Dublu bronz pentru luptătoare la Turneul Internațional de la Sofia. Popescu le-a bătut cu o mână. Filip: „Fără Dumnezeu nu fac nimic”

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 22 Feb. 2014, 09:47 Actualizat: 22 Feb. 2014, 10:33 Alte Sporturi
  • România participă în perioada 21-23 februarie, în Bulgaria, la Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov, cea mai prestigioasă competiție din Europa și una din cele mai puternice de pe glob, exceptând Campionatele Mondiale și Olimpice.
  • Importanța performanțelor este esențială, ținând cont că în perioada 1-6 aprilie va avea loc Campionatul European de la Helsinki, iar evoluția de la Sofia reprezintă un reper pentru podiumul din Scandinavia.  
  • La start s-au aliniat 35 de țări și se concurează la toate stilurile de lupte, libere și greco-romane, masculin și feminin, delegația României fiind compusă din 25 de luptători.
  • Adina Popescu și Georgiana Filip au cucerit medaliile de bronz în prima zi la lupte libere, și nu oricum: au învins reprezentantele Rusiei în meciurile pentru podium. 

Tricolorii s-au luat la trântă cu cei mai buni luptători de pe planetă, printre care rușii, armenii și bulgarii, care domină sportul de pe saltea. Asta pentru că România are 2000 de legitimați, iar Rusia, 5 milioane!

Acțiunea de pe saltelele Sălii Universiada s-a desfășurat ieri într-o agitație generată de asistența din tribune. Picioarele sportivilor, înfipte aprig în cercul galben și mâinile încrucișate strâns în jurul gâtului adversarilor au fost urmate de izbirile de pe podea, care căutau tușul fatal, echivalentul knockout-ului din box. Românii au intrat pe rând în focul luptei și stările lor interioare exprimau emoție pentru orice privitor.

Secunda lui Dumnezeu

Un exemplu elocvent a fost oferit de Georgiana Filip care a pătruns pe saltea cu capul sus, închinându-se înainte s-o înfrunte pe Irina Bogdanova (Rusia). Meciul a contat pentru bronzul de la lupte libere, categoria 60 de kg, iar Divinitatea avea să o ajute din plin pe Georgiana. Cronometrul derula secundele nestingherit în favoarea rusoaicei, care conducea cu 3-2, dar Filip s-a zbătut până în ultima clipă. A reușit o contră, fatală pentru advarsară, în ultima secundă, și două puncte au intrat în contul româncei, de ajuns pentru a le fura medalia rușilor care au rămas împietriți. Soțul ei, Marin Filip, component al naționalei de lupte a României, a încurajat-o frenetic, pe tot parcursul zilei. Georgiana a vorbit pentru ProSport despre momentul de glorie pe care l-a izbutit:

Luptătoarea își duce din când în când o pungă cu gheață la buza umflată, din care șiroiește sângele. Spune că nu simte nicio durere, doar bucurie, iar acest sentiment se poate citi ușor și în ochii ei.

„Mi-am îndeplinit un vis, câștigând bronzul aici. M-am pregătit foarte mult în ultima perioadă și îmi doresc ca la Europene să câștig o medalie, cel puțin la fel de strălucitoare ca la această competiție”.

„Eu și soțul meu trăim unul pentru celălalt la competiții”

Ți-ai ținut nervii tari, până în ultima secundă…
Într-adevăr, eu fără Dumnezeu nu pot face nimic.

Iar soțul ți-a fost cel mai aprig susținător.
Da, trăim unul pentru celălalt, cel puțin în timpul competițiilor, este normal. Aici are loc un turneu tare, ținând cont că s-au regăsit două rusoaice pe categorie. Cel puțin pe plan continental, Rusia reprezintă prima forță.

Aurul l-a cucerit Tetiana Levrenchuk (Ucraina), iar pe locul doi s-a clasat Hafize Sahin (Turcia). Filip a pierdut în sferturi cu Tatiana Levrenchuk,, ca apoi să o  învingă în drumul către podium pe Bogdanova.

Adina le-a bătut cu o mână

Răsucirile actorilor principali și strigătele asurzitoare ale persoanelor din staff-urile care îi coordonează pe aceștia de pe margine mențin adrenalina din sală la cote maxime. Antrenorul fetelor, Claudiu Tămăduianu (foto), își sfătuiește elevele aflate în focul luptei de la nivelul solului. „Haide Adina, Mișcă!„, răsună un îndemn, în timpul partidelor din sferturi, pentru Popescu, fata care s-a luptat eroic cu mâna stângă bandajată din cauza unei fracturi.

Acum o înfruntă pe Svetlana Babushkina (Rusia), la categoria 69 de kilograme, lupte libere, pentru aceeași medalie de bronz. Adina se zbate ca o leoaică, dominându-și adversara ambele reprize. Deși cu mână în orteză, nicio grimasă de durere nu se putea observa pe chipul ei, doar dorința de a urca pe podium. A și reușit, grație unui scor de tenis, 6-1. Popescu a vorbit după meci cu fruntea învinețită și degetele bandajate, dar cu zâmbetul pe buze.

„Suntem obișnuite cu suferința”

Cum a fost să lupți cu mâna fracturată?
Atunci când te afli în concurs te gândești doar să câștigi, nu mai simți nicio durere. Am avut recent un stagiu de pregătire cu bulgăroaicele și mi-am fracturat metatarsianul. M-am lovit și la cap, dar acum nu mă mai doare nimic, mai ales că noi suntem obișnuite cu suferința. Mi-am dorit foarte mult să o bat pe rusoaică, în meciul pentru medalie.

Ce simți atunci când cucerești o medalie pentru România?
Nu pot să exprim în cuvinte. Este foarte frumos și în același timp onorabil să câștig o medalie pentru țara mea.

„Visez la o medalie olimpică”

Care e secretul tău, datorită căruia ai ajuns să realizezi astfel de performanțe?
Am muncit foarte mult și am un caracter puternic. Pentru a ajunge în vârf contează cel mai mult să îți dorești cu adevărat acest lucru.

Care e visul tău?
O medalie olimpică, care se obține foarte greu, dar eu zic că mă aflu pe drumul cel bun.

Pe prima poziție a podiumului s-a aflat Aline Focken (Germania), iar argintul a mers la gâtul Oksanei Vaschuk (Ucraina). Popescu a învins-o pe Diana Ivanova (Bulgaria) în optimi, ca în sferturi să se recunoască învinsă la Oksana Vaschuk (Ucraina). În drumul către medalie a mai trecut de Natalia Rodrigez (Puerto Rico).

„Sunt un antrenor mândru. Fetele au o răutate mai mare decât băieții”

Claudiu Tămăduianu a vorbit cu mândrie despre isprava elevolor lui:

„Nu sunt dur cu luptătoarele la antrenamente pentru că ele dau dovadă de o conștiinciozitate ieșită din comun. Am placerea să le antrenez și simt că fetele mele dețin o răutate mai mare decât cea a băieților. Sunt convins că vor face rezultate pe viitor. Eu le spun întotdeauna că în ultima secundă se poate câștiga, iar Filip a confirmat astăzi. Despre Adina Popescu nu pot spune decât că a dat dovadă de eroism, obținând  medalia cu o mână fracturată. Sunt un antrenor mândru”!

Ne-am pregătit acasă la regii luptelor

Medaliile obținute ieri în țara vecină, dar mai ales atitudinea sportivilor reprezentativei naționale, reliefează faptul că luptele românești se află pe drumul cel bun. Mai urmează două zile de concurs și se așteaptă alte motive de mândrie, însă perspectivele se întrevăd îmbucurător pentru CE de la Helsinki și din alt unghi. FR de Lupte, condusă de Răzvan Pârcălabu, le-a acordat șansa sportivilor să meargă într-un cantonament de pregătire în Iran, acolo unde luptele se află la rang de artă. Pe de altă parte, loturile feminine  s-au antrenat în Bulgaria, la unul dintre cele mai puternice centre de pregătire din Europa.

Rezultatele celorlalți români angrenați în Turneul Internațional Dan Kolov și Nikola Petrov din Sofia:

Marin Filip – învins în optimi la libere de Radoslav Velikov (Bulgaria)

Anca Petrea – învinsă în sferturi la libere de Viktroia Bobeva (Bulgaria)

Andrei Dudău a trecut de Sofian Salah (Egipt) în calificări- în optimi la greco-romane a pierdut cu Mustafa Saglam (Turcia)

Tiberiu Barbazan –  învins în optimi la greco-romane de Iosif Chugashvili (Belarus).

Pentru rezultatele celorlalți sportivi din calificări și scorurile complete: www.bul-wrestling.org

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 22 Feb. 2014, 09:47 Actualizat: 22 Feb. 2014, 10:33 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune ...
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! Noi mergem acolo unde suntem doriti!”
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! ...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
EXCLUSIV: Se schimbă Codul Rutier! Este obligatoriu ca șoferii să știe acest lucru
EXCLUSIV: Se schimbă Codul Rutier! Este obligatoriu ca șoferii să știe acest lucru
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat bărbatul mâna
Bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat bărbatul mâna
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: 'Am găsit un băiat în pat cu...'
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: ...
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul Taberei
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul ...
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!