Finala de Grand Prix de la Barcelona, primul examen serios al noului sezon de patinaj artistic, măcinat de accidentări

Finala de Grand Prix de la Barcelona, primul examen serios al noului sezon de patinaj artistic, măcinat de accidentări
  • Publicat:
  • Actualizat:

Spania găzduiește în premieră finala de Grand Prix la patinaj artistic, de joi până duminică: un singur campion olimpic din cele patru probe clasice (excluzând competiția mixtă, pe echipe, câștigată de Rusia) se află la start: japonezul Yuzuru Hanyu. De pe podiumul de la Soci, pe cele 24 de locuri disponibile i se alătură la Barcelona perechea medaliată cu argint, Ksenia Stolbova / Fedor Klimov.

Accidentările, dar și retragerile au modelat componența competiției care adună cei mai buni șase patinatori sau cupluri ai fiecărei probe, un fenomen deloc străin patinajului, la început de ciclu olimpic ( în 2010, imediat după Jocurile Olimpice de la Vancouver, un singur medaliat olimpic din probele individuale a fost prezent la startul finalei de Grand Prix (Daisuke Takahashi), alături de patinatorii clasați pe trepetele a doua și a treia la perechi).

Proba masculină: Hanyu a căzut, dar ca și în finala olimpică, s-a agățat de rezultat

Concursul masculin începe fără un favorit cert, având în vedere punctajele stagionale. Hanyu a ratat la fiecare concurs, intrând pe gheață fără multe dintre sesiunile programate de antrenament, potrivit ChannelNewsAsia, Machida, Mura și Voronov nu au fost constanți în evoluții, de la un program la altul, favoritul gazdelor, Javier Fernandez a avut un 2014 în care săriturile, punctul său forte, nu au mai fost impecabile, iar primul calificat în finala de Grand Prix este rusul Maxim Kovtun, cu două victorii în Franța și China. Rusul a strălucit în Franța, la programul liber, unde a recuperat după greșelile de la scurt, iar în China a beneficiat de faptul că principalul favorit la aur, Hanyu, s-a ciocnit la încălzire, înaintea programului liber, de chinezul Yan Han, suferind un traumatism cranian destul de sever. Kovtun s-a impus astfel cu un total de puțin peste 243 de puncte, în condițiile în care la Soci, Hanyu a câștigat aurul, cu ratări la liber, cu un total de 280,09 puncte.


Așa arată tabloul calificaților la Finala de Grand Prix de la Barcelona. Cu Patrick Chan, medaliat cu argint la Soci, decis să ia o pauză, Daisuke Takahashi retras din cauza problemelor la genunchi și un Denis Ten din nou inconstant, care nu a reușit la capătul celor două Grand Prix-uri să se claseze între primii șase patinatori ai începutului de sezon, concursul băieților este deschis.

Yuzuru Hanyu, singurul campion olimpic într-una dintre cele patru probe clasice din patinaj prezent la Barcelona, s-a calificat la limită, cu un loc doi obținut la capătul unui program liber cu cinci căzături și un loc patru la ultimul turneu de calificare. Potrivit declarațiilor antrenorului său, Brian Orser, Hanyu (19 ani) a concurat „pe proprie răspundere”, la ambele Grand Prix-uri, tehnicianul recomandându-i să nu ia startul nici la programul liber din China, unde a încheiat în final cu medalia de argint, nici la Grand Prix-ul de acasă din Japonia, după ce accidentarea s-a dovedit a fi importantă, Hanyu fiind dus la aeroport în scaun cu rotile. 

Competiția masculină debutează vineri, la ora 22:00, cu programul scurt, în timp ce programul liber este programat sâmbătă, de la 21:45.

Proba feminină: întrecerea rusoaicelor, fără campioana olimpică, accidentată la gleznă

Finala feminină ar fi trebuit să fie o afacere ruso-americană, însă Tracey Gold s-a accidentat, fiind nevoită să renunțe pe ultima sută de metri. Rika Hongo (18 ani) reprezintă noua generație de patinatoare din Japonia, ea fiind pusă, din postura de rezervă, să încerce să continue seria de 11 prezențe consecutive ale sportivelor din Țara Soarelui-Răsare pe podiumul finalei de Grand Prix. Mao Asada este campioana în exercițiu, deținătoarea recordului cu patru titluri în Finale, dar japoneza absentează de la Barcelona, fiind decisă să ia cel puțin un sezon pauză după Soci.  

Adelina Sotnikova, câștigătoarea surprinzătoare de la Soci, ratează întrecerea din Barcelona din cauza unei probleme la ligamentul gleznei. Campioana europeană, Lipnitskaia, a fost învinsă de două conaționale la Grand Prix-uri în acest sezon, la Cupa Chinei rusoaica fiind atât de supărată și dezamăgită de prestația sa de la programul liber, „cea mai proastă evoluție a carierei mele, probabil„, după cum scria pe site-ul său oficial, încât a uitat să se prezinte la ceremonia de premiere, fiind penalizată cu reținerea parțială a premiului în bani pentru locul doi.

Patinatoarele intră în concurs joi, la ora 22:30, cu programul scurt, medaliile decernându-se sâmbătă, de la 18:25.

Dansuri: lipsesc primele cinci cupluri din finala olimpică

Elena Ilinykh, medaliată cu bronz în proba de dansuri, la Soci,  va reprezenta Rusia, alături de un nou partener. La două luni după terminarea sezonului, la reunire, Nikita Katsalapov a anunțat-o la vizita medicală de intenția sa de a nu mai forma un cuplu. „Vreau să precizez că inițiativa i-a aparținut„, a punctat Elena, potrivit presei ruse și sputniknews.com. Alături de noul partener, Ruslan Zhiganshin, Elena Ilinykh a obținut la limită calificarea. Americanii Davis/White și canadienii Virtue/Moir au spus „pas” sezonului 2014/2015, iar francezii Pechalat/Bourzat s-au retras. Frații Shibutani rămân exponenții vechii gărzi în finala de la Barcelona.

Dansurile sunt singura probă în care se vor întrece trei candidați la aur care nu au cunoscut eșecul în acest sezon de Grand Prix-uri. Franța își aruncă în luptă juniorii de aur iar continentul nord-american caută să extindă un monopol impus în ultimele două cicluri olimpice.

Programul scurt din proba de dans este începe vineri, la 20:45, iar cel liber, sâmbătă, de la 20:25.

Perechi: campionii olimpici lipsesc din cauza accidentării lui Trankov

Rusia propune două cupluri puternice pentru competiția perechilor, chiar în lipsa campionilor olimpici Tatiana Volosozhar și Maxim Trankov, din cauza accidentării lui la umăr. Vicecampionii de la Soci, Stolbova / Klimov, sunt neînvinși la Grand Prix-uri în acest an, iar Kavaguti / Smirnov revin după sezonul trecut ratat din cauza accidentării la genunchi a lui Alexander. Canada vine cu pretenții la medalii, pentru prima dată după retragerea cuplului Jamie Sale / David Pelletier, dubli-câștigători ai Finalei de Grand Prix la începutul anilor 2000.

Perechile deschid Finala de Grand Prix, joi, de la 21:15, cu programul scurt, aceasta fiind și prima probă care își desemnează campionii, sâmbătă, începând cu ora 17:00, după programul liber.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen