Din ce sporturi recutrează structurile de apărare ale statului! Amatto Zaharia: „Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE. De aici își iau seva”

Redactor:
Bogdan Savin
  • Publicat:
  • Actualizat:

Amatto Zaharia este președintele Federației Române de Kempo și primul român ce a ajuns la conducerea mondială a artelor marțiale mixte.

Zaharia practică artele marțiale de peste 40 de ani, iar oficial, din 1984, a început, în cadrul Armatei, să predea primul curs de autoapărare militarilor români, după un model preluat de la americani. Structurile de apărare ale statului își recutrează oamenii din sporturile de contact.

Federația pe care o conduce Amatto Zaharia este una dintre cele mai mari din România în artele marțiale, cu peste 6.000 de sportivi legitimați.

Din ce sporturi recutrează structurile de apărare ale statului! Amatto Zaharia: „Se angajează la Interne, la Apărare, la Brigada Antitero, SRI sau SIE. De aici își iau seva”

„Mulți dintre acești practicanți ai sporturilor de luptă în mod special, se vor angaja în diverse domenii de protecție sau militare, de protejare a României, Jandarmerie, SRI, SIE, etc. Practic, toate aceste instituții de apărare a țării își iau seva din practicanți de sporturi de luptă. Așa este și normal, iar câțiva dintre aceștia vor ajunge în vârf, vor merge la Europene, Mondiale vor reprezenta țara și imaginea României” a declarat Amatto Zaharia la sportm.ro.

De asemenea, el a vorbit despre necesitatea menținerii artelor marțiale la un nivel înalt: „Noi ne-am văzut în continuare de activitate chiar și în pandemie. Este adevărat că nu chiar la nivelul care ne-a consacrat, cu zeci de competiții și stagii de pregătire, dar suficient încât activitatea noastră sportivă să meargă. Anul trecut, în toamnă, am organizat chiar și câteva ediții ale Campionatelor Naționale, este adevărat, în aer liber și cu o participare mai redusă, precum și câteva gale televizate alături de partenerii noștri de la RXF, Colosseum și Dynamite.

Anul trecut, în 2020, norocul nostru a fost că exact înainte să înceapă nebunia cu pandemia, am obținut două medalii de bronz la Roma, la Campionatele Europene de Grappling organizate de United World Wrestling, for international participant la Jocurile Olimpice de peste 100 de ani”.

„Bugetul în 2020 pentru Federația de Kempo a fost diminuat cu 70%, față de anul 2019, dar noi am înțeles situația”

Amatto Zaharia a comentat și despre situația bugetelor federațiilor primite de la MTS: „Deși suntem una dintre cele mai mari federații din România, cu peste 6000 de sportivi legitimați, bugetul în 2020 pentru Federația de Kempo a fost diminuat cu 70% față de anul 2019, dar noi n-am zis nimic. Nu am criticat MTS-ul și nici nu ne-am uitat în ograda altora, bârfindu-i. Noi suntem luptători, nu țațe de mahala care se jeluiesc și se lamentează pe la colțul blocului.

Am înțeles situația, am strâns din dinți și am mers mai departe, chiar dacă nu ne-a fost ușor. Anul acesta, cei din MTS au încercat să mai repare cât de cât din diminuarea aia teribilă de 70% de anul trecut, și ne-au mai suplimentat cu câte ceva, așa cum era corect față de noi și față de munca sportivilor și antrenorilor noștri.

Deși bugetul alocat de MTS pentru Federația de Kempo în 2021 a crescut, el este în continuare mai mic cu 40% față de anul 2019, dar noi n-avem ce să-i reproșam ministerului, deoarece ministrul Novak a aplicat metodologia de finanțare în spiritul și în litera ei. Noi știm foarte bine că indiferent de culoarea politică a guvernelor, niciodată structura bugetului de stat nu a pus accentul pe sport, bugetul sportului românesc fiind întodeauna unul de subzistență, departe de a fi măcar satisfăcător.

Și atunci, tu, ca ministru, de unde să împarți? Cum să-i mulțumești pe toți? Când banii sunt atât de puțini, nu poți să-i împaci pe toți. Cât să-i dai ăluia, ce să-i dai celuilalt, în final cineva tot va fi supărat. Totuși, nota bene, MTS a alocat bugetele în baza unor niște criterii și indicatori specifici de evaluare a performanței federale în ansamblul ei, ceea ce este foarte corect. Este evident că banii sunt foarte puțini și că noi toți avem nevoie de bugete mai mari dar trebuie, totuși, să demonstrăm și noi, ca federații, că am făcut ceva cu ei, ceva palpabil, că am performat, că am crescut numărul de cluburi, că am crescut numărul de sportivi, că am obținut performanțe sportive la competiții importante foarte puternice, altfel…”

„Sloganul: Ești sport olimpic, ești bun, ești sport neolimpic nu ești bun…nu prea funcționează”

„Sloganul: dacă ești sport olimpic, ești bun, dacă ești sport neolimpic, nu ești bun, este total incorect și discriminatoriu” a anunțat Amatto Zaharia, care a continuat: „Contractul de anul acesta semnat de ministrul Novak a avut la bază o metodologie de finanțare foarte exactă, corectă, cu criterii și indicatori specifici de evaluare a performanței federale.

Federațiile au fost încadrate fiecare în criteriul respectiv, în funcție de importanța forului international la care au statut de membru, după care a fost evaluată performanța federală în ansamblul ei, în funcție de o mulțime de indicatori specifici, statutul de membru la o federație sau la alta, nivelul de reprezentativitate a imaginii României, importanța forului internațional, dezvoltarea federației în teritoriu, numărul de cluburi, numărul de sportivi care practică disciplina respectivă, rezultatele luptei anti-doping, performanțele sportive obținute dar și nivelul de dificultate în obținerea acelor rezultate, număr de țări participante în concurs, număr de țări pe categorie, etc.

„Sloganul acesta: dacă ești sport olimpic, ești bun, dacă ești sport neolimpic, nu ești bun, este incorect și discriminatoriu…Pentru noi, ca societate, este foarte important ca, odată la 4 ani, câțiva sportivi să ne reprezinte la Jocurile Olimpice, dar poate cu mult mai important este ca un număr cât mai mare de copii și tineri din țara asta să practice un sport, mai ales unul practicat într-un cadru bine organizat, indiferent de numele, natura sau apartenența sportului respectiv. Eu cred că numărul foarte mare de copii și tineri care practică un sport, este cel mai mare câștig pentru orice societate modernă”.

Amatto Zaharia a mai detaliat: „Pe de altă parte, dincolo de câștigul imens pe care orice societate îl are prin practicarea sportului într-un procent cât mai mare la nivelul populației, numărul de sportivi este foarte important pentru orice federație deoarece sportivii respectivi reprezintă pepiniera, baza de selecție a federației. Nu ai cum să câștigi o medalie importantă la o competiție unde nivelul de dificultate în obținerea medaliei este unul foarte mare, dacă baza ta de selecție, ca federație, este foarte mică.

Tocmai de aceea știința sportului ne arată că medalia este o consecință a unui management federal foarte bun, a unei performanțe federale complexe, nu doar a baghetei magice a antrenorului. Din păcate, foarte multe federații trăiesc din amintiri, din inerție. Multe federații au fost foarte sus mulți ani, iar atunci când baza de selecție a dispărut, au început să dispară încet-încet și medaliile. Și-atunci, au aruncat vina, eșecul lor, pe lipsa banilor”.

„Iar MTS, fără să analizeze și să stabilească cauza reală a lipsei de rezultate, a considerat că cea mai bună soluție este să le mărească bugetele acelor federații, ca să dea bine în presă, ca să nu-și pună lumea-n cap. Rezultatul?! Performanța a continuat să scadă. Pentru că oricît de mulți bani ai avea tu, ca federație, nu te poți duce la o competiție să cumperi medaliile. Medaliile nu se cumpără cu bani. Ele se căștigă cu sportivi. Cu sportivi foarte buni. Iar ca să găsești sportivii ăia foarte buni, pe care să-i modelezi așa cum trebuie, ai nevoie de o bază de selecție uriașă. Pentru că altfel, dacă sportivi nu sunt, nu ai cum să câștigi nici medalii. De aici trebuie să plece orice discuție legată de evaluarea performanței federale” a anunțat sensei Zaharia.

„Noi, FR Kempo, tocmai asta facem, investim foarte mult în copii, în tineri, avem programe de dezvoltare a federației la nivel național prin care popularizăm acest sport, ca să atragem un număr cât mai mare de copii și tineri în săli. Am adus alături de proiectele noastre oameni din show-biz, oameni de afaceri, am trimis sportivii noștri în tot felul de emisiuni televizate pentru ca, prin ei, să ajungem la copiii care se uită la televizor. În felul acesta, cu multă muncă, pepiniera noastră a crescut considerabil.

Bineînteles că nu toți cei care vin în sălile noastre vor putea ajunge la înalta performanță, dar performanța cea mai mare pentru societatea românească este că acest sport, Kempo, pe lângă toate celelalte sporturi, din toate federațiile sportive naționale, îi educă și îi pregătește pe tineri pentru o viață sănătoasă, corectă, civilizată și decentă, pe lângă rezultatele obținute de cei mai buni dintre ei în competițiile internaționale” a completat acesta.

„MTS este Ministerul Sportului, nu este al Sportului Olimpic. Dacă MTS are ca obiectiv sau ca punct de reper medalia olimpică, atunci care mai este rolul COSR?!”

Președintele FR Kempo a declarat: „MTS este ministerul tututor sporturilor, al tuturor federațiilor, așa este normal. Ministerul se ocupă cu reglementarea cadrului legal general, cu tot felul de reglementări, de politici sportive, metodologii, criterii, cu alocarea unor bugete în funcție de anumite programe eligibile, creează strategia națională pentru toate sporturile, pentru toate federațiile, etc. Dacă MTS are ca obiectiv sau ca punct de reper medalia olimpică, atunci care mai este rolul COSR-ului care, fie vorba între noi, chiar face o treabă foarte bună și își cunoaște rolul foarte bine”.

„Lucrurile sunt foarte clare. Medalia olimpică este obiectivul COSR, nu al MTS. Loturile olimpice sunt finanțate de COSR, nu de MTS. Participarea la Jocurile Olimpice intră în atribuțiile Comitetutului Olimpic, nu ale MTS. Bineînțeles că MTS-ul sprijină financiar COSR-ul atunci cînd situația o cere, la fel cum și COSR-ul sprijină și federațiile neolimpice atunci când este cazul. Dar, în principiu, fiecare este cu treaba lui” a mai completat conducătorul FR Kempo.

„MTS se ocupă de strategia națională pentru sport în general, nu de strategia pentru sportul olimpic”

„Eu consider că toate sporturile sunt importante pentru România și ar trebui ca toate, măcar așa, moral, ca un semnal pozitiv pentru societate, să fie considerate prioritare” a anunțat Zaharia. Care a completat: „Sunt doar vreo 10-15 sporturi considerate de MTS ca fiind prioritare. Kempo, spre exemplu, nu este considerat sport prioritar chiar dacă eu, personal, consider că toate sporturile sunt foarte importante pentru România și ar trebui ca toate, măcar așa, moral, ca un semnal pozitiv pentru societate, să fie considerate prioritare de către instituțiile statutului.

Sporturile prioritare sunt cele care au bugete bugete de la trei – patru – cinci milioane în sus, așa cum este normal ca să poți să promovezi și să dezvolți în cele mai bune condiții federația și sportul respectiv.

Noi avem sub două milioane de lei, deci nu suntem în eșalonul superior. Cu toate acestea, noi respectăm toate sporturile, din toate federațiile, indiferent dacă participă la Jocurile Olimpice sau nu, și ne bucurăm totuși că suntem și noi, acolo, undeva pe locul 23, în prima treime a clasamentului. Este totuși și asta o recunoaștere a muncii noastre”.

 

Pe aceeași temă
De necrezut! Ce salarii au Smiley și Gina Pistol. Cine aduce mai mulți bani în casă
De necrezut! Ce salarii au Smiley și Gina Pistol. Cine aduce mai mulți bani în casă
Turcii „fierb“ la câţi bani au plătit pe Moruţan: Fatih Terim, deja enervat de fotbalist. Ce i-a transmis
Turcii „fierb“ la câţi bani au plătit pe Moruţan: Fatih Terim, deja enervat de fotbalist. Ce i-a transmis
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
Gigi Becali, dat de gol! Turcii au publicat cât a plătit Galatasaray pentru Moruțan
Gigi Becali, dat de gol! Turcii au publicat cât a plătit Galatasaray pentru Moruțan
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro din Germania
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro din Germania
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Senzaţional! Ce a postat Simona Halep la 4 dimineaţa pe Instagram. Imaginile, VIRALE în toată lumea
Senzaţional! Ce a postat Simona Halep la 4 dimineaţa pe Instagram. Imaginile, VIRALE în toată lumea
Legiștii au descoperit cauza morții Sofiei, fetița de 2 anișori din Iași
Legiștii au descoperit cauza morții Sofiei, fetița de 2 anișori din Iași
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Țeapa de 2 milioane de dolari pe care și-au luat-o cei de la „Așii Amanetului”
Țeapa de 2 milioane de dolari pe care și-au luat-o cei de la „Așii Amanetului”
Anda Adam, gest rușinos pe plajă! A tras de bikini și s-a văzut tot
Anda Adam, gest rușinos pe plajă! A tras de bikini și s-a văzut tot
De ce a acuzat-o Toni Iuruc pe cea de-a doua soţie?! Soţul Simonei Halep, în depresie. A treia oara-i cu noroc
De ce a acuzat-o Toni Iuruc pe cea de-a doua soţie?! Soţul Simonei Halep, în depresie. A treia oara-i cu noroc
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală.
Un copil de şapte ani din Botoşani a murit în spital, după ce s-a simţit rău şi nu a mai ajuns la şcoală. "Iubirea lui mama ai plecat atât de repede la îngeri"
„Elon Musk” din Est: Un tânăr și-a construit propria mașină electrică, de la zero
„Elon Musk” din Est: Un tânăr și-a construit propria mașină electrică, de la zero
FT: Ascensiunea Europei de Est este o poveste de succes ignorată. Următoarea mare economie a lumii va veni de aici
FT: Ascensiunea Europei de Est este o poveste de succes ignorată. Următoarea mare economie a lumii va veni de aici
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Un primar ameninţă
Guvernul cu o răscoală dacă obligă populaţia să se vaccineze. ”Vă vom aştepta cu
furcile, coasele şi securile!”
Un primar ameninţă Guvernul cu o răscoală dacă obligă populaţia să se vaccineze. ”Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!”
Cum să faci 1,7 milioane de dolari într-o săptămână? Totul se bazează pe cel mai puternic sentiment
Cum să faci 1,7 milioane de dolari într-o săptămână? Totul se bazează pe cel mai puternic sentiment
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Colegii de breaslă ai lui Petrică Cercel, șocați de moartea manelistului: ”S-a terminat pământul”
Colegii de breaslă ai lui Petrică Cercel, șocați de moartea manelistului: ”S-a terminat pământul”
Cristina Șișcanu, dezvăluiri XXX din relația ei! ”Eram goi când Mădălin...”
Cristina Șișcanu, dezvăluiri XXX din relația ei! ”Eram goi când Mădălin...”
Când poți cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto și cum procedezi ca să te urci la volan imediat
Când poți cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto și cum procedezi ca să te urci la volan imediat
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
FOTO. Fosta nevastă a lui Mădălin Ionescu, apariție controversată într-un costum de baie incendiar!
FOTO. Fosta nevastă a lui Mădălin Ionescu, apariție controversată într-un costum de baie incendiar!