Drept la replică privind articolele de presă apărute în ziarul PROSPORT din datele de 5 și respectiv 7 decembrie 2022

  • Publicat:
  • Actualizat:
Drept la replică privind articolele de presă apărute în ziarul PROSPORT din datele de 5 și respectiv 7 decembrie 2022

În conformitate cu legislația în vigoare aplicabilă – art.30 alin. 6, art 31, alin. 8 din Constituția României și art. 57 din Decizia nr. 220/2011 privind audiovizualul, prin asimilare, Federația Română de Gimnastică solicită cotidianului Prosport publicarea integrală a Dreptului la replică trimis în data de 7 decembrie, pentru o informare corectă a cititorilor și pentru a nu deforma cu intenție realitatea.

Federația Română de Gimnastică, cu sediul în București, str. Vasile Conta, nr. 16, etaj 6, sector 2, având Codul Unic de Înregistrare 4203830, reprezentată legal de Dna Carmencita Constantin, în calitate de Președinte, denumită în continuare “FRG”, vă transmitem prezentul drept la replică în baza dispozițiilor art. 49 și următoarele din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare acontinutului audiovizual, dar și potrivit reglementărilor din Legea 504/2002, respectiv art. 30 din Constituția României.

Încă din titlul articolului din 5 decembrie 2022, „sportiva agresată de antrenori” vedem un plural care apare pentru prima dată și pe care tendențios îl anunța PROSPORT, deși până la acest moment sportiva a avut plângeri adresate doar antrenorului coordonator Lucian Sandu. Să înțelegem că următoarea victimă a acestui senzațional mediatic se dorește a fi multipla campioană și medaliată Gina Gogean, sportivă care a adus atâta cinste României în plan sportiv?

Dacă aceasta este campania de presă care dorește „asanarea” gimnasticii romanești, atunci probabil că trebuie să demolăm imaginea tuturor sportivilor de valoare care astăzi își desfășoară munca în calitate de antrenori.

Pentru conformitate, sportiva minoră Amalia Puflea NU a intrat în conflict cu FRG, atât sportiva cât și mama acesteia ( care nici la data declanșării scandalului de presă și nici în prezent NU are drept de tutelă a minorei conform unei hotărâri judecătorești din anul 2018 care acordă tutela exclusivă tatălui minorei ), au ales calea vizibilității presei prin provocarea unor scandaluri, crezând că în acest mod pot fi mai presus de lege și de regulamentele sportive.

Învederam ziarului PROSPORT că o datorie decurgând din deontologia profesională era aceea de a verifica informațiile publicate în presă și din alte surse, inclusiv din partea tutorelui legal al minorei, tatăl acesteia – dl. Puflea Daniel Gheorghe, care până în prezent nu a fost contactat pentru a-şi expune un punct de vedere. Deci o primă regulă a mass media a fost încălcată cu bună știință, doar din dorința de a publica scandaluri și acuze neverificate, din dorința de senzațional, aspect la care vom reveni ulterior.

FRG nu are un conflict și nu întreține un conflict cu mama sportivei Amaliza Puflea și cu sportiva. FRG a luat notă de acuzațiile publice aduse antrenorului Sandu Lucian , în prezent autosuspendat și a demarat o analiză pentru verificarea acestor acuze, iar până la finalizarea analizei aflate în curs, orice persoană beneficiază legal de prezumpţia de nevinovăție. FRG are ca unic rol promovarea și susținerea gimnasticii sportive în România și pe plan internațional și dorește să fie realizată aceasta activitate în mod profesional și legal, fară imixtiuni care dăunează activității sportive. Aceasta înseamnă că orice aspect invocat sau sesizat în mod corect și legal, va fi cercetat, dar fară presiuni și scandaluri.

FRG nu a exclus niciun gimnast aflat în activitate din gala organizată la Cluj, dimpotrivă a încercat să susțină prin această acțiune mișcarea de gimnastică din Romania. Sportiva Amalia Puflea s-a autoexclus de la această participare ca sportiv concurent, prin neprezentarea la antrenamente din luna septembrie 2022, de când a părăsit pe proprie răspundere CNOPJ Deva, are loc strict la nivelul structurilor afiliate. Pentru corecta informare a cititorilor, în cadrul procesului de transferare/dublă legitimare, esențial este în cazul sportivilor minori de a se obține semnătura tutorelui legal recunoscut, obligație aplicabilă legal oricărei alte discipline sportive pe teritoriul României, pe care PROSPORT DEȘI O CUNOAȘTE ,O NEGLIJEAZĂ CU INTENȚIE SĂ O PREZINTE PUBLIC. Este important de reiterat că în tot acest scandal public, nu se face nici o referire la regulile sportive obligatorii și legale, în scopul prezentării și susținerii unor teze incorecte, doar în căutarea senzaționalului.

Revenind la subiectul Galei sportive de la Cluj, o dată cu finalizarea punctajelor obținute de sportivii FRG în competiții naționale și internaționale în anul Calendaristic 2022, va fi anunțat oficial și Clasamentul primilor 10 sportivi pe disciplină, premierea urmând a avea loc cu ocazia evenimentului Cupa României de la Cluj, eveniment la care sportiva, așa cum am precizat, va primi invitația de a participa alături de toți ceilalți sportivi nominalizați. Această invitație și deschidere din partea FRG, demonstrează o dată în plus că ne dorim ca sportiva Amalia Puflea să rămână în circuitul sportiv de performanță și nu dorim pierderea unui sportiv de perspectivă, în pofida susținerilor din ziarul PROSPORT apărut în data de 7 decembrie 2022, precum și aacuzelor aduse în mod repetat în ultimele 3 luni la adresa FRG.

FRG sublinieza că întreaga campanie a PROSPORT, având strict un scop comercial, a acționat continuu în defavoarea sportivei Amalia Puflea, contribuind ca această sportivă cu perspectivă olimpică să devieze de la respectarea obligațiilor școlare și rigorile sportului de înaltă performanță. Știm că obiectivele de vânzări sunt cele mai importante, dar poate că ar trebui ca interesul național și renașterea gimnasticii artistice să fie un subiect principal și pentru presa sportivă din Romania, astfel cum se întâmplă și în alte țări.

Referitor la ultimul paragraf privind acuzația adresată FRG privind “ strângerea semnăturilor “ pentru susținerea antrenorului Sandu Lucian este o nouă acuzație falsă, FRG nu a demarat nicio acțiune de acest gen și nu deține nicio petiție transmisă de antrenorii din țară aflați la CN Bacău . Dimpotrivă, prin decizia Comitetului Executiv al FRG a fost demarată o acțiune de verificare a activității profesionale a antrenorului Lucian Sandu, fiind constituită o comisie în acest sens. Această acuzație este din nou una neverificată , continuând seria dezinformărilor și afirmațiilor tendențioase ale PROSPORT.

Realitatea este aceea că urmare a autosuspendarii antrenorului Lucian Sandu, drept consecință a acuzațiilor prezentate de PROSPORT și a destabilizării activității la nivelul lotului Național și CNOPJ Deva, suntem în prezent în situația în care, în cadrul Lotului național, s-a creat o stare de nesiguranță la nivelul procesului de antrenament. În acest moment FRG este în situația de a identifica soluții pentru colectivul tehnic al echipei naționale, dar probabil acest aspect nu este de natura senzaționalului căutat de ziarul PROSPORT.

Este relevant de subliniat faptul că PROSPORT nu a verificat în mod suplimentar doua aspecte:

– care este opinia celorlalte componente ale lotului național fată de acuzele aduse de una dintre

sportivele lotului fată de antrenorul prinicipal.

– de ce aceste acuze nu au apărut în toții anii de când Amalia Puflea se pregătește sub coordonarea antrenorului Lucian Sandu și au apărut doar în momentul intervenției mamei în viața sportivei. De menționat că toate interviurile și declarațiile Amaliei Puflea în presă și mass media până la luna septembrie 2022 sunt elogioase cu privire la antrenorii și staff-ul Centrului Național din Deva.

Este important de semnalat că în tot scandalul mediatic creat de PROSPORT pe tema Amalia Puflea, acesta entitate demonstrează constant că nu se informează obiectiv, nu este echidistantă și mai mult, nici nu publică Dreptul la Replica al FRG atunci când îi este trimis, încălcând principiile transparenței și corectei informări datorate cititorilor săi. În acest sens menționam că precedentul Drept la Replică transmis PROSPORT la finalul lunii noiembrie 2022 nu a fost publicat, deși documentul similar transmis către AGERPRES a fost publicat de această instituție, conform reglementărilor legale.

În situația în care nici prezentul Drept la Replică nu vă fi publicat, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate acțiunile legale pentru respectarea adevărului în aceasta cauza. Respectăm dreptul libertății presei dar dorim ca orice entitate din mass media să acționeze cu buna credință și obiectiv, iar nu părtinitor și distructiv.”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Jorge, eliminat de la Survivor 2023? „Domnul Dan” a făcut anunțul trist, la Pro TV
Jorge, eliminat de la Survivor 2023? „Domnul Dan” a făcut anunțul trist, la Pro TV
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când pot fi puși arborii chiar pe hotar
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când pot fi puși arborii chiar pe hotar
Victor Piţurcă a primit control judiciar, după 24 de ore în arest: Nu am nicio treabă cu această afacere
Victor Piţurcă a primit control judiciar, după 24 de ore în arest: Nu am nicio treabă cu această afacere
Laszlo Dioszegi le-a spus maghiarilor ce pedepse dure vrea pentru FC U Craiova: „Asta ar fi o lecție meritată!”
Laszlo Dioszegi le-a spus maghiarilor ce pedepse dure vrea pentru FC U Craiova: „Asta ar fi o lecție meritată!”
Scandal monstru! Ginerele lui Gigi Becali, prins drogat la volan
Scandal monstru! Ginerele lui Gigi Becali, prins drogat la volan
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
BREAKING NEWS | DNA a cerut arestarea lui Piți jr. 😲 Ce se întâmplă în aceste momente cu Alex Pițurcă
BREAKING NEWS | DNA a cerut arestarea lui Piți jr. 😲 Ce se întâmplă în aceste momente cu Alex Pițurcă
De necrezut! Câți euro a primit un român, pentru 4 luni de muncă în Italia. George tăia, încărca și transporta lemne în Calabria
De necrezut! Câți euro a primit un român, pentru 4 luni de muncă în Italia. George tăia, încărca și transporta…
Ce se întâmplă în corp când ai sensibilitate la frig: cum se modifică degetele
Ce se întâmplă în corp când ai sensibilitate la frig: cum se modifică degetele
Doar 699 de lei! Televizoare smart bune, disponibile la Lidl și Dedeman cu preț redus
Doar 699 de lei! Televizoare smart bune, disponibile la Lidl și Dedeman cu preț redus
Ucigașa de Tesla. Povestea mașinii electrice futuriste care trebuie încărcată doar de trei ori pe an
Ucigașa de Tesla. Povestea mașinii electrice futuriste care trebuie încărcată doar de trei ori pe an
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
BANCUL ZILEI. Badea Gheorghe face amor cu doctorița, în cabinet: Ei vezi, nene, că poți!?
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Povestea tragică a actorului care l-a interpretat pe maestrul din „The Karate Kid”
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere
Șofer de Tesla, a rămas cu volanul în mână. Cum arată mașina după o săptămână?
Șofer de Tesla, a rămas cu volanul în mână. Cum arată mașina după o săptămână?
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Cum arăta Cristina Pucean înainte de operațiile estetice. Imaginile uitate de toți!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!