu prea există. Se încheie a doua repriză și abia acum începi să înțelegi ce anume s-a petrecut pe teren. Scorul este de 7 – 0, iar cei de la Bucharest Rebels par a se îndrepta către o nouă victorie. Iar vântul pare a nu se opri. Vine chiar și cu ploaie. Brrrr!

Clujenii revin, se intră în prelungiri

„Tati, tati! Câștigă România astăzi?”. Puștiul blond, ținut de mână de către tatăl său, așteaptă, cu ochi mari, un răspuns. „Ambele echipe sunt de la noi, nu joacă nicio națională. Gândește-te că e un meci între Steaua și Dinamo, doar că în locul lor sunt București și Cluj. Și, mă rog, joacă un fotbal mai altfel. Îți explic eu pe parcurs”, se fâstâcește bărbatul înalt. Cel puțin momentan, copilul pare mulțumit. La aflarea scorului, aproape că exultă.

Farmecul copilăriei!

Începe cea de-a treia repriză, iar odată cu ea, stropi din ce în ce mai mari cad pe gazonul pe care până mai anii trecuți naționala de fotbal a României ar fi făcut performanță. De parcă nu ar fi fost de ajuns, puținii spectatori prezenți la finală, se retrag spre casă. Trag cu ochiul la întoarcerea de scor a Clujului, care în doar câteva minute preia conducerea, asta spre surprinderea tuturor, în special a bucureștenilor, care probabil se vedeau deja cu trofeul ridicat deasupra capului. Farmecul sportului! Iar până să se lămurească ei de faptul că unele clișee au aplicabilitate în viața reală, clujenii se desprind și mai mult. Se intră în prelungiri.

Contactele devin din ce în ce mai dure și parcă rugby-ul nu ți se mai pare atât de departe privindu-i pe jucători cum fac tot posibilul pentru a bloca atacurile echipei adverse. Nu-i ca în filme, dar de vină este și cadrul mohorât, precum și interesul scăzut al oamenilor pentru acest sport. Cumva însă, reușește să te prindă. E frig, dar nu-l mai simți. Îți retragi cuvintele în secunda doi. E frig. Și-l simți. Dar dârdâi interesat fiind și de ceea ce se întâmplă pe teren.

Cine râde la urmă, râde mai bine

Îți amintești că acum două ore, clujenii nici măcăr nu erau băgați în seama. Au construit pas cu pas. La propriu. Parcă victoria e și mai frumoasă acum, după ce nimeni nu le acorda vreo șansă. Sunt campioni la fotbal american, pe teren bucureștean. Nimănui nu-i vine să creadă. Se bucură însă moderat. Se termină 20 – 7. Și ploaia încetează să mai cadă. Și vântul se oprește. Normal, trebuie acum să pleci acum. „Se încălzește vremea”, spun câțiva oameni din jurul terenului. Te gândești la ce explicații va trebui să dai zilele următoare când, la 26 de grade, vei avea temperatură. Farmecul vieții! Privești încă o dată către teren. Bucureștenii sunt supărați, clujenii se felicită reciproc și privesc mândri către trofeul câștigat atât de greu. Doar copilul blond e bucuros. A câștigat România. Îți promiți că nu vei mai încerca să înveți sporturi de pe Internet și intri în mașină. E cald acum. Știi și fotbal american. Oarecum. Deși este jucat la nivel de ho­bby în România, pleci cu un sentiment plăcut. Nu-i ca în filme, dar produce surprize frumoase. Și, cu puțin ajutor, poate să te prindă. Trebuie doar să te îmbraci mai gros în unele zile de octombrie.

20 de milioane de euro câștigă Eto’o într-un singur sezon la Anzhi

15,3 milioane de dolari are salariul Eli Manning, jucător de fotbal american de la New York Giants

„Danciu gol” a dat lovitura de start

Ionel Dănciulescu, jucătorul lui Dinamo, a fost prezent la finala de duminică, el dând lovitura de începere a partidei. Nu s-a sfiit să-și arate atașamentul față de fotbalul american, iar după ce presa l-a intervievat, Danciu a rămas să vadă desfășurarea meciului, surprinzându-i pe cei din jur cu lucrurile pe care le știa despre acest sport. A plecat abia în cel de-al treilea sfert, când vremea devenise aproape de nesuportat: „Nu ratez niciun meci din America, mi le înregistrez și le văd atunci când am timp”, a declarat atacantul.

Fotbalul american este cel de-al doilea sport favorit al meu. Am urmărit într-o seară un meci și comentatorul a făcut clare regulile. De atunci, nu ratez niciun meci
Ionel DĂ‚NCIULESCU, atacant Dinamo București

E un sport destul de greu, nu cred că aș putea face performanță în el. Rămân la fotbal!
Ionel DĂ‚NCIULESCU, atacant Dinamo București

Sorina Oprițescu / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur transport trimis la Constanța
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut 625.000.000 € la un singur…
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…