Drept la replică privind articolele de presă apărute în ziarul PROSPORT din datele de 5 și respectiv 7 decembrie 2022

Drept la replică privind articolele de presă apărute în ziarul PROSPORT din datele de 5 și respectiv 7 decembrie 2022
  • Publicat:
  • Actualizat:

În conformitate cu legislația în vigoare aplicabilă – art.30 alin. 6, art 31, alin. 8 din Constituția României și art. 57 din Decizia nr. 220/2011 privind audiovizualul, prin asimilare, Federația Română de Gimnastică solicită cotidianului Prosport publicarea integrală a Dreptului la replică trimis în data de 7 decembrie, pentru o informare corectă a cititorilor și pentru a nu deforma cu intenție realitatea.

Federația Română de Gimnastică, cu sediul în București, str. Vasile Conta, nr. 16, etaj 6, sector 2, având Codul Unic de Înregistrare 4203830, reprezentată legal de Dna Carmencita Constantin, în calitate de Președinte, denumită în continuare “FRG”, vă transmitem prezentul drept la replică în baza dispozițiilor art. 49 și următoarele din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare acontinutului audiovizual, dar și potrivit reglementărilor din Legea 504/2002, respectiv art. 30 din Constituția României.

Încă din titlul articolului din 5 decembrie 2022, „sportiva agresată de antrenori” vedem un plural care apare pentru prima dată și pe care tendențios îl anunța PROSPORT, deși până la acest moment sportiva a avut plângeri adresate doar antrenorului coordonator Lucian Sandu. Să înțelegem că următoarea victimă a acestui senzațional mediatic se dorește a fi multipla campioană și medaliată Gina Gogean, sportivă care a adus atâta cinste României în plan sportiv?

Dacă aceasta este campania de presă care dorește „asanarea” gimnasticii romanești, atunci probabil că trebuie să demolăm imaginea tuturor sportivilor de valoare care astăzi își desfășoară munca în calitate de antrenori.

Pentru conformitate, sportiva minoră Amalia Puflea NU a intrat în conflict cu FRG, atât sportiva cât și mama acesteia ( care nici la data declanșării scandalului de presă și nici în prezent NU are drept de tutelă a minorei conform unei hotărâri judecătorești din anul 2018 care acordă tutela exclusivă tatălui minorei ), au ales calea vizibilității presei prin provocarea unor scandaluri, crezând că în acest mod pot fi mai presus de lege și de regulamentele sportive.

Învederam ziarului PROSPORT că o datorie decurgând din deontologia profesională era aceea de a verifica informațiile publicate în presă și din alte surse, inclusiv din partea tutorelui legal al minorei, tatăl acesteia – dl. Puflea Daniel Gheorghe, care până în prezent nu a fost contactat pentru a-şi expune un punct de vedere. Deci o primă regulă a mass media a fost încălcată cu bună știință, doar din dorința de a publica scandaluri și acuze neverificate, din dorința de senzațional, aspect la care vom reveni ulterior.

FRG nu are un conflict și nu întreține un conflict cu mama sportivei Amaliza Puflea și cu sportiva. FRG a luat notă de acuzațiile publice aduse antrenorului Sandu Lucian , în prezent autosuspendat și a demarat o analiză pentru verificarea acestor acuze, iar până la finalizarea analizei aflate în curs, orice persoană beneficiază legal de prezumpţia de nevinovăție. FRG are ca unic rol promovarea și susținerea gimnasticii sportive în România și pe plan internațional și dorește să fie realizată aceasta activitate în mod profesional și legal, fară imixtiuni care dăunează activității sportive. Aceasta înseamnă că orice aspect invocat sau sesizat în mod corect și legal, va fi cercetat, dar fară presiuni și scandaluri.

FRG nu a exclus niciun gimnast aflat în activitate din gala organizată la Cluj, dimpotrivă a încercat să susțină prin această acțiune mișcarea de gimnastică din Romania. Sportiva Amalia Puflea s-a autoexclus de la această participare ca sportiv concurent, prin neprezentarea la antrenamente din luna septembrie 2022, de când a părăsit pe proprie răspundere CNOPJ Deva, are loc strict la nivelul structurilor afiliate. Pentru corecta informare a cititorilor, în cadrul procesului de transferare/dublă legitimare, esențial este în cazul sportivilor minori de a se obține semnătura tutorelui legal recunoscut, obligație aplicabilă legal oricărei alte discipline sportive pe teritoriul României, pe care PROSPORT DEȘI O CUNOAȘTE ,O NEGLIJEAZĂ CU INTENȚIE SĂ O PREZINTE PUBLIC. Este important de reiterat că în tot acest scandal public, nu se face nici o referire la regulile sportive obligatorii și legale, în scopul prezentării și susținerii unor teze incorecte, doar în căutarea senzaționalului.

Revenind la subiectul Galei sportive de la Cluj, o dată cu finalizarea punctajelor obținute de sportivii FRG în competiții naționale și internaționale în anul Calendaristic 2022, va fi anunțat oficial și Clasamentul primilor 10 sportivi pe disciplină, premierea urmând a avea loc cu ocazia evenimentului Cupa României de la Cluj, eveniment la care sportiva, așa cum am precizat, va primi invitația de a participa alături de toți ceilalți sportivi nominalizați. Această invitație și deschidere din partea FRG, demonstrează o dată în plus că ne dorim ca sportiva Amalia Puflea să rămână în circuitul sportiv de performanță și nu dorim pierderea unui sportiv de perspectivă, în pofida susținerilor din ziarul PROSPORT apărut în data de 7 decembrie 2022, precum și aacuzelor aduse în mod repetat în ultimele 3 luni la adresa FRG.

FRG sublinieza că întreaga campanie a PROSPORT, având strict un scop comercial, a acționat continuu în defavoarea sportivei Amalia Puflea, contribuind ca această sportivă cu perspectivă olimpică să devieze de la respectarea obligațiilor școlare și rigorile sportului de înaltă performanță. Știm că obiectivele de vânzări sunt cele mai importante, dar poate că ar trebui ca interesul național și renașterea gimnasticii artistice să fie un subiect principal și pentru presa sportivă din Romania, astfel cum se întâmplă și în alte țări.

Referitor la ultimul paragraf privind acuzația adresată FRG privind “ strângerea semnăturilor “ pentru susținerea antrenorului Sandu Lucian este o nouă acuzație falsă, FRG nu a demarat nicio acțiune de acest gen și nu deține nicio petiție transmisă de antrenorii din țară aflați la CN Bacău . Dimpotrivă, prin decizia Comitetului Executiv al FRG a fost demarată o acțiune de verificare a activității profesionale a antrenorului Lucian Sandu, fiind constituită o comisie în acest sens. Această acuzație este din nou una neverificată , continuând seria dezinformărilor și afirmațiilor tendențioase ale PROSPORT.

Realitatea este aceea că urmare a autosuspendarii antrenorului Lucian Sandu, drept consecință a acuzațiilor prezentate de PROSPORT și a destabilizării activității la nivelul lotului Național și CNOPJ Deva, suntem în prezent în situația în care, în cadrul Lotului național, s-a creat o stare de nesiguranță la nivelul procesului de antrenament. În acest moment FRG este în situația de a identifica soluții pentru colectivul tehnic al echipei naționale, dar probabil acest aspect nu este de natura senzaționalului căutat de ziarul PROSPORT.

Este relevant de subliniat faptul că PROSPORT nu a verificat în mod suplimentar doua aspecte:

– care este opinia celorlalte componente ale lotului național fată de acuzele aduse de una dintre

sportivele lotului fată de antrenorul prinicipal.

– de ce aceste acuze nu au apărut în toții anii de când Amalia Puflea se pregătește sub coordonarea antrenorului Lucian Sandu și au apărut doar în momentul intervenției mamei în viața sportivei. De menționat că toate interviurile și declarațiile Amaliei Puflea în presă și mass media până la luna septembrie 2022 sunt elogioase cu privire la antrenorii și staff-ul Centrului Național din Deva.

Este important de semnalat că în tot scandalul mediatic creat de PROSPORT pe tema Amalia Puflea, acesta entitate demonstrează constant că nu se informează obiectiv, nu este echidistantă și mai mult, nici nu publică Dreptul la Replica al FRG atunci când îi este trimis, încălcând principiile transparenței și corectei informări datorate cititorilor săi. În acest sens menționam că precedentul Drept la Replică transmis PROSPORT la finalul lunii noiembrie 2022 nu a fost publicat, deși documentul similar transmis către AGERPRES a fost publicat de această instituție, conform reglementărilor legale.

În situația în care nici prezentul Drept la Replică nu vă fi publicat, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate acțiunile legale pentru respectarea adevărului în aceasta cauza. Respectăm dreptul libertății presei dar dorim ca orice entitate din mass media să acționeze cu buna credință și obiectiv, iar nu părtinitor și distructiv.”

Redactor la ProSport.ro din 2021, cu o experiență în presa online de 3 ani, la mai multe publicații culturale. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele