EXCLUSIV | România se îneacă! Ruşine naţională: bazinul acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu” este tot închis la un an şi jumătate după scandalul “Şobolanul”! Soluţie de avarie tipică: balon peste bazinul în aer liber

EXCLUSIV | România se îneacă! Ruşine naţională: bazinul acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu” este tot închis la un an şi jumătate după scandalul “Şobolanul”! Soluţie de avarie tipică: balon peste bazinul în aer liber
  • Publicat:
  • Actualizat:

În aprilie 2018, MTS hotăra închiderea temporară a bazinului acoperit de înot de la CSNB, după ce un şobolan fusese filmat în timp ce se plimba nestingherit prin apă, în vreme ce zeci de copii se antrenau! Acum, la un an şi jumătate distanţă, ProSport vă prezintă situaţia dramatică în care se află bazinul! O dramă naţională care ne arată încă o dată cât de departe suntem de ceea ce ne place să credem că suntem.

România se îneacă! O metaforă, care se transformă într-o realitate cruntă atunci când treci pragul Complexului Sportiv Naţional “Lia Manoliu”. E început de toamnă şi sunt primele zile în care temperaturile încep să îţi strângă pielea. În jurul bazinului în aer liber este forfotă mare. Fluierele stridente şi îndemnurile apăsate ale antrenorilor nu se mai aud ca acum câteva săptămâni.

 

Zgomotele sunt diferite: lovituri de ciocan, sfredelituri de bormaşină. Ce se întâmplă? Ai tinde să crezi că ai nimerit pe şantier, dacă te-ai lua după sacii plini cu moloz de pe margine, dar percepţia ţi se schimbă când zăreşti câteva capete de copii care ies din când în când la suprafaţă pe luciul apei. O echipă de muncitori încearcă să ridice în jurul bazinului ceva asemănător unui zid. “Se pune balon”, mă lămureşte rapid unul dintre aceştia. Da, aţi auzit bine. Ca în cartier, la fotbal. A venit frigul… E frigul care riscă să îngheţe definitiv înotul românesc! E povestea tristă a bazinului acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu”…

Bazinul acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu” este tot închis! Scandalul “Şobolanul” a pus lacătul…

În aprilie 2018, MTS dădea ordin, în urma unei anchete, ca bazinul acoperit să fie închis. Totul a plecat de la o filmare în care se putea observa cum un şobolan înota pe un culoar, în vreme ce sportivi de toate vârstele se antrenau în acelaşi timp în bazin.

Incidentul este regretabil şi, evident, foarte grav. Nu pot exista scuze pentru aşa ceva. Directorul complexului mi-a spus că săptămâna trecută a avut loc o deratizare, dar iată că s-a dovedit ineficientă. Nu vom mai accepta astfel de scuze şi vom lua măsuri pentru sancţionarea dură a celor vinovaţi de această situaţie. Am cerut deja responsabililor să găsească urgent soluţiile necesare.

Aşteptăm rezultatele analizei apei de la DSP şi s-a constituit o echipă de control care să verifice împrejurările incidentului şi dacă activitatea mai poate continua. Dacă răspunsul este negativ, evident că nu vom risca sănătatea sau securitatea sportivilor şi vom închide bazinul, care oricum, cât mai curând posibil, va intra în refacere capitală.

Bazinul este într-o situaţie de degradare, care persistă de foarte mulţi ani. Acum este în faza premergătoare unei investiţii substanţiale a CNI, care-i va schimba complet faţa, o să încerc, în măsura posibilului, să grăbesc procedurile, să-i rog pe colegii mei să urgentăm procesul.

Am discutat atât cu vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, cât şi cu doamna Manuela Pătrăşcoiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, m-au asigurat că şi domniile lor fac eforturi pentru a grăbi aceşti paşi finali şi pentru a putea, poate chiar spre finalul lunii aprilie, să demarăm proiectul de refacere a bazinului. Pentru că nu putem rămâne indiferenţi la asemenea incidente sau să mai acceptăm ca sportivii să înoate în astfel de condiţii”, declara ministrul Ioana Bran la acea vreme.

… şi nimeni nu l-a mai deschis

Investiţiile de care se vorbea în trecut au existat, dar au lipsit cu desăvârşire. Cum intri în complex, un mesaj te întâmpină prietenos pe ceea ce ar trebui să fie vestiarul fetelor: “Folosiţi vă rugăm vestiarele de la Sala de Atletism”. Vii să înoţi, treci puţin şi pe la atletism, nu-i aşa? Într-o obscuritate totală am pătruns spre bazinul acoperit, care a fost adăpost şi prieten pentru cei mai mari întotători ai României. Un sentiment înfiorător te cuprinde. Gunoi. Mucegai.

Totul e putrezit. Clădirea este infectă! Pe măsură ce înaintez spre uşa care dă spre incinta bazinului, sentimentul de ruşine a devenit şi mai apăsător. Pentru că imaginea acelei încăperi este imaginea nefardată a sportului românesc! A României! A noastră, celor care plătim taxe şi impozite! Deschid uşa şi, oricât de rău m-aş fi gândit înainte că arată, nu am putut anticipa dezastrul. Întunecat şi rece, bazinul acoperit pare un cavou dintr-un film horror. Poate că este mai bine că bazinul acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu” este tot închis!

VEZI MAI MULTE IMAGINI CU CONDIȚIILE ȘOCANTE ÎN CARE A AJUNS BAZINUL ACOPERIT DE ÎNOT ÎN GALERIA FOTO

Ce spune Camelia Potec, preşedintele Federaţiei de Nataţie: „Balonul a fost singura variantă posibilă”

Ce părere are președintele Federației de Natație despre faptul că bazinul acoperit de înot de la CSNB “Lia Manoliu” este tot închis? ProSport a stat de vorbă cu Camelia Potec. Aceasta a explicat că problema bazinului acoperit depășește atribuțiile forului pe care îl conduce și că, la această oră, nu știe în ce stadiu se află proiectul refacerii complexului.

Noi, cei din federație, nu am fost înștiințați în legătură cu termenul în care va fi deschis din nou bazinul acoperit. Am înțeles că nici MTS nu are o hârtie în acest sens de la CNI. Noi suntem consultați, dar problema birocratică legată de licitații și restul este doar a lor. Ei știu mai bine de ce de un an și jumătate nu s-au pornit lucrările. Sportivii noștri au continuat pregătirea în bazinul exterior.

Pentru ei nu e o problemă, pentru că se pot deplasa și la Izvorani, dar copiii de la liceu nu pot face zi de zi această navetă. Tocmai pentru că nu am vrut să periclităm pregătirea am căutat soluții cu cei din MTS. Au existat două variante. Prima, cea a cumpărării unui bazin portabil, a picat pentru că era necesar un spațiu unde să fie amplasat și nu exista nicio posibilitate viabilă.

A doua a fost cea legată de ridicarea unui balon peste bazinul exterior. Acum o lună și jumătate au început lucrările și am primit asigurări că vor fi gata până va veni vremea rea. Nu știu dacă sunt inconveniente pentru sportivi din cauza lucrărilor. Federația poate să ia măsuri doar dacă antrenorii sau sportivii fac reclamații, iar până acum nu am primit plângeri din cauza zgomotelor sau a gunoaielor.

Eu am avut o discuție cu cei care se ocupă de ridicarea balonului pentru a mă asigura că, în momentul în care se taie lemn sau fier, particulele respective să nu fie inhalate de sportivi sau copii. Ei mi-au dat asigurări că nu există nici cel mai mic risc în acest sens. Încercăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții normale„, a declarat Camelia Potec pentru ProSport.

Ce spune Compania Națională de Investiții despre licitația pentru refacerea bazinului: „La această dată, nu vă putem comunica date cu privire la data demarării lucrărilor de execuție sau valoarea contractului”

Dacă Federația de Natație și MTS au mâinile legate, cine are puterea să rezolve o problemă devenită o adevărată rușine națională? Răspunsul e simplu: Compania Națională de Investiții. Refacerea bazinului acoperit de înot și a bazinului acoperit de sărituri se află în programul de investiții publice.

ProSport a cerut o poziție oficială celor de la CNI. Din adresa primită de la autorități reies următoarele aspecte: prima licitație nu a avut niciun ofertant, iar a doua a avut unul singur, contestat ulterior. După ce contestațiile au fost soluționate, procedura a ajuns în faza de evaluare. Concluzia este una tristă: în acest moment nu există o dată clară legată de începerea / finalizarea lucrărilor de refacere a bazinului acoperit de înot.

Catre Prosport
Referitor: Solicitare obiectiv bazin acoperit Complexul National Lia Manoliu
Ca urmare a solicitarii dumneavoastra inregistrata la Compania Nationala de Investitii cu nr.17.067/24.09.2019 dar si pentru o buna informare a publicului dumneavoastra, va transmitem mai jos detaliile legate de stadiul actual al procedurii de achizitie publica privind obiectivul de investitii ”Consolidare, reabilitare si modernizare la bazinele acoperite (Bazin acoperit de inot, Bazin acoperit de sarituri) din strada Maior Coravu lon nr.34, Sector 2, Municipiul Bucuresti”.

 

Prima procedura de achizitie publica pentru acest obiectiv de invstitii a fost demarata prin publicare anuntului nr. SCN1007720/13.07.2018. Aceasta procedura de achizitie publica a fost anulata, deoarece la data limita de depunere a ofertelor nu au existat ofertanti inscrisi.

 

La acest moment, in urma publicarii anuntului de participare nr. SCN1035772/18.01.2019, la data de deschidere a ofertelor, respectiv 22.02.2019 a fost depusa o singura oferta, dupa cum reiese si din datele publicate in SICAP, la anuntul precizat anterior.

 

Procedura de achizitie publica a fost contestata in aprilie 2019. Contestatiile au fost solutionate la CNSC si ulterior la Curtea de Apel Bucuresti, iar la acest moment se afla in etapa de evaluare. Astfel, la aceasta data, nu va putem comunica date cu privire la data demararii lucrarilor de executie sau valoarea contractului.

 

Precizam faptul ca prin Legea Bugetului de Stat, sunt alocate anual credite bugetare si de angajament pentru Programului National de Constructii de Interes Public sau Social (PNCIPS), in cadrul caruia este inclus si obiectivul de investitii ”Consolidare, reabilitare si modernizare la bazinele acoperite (Bazin acoperit de inot, Bazin acoperit de sarituri) din strada Maior Coravu lon nr.34, Sector 2, Municipiul Bucuresti”.

 

Drept urmare, atata timp cat se afla in programul de investitii publice anexa la buget, obiectivul de investitii mentionat anterior are asigurate fondurile necesare demararii si finalizarii acestuia.

 

Referitor la lucrarile de montare a balonului peste bazinul exterior, acestea nu fac obiectul unei investitii derulate prin intermediul CNI si drept urmare nu va putem oferi informatii cu privire la derularea acestora„, se arată în răspusul primit la solicitarea ProSport, semnat de Directorul general, Manuela Irina Pătrășcoiu, și de reprezentanta Compartimenului Strategie și Comunicare, Adina Mitran (vezi facsimil).

Răspuns CNI
Răspunsul CNI despre bazinul acoperit de înot din Complexul Lia Manoliu. Situația acestuia este în continuare în aer, la un an și jumătate de la închiderea lui

Cum e la vecini? La Sofia e decent, la Budapesta este altă lume

Sportivii de top ai României sunt obligaţi să se antreneze în Complexul de la Izvorani pentru a nu pierde ritmul pregătirii pentru că bazinul acoperit de înot nu a fost deschis. În vreme ce Bucureştiul este o capitală a Europei fără bazin acoperit de dimensiuni olimpice, la vecini acest lucru pare o utopie. La bulgari, spre exemplu, pe care mai mereu românii i-au desconsiderat şi i-au clasat undeva sub ei, lucrurile stau decent.

Sofia are câteva bazine olimpice acoperite, suficient cât să asigure un nivel bun pentru o ţară din UE. Mult mai bine stau lucrurile în Ungaria. La Budapesta există câteva zeci de bazine acoperite, iar acest lucru a fost posibil datorită investiţiilor pe care statul maghiar le-a făcut în infrastructură de-a lungul timpului.

Ca să înţelegeţi diferenţele uriaşe existente între noi şi vecini, priviţi imaginile de mai jos cu Duna Arena, cel mai mare complex de înot de la Budapesta. El a fost complet modernizat şi dat în folosinţă în 2018. Capacitatea a scăzut de la 10.000 de locuri la „doar” 6.000, dar dotările sunt de cel mai înalt nivel. (Sursa foto: dailynewshungary.com)

România se îneacă! Nouă cine ne aruncă un colac de salvare?

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…